Vin & ost från älskade Schweiz

Jag är alldeles nyss hemkommen efter en väldigt lyckad kväll. Det är nästan så att jag får nypa mig i armen litegrann igen. Jag har haft den stora äran att hålla i en vinprovning för Schweiziska handelskammaren under deras årliga fondue-afton. Jag teamade ihop mig med ostexperterna Christian och Sebastian från Terroir Suisse som tog med sig sin fantastiskt goda fondue, redo att bara värmas upp direkt ur förpackningen. Jag hyrde in mig på Mosebacke Matstudio som är en härlig liten lokal med hemma hos-känsla. Självklart var mitt tema "viner från Schweiz", allt annat var otänkbart en kväll som denna.

Wow vad det är roligt att hålla i vinprovningar! Och vad jag stormtrivs när jag får prata om Schweiz och dess viner. Från och med nu är jag självutnämnd ambassadör för vinlandet Schweiz.

Önskar du en unik kväll för ditt företag? Varför inte bjuda på en schweizisk afton! Fondue och provning av härliga viner är en alldeles perfekt kombination för en lyckad afton. Hör av dig om du är nyfiken eller intresserad av en offert till daniella@wineandculture.se

Men du, om du tappar en brödbit i fonduen är det en shot Williamine som gäller...

Granatlemonad

Maximillian_Daniella.jpg Recept från min medverkan i Go'kväll lördag 20:e januari.

Du behöver: 2 granatäpplen 4 citroner 4 lime 2 dl socker 2 dl vatten 1 kryddmått hela rosépepparkorn 1 l bubbelvatten

  1. Kärna ur 1,5 granatäpple och värm upp granatäppelkärnorna i en kastrull tillsammans med 2 dl socker och 2 dl vatten. Rör runt med en slev tills sockret har smält och mosa kärnorna för att få ut juice. Stäng av värmen och låt svalna.
  2. Krossa rosépepparkornen och tillsätt hälften i kastrullen. Blanda runt.
  3. Pressa citroner och lime.
  4. Blanda citrusjuicen med granatäppelsockerlagen. Häll genom en finmaskig sil.
  5. Kärna ur den sista halvan av granatäpplet som finns kvar. Häll kärnorna i en kanna och mosa med en slev. Tillsätt is och häll ner granatäppeljuicen. Toppa upp med bubbelvattnet och rör runt. (Det går lika bra med vanligt vatten om man inte vill ha kolsyrat.)
  6. Servera i glas med is och garnera med lite av krosset från rosépepparkornen.

allt.jpg

Våga testa nya vinadresser

I morse hade jag den stora äran att gästa Nyhetsmorgon tillsammans med min kollega Joel Åhlin från Agrikultur. Han visade hur du på ett hållbart vis kan laga en fantastisk fredagsmiddag. Och jag, jag vände upp och ner på dryckesvärlden med att börja middagen med något sött. Japan, Schweiz och Sverige var några länder som representerades. Tusen tack till Filippa K som dressade mig snyggt och lät mig låna fin fin klänning.

Ps. 9:15 in i klippet börjar mat och dryck i kombination ifall du inte har 17 minuter över...

 

Nyårsafton i Nyhetsmorgon

Måste erkänna att jag inte riktigt väntade mig i början av detta år att det skulle avslutas med sabrering i TV4 tillsammans med Steffo på självaste nyårsafton. Om du inte satt klistrad framför teven har du här chansen att se hur min debut i Nyhetsmorgon gick till. Tack Filippa K för lånet av den supersnygga klänningen. Gott nytt år! 

PS. Snälla, testa inte att sabrera med en golfklubba hemma!

Låt champagnen vara med vid middagsbordet!

Okej, du har nu stenkoll på vad champagne är och får med all rätt luta dig tillbaka i fåtöljen framför brasan med ett glas bättre bubbel. Men vad ska gästerna få dricka på nyårsfirandet? Champagne är en dryck som förknippas med högtider och firande. Det är något man skålar med, bubblorna i vinet förknippas med fest och glädje. Är det inte dags att de härligt kittlande bubblorna får hänga med in i matrummet också? Champagne är underskattat vid middagsbordet. Men faktum är att det finns så många olika stilar av champagne att man enkelt kan ackompanjera en hel måltid med bara mousserande viner. Nu snackar vi om riktig fest!

En genialisk start på kvällen är att inleda med något så enkelt som chips och dipp. Men inte vilken dipp som helst. Vi pratar om guldet från Norden: löjrom. Dillchips, syrad grädde, hackad rödlök och löjrom är allt som behövs. Fram med stora skålar och låt folk dubbeldippa hur mycket de vill. Till detta dricks en knastertorr och krispig Brut Nature eller en Blanc de Blanc, en champagne gjord endast på Chardonnay.

löjrom.jpg

Dags att sätta sig till bords. Kör du en klassiker och bjuder på skaldjur till förrätt? Perfekt, då plockar vi fram rosa bubblor. Rosé är en bortglömd stil men sagolikt gott. Det passar också som hand i handske till de röda skaldjuren. Att matcha färg är faktiskt inte så dumt tänkt. Ofta passar det väldigt bra ihop. Fungerar lika bra till Toast Skagen som till hummersoppan.

