Jag vill upptäcka vinets värld genom vinmässor

Det har inte undgått dig vid det här laget att jag älskar att resa, va? Känns som att det är det enda jag har tjatat om. Men så är det också genom resor och upplevelser som vi lär oss. Lär oss om livet, dryckens värld och oss själva. Upplevelser är så mycket viktigare än saker och ting. Ett sätt att upptäcka är genom vinmässor.  

Jag ska vara helt ärlig om en sak: jag hatar att läsa. Eller nu ska jag inte vara så dramatisk. Jag uppskattar en fängslande roman, även om jag endast har hunnit med att läsa en enda senaste året. Jag har dock extremt svårt för att läsa mig till kunskap. Faktaböcker är sällan underhållande att läsa. Jag är en praktiker ut i fingertopparna. Jag har en mängd vinböcker hemma, men få har jag lyckats tagit mig igenom. Jag vet inte om problemet är att texten är för svår, eller om det är att jag helt enkelt har svårt att sitta still och koncentrera mig. Kanske är det en kombination.

 

Hur lär jag mig om vin? Genom att uppleva. Jag är praktiskt lagd och behöver få känna jordmånen i mina händer för att förstå den. Smaka vinet direkt från fatet för att förstå vad det gör. Gå uppför de branta backarna längs med Moselfloden för att ta till mig hur jobbigt det måste vara att skörda druvorna som växer där. Jag behöver resa för att förstå. För att resa krävs tid och pengar. Tompa har tvingats spendera en hel del semestrar på en massa olika vinerier runtom i Europa. Vinrankor växer allt som oftast på väldigt vackra platser så jag tror att han är ganska nöjd ändå.

 

Okej, så ett sätt att resa och lära sig mer om dryckens värld är att besöka vinmässor. En mycket bra sådan är The Real Wine Fair i London som jag besökte i maj tillsammans med min vän Texas. Vi drog till London över ett mycket intensivt dygn. Nästa gång denna mässa hålls är 2019.

 

Det bästa vinevent jag har upplevt hittills är Fiesta de la Floracion som vinmakarna Dani Landi och Fernando Garcia bjöd in till förra våren i Sierra de Gredos, Spanien. Vi fick besöka vingårdar, äta på en riktigt bra krog inne i Madrid, testa mängder med viner och dansa till grym musik. Se min video för att få en liten smakbit:

 

https://youtu.be/mapyftJkSkQ

 

I juni var jag i Portugal på MUST - Fermenting Ideas tillsammans med några av vinvärldens tyngsta namn. Som enda svensk på plats var jag ordentligt nervös men det släppte snabbt när hjärnan fick arbeta hårt för att hänga med under alla olika föreläsningar som hölls. Jag ska göra allt jag kan för att kunna åka på samma event nästa år. Hur var MUST? Se avslutningsvideon från dagarna i Portugal här:

 

https://youtu.be/RWr5ttyul0A

 

Nu har jag fått nys om en hel del olika event som jag absolut vill besöka. Allra helst redan nästa år. Samma helg som jag kom till Toronto så var det International Cool Climate Chardonnay Celebration i Niagara. Nästa år skulle jag alltså kunna kombinera ett besök hos Eira med en helg i Niagara för att testa en massa Chardonnays i en härlig miljö. Helgen efter var det International Pinot Noir Celebration i Oregon. Det krockade ju dock med Krug Festival så det blir ett tufft val inför nästa år. Men, om man ändå är i väst så får man inte missa en av världens största vinevent för oss sommelierer: Texsom Sommelier Conference.

 

Det kan bli ett riktigt tufft schema för kommande året om jag får min vilja igenom. (Eller snarare, lyckas få ihop budgeten.) Mitt drömscenario är följande:

 

  • Budapest med Texas i höst för spa och ett besök i Tokaj
  • En helg i Piemonte under tryffelsäsongen (här snackar vi drömscenario!)
  • Geneve i november för deras stora dryckesauktion
  • Kan det bli en repris av Fiesta de la Floracion i vår måntro?
  • MUST - Fermenting Ideas i Portugal i juni
  • Cool Chardonnay, juli
  • Internatonal Pinot Noir Celebration, juli
  • Texsom i augusti!

Två andra resmål som står allra högst upp på min lista är Sydafrika och Nya Zeeland. Jag ansökte nyss om ett stipendium för att kunna delta i ett event i det sistnämnda landet. Jag håller alla tummar och tår för att drömmen ska gå i upplevelse. Men med ansökande från hela Europa känns det ganska så hopplöst...

Nu fick jag precis lite panik. Tänk om de byter plats på mässorna nästa år? Då blir de svårt att kombinera i en och samma resa. Hmm. Hur ska jag nu bära mig åt? Någon som har en privatjet att låna ut?

 

Förresten, bandet i videon från Fiesta de la Floracion. Kan någon, snälla, se till att de kommer till Sverige? Schyssta då! De heter MFC Chicken och får vemsomhelst att dansa loss.