Utvald

Hej semester

Äntligen semester. Som jag har längtat. De flesta av oss är nog utmattade och behöver en ordentlig sommarvila. Alla människor behöver få vila ut sig. Både kropp och själ. Arbetsnarkoman som jag är måste jag lämna landet för att kunna koppla bort mig från arbetet. (Nåja, till 90% åtminstone. Jag lär ju kolla mailen varje dag ändå...) Så vad passar bättre än att logga ut och åka till mitt andra hemland Schweiz?  

Vi har tvåårig bröllopsdag idag också. Jag och mannen. Min tradition att börja varje resa med ett glas Krug Champagne på flygplatsen kunde inte ha passat bättre. Lyxfrukost på Pontus in the Air med världens bästa bubblor i glaset,

 

Och så lite schweizisk bärs på planet. Såja. Ordningen är återställd.

 

Jag kommer att spendera 16 dagar av min semester i Schweiz, närheten av Genevé, tillsammans med mannen. Där känner jag mig som hemma. Hälsar på hos släkten. Eventuellt blir det en liten tripp upp till paradiset på jorden också (Verbier såklart).  Sedan flyger jag 8 dagar över till Toronto i Kanada för att hälsa på min bortflugna brudtärna. Min allra bästa Eira. Jag kan inte riktigt förstå att det är två år sedan vi sågs i samband med mitt bröllop. Semester. Jösses vad jag behöver semester.

Diskmaskin på altanen

Tillbaka till midsommarfirandet hos våra vänner Simon & Angelica. Jag kan bara inte släppa det. Den absolut bästa disklösningen i världshistorien. De har en diskmaskin på altanen.  

Jag älskar att bjuda hem folk men jag hatar disk. Däremot kan jag tycka att det är ganska så roligt att diska på jobbet för där har vi sånna där supersnabba diskmaskiner som tar 2 minuter. En maskin för köksdisken och så har vi det så lyxigt att vi har en maskin för glasen. Då är det ju rena barnleken att diska.

 

Jag kan inte sluta tänka på att Simon har installerat en restaurangmaskin hemma på altanen. Hur coolt är det inte?!

 

Midsommar såg ut ungefär såhär:

Jag dukar av bordet efter middagen. Går in i köket och sköljer av tallrikarna. Jag: - Simon, ska de här diskas i snabba maskinen eller ska jag stoppa in det i vanliga? Simon: - Nej vi tar det här ute i snabba! Jag: - YES!

 

Jag dukar av bordet efter desserten.

Jag: - Simon, nu då. Vilken maskin?

Simon: - Den snabba såklart.

Jag: - YES, coolt!!! 

 

En snabb diskmaskin som går på tre-fas och har plats för glasbackar vill jag hemma. Alldeles helt perfekt för vinprovningar och alla andra upptåg jag håller på med. Och för stora middagar. Eller, så stora som det får plats hemma i vårt matrum...

 

Apropå glas. Om du någon gång ska ha fest hemma rekommenderar jag verkligen att hyra vinglas. Glasen är viktigare än man tror. Hos exempelvis Westmans kan du hyra en back fina glas för mindre än 200 kr (25 stycken glas från Riedel). Det bästa av allt? Du slipper diska. 

 

Bubblor och bullar

På midsommarafton var vi hemma hos våra vänner Angelica och Simon ute på Ekerö. Eftersom jag jobbade till sent på krogen kvällen innan fick Tompa åka till bolis och inhandla dryckerna som vi skulle konsumera. Självklart med vägledning från mig. Jag tog skärmdumpar på vad jag ville ha från Systembolagets app och skickade så att han hade i telefonen. Klantigt nog skrev jag inte hur många flaskor av varje. Jag trodde helt ärligt att han kunde räkna ut själv hur mycket vi kunde dricka. Han borde åtminstone veta att vi inte kommer särskilt långt på endast en flaska bubbel.  

 

Jag har varit intresserad av att testa det mousserande vinet från Schloss Gobelsburg ända sedan jag såg det på hyllan i butiken med den gröna skylten. Jag var påväg att ta med det i en bubbelprovning jag höll i för några veckor sedan, men av någon anledning ställde jag tillbaka flaskan. Grüner Veltliner från Gobelsburg är nog min första riktiga bekantskap av viner från Österrike. Jag föll pladask för deras vin Lamm från vingården med samma namn. De flesta vinerna de producerar har jag testat, men aldrig de mousserande. Nyfiken som jag är blev denna flaska vårt midsommarbubbel. Att Tompa bara köpte en flaska fick han ångra med råge. Det innebar att mitt glas fylldes på mer än hans.