Varmrätten ska strax serveras. Kött är inga som helst problem för en lite mer komplex champagne. En fin biff går utmärkt om man väljer lite lättare tillbehör. Den fylligaste rödvinssåsen kanske man kan hoppa över just denna gång. Fågel och fläsk går också bra. Till varmrätten är det dags att ta fram huvudnumret. Det får gärna vara en årgångschampagne som har varit i kontakt med ekfat. Vill du lyxa till det ordentligt för gästerna så är det nu du ska öppna en flaska Krug, eller en Cuvée Sir Winston Churchill. Om du har en champagne med några år på nacken liggandes hemma är det här ett perfekt tillfälle att avnjuta den i goda vänners lag.

Hittills har tre olika champagner klarats av. Nu är det desserten kvar. Ett mousserande vin ska fungera att servera behöver desserten gå åt det fruktigare och mer friska hållet. Tänk bär och sorbet. Varför inte bär, sorbet och toppa upp med lite champagne? Om ett sött vin behövs är det okej att vända sig till ett annat område än just Champagne. Varför inte blicka bort mot Italien och Asti? En pärlande, frisk och fruktig Moscato d’Asti är ett trevligt avslut på måltiden. Den röda motsvarigheten Brachetto d’Acqui är också rolig att plocka fram.

Men vad ska skålas med på tolvslaget då? Ja, vid det här laget har troligtvis en hel del redan konsumerats. Att spara dyrgripen eller det mest komplexa till nu är bara onödigt. Vad som behövs är en iskall flaska som går att sabrera (och sedan dricka upp). Välj helt enkelt något billigare till tolvslaget och njut av de andra vid middagsbordet.

Och du, allt smakare godare ur större flaskformat. Är ni ett större gäng, välj magnumflaskor när det finns som alternativ.

Gott nytt år!

IMG_8088.jpg

Välkomstskål: André Clouet Silver Brut Nature nr 7546 – 319:- Diebolt-Vallois Prestige Brut nr 7723 - 389:-

Förrätt: Bollinger Rosé nr 7755 - 599:- Alice Bardot Brut Rosé nr 79253 – 249:-

Varmrätt:   Henriot Brut Millésimé 2006 nr 90144 – 539:- Krug Grande Cuvée nr 7494 – 1529:-

Dessert: Braida Brachetto d’Acqui 2015 nr 6260 – 89:- Moët & Chandon Ice Impérial Demi-Sec nr 77338 – 435:-


Text skriven av mig för tidningen Vinsider.

Dessa viner bör du alltid ha hemma:

Du har precis köpt dig en vinkyl eller går i tankarna att införskaffa en. Nu kommer vi till den fantastiskt roliga utmaningen att fylla upp lagringsutrymmet. I vinkylen bör det finnas ett gäng basviner som är bra att ha hemma vid oväntat besök eller när man missat att handla vin och Systembolaget har stängt. Viner som är redo att konsumeras nu. Resterande plats kan man fylla upp med flaskor som väntar på bättre tider och mår bra av lagring. Tid betyder allt när det kommer till vin. Vinflaskor mår inte bra av resande utan behöver vila och få samla sig om de ska leverera på topp. Den svenska modellen av att det mesta som handlas dricks upp inom 24 timmar är alltså inte den perfekta mallen för vin. Det är dags att vininköpen börjar planeras. Lika seriöst som söndagsmiddagen planeras i förväg kan även flaskorna inhandlas i god tid.

Man kommer långt med bara några få vinstilar hemma i kylen. Här är några olika som fungerar bra att ha som basviner:

  • En väl kyld flaska champagne bör alltid finnas hemma redo att poppas. Med det menas kylskåpskall. Redo att sabreras om man får feeling en tisdag. Mousserande från annan plats än Champagne går självklart lika bra.
  • Chardonnay passar till mycket. Välj någon lite fetare i stilen.
  • Ett torrt vitt vin av modell krispigt och syrligt. En fräsch Österrikare gjord av Riesling eller Grüner Veltliner är perfekt. En Sauvignon Blanc från Sancerre eller Nya Zeeland är också bra alternativ.
  • Vem gillar inte Pinot Noir? Lätt, elegant, fruktigt. Gott till många olika maträtter och även som sällskapsvin.
  • Elegans och fräschör i all ära, men ibland behöver man något kralligt i glaset. Något med sting i, tanniner som biter ifrån. Barolo levererar alltid.
  • Rhônedalen i Frankrike och Toscana i Italien står för mellantingen. De där vinerna mellan Pinot Noir och Barolo.
  • En härligt ljus laxrosa rosé från Provence är förtrollande gott under sommarhalvåret. Men rosé fungerar faktiskt året om.
  • Några olika söta viner.

Om du har dessa olika stilar hemma finns det få tillfällen man inte klarar av. Testa dig fram för att hitta vilka viner som skulle kunna vara just dina egna ”husets viner”. Sedan är det bara att börja samla på dig av andra spännande artiklar som gör dig nyfiken. Det viktigaste att tänka på när det kommer till vin, och drycker i allmänhet, är att det inte finns några regler gällande vad man ska servera till vad. Däremot finns det mängder av klassiska kombinationer som är just kända för att de fungerar som hand i handske.

