Valfaccenda

2014-09-30 13.12.36 Jag testade lite viner häromdagen med Daniele Fherm från Viniologi. Han hade med sig Valfaccenda från Piemonte, Italien.

Vinmakaren Luca Faccenada föddes 1982. Projektet Valfaccenda är döpt efter där han föddes och bor i dag. Han gick ut High School of Oenology i Alba, och sen tog en Bachelor i Vitikultur och Oenology i Torino. Efter sina studier lämnade han Italien för att utforska hur man gör vin på andra sidan jordklotet och hamnade på Nya Zeeland. Efter en liten tid utomlands kom Luca tillbaka och jobbade för en större producent i Barolo för att lära sig mer innan han vågade starta sin egna firma. Lucas vingårdar är plantade i Valfaccenda, inte mer än 3 hektar, i dalen mellan Canale och Cisterna. Andra mindra vingårdar finns i Santo Stefano Roero. Han odlar och gör vin på vita druvan Arneis och röda druvan Nebbiolo.

Jag gick lite wild and crazy och beställde in ett vin till restaurangen:

tumblr_ncppgdMVoL1spcjywo1_500

2012 Roero Arzigh. Arzigh betyder för övrigt "risk" på piedmontesiska.  

Vinet kommer från San Stefano och är gjort 100% på druvan Arneis som växer på ca 45år gamla vinstockar. Den övre delen av vingårdarna har en sydsluttning  vilket ger längre solexponering och leder till att druvorna mognar snabbare.

Vinet ligger ca 4-5 dagar med skalkontakt innan vinet får åldras omkring 3-4 månader i 225 & 500l fat. Därefter ligger vinet på flaska ett år innan det släpps för försäljning.

Kommer serveras i pirincip exklusivt hos oss på Frantzén, på magnumflaska dessutom. Ser fram emot nästa veckas vinleverans från Viniologi!

Drömsvärmor

2014-09-24 18.20.01På Frantzén använder vi oss utav pyttesmå koppargrytor till några serveringar. När dessa går ut till bordet är de rykande heta och vi behövde något snyggt att hålla handtagen med. Jag fick i uppgift att hitta små eleganta grytlappar. Jag ägnade en dag åt att springa runt på stan i alla tänkbara butiker. Snygga grytlappar är inte det lättaste att hitta, om de dessutom ska ha minimala mått som 10x10 cm kan jag påstå att det är omöjligt. Vi hörde av oss till min svärmor som nappade på idén att tillverka ett gäng grytlappar till restaurangen. Två dagar senare fick jag leveransen utav de 8 första. Och hur bra blev det inte?

Tack svärmor, vi är supernöjda!

Tumble goes Sandqvist

tumble Jag älskar väskorna som Sandqvist tillverkar. Klassiska, snygga och hållbara. Har själv en utav modell messenger som fungerar hur bra som helst till vardags.

Nu har de tillverkat en dryckesväska tillsammans med sommeliern Alf Tumble i marinblått starkt canvastyg och läderhandtag. Är du precis som jag trött på platskassar som går sönder eller är tunga att bära? Skaffa dig en Tumble sixpack.

Den här finns åtminstone på min önskelista! 599kr, som hittat.

Fredagsvin

43116En av mina favortiproducenter är kultfarborn Josh Jensen bakom Calera. En häftig farbror som jag är väldigt glad att ha fått träffa. Hans Calera Pinot Noir är en favorit oavsett årstid. Men nu när det ruggiga höstvädret har infunnit sig passar det ju alldeles utmärkt. Mitt helgtips denna vecka är alltså detta vin. Josh grundade firman 1975. Efter att ha arbetat två säsonger i Bourgogne hos Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac bestämde sig Josh för att åka tillbaka till Kalifornien och leta efter växtplatser med dominerande kalkhaltig jordmån, detta i hopp om att kunna producera viner liknande de viner han hade hjälpt till att framställa i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh lämpliga platser för sina Pinot Noir- och Chardonnay-odlingar i området. Efter ytterligare två år stod ett vineri, byggt i sex våningar för att helt kunna styras av gravitationen, färdigt. Det var det första i Kalifornien.

