Vi var alla nyfikna, kan man verkligen göra vin i Sverige? I brist på tid att resa utomlands så tänkte vi att något slags vingårdsbesök måste vi ju lyckas klämma in inför kommande sommeliertävlingar. En söndag i februari satte vi oss fyra sommelierer unga och hungriga på kunskap i bilen och begav oss till Blaxsta vingård i Flen. Jag hade kontaktat Göran Amnegård för att få en tur i vineriet och testa hans viner. Han tog glatt emot oss trots att det var OS-final i hockey. Rundtur i vineriet tillsammans med ägaren och vinmakaren Göran Amnegård. Totalt har Blaxsta ca 5500 vinstockar. Drygt 90% av arealen är planterad med druvsorten Vidal och resterande del med Chardonnay och Merlot. De har också på försök en liten del Cabernnet Franc. De första stockarna planterades sensommaren 2000, och sedan dess har odlingen utökats för varje år. Av sorterna Chardonnay och Merlot framställs ett vitt respektive rött bordsvin medan Vidaldruvorna omvandlas till ett isvin. Blaxsta vingård är den första kommersiella svenska vingård där endast svenskodlade druvor används.
Vi fick testa hans Merlot och ett flertal olika söta isviner gjorda på druvan Vidal, Åkerö-äpplen, skogshallon och nypon. Samtliga med hög syra och rena smaker. Merlotvinet skulle kunna klassas som mallen utav Merlot!
En udda variant vi även fick testa var Mulled apple spice. Görans svar på glögg. Denna testades både varm och kall och gick hem hos oss alla.
Mitt tips idag är dock Blaxstas Rosehip Icewine 2009 som finns att beställa genom Systembolaget med nr 30051 och kostar 350kr. Vinet har en varm och fyllig smak av nypon, torkad frukt och karamell. Rosehip Icewines fylliga smak där den naturliga syran och sötman från nypon balanseras med madeiratoner, passar väl till terriner, anklever samt krämiga desserter eller delikatessostar. Personligen tycker jag att det är roligt och spännande med något svenskt. En perfekt present så beställ två, en till dig och en att ge bort.
Skål!