Viner att lagra då? Viner av den billigaste sorten är inte gjorda för att lagras. De är producerade för att drickas upp inom en kort tid även om det inte finns något bäst-före-datum. I övrigt mår många viner bra av att få vila. Generellt sätt är det vissa viner som kan lagras längst: Champagne och då framförallt årgångschampagner, söta viner, viner med hög syra, väldigt sträva viner, Vin Jaune, Sherry och andra starkviner.

Temperaturen är viktig att tänka på när viner ska lagras. Man brukar säga att runt 11-12 °C är bra att följa. Om det är varmare kommer vinet att utvecklas i en snabbare takt och är det för kallt går det långsammare.

En del regioner är kända för sina långlivade viner. Bordeaux är en av dessa. I Jura görs viner som kan lagras i över tvåhundra år. När man pratar lagringsdugliga viner tänker nog många på röda viner men även många vita viner lagras väl. Det är en rolig idé att köpa på sig ett flertal flaskor av samma sort. En låda om 12 flaskor är en bra start så kan man öppna en flaska med jämna mellanrum för att följa vinets utveckling. Det får gärna gå något år emellan flaskorna korkas upp.

Med största sannolikhet har du inte läst hela vägen hit bara för att få reda på att det är bra att köpa flera flaskor av samma vin. Du suktar givetvis efter konkreta tips.

Ett gäng viner värda att lägga undan i väntan på bättre tider:

Oliviere Riviere, Gabaxo 2015, Rioja, Spanien. Nr 90107 - 179 kr. Tempranillo och Garnacha som är gott att dricka nu, men kommer att må kalasbra av att få växa upp till en tonåring.

Wetzer, Beldles 2015, Sopron, Ungern. Nr 92445 – 199 kr. Passa på att fynda något så unikt som Kékfrankos från Ungern. Definitivt värt att köpa på dig några flaskor av. En för nu och flera att glömma bort ett tag.

Ridge Geyserville 2015, Kalifornien, USA. Nr 99683 – 199 kr (37,5 cl). Helflaskorna gick såklart som smör i solsken, men än finns det halvflaskor kvar av den 50:e årgången av detta kultvin. Mindre flaskor är behändiga att ha i tillhands ibland och är drickbara snabbare, även om det här vinet har hög klunkabilitet även som ungt. Köp om du kommer över.

Desbordes-Amiaud Premier Cru 1988, Champagne, Frankrike. Nr 77403 – 645 kr. Plötsligt händer det. Tillfället då man hittar en mogen Champagne av sin egen årgång just där på Systembolagets hylla. Då är det bara att slå till. Alla ni 88:or, spring snabbt innan de tar slut. Drick på er 30-årsdag. Eller håll ut tills ni fyller 33, bara för att.

Ett annat stalltips är att hålla utkik på nätet efter viner att lagra. Caviste släpper lådor någon gång i månaden värda att lägga vantarna på. Även Franska Vinlistan har ett bra sortiment för den nyfikne.


Text skriven av mig för tidningen Vinsider.

Hur ska vinet förvaras?

Intresset för vin ökar hela tiden och med det får fler och fler upp ögonen för att lagra vin. Många skräms nog av alla pekpinnar och regler när det kommer till lagring. Det ska inte bara vara rätt temperatur (helst +12,6°C) utan det ska även vara mörkt, hålla rätt luftfuktighet, vara vibrationsfritt, doftfritt och ligga i rätt väderstreck. Men är det verkligen helt omöjligt att låta viner ligga till sig en längre period utan dessa förutsättningar? Bor man inte i eget hus kan det vara svårt att inreda en egen vinkällare, men det finns många olika lösningar på hur man kan förvara sina flaskor även i mindre lägenheter. Stående i skåpet ovanpå kylskåpet är inte optimalt, och det är ofta där man kan hitta vinflaskor hemma hos vänner. Varför är det då inte en bra miljö i det där skåpet ovanpå kylskåpet? Det må kanske vara mörkt, men kylskåpet nedanför halstrar både värme och ger ifrån sig små vibrationer. En jämn temperatur är grundläggande då stora variationer påverkar vinet negativt.

Lika vanligt som att se viner förvaras i det där skåpet ser man även vinställ uppsatta på köksväggen eller i matrummet. Oftast i direkt solljus. (Vem som helst förstår väl att man vill visa upp sina favoritviner.) Risken är dock stor att vinerna kommer att påverkas negativt av ljuset. De inbyggda vinfacken bredvid spisen är också trendigt i nya kök, men värmen från spisen och de extrema temperaturförändringarna gör inte gott för vin. Ovanpå tvättmaskinen är också en dum idée. Det var ju det här med att undvika vibrationer… Så, nu när vi har klarat av hur vinerna inte ska förvaras kan vi gå vidare.

En vinkyl är både en snygg inredningsdetalj och fyller även en funktion i hemmet. Att välja vilken kyl man ska är dock inte det lättaste. Det finns en uppsjö av olika modeller på marknaden. Viktigast när man funderar över vilken kyl man vill ha är att fundera över syftet. Vill man kunna lagra vinerna, ha de i rätt temperatur för servering eller kanske en kombination av båda? Och hur många flaskor vill man ha plats för? Det finns vinkylar som rymmer allt från 12 flaskor till lagringsskåp för 400 flaskor. Ska kylen byggas in i köket eller ska den vara fristående? Här är det givetvis plats, ekonomi och intresse som styr.