Calera Central Coast Pinot Noir kommer från utvalda vingårdar som Josh Jensen följer noggrant. De ligger spridda i Central Coast och mängden från de olika vingårdarna varierar från år till år. Ursprungen inom Central Coast är San Benito, Santa Clara, Monterey och San Luis Obispo. Druvorna skördas för hand och transporteras i kylbilar till Caleras vineri på Mount Harlan. Där avstjälkas de och får jäsa i öppna rostfria tankar med skalkontakt i upp till 14 dagar. Efter avslutad jäsning förs vinet via gravitation över på fat av fransk ek (10 % ny ek) där det mognadslagras i drygt 11 månader innan det butlejeras ofiltrerat. 2012 gav bra förutsättningar att göra bra viner. En relativt varm vår med stabila temperaturer och en något svalare sommar.

Importör är Johan Lidby Vinhandel och vinet har artikelnr 87282.

Trevlig helg!

Söndagshäng

2014-09-21 10.38.24 Att få äta frukost i soffan en söndagsmorgon med min bästa vän är balsam för själen och ren lyx. Vetskapen att hon i veckan lämnar mig för en man på andra sidan jorden skär dock i hjärtat. Kanske sista gången det blev frukosthäng på evigheter.

Nu blir det strax mer söndagslyx. Regnet öser ner och åskan dundrar utanför fönstret. Men jag ska iväg till Ett Hem tillsammans med Janni som är sommelier på Le Rouge. Årets kock Filip Fastén kör gästspelsmiddag. Mer om det i morgon...

Caviste

Om_Caviste1Vill även slänga in ett fredagstips. Min tanke är att skriva dryckestips inför helgen mitt i veckan men eftersom det redan är helg vill jag istället tipsa om en vinhandel på nätet.

Martin Berggren driver den oberoende vinhandel Caviste (klicka på bilden så hamnar du på deras hemsida) och levererar lådor med vin direkt hem till dörren. Du anmäler dig på hemsidan så får du mailutskick varje gång ett nytt vin släpps. Martin arbetar mestadels med mindre vinbönder i Frankrike och väljer bara kvalitativa producenter. Sedan är han ju en hyvens kille också!

Trevlig helg! /Danni

Châteu le Puy

le puy Vi fick in ett nytt vin till vårt vinpaket igår som jag aldrig tidigare testat: Château le Puy cuvée Emilien årgång 2000 i magnumflaska.

Slottet är beläget i Saint Cibard på östra sidan utav Bordeaux i Frankrike och ligger på samma platå (Plateau des Merveilles) som St Emilion och Pomerol. Familjen Amoreau har huserat och tillverkat vin i 15 generation i rakt nedstigande led. Slottet fanns redan på 1600-talet. Jordmånen består mest utav lera, sand och kalksten.

Genomsnittsåldern på vinstockarna är 55 år och man odlar helt biodynamiskt sedan många år tillbaka, enbart för att höja kvalitén på vinerna. Druvsammansättningen består utav 85% merlot, 14% Cabernet Sauvignon och 1 % Carmenére. Alla druvor är tagna från samma vinplot.

Vinet lagras minst 1 år på stora ekfat 600 liter. Endast gamla fat används, vinmakaren Jean-Pierre vill inte att vinet tar smak av eken, därefter minst ett år på flaska. Detta vin, Emilien, är uppkallat efter grundarens barnbarn.

Liten kuriosa är att ända sedan 1610 har man enbart använt sig utav naturgödsel på gården. Det innebär att inga kemikalier har använts alls och idag använder sig Franska staten utav gården som referens för geologiska prover.

Årgång 2000 som vi serverar är idag ett elegant vin som lika gärna kan drickas idag till en härlig lammrätt men också sparas i många år till.

Om du är intresserad utav vinet så finns det i beställningssortimentet med artikelnr 74689. Då årgång 2010 och i vanlig 75cl-flaska för 259kr. Beställ hem två flaskor (eller fler), en att dricka nu och en att lägga undan i 10 år.

Tack!

