Vardag

Allt om Vin

Du har väl inte missat att jag numera bloggar hos Allt om Vin? Sedan den 22 juni finns jag som en utav deras bloggare. Du hittar mig här. Jag ska försöka hålla uppdaterat här också. Ibland skriver jag kanske samma inlägg här och där, men jag kommer definitivt vara mer frekvent hos AoV, så missa inte att titta in där titt som tätt.

Tills dess, trevlig solig onsdag!

What's goin' on?

Okej, allt började för en vecka sedan med ett vykort som dök upp i brevlådan adresserat till mig. Det fanns bara adressen på och resten utav baksidan var tom. Jag var såklart helt oförstående och frågade runt om vad tusan detta kunde betyda? If not now when? I tisdags kom nästa utmaning. Ett klassiskt grönt paket från posten väntade i brevlådan. Innehållet var en liten flaska. Jag hade fått flaskpost, vilken lycka! Om det inte vore för att flaskan innehöll en bild på... Gunde! Igår kom senaste tillskottet. This must be a sign. Jag anar att någon försöker spela mig ett rejält spratt eller få mig nervös, och ja, jag misstänker vem du är.

Glömde jag nämna att jag gifter mig om 3 veckor?

Provning utav...

...just det, Bag in box! I min privata krets är det många som är intresserade utav vin, dock inte särskilt många som har stenkoll på läget. Innan jag startade den här bloggen funderade jag länge på vilka lä

sare jag ska rikta mig till. De som är i branschen läser Decanter, Wine Spectator, Wow news och Livets Goda. De lyssnar på Podcasts som Vinpratarna och kanske tittar in på Johan Nilssons blogg patjanga.com lite då och då. Vi vet helt enkelt var man kan läsa. Jag kände genast att branschfolket inte är min största målgrupp. Jag vill rikta mig till folket. Mina vänner, familj, familjs vänner, damen som står på Systembolaget och inte riktigt vågar fråga om hjälp. De ska alltså vara på en enkel nivå. Om sedan du som är i bransch läser detta mest för att det är roligt blir ingen gladare än jag, givetvis. Men du kan redan detta.

Om man då ska hålla det på en enkel nivå måste man även testa enklare viner. Jag har flertalet gånger ställts inför ett dilemma. Jag har fått frågan utav vänner och bekanta som ska ha bjudning hemma: "Danni, skulle du kunna tipsa om en bra Bag-in-Box?" Varpå jag har insett att, Nej, det kan jag verkligen inte. Jag har aldrig druckit BIB. Förutom när Michel Jamais tog fram Castillo de Gredos som skräckexempel första lektionsdagen på Restaurangakademien.

Inför den planerade champagnebrunchen jag anordnade i söndags för ett gäng ur Stockholms sommeliergäng smed jag och Janni planer som skulle få oss alla ordentligt ur balans. För vem av oss i vår vänskapskrets tror egentligen att vi ska sätta ihop en blindprovning med endast BIB-viner?

Vinerna som testades var följande: 1. Que Pasa Sauvignon Blanc Chenin Blanc 2014, Sydafrika 2. Les Fumées Blanches 2013, Frankrike 3. PeriquitaReserva 2012, Portugal 4. Cline Zinfandel 2012, Kalifornien 5. Allegrini 2013, Italien 6. Barone Ricasoli Formulae 2013, Italien

bib vitt

1. Que Pasa är ett ekologiskt vitt vin från Sydafrika som finns i beställningssortimentet hos Systembolaget och kostar 219kr. Det är en blandning utav Chenin blanc samt Sauvignon blanc och har en alkoholhalt på 13%. Doft utav limeskal, kola, godis. Smak utav krusbär, lime och en vaxig bitter ton utav grapefruktbeska som avslut. Konstgjord smak. Kort sammanfattning: Ingen hit.

2. Les Fumées Blanches 2013 produceras utav Francois Lurton i Frankrike. Detta är 100% Sauvignon blanc med 12% alkohol. Det finns i fasta sortimentet på bolaget och kostar 229kr. Tydligen en storsäljare. Det har en fruktig, aromatisk druvtypisk doft med inslag av citrus, äpplen och svarta vinbärsblad. En frisk smak av citrus, vinbär och lime. Dock obalanserad och sticker till lite. Vi kom alla fram till att detta är ett skolboksexempel på Sauvignon blanc och att det passar utmärkt som efterfestsvin en skön sommarnatt när man får feeling uppe på Skinnarviksberget.

bib zin 3. Periquita Reserva 2012 produceras utav José Maria da Fonseca i Portugal. Det görs på 50% Castelao, 30% Touriga Nacional och 20% Touriga Franca. Det är lagrat 8 månader både i nya och 1 år gamla ekfat. Ingår i Systembolagets fasta sortiment och inhandlas för 265kr. Doft och smak var en salig blandning utav kola, björnbär, mjölkchoklad, vanilj och mörk söt frukt. Konstaterades direkt att detta var bulk och ingen direkt komplexitet. Kändes som att det var hög alkohol trots att det är 13%.