Det finns tre olika varianter av vinkylar. Den vanligaste på marknaden är de med en design som en vinkyl med två olika temperaturzoner. En för vitt vin och en för rött vin. Temperaturerna är inställda på serveringstemperatur runt 6 respektive 17 grader. Sedan finns det multifunktionsskåp. Mitten av kylen är till för lagring, upptill är det varmare och nertill svalare för att ha viner redo att drickas. Sist men inte minst finns det rena lagringsskåp. De har en temperatur på 12 grader i hela kylen, UV-filter som skydd mot ljus och rätt luftfuktighet för att korken ska hållas i gott skick. För lagring av viner är den sistnämnda varianten att föredra. När det ska poppas upp en flaska vitt är det bara att ställa in i kylskåpet någon timme före servering, på samma vis kan de röda vinerna plockas fram en stund innan.

Har du inte lyckats övertala din partner om en vinkyl i hemmet än? Lugn, du kan göra om garderoben till vinförvaring också. Några klädesplagg kanske måste ryka med, men det finns få saker som är så skönt som att rensa i garderoben. Har du en walk in closet? Köp ett vinställ och montera längst in till dina flaskor. Är det så att du köper lådor med vin? Låt flaskorna ligga kvar i kartongerna och stapla på varandra. På så vis ligger flaskorna stilla och riskfritt från att öppnas vid fel tillfälle. Kanske finns det en garderob i hallen full med onödiga jackor? Sälj jackorna och bygg vinförvaring i garderoben.

Källarförrådet går också självklart bra att förvara vinet i. Ställ lådorna på en lastpall eller något annat som höjer upp en aning så att lådorna inte står direkt på golvet för att undvika fuktskadade kartonger. Har du en råvind? Toppen. Dina vinflaskor kommer må bra där också, även om det kanske blir lite klättrande uppför stegen.

Vill du ta lagringen några steg längre än en vinkyl i vardagsrummet eller lådor i garderoben? Har barnen flugit ut ur hemmet? Då är det ett perfekt tillfälle att göra om rummet till ett vinrum. Det går att skapa riktiga vinkällare utan en källare. Med rätt utrustning kan man styra både temperatur och luftfuktighet även i lägenheten.

Om man varken har en källare eller plats i lägenheten finns det fortfarande alternativ. Medlemsklubbar finns där man kan hyra vinfack och förvara sina viner. Ofta även med möjlighet att vara med på vinprovningar eller låna klubbrum när man själv vill ta med sig några vänner och korka upp ett gäng flaskor. Är det så att du redan har en fin egen vinkällare i ditt hus? Varför inte skapa din egen lilla vinklubb och låta vännerna förvara sina flaskor i din vinkällare? Det är alltid roligare att göra saker tillsammans.

Såhär förvara du bäst dina vinflaskor:

  1. En flaska med vanlig kork ska ligga ner så att korken inte torkar ut.
  2. Viner håller bäst i en jämn temperatur.
  3. Ett mörkt utrymme är att föredra, solljus kan påverka vinet negativt. ’

Text skriven av mig för tidningen Vinsider.

Vad är egentligen champagne?

Tvåtusen-sjutton närmar sig sitt slut och med stormsteg är ett nytt år på intågande. Klockan tickar vidare och dagarna går. En av årets viktigaste högtider lurar runt hörnet. Nyårsafton. Och så den eviga frågan om vad man ska dricka på årets sista dag. Varenda dryckesskribent i hela landet tipsar just nu om vilken champagne man ska dricka med sin familj eller vänner på den där viktiga kvällen. Men först och främst, låt oss reda ut det här med vad champagne verkligen är…

Champagne är ett mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden och får bara komma från distriktet Champagne i Frankrike. Namnet är alltså skyddat enligt lag inom Europa. Med det sagt, är man i andra delar av världen kan namnet Champagne förekomma på en flaska även om det är gjort i USA eller Ryssland. Det här fenomenet gör ju givetvis fransmännen lite upprörda, men eftersom namnet är skyddat får dessa flaskor åtminstone inte säljas till Europa.

Vad är den där traditionella metoden då? Jo, det innebär att först gör man ett stilla vin. Druvor pressas, musten jäser och alkohol bildas. Alltså i princip som att göra vilket vanligt vin som helst. Sedan hälls det stilla vinet upp på flaska, man tillsätter lite jäst och en gnutta socker och därefter läggs flaskan ner i någon källare i Champagne. Det är under det här skedet som kolsyran bildas, genom en andra jäsning inuti flaskan. Eftersom vinet har jästfällningen liggande i flaskan får den brödiga aromer och smaker. Man brukar prata om rostat bröd och brioche. För att få bort jästfällningen vänder man sakta flaskorna upp och ner antingen för hand eller maskinellt. En process som för hand tar två till tre månader, med maskin bara en vecka.

Om flaskan befinner oss i Champagne måste den ligga i källaren i minst 15 månader. När årgången är utskriven på etiketten, en så kallad vintage eller årgångschampagne, måste flaskan ligga kvar i 36 månader. Många champagnehus låter sina flaskor ligga ännu längre än så. Champagner som har legat länge får en helt annan komplexitet än ett vanligt standardbubbel.

Den traditionella tillverkningsmetoden används även i andra områden. Om metoden använts skrivs det ut på etiketten.