IMG_0199.JPG Är nyss hemkommen efter en onsdagsservice med bland annat dessa fantastiska grabbar. Lars "världens-äldsta-19-åring" Brennwald samt Viktor "årets-kock-2009" Westerlind. Fantastiskt roligt att få jobba tillsammans med riktiga proffs.

Något annat som är väldigt kul är att den här sidan har haft nästan 300 läsare första dygnet, vilken hit! Tack för det ni som tittat in. Det borde vara ett gott tecken att jag inte är ute och cyklar helt med mina planer jag smider. Men det får vänta tills i morgon. Nu väntar en skön säng... Natti!

Då börjar vi!

Välkommen kära du, roligt att du hittade hit! Efter att ha haft ett uppehåll från bloggandets värld sisådär i sju års tid så kände jag att det kliar lite i fingrarna. Du förstår, under gymnasiet innan Facebook och Twitter hade invaderat Sverige så fanns det en sida som hette Glife. (Innan Blondinbellas tid.) Då minsann, då hade jag den mest lästa bloggen och skrev riktigt flitigt och underhållande. Nu är det inte tänkt att detta ska vara underhållning. I och med att jag arbetar med drycker dagligen blir det naturligt att skriva om dryckens värld. Jag springer runt på provningar titt som tätt och kommer att skriva om det jag anser är intressant. Jag kommer även att skriva lite dryckestips inför helgen, mat och dryck i kombination, lite allmänna tips.

Men detta är ju en helt oberoende sida, Min sida. Så visst kommer jag att bli lite djup och personlig ibland. Det ökar ju spänningen och gör att ni förhoppningsvis vill titta in igen.

Så vem är jag? Daniella Lundh är namnet och är stockholmare in i hjärtat. 26 årig sommelier som nyligen fick jobb på en av världens bästa restauranger, nämligen Frantzén ** i Gamla Stan. Har tidigare ägnat tiden på Djuret 200 meter längre upp på samma gata och anser fortfarande att Daniel Crespi är en av Sveriges bästa krögare.

Jag läste till sommelier vid Restaurangakademien 12/13, kommit på en andra plats i Moët & Chandon Sommelier Challenge 2013 samt en tredje plats i Lily Bollinger Award 2014. Åsa W Karlsson är den person som pushat mig mest till att utvecklas och hon är helt klart min största förebild inom yrket. All credd till dig Åsa och stort tack för att du finns för oss nya tjejer inom branschen.

Jag tycker att skidåkning är balsam för själen och har bott i Verbier, Schweiz, tre vintersäsonger. En plats jag fortfarande kallar för mitt hem och mår fantastiskt lika bra varje gång jag besöker platsen. Surfing är en hyffsat ny hobby som jag fortfarande är riktigt kass på. Men värme är också skönt och jag har lite för mycket spring i benen för att bara ligga på en strand. Införskaffade i somras en egen SUP (stand up paddle board) så under somrarna kan ni se mig paddla runt Kungsholmen.

Jag är just nu med i Afterbeach 2014 med PT'n Martin Löwgren alias Axon. Startade i början av september och kommer att ligga i hårdträning ända fram till jul. Så jag är ledsen, men lite träning kommer det minsann också att bli. När jag är extra stolt över mina resultat. Hitills har jag gått ner 6 kg sedan början av augusti. Nu ska det byggas muskler...

Nej, nu måste jag hoppa upp på Vespan och gasa in till jobbet! (Tog nyligen MC-kort och är otroligt stolt över detta!)

Vi ses i vimlet /Danni

Ps. Vill du veta vilken dryck som passar bäst till din middag i helgen? Tveka inte att kontakta mig via kontaktformuläret.

För en god sak

cf Att väcka medvetenhet om bröstcancer samt prostatacancer genom spel på FB är en fin gest. Men att spela ett spel och inte göra något mer, vad hjälper det egentligen? Jag vill åstadkomma något större. Jag vill att DU hjälper mig att göra en fantastisk insats. Cystisk Fibros är en ouppmärksammad sjukdom som få ens vet existerar. Gå in på www.rfcf.se och läs om vad vissa lever med, hela livet. Den riktigt goda gärningen kommer här: Skänk pengar till forskningen om CF genom att SMS:a CF 50, CF 100 eller CF 200 till 72901.

Tack för mig.