Mer sherry till mor!

Under 1500-talet var sherry den självklara drycken för de sofistikerade. Och visst är det inte okänt att damer dricker sherry även idag. Så vad är sherry egentligen? Namnet sherry är en engelsk version utav det spanska ordet jerez. Sherry är ett berömt starkvin ifrån Spanien och tillverkas kring städerna Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz i Andalusien. Jerez blev tillsammans med Malaga Spaniens första DO (Denominación de Origen) år 1933 och tillhör en av Europas sydligaste vinregioner. Här är sommaren torr med väldigt höga temperaturer uppemot 40 grader. Man drar nytta utav Atlanten som tillför fukt under sommaren. Hettan minskas även utav Poniente-vinden. Jerez är välkänt för sin vita kalciumrika kalkjord som här kallas för albariza. Den återfinns i det område som kallas för Jerez Superior där druvorna av den bästa kvalitén växer.

Enligt DO är det endast tillåtet att odla tre olika druvsorter och samtliga är gröna.

Palomino är druvan som ger den bästa kvalitén. Pedro Ximenes, även i dagligt tal kallad PX, används mest till söta viner där man ofta torkar druvorna innan de pressas. PX innehåller mer syra och socker. Den tredje druvan som används är Moscatel som odlas i hela världen och även denna används mycket till söta viner.

Sherry lagras enligt en metod som kallas solera. Man använder sig utav solerasystemet som gör att sherry i princip alltid är en blandning av många olika årgångar. Vinet lagras i tunnor som ligger ovanpå varandra, så kallade criadera. Tunnan som ligger längst ner är den med äldst vin, soleratunnan, och det är härifrån man tappar upp på flaska.

Det finns flera olika vintyper inom sherry.

Fino är en torr och lätt stil med jästig karaktär och lite reduktiv. Den har inte kommit i kontakt med syre under lagringen då det legat under ett lager utav flor. Flor är en slags jästsvamp som trivs i kuststäderna. Floret absorberar resterna utav socker och minskar syran i vinet. Trivs bäst vid 15,3 % alkohol. Floret skyddar alltså vinet mot oxidation. Idag finns det många eleganta fino som är ett utmärkt alternativ till mat och dricks ofta till tapas. Fino måste lagras minst i 5 år.

Amontillado är en fino som lagrats minst 8 år och utvecklas under oxidation då floret dör när alkoholen stiger. Har en härligt nötig karaktär och en alkoholhalt på runt 17 %.

Oloroso har gjort utan flor och får en oxiderad, fyllig och nötig karaktär. Lagras i minst 8 år.

Manzanilla är egentligen en fino men får sitt namn efter lagring i Sanlúcar och blir lite lättare i smaken, en mer elegant stil helt enkelt.

Palo Cortado är lite utav ett mellanting av amontillado och oloroso och är väldigt sällsynt s

Pale Cream är en sötad fino.

Cream är en sötad oloroso.

Pedro Ximenez görs på druvan utav samma namn. Druvorna soltorkas och ger ett vin med väldigt hög koncentrerad sockerhalt. Druvorna hämtas ofta från området Montilla-Moriles.

Tips inför morsdag på söndag är att ge mamma en flaska sherry. I och med att det finns så olika stilar kan man hitta något till alla mammor. Gillar mor charkuterier? Köp en fin korg med olika sorters chark och en flaska Fino. Föredrar hon sötsaker? Varför inte skämma bort henne med en härlig dessert och till det en riktigt sötsliskig PX-sherry!

Om du tycker att mor är värd något alldeles extra så finns Equipo Navazo's La Bota de Oloroso "Montilla" no 46 i lager på Systembolaget Passagen (NK) just nu. 433 riksdaler går detta fantastiska vin för, men du kommer troligtvis inte ha testat något liknande tidigare. Andra fantastiska producenter som du kan få tag på genom privatimport är El Maestro Sierra's fino och Ximenez-Spínola's Pedro Ximenez.

Importörer till dessa guldgripar är Vinovativa (Equipo Navazo), Winetrade (El Maestro Sierra) samt Gullberg by Stockwine (Ximenez-Spínola.

Seså, gå raka vägen till ditt närmaste bolag och botanisera bland sherryn till kära mor, det är hon värd till helgen. Och glöm inte ett par flaskor till dig själv också när du ändå är igång...