Champagne är eftertraktat i hela världen, men distriktet är den storlek det är och kan inte växa. Marken är dyr och man kan bara producera en viss mängd champagne. Med en stor efterfrågan samt en dyr och lång tillverkningsprocess är det inte särskilt konstigt att champagne har ett högt pris jämfört med andra mousserande viner. Men på årets sista kväll borde det vara värt att betala lite extra för att få avnjuta ett riktigt hantverk.


Denna text är skriven av mig för tidningen Vinsider.

Testa vin i en igloo!

Hela veckan häller jag vin och håller i provningar i en igloo mitt på Norrmalmstorg i Stockholm tillammans med MySwitzerland. Provningarna är gratis men föranmälan krävs. Anmälan görs till theigloo@switzerland.com När? Onsdag: 11.30 Torsdag: 11.30 och 16.30 Fredag: 11.30 Lördag: 11.30 Söndag: 11.30 och 16.00

Swiss

Swissis

 

 

 

Färgkoordinerar i veckans Go'kväll

Idag har jag varit uppe i Umeå igen för inspelning av Go'kväll. Jag är med i veckans lördagsprogram som sänds i SVT 1 nu på lördag klockan 18:15. För fjärde gången fick jag hänga en dag med Beppe Starbrink. Mitt lördagstema är svenska bär och jag lyfter bland annat fram våra härliga lingon och havtorn. Och så grönt te. Johanna Westman lagar mat med en koreansk twist. Så. Otroligt. Gott.  Helt oplanerat matchade jag även skjortan med mina alkoholfria drycker som jag bjöd på. Och så har jag fått lära känna Kalle Lind som skrivit en bok om 88 böcker du inte behöver läsa...

Gin free tonic

Här kommer ett till recept från Go'kväll lördagen den 23:e september. Och den här alkoholfria drinken är jag riktigt nöjd med! En variant av en gin free tonic. Alltså en GT men utan gin. Jag kokade ihop en sockerlag kryddad med enbär, citronverbena, älgört och lite kamomill. Hade en gnutta hibiskus i också.

Sockerlag

  • 2 msk färska eller torkade enbär
  •  några blad citronverbena (torkade eller färska)
  • 1 msk torkad älgört
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker

Drink

  • 5 cl juicade höstäpplen, gärna röda för en fin färg
  • 1 cl citronjuice
  • 3 cl enbärssockerlag
  • tonic

Såhär gör du

Varm äppelmust med chaga

varm-appelmust-med-chaga-jpg.jpeg För några veckor sedan gästade jag Go'kväll i SVT för tredje gången. Detta tillfälle bjöd jag på varm äppelmust med chaga och en gin free tonic. 

Här är recept på äppelmusten med chaga/sprängticka som har en härlig smak av vanilj.

Du behöver:

  • 1 liter äppelmust
  • 1 msk krossad chaga (sprängticka)
  • 2 tsk honung

SÅ GÖR DU

6 springnotor du inte trodde var möjliga

Vem har inte hört någon nämna ordet lite raljerande någon gång ute på krogbesöket? Kanske serveringspersonalen inte gav tillräckligt med uppmärksamhet eller så var maten helt enkelt katastrofal. Oavsett anledning är det en mardröm för den som serverat dig, den anställda kan ofta bli personligt ansvarig för att betala notan till krögaren som du sprang ifrån. Ofta handlar det om småsummor, som när en man och kvinna tillsammans med fem barn åt och lämnade restaurangen utan att betala sin nota på 1500 kr i Jönköping.

Men vissa är duktiga bedragare. Sommaren 2010 var det en 23-årig man som sammanlagt tog 271 springnotor då han under några veckors tid regelbundet bjöd sig själv och sina vänner på Mosebacke i Stockholm. Betalade gjorde han med sitt spärrade kort. Summan hamnade till slut på 135 000 kr.

2006 hade Norge en bedragare från Bergen som i princip åt sig igenom den norska västkusten. Bara det dyraste dög för den 32-åriga mannen som alltid smet innan desserten. Vad summan till slut hamnade på verkar vara något oklart.

I USA är fenomenet ”dine and dash” eller ”eat and run” ganska vanligt och många kommer undan. Någon som dock fick ta sitt straff är Andrew Palmer som gratisåt på restauranger i Baltimore under flera år genom att fejka hjärtattacker när det var dags att betala. Han arresterades 90 gånger innan han till slut fick fem år i fängelse.

En ganska charmig historia skedde 1941 när en 10-årig pojke tog en springnota på 1 dollar då han och hans vän åt på restaurangen Lamb’s Grill i Salt Lake City. Mer än 70 år senare gick en kvinna in i samma restaurang och berättade för en servitris att det var hennes pappa som tog springnotan för alla dessa år sedan. Den nu 80-åriga fadern hade skämts enormt ända sedan dess. Så medan pappan generad väntade i bilen räckte dottern över 5 dollar till servitrisen för att betala skulden.

I dagens tekniska samhälle får man passa sig ordentligt om man funderar på att ta en springnota. Åtminstone utomlands finns det bevakningskameror på många restauranger. Som exempelvis på Mojos Bunbury i Australien. Ett fransktalande par lämnade en tom plånbok på bordet medan de gick ut för att röka men kom aldrig tillbaka. Krögarna Juliana Frisina och Noel Brunning bestämde sig för att använda sig av kraften på sociala medier och la upp en bild på paret på restaurangens Facebook-sida. Efter några timmar hade inlägget delats mer än 31 000 gånger. Med svansen mellan benen kom paret tillbaka ett par dagar senare och betalade sin nota.

