Spanska vindagen ägde rum i måndags för branschen på Operaterassen. Jag hade anmält mig till en masterclass med Ferrán Centelles. Han är vad jag skulle kunna kalla för en legend inom vinvärlden. Om jag säger El Bulli så vet de flesta gastronomer och foodies exakt vad jag pratar om. Ferrán var sommelier på El Bulli 2000-2011. Idag är han Spanien-expert åt Jancis Robinson. Ni förstår att jag hade höga förväntningar på hans masterclass och helt enkelt var tvungen att gå.
Senast jag var i ett rum med så många kända proffs inom vinvärlden var i Portugal på MUST Fermenting Ideas. Den här gången satt jag i ett rum fullt av svenska fullblodsproffs. Jag kunde inte sluta tänka tanken "Hur hamnade jag här?" Jag menar, framför mig satt Madeleine Stenwreth MW. Men alla i rummet hade samma man framför oss. Ferrán bjöd nog på den absolut bästa masterclass jag deltagit i på väldigt länge. Varför? Han bjöd på sig själv, var underhållande och extremt informativ. Och han hade med sig en riktigt bra Cava.
Utöver att guida oss igenom obskyra spanska druvsorter och introducera oss för fantastiska viner så visade Ferrán också upp en trailer till en kommande film. Sherry & the mystery of Palo Cortado. Som Ferrán själv sa: - Who is Palo Cortado? What is Palo Cortado? We have no idea!
https://youtu.be/DngbkhYqW9U
Spanska viner värda att testa presenterade av Ferrán: Gramona III Lustros Gran Reserva 2009 DO Cava Astobiza 2016, Txacoli
Casal de Armán DO Ribeiro 2016
La Rioja Alta Gran Reserva 2007