Efter att under en tid ha förvarat mina kartonger med vin nere i källarförrådet införskaffade jag i februari äntligen en vinkyl som födelsedagspresent till mig själv. Jag önskade mig lite bidrag utav familjen och kunde handla en riktig bjässe. Jag undersökte hela marknaden och insåg snabbt att de jag verkligen ville ha var alldeles för dyra. Ibland ska man dock ha turen på sin sida och jag hittade en variant som var second choice. Det var inget fel alls på kylen, den hade bara returnerats från kund och det är alltså den här modellen nedan som nu tar upp halva mitt kontor hemma.
Som du ser rymmer den en hel del flaskor och sakta men säkert fylls den på med mer. Jag dricker långsammare än vad jag fyller upp. Man skulle kunna säga att jag hamstrar vin. Jag gillar att samla! Så jag tänkte att vi kan börja kika lite på vad som gömmer sig i kylen.
Schweiz ligger mig varmt om hjärta så vi börjar där.
Eftersom jag nämnde Alperna häromdagen passar det väl alldeles utmärkt att kika lite närmre på den här flaskan som jag köpte i varuhuset Manor strax utanför Genevé nu i somras. Jean-René Germanier håller till i byn Balavaud i Valais, Schweiz.
Vin har producerats i familjen sedan 1896 när Urbain Germanier bosatte sig i Balavaud och anses vara en premier cru i regionen Valais. År 1940 började Francois Germain odla bordspäron utav sorten William med stor framgång. 1945 inträffade en storm som förstörde alla päron vilket gjorde att Francois bestämde sig för att destillera istället. Det här var födseln utav en mycket aromatisk och härlig Eau-de-vie kallad Bon Père. Något som jag själv svept i mig en hel del utav under min tid i Verbier, dock mestadels från producenten Morand i Martigny. Poire William eller Abricotine (eau-de-vie gjort på aprikos) dricks ofta efter ostfondue för att hjälpa matsmältningen. Destillatet var vad Germanier mest var känt för under många år fram tills 80-talet när vinerna började ta plats igen. Idag är det två oenologer från familjen som driver egendomen: tredje generationen Jean-René Germanier och hans brorson Gilles Besse. De anses tillhöra de bästa producenterna i Schweiz.
Byn Balavaud ligger i kommunen Vértroz och har ett microklimat som är varmt och torrt på sommaren. Jordmånen består mestadels utav alluvial jord och granit. Vinrankorna växer, precis som jag beskrev häromdagen, på de mest omöjliga platserna i nedre kanten utav bergen. Branta sluttningar som är svåra att arbeta i. Jag häpnas varje gång jag åker igenom distriktet över de otroligt vackra vyerna. Tänk att här odlas det vin. Den här producenten odlar både lokala druvor och internationella. Syrah, Fendant, Humagne Rouge, Gamaret, Petite Arvine, Pinot Noir, Gamay och Amigne tillhör druvorna man använder och de flesta vinerna som produceras är endruvsviner.
Denna Syrah årgång 2013 är gjord på druvor från byarna Vértroz, Fully och Chamoson. Den har kallmacererats i 10 dagar med skalen och legat till sig 12 månader i tank. Vinet är gjort för att drickas inom 1-5 år så det kommer inte att bli en långliggare i min kyl. Kanske dricks det redan under hösten till lite ost. Ni lär få veta när det testats...