Så om du planerar en springnota, se till att inga kameror finns i närheten. Men som krogpersonal måste jag ändå säga: snälla, betala notan innan du går.

En doft av hav

Sista veckorna har varit helt galna. Mitt schema har varit fullspäckat. Varenda dag har jag varit uppbokad. Jag insåg att jag i princip bara haft en enda ledig dag sedan slutet av april, det var på Tompas födelsedag. (När mannen fyller år kan man ju inte bara ligga på soffan och vila.) Med facit i hand är den här resan till Portugal ganska så viktig för mig. Några dagar helt på egen hand i en ny miljö. Jag får samla in ny energi och nya intryck. Även om jag sitter på föreläsningar hela dagarna så är det balsam för själen att kunna sitta på en pir och dingla med fötterna över vattnet. Få uppleva doften av hav. 

Igår träffade jag en kvinna från Tyskland som jag ikväll har tagit en kvällspromenad på stranden med och doppat fötterna i havet. (Som var alldeles för kallt!) I morgon bitti ska vi ses för en morgonpromenad längs stranden innan föreläsningarna.

Tyvärr är jag här i Portugal alldeles för kort tid för att kunna utforska mycket mer. Jag hoppas på att orka ta mig in till Lissabon i morgon kväll. Men det är också en avslutningsceremoni för kongressen som kan vara smart att gå på. Ett event som detta är ett fantastiskt sätt att nätverka på och träffa bra framtida kontakter.

Så, om jag ska orka upp på en morgonpromenad i morgon är det dags att få lite sömn. Min hjärna är helt slut av alla föreläsningar. Jag är inte van att sitta still hela dagarna och lyssna på andra som pratar...

Slottsprovning i Estoril

Att prova vin är oftast roligt. När man får testa vin i en otroligt vacker miljö, då blir det faktiskt ännu trevligare. Som i ett slott, på en strand med strålande sol i Portugal. Ja, som jag har fått göra nu två kvällar i rad. Hörde jag 12 grader och regn  i Stockholm? Ibland har jag ett väldigt tufft jobb att utföra... Enjoy!

Hej Portugal!

Jag har länge velat besöka Portugal och nu fick jag äntligen möjlighet att åka till landet vid Atlantens kust. Igår landade jag i Lissabon för att delta på MUST Fermenting Ideas, en vinkonferens som hålls för första gången och samlar några av vinvärldens mäktigaste journalister samt sommelierer. Att lilla jag är på plats känns väldigt häftigt. IMG_5011.jpgIgår lyssnade jag på storheter som Jamie Goode, Paul Symington och Matthew Jukes. Mer om de olika ämnena kommer i senare inlägg, jag lovar.IMG_5024.jpg Matthew Jukes på scenen.

Eventet hålls i en fantastiskt vacker liten stad 20 minuter utanför Lissabon. Estoril är verkligen en plats jag kan rekommendera. Hotel Inglaterra är en höjdare också. IMG_5105.jpg Hotel Inglaterra, mitt hem två nätter till. IMG_5027.jpg Härlig utsikt från mitt rum...

Gårdagen blev en lång dag. Jag flög från Bromma 06.55 med mellanlandning i Bryssel. Landade i Lissabon 12.30 och åkte direkt till kongressen. Tyvärr missade jag de första två föreläsningarna men jag kom lagom till att lunchen serverades. Jag fick sedan lyssna på Jamie som pratade om naturviner, Paul Symington höll föredrag om fortifierade viner och Matthews ämne var Engelska mousserande viner vs Champagne. IMG_5090.jpg Efter dagens alla föreläsningar bjöds det på provning av portugisiska viner i ett gammal slott nere på stranden.IMG_5065.jpgDet här med att testa viner på slott, det är en riktig hit det. Mera sånt tack! 

Jag kan tävla, jag är inte rädd

3.jpg
Jag kan tävla, jag är inte rädd. Jag kan tävla, jag är inte rädd. Jag kan tävla, jag är inte rädd... 

Ungefär så har jag rabblat i huvudet det senaste veckorna. En ramsa många känner igen, med något ord utbytt. För flyga och tävla är väl nästan samma sak?

Min senaste tävling var 2014. Jag har ställt upp i 5 tävlingar sammanlagt. Lily Bollinger Award första gången i augusti 2013 då jag precis stod utanför finalplats. Istället drämde jag till med en rejäl final i Moët & Chandon Sommelier Challenge samma höst där det var  över 15 deltagare. Jag kom stolt på en andraplats. Efter finalen frågade jag en av jurymedlemmarna (välkänd sommelier) hur det hade gått för mig i finalen och om han kunde ge mig någon feedback? "Ni var lika dåliga alla tre." Det fick mig att tappa tron på tävlandet och nästan mitt yrkesval helt, ganska så nybakad sommelier som jag var.