 

 

Schloss Gobelsburg Blanc de Blanc NV görs på druvorna Grüner Veltliner, Welshcriesling och Chardonnay. Druvorna skördas för hand och basvinet får ligga på ekfat i 6 månader innan vinet buteljeras inför andra jäsningen när bubblorna utvecklas. Vinet får vila på sin jästfällning i tre år innan det släpps för försäljning. Med andra ord ligger det lika länge i källaren som en årgångschampagne ska göra. Det resulterar i ett friskt vin med en brödig och krämig textur, smak av citrus, röda äpplen och rostat bröd. Riktigt gott med hög klunkabilitet. Mitt glas försvann alldeles för snabbt. Det finns ett gäng flaskor kvar i det tillfälliga sortimentet i vissa butiker och en flaska går loss på 229kr. Rena fyndet om du frågar mig. Åk och köp på en gång. Ta tre vetja!

 

Jag gillar ju champagne och mousserande viner som fått spendera lite tid på ekfat så det här är kalasgott.

 

Och du, det smakade alldeles fantastiskt gott till Angelicas nybakade vaniljbullar (jag åt tre). Det måste inte drickas till snittar och löjrom...  

Spänn av, det är sommar!

Sommar för mig är att slopa alla måsten. Ta dagen som den kommer. Vill vi äta grillkorv till middag så går det alldeles utmärkt. Vill vi inte äta middag? Nej men ta en glass då! Eller packa ryggsäcken med picknick och hajka ut i skogen, hitta en stenhäll vid en liten insjö och bred ut filten. Precis som midsommardagen. Det var en helt perfekt kväll med Hanna, Sanna och... Kajsa And.  

 

Kajsa And bjöd in sig själv på middag på vår picknickfilt (hon bet mig i tån när hon inte fick smaka) men hon var också alldeles extra intresserad av bubblet. En rosa champagne från den lilla producenten Huré Frères som har 12 hektar vingårdar runtomkring hembyn Ludes. Vinet är gjort på 25% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 35% Pinot Meunier. Resterande 5% är tillsatt rött vin för att få till denna laxrosa färgen. Champagnen kan du få tag på om du anmäler dig på listan hos Caviste.se.

 

 

Sommar. Denna magiska och alldeles underbara tid på året. När det är helt okej att dricka rosa champagne i plastglas och äta tomatmarmelad med sked som tillbehör till de läskande bubblorna. Måste erkänna att det var längesedan en champagne smakade så gott som denna gjorde. För platsen, humöret och sällskapet spelar minst lika stor roll hur upplevelsen av drycken kommer att vara.

 

Har du inget planerat ikväll? Packa korgen med lite snacks, någon flaska vin, en filt och platsglas. Ta dig till vattnet och bara njut. Andas in sommaren. Sommaren är nu. Snart är det jul igen. 

Hej Vinos!

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja. När jag blev tillfrågad om att få vara med som en del av Vinos var jag tvungen att nypa mig i armen. WOW! Ska jag få skriva tillsammans med vin-Sveriges coolaste katter? Alf och Petter liksom. Jag tänkte att "nu måste jag anpassa mitt sätt att skriva så att det blir lika häftigt som Petters texter". Ey yo, vinden har vänt för det är min tid nu. Alla tjejer skaka rumpan, korka skumpan. Jag tillhör ändå generationen som växte upp med Petters superdängor och har dansat med händerna i luften på mellanstadiediscot till Så klart och Vinden har vänt. Lyssnar i skrivande stund på en av Petters senaste singlar Se på mig nu och inser snabbt att både Petters texter och jag själv har mognat sedan mellanstadiet. (Jag älskar för övrigt denna låt!)  

Så vem är jag?

 

Hej, jag heter Daniella. Jag är en skidåkande hästtjej med MC-kort, nybörjare inom bikramyoga, älskar berg, utbildar just nu en 4-årig häst som heter Surre samt arbetar som sommelier till vardags på en Stockholmskrog. Jag är gift med världens bästa man och har ett halvår kvar till trettio. Fick jag välja en enda dryck för resten av mitt liv skulle det vara Champagne. Eller mjölk. Mjölk ger starka ben har jag hört. 

 

Förutom att vara sommelier på Agrikultur så driver jag egna företaget Wine & Culture där jag håller vinprovningar samt frilansar som skribent. Du kan också se mig i rutan ibland i SVT Go'kväll då jag visar upp alkoholfria alternativ. Tidigare har jag spenderat mina dagar på bland annat Frantzén och Djuret men har också gjort tre vintersäsonger i paradiset Verbier som fortfarande är mitt paradis på jorden.

 

Jag är hursomhelst fett med stolt över att få vara Vinos nya bloggare och ska göra allt jag kan för att leta reda på alla så kallade boxvinsdödare och visa hur vardagen kan se ut för en sommelier. En del av mitt mål med skrivandet är att öka kunskapen hos gemene man och få folk att dricka mindre men bättre. Kvalitét framför kvantitet. För det är ju så mycket trevligare att dricka en eller två bra flaskor vin än en dålig box.

 

Äsch, nu åker vi. 

 

Min blogg har tidigare bott hos Köket.se och Allt om Vin. Vill du läsa ikapp dig på vad jag skrivit så hittar du allt här ---> daniellalundh.com 

 

Foto: Victoria Stillwell