4. Cline Zinfandel 2012 är tillverkat utav Cline Family Cellars i Kalifornien. Tillhör fasta sortimentet och kostar 235kr. Gjort på 79% Zinfandel, 13% Syrah och 8% Alicante Bouschet. Innehar en alkoholhalt på 14,5%. Färgen är lägre intensitet utav rubinröd. En bärig doft av hallon, jordgubbar och varma smultron. I smaken rätt så hög syra, en aning spritsig, tyvärr platt. Röda bär och godis. Obalanserad.

bib riccasoli 5. Allegrini 2013, från Valpollicella i Italien och vinmakaren Franco Allegrini. Detta är en blend utav de klassiska Valpollicella-druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Innehar en alkoholhalt på 13,5%. Finns för 265kr i Systembolagets fasta sortiment. Det har en pepprig, sötsliskig lakritsdoft med stor bärighet. I munnen fina tanniner, med smaker av återigen peppar, lakrits och björnbär. Det är bärigt och syltigt.

6. Barone Ricasoli Formulae 2013, i bolagets fasta sortiment för 239kr. Från Toscana, Italien, och görs på 100% Sangiovese. Det här var helt klart det mest balanserade och komplexa utav alla i provningen och allas favorit. Doft utav röda och mörka bär, tydliga toner utav ekfat. Fina tanniner, bra syra och det enda av vinerna som hänger kvar lite i eftersmaken.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det här med Bag-in-box är något jag själv aldrig kommer att köpa hem, och det står jag fast vid. Men den här provningen kan ha varit den mest lärorika och bland de roligaste jag har gjort. Både för diskussionen den gav oss tjejer och för att jag, som tidigare sagt, aldrig riktigt testat BIB-viner. Att läsa 6 tjejers provningsanteckningar var underhållande och intressant att vi alla var så eniga. Mina förutfattade meningar och kunskapen om att det endast är bulkviner hänger givetvis kvar. Dock kan jag nu med handen på hjärtat ge rekommendationer när den där frågan kommer -"Vilken Bag-in-box ska jag köpa?". Visserligen har vi bara skrapat lite på ytan när det kommer till ämnet. Det här var 6 viner ur en djungel. Men också 6 storsäljare från Systembolaget.

En enig testvinnare blev Barone Ricasoli som vi alla hade som favorit.

vingruppen

Jag vill rikta ett stort TACK till Vingruppen som hjälpte oss så vi kunde genomföra denna provning och få utvidga våra vyer. Eftersom vi fick 4 olika sorters glögg medskickat innebär det en kommande glöggprovning. Återigen, tack!

Valfaccenda

2014-09-30 13.12.36 Jag testade lite viner häromdagen med Daniele Fherm från Viniologi. Han hade med sig Valfaccenda från Piemonte, Italien.

Vinmakaren Luca Faccenada föddes 1982. Projektet Valfaccenda är döpt efter där han föddes och bor i dag. Han gick ut High School of Oenology i Alba, och sen tog en Bachelor i Vitikultur och Oenology i Torino. Efter sina studier lämnade han Italien för att utforska hur man gör vin på andra sidan jordklotet och hamnade på Nya Zeeland. Efter en liten tid utomlands kom Luca tillbaka och jobbade för en större producent i Barolo för att lära sig mer innan han vågade starta sin egna firma. Lucas vingårdar är plantade i Valfaccenda, inte mer än 3 hektar, i dalen mellan Canale och Cisterna. Andra mindra vingårdar finns i Santo Stefano Roero. Han odlar och gör vin på vita druvan Arneis och röda druvan Nebbiolo.

Jag gick lite wild and crazy och beställde in ett vin till restaurangen:

tumblr_ncppgdMVoL1spcjywo1_500

2012 Roero Arzigh. Arzigh betyder för övrigt "risk" på piedmontesiska.  

Vinet kommer från San Stefano och är gjort 100% på druvan Arneis som växer på ca 45år gamla vinstockar. Den övre delen av vingårdarna har en sydsluttning  vilket ger längre solexponering och leder till att druvorna mognar snabbare.

Vinet ligger ca 4-5 dagar med skalkontakt innan vinet får åldras omkring 3-4 månader i 225 & 500l fat. Därefter ligger vinet på flaska ett år innan det släpps för försäljning.

Kommer serveras i pirincip exklusivt hos oss på Frantzén, på magnumflaska dessutom. Ser fram emot nästa veckas vinleverans från Viniologi!