Revanschsugen var jag med i Lily 2014 igen och ville så gärna vinna. Men med fantastiskt motstånd i form av Maya Samuelsson och Sofia Castensson så halkade jag på målsnöret och kom trea. Moët & Chandon december 2014 där det var final igen. Och så avslutade jag med att delta i Årets Servitör där jag också kom på tredje plats, med desto fler deltagare. Årets Servitör var utan tvekan den roligaste tävlingen, där man utsattes för mest realistiska moment.

Jag har extremt höga krav på mig själv vilket också leder till viss prestationsångest. Vid alla tävlingar jag har deltagit i har jag gått dit i princip oförberedd. För mig har det varit ett sätt att mäta min faktiska kunskap. Vad jag kan idag. Men för att vinna måste man såklart läsa och plugga mycket. Det kan komma frågor på i princip vad som helst inom vinvärlden.

Sedan kom ju den där hösten. Hösten 2015 när det smällde till för mig och jag gick in i väggen. Och sedan dess har jag inte vågat ställa upp i en tävling igen. Det är lätt att intala sig själv att man är dålig om man inte går vidare till final, när man har stått i final tidigare. Framförallt har jag tänkt "du kan inte vara med en tredje gång utan att vinna".

Tills idag. 

För några veckor sedan anmälde jag mig till Lily Bollinger Award 2017 utan att berätta det för någon. Jag ville inte behöva tänka på vad andra tycker och tänker. Jag behövde komma över min rädsla för att tävla igen. Och framförallt, sänka kraven på mig själv. Att bara delta i tävlingen skulle vara en vinst för mig själv. Att jag vågade flyga igen.

Så idag flög jag. 

Som den tävlingsmänniska jag ändå är så väl på plats ville jag såklart gå till final. Av hela mitt hjärta. Teoriprovet gick över förväntan bra eftersom jag, som vanligt, var helt oförberedd. Några frågor blev onödiga slarvfel, men jag är ändå nöjd. Det var en del frågor om Loire som jag är hyfsat säker på så det kändes bra. Och så kom blindprovningen. Tre röda viner på 20 minuter. Jag är intränad på högst fem minuter per vin så 20 minuter är verkligen gott om tid. Jag testade igenom alla tre viner och insåg snabbt att det var tre Pinot Noir. Började skriva utförliga provningsanteckningar om de två första vinerna, och så ringde klockan om att tiden var slut.... Tji fick jag för gott om tid. Där och då visste jag att det var kört. Ingen final för mig. Ändå gick jag in och rockade och gjorde ett fantastiskt bra praktiskt moment som var servering av ett sött vin med rekommendation av maträtter till. Full pott. 

När jag precis var klar med det praktiska momentet fick jag frågan av Jörn, den ena i juryn: - "Jag har läst en del du har skrivit, hur mår din man idag?" Och då brast det för mig. Min man som är min ständiga drivkraft och kanske en del av varför jag pushar mig själv så hårt. Han som gör att jag vill bevisa att jag kan. Att jag kan flyga. 

Jag önskar finalisterna stort lycka till i finalen som går av stapeln 24:e och 25:e september. Jag vann över mig själv i morse när jag tog mig upp ur sängen och ställde upp i min första tävling efter att jag hösten 2015 gick in i väggen. Och om jag vågar anmäla mig till en tävling igen så kommer jag att gå dit väl förberedd. För då ska jag fanimej både stå i final och vinna.

Jag är inte rädd, jag kan tävla. 

Så mycket dryck behöver du till festen

Sommarens alla härliga fester med allt vad det innebär flåsar oss i nacken. Studenten, midsommar och mängder av bröllop. Något som kan vara svårt om man inte är van vid det är att beräkna hur mycket dryck som går åt. Och det beror såklart på tillställning.  Håller festen på hela dagen eller endast på kvällen? Är det sittande middag eller buffé? Ska gästerna servera sig själva? Är det fri bar? Ja, mängder av saker behöver besvaras innan man kan ge ett tydligt svar. Men jag ska försöka ge lite riktlinjer att gå efter. 169.jpgTill mitt eget bröllop hade jag räknat ut hur mycket dryck som skulle köpas in nästan oförskämt bra. Bröllopet ägde rum en söndag med vigsel redan klockan 13.00 i kyrkan. Efter vigseln var jag och Tompa iväg på fotografering. Detta innebar att våra 70 gäster behövde underhållas med dryck under tiden. Vi kan säga att gästerna skulle ha ett glas i sin hand från 14.00 fram till småtimmarna. Medan vi fotades bjöds gästerna på champagne, ost, chark och jordgubbar på en brygga nere vid vattnet. Det var strålande sol och varmt. På bryggan fanns det 12 magnumflaskor champagne. Alltså 24 flaskor bubbel. Dessa flaskor räckte precis under den timmen vi var iväg. En av mina vänninor blev lite orolig att vi inte skulle få något när vi kom ner till bryggan, så herrn som serverade bara log och sa att det ordnar sig nog ska du se.

När vi anlände ner till bryggan hade vi en Methuselah att öppna. Alltså en flaska på 6 liter (lika med 8 standardflaskor). Det var precis lagom att toppa upp alla gästers glas med. Så, på 70 gäster gick det alltså 32 flaskor champagne på 2 timmar. 20150705_174810.jpgSen då? Vi hade valt en avslappnad trädgårdsfest med självservering och plockmat. Drycken tog man också själv. Flaskor stod utställda lite här och var i skottkärror med is. Eftersom det var en varm sommardag i början av juli fokuserade vi på vitt och rosé. Några flaskor rött fanns för de som absolut ville ha.

Jag hade planerat och införskaffat öl, vin, bubbel och lite avec. När det var slut så fanns det en bar som gästerna själva kunde handla i. Där serverades drinkar. Och, när det är fest är det absolut roligast att ha flaskor i stora format.

Hur mycket dryck fanns på festen? 14  magnum + 1 Methuselah = 36 flaskor Champagne 18 flaskor vitt vin 18 flaskor rosé 4 magnumflaskor rött = 8 flaskor 4 flaskor sprit 120 flaskor 33 cl öl

Hur mycket blir detta då per person? Jag räknar att det går 6 glas på en flaska bubbel och 5 glas på en flaska vin. 36x6=216 glas bubbel, vilket innebär 3 glas/pp. 44x5=220 glas vin, cirka 3 glas/pp. 120 st öl är knappt 2 var.

Till varje person fanns det 1 flaska vin och nästan 2 öl. Plus ett par centiliter sprit. Festen höll på fram till 02 på natten. Vilket innebär att det serverades dryck i 12 timmar. I baren där gästerna själva kunde handla drinkar serverades endast 8 stycken Gin & Tonic. Med andra ord, drycken räckte alldeles perfekt. Självklart är det så att vissa gäster höll sig helt till alkoholfritt, någon drack bara något glas vin medan andra kalasade på ordentligt. Men ingen gick törstig. 

Vid en sittande kvällsbjudning kan man räkna ungefär såhär: Fördrink: 1,5 glas (1 plus påfyllning) Förrätt: 1 glas vin eller en flasköl Varmrätt: 2 glas vin Dessert: 1 glas Avec till kaffet: 4 cl till de som önskar

Detta är beräknat på att drycken hälls upp av serveringspersonal. Om det är sittande middag där flaskorna står framme på bordet, räkna på en halv flaska vin per person till varmrätten.

Det vikigaste av allt när man planerar dryck är att inte vara dumsnål. Har du fest på en festvåning, låt personalen toppa upp glasen. Ingen vill stå med ett tomt glas. Har du festen hemma eller där du själv handlar, köp några (läs fler än du tänkt) flaskor extra på Systembolaget. Allt som inte går åt kan du lämna tillbaka så länge du har kvar kvittot. Men att ha fri bar gör också gästerna giriga. Jag har arbetat många fester med fri bar där gästerna tar en drink i baren, går iväg, tar en klunk, ställer ifrån sig drinken och går till baren för att hämta en ny. Och så håller det på. En gäst som kanske hade beställt två drinkar om den själv betalade för drinken tar istället tio stycken när det är fri bar. Ja, så fungerar folk. Ett bra alternativ är att bjuda på allt under middag, någon drink men sedan ha betalbar. Genom att ha fri bar hela kvällen ger man gästerna ett slags tecken att det förväntas fylleslag. Tänk på att du själv sätter standarden för vilken slags fest du önskar. 

Glöm inte att skaffa mycket alkoholfritt och framförallt att ställa fram rikligt med vatten. Samt is. Glöm för tusan inte isen.

Ett av de bästa tipsen jag kan ge dig inför sommaren stora fester: Var inte snål när det kommer till kvalité på drycken. Älskar du champagne? Då ska du skåla i champagne även om det är dyrare än cava. Det finns många andra kostnader man kan dra ner på.

Lycka till med festen. Behöver du hjälp med beräkning eller val av dryck, välkommen att höra av dig till mig på daniella@wineandculture.se KRAM

Två flugor i en smäll

Jag hade nästan glömt bort den riktiga anledningen till varför vi hade en alldeles extra fantastisk kväll igår. Eat4Air. Under min välgörenhetsmiddag för sjukdomen cystisk fibros i december tog jag mig friheten att auktionera ut min arbetsgivare Filip  Årets Kock 2014 Fastén. En kväll där Filip skulle laga mat hemma hos högstbjudande. Min svärfar slog till med högsta budet och ropade hem middagen. Och just denna middag fick vi vara med om igår. På min mans födelsedag. Hur passande var inte det?! Har du helt missat mitt välgörenhetsprojekt kan du läsa mer om det här. 

Jag hade plockat fram ett gäng goda viner från min vinkyl. Filip, Tompa och jag shoppade skaldjur, fisk och grönsaker på Stockholms Matmarknad innan vi satte oss i bilen påväg ut till Ekerö. Ostron, havskräftor, uer och porchetta stod på menyn.

Inga ord kommer kunna beskriva vår kväll. För mig var det ren lycka att få spendera kvällen med männen i mitt liv samlade: Tompa och Fille. Min man som jag lever med och min arbetsgivare/kollega som jag spenderar all arbetstid med.

img_4849.jpg
img_4921.jpg
img_4827.jpg
img_4860.jpg
img_4858.jpg
img_4878.jpg
img_4889.jpg
img_4894.jpg
img_4898.jpg
img_4886.jpg
img_4903.jpg
img_4925.jpg
img_4936.jpg
img_4949.jpg
img_4965.jpg
img_49701.jpg
img_4971.jpg

Grattis på födelsedagen såhär dagen efter till min man, och tack världens bästa Filip för en magisk middag. Hö på grillen funkar alltid.