Krönikor

På semester? Testa lokala viner!

Är du på semester i en vinproducerande region? Då vet du säkert att du måste testa deras lokala viner. Men vissa platser kanske man inte tänker på att de faktiskt producerar vin. Schweiz är ett ganska bra exempel på ett sådant land. Det finns en hel del schweizare som knappt själva är medvetna om att de gör vin.   

När jag började arbeta i Schweiz för snart 10 år sedan tänkte jag inte alls på att de gjorde vin. Det var först när en kollega till mig på Pub Mont Fort, Dan från Nya Zeeland, sa när vi satt på tåget in mot Martigny: "jag har åkt det här tåget hur många gånger som helst men idag är första gången jag ser att det växer vinrankor längs med bergssluttningarna". Och det var först då det riktigt slog mig också.

 

Om man åker tåg eller bil från Genevé mot Valais så kan man se att det odlas vin i princip hela vägen. Allra mest och häftigast odlas det kring Montreux. Självklart är det precis som på andra platser att kvalitén varierar. Det finns toppar och dalar, guldkorn och vardagsviner. I Valais görs de bästa vinerna med oändligt många olika sorters terroir.

 

Varför är det så viktigt att testa lokala viner? Många små producenter är svåra att få tag på, även i vårt land med Systembolaget som ska kunna ta hem allt åt oss. Sedan är det ofta platsen och tillfället som gör hur du upplever viner. Hur många har inte njutit av ett kallt glas rosé nere på Franska Rivieran, köpt med samma vin hem, och hemma känns det ganska så trist att dricka? Okej, inte jag. Men säkert många andra.

 

Bara att handla vin utomlands har en helt annan charm. Det känns mer civiliserat att plocka ner en flaska vin (eller 20) i kundvagnen samtidigt som man handlar mat. Tänk vad enkelt det blir att planera middagen om man får provsmaka vinet redan i butiken. Risken är också stor att du stöter på druvsorter du aldrig har hört talas om. I Valais finns exempelvis druvan Petite Arvine som nästintill bara växer där tillsammans med ett gäng andra lokala sorter.

 

Tillsammans med Stella har jag shoppat loss under semestern. Jag har en regel att jag bara får handla viner från Schweiz när jag är här. Alltså har jag fyllt upp med nästan 30 st nya flaskor främst från Valais under dessa två veckor.

 

Så är du på semester på en plats där de gör vin? Fråga efter lokala viner och allra helst även lokala druvsorter att få testa. Det är alltid roligare att gynna de mindre hantverkarna.

 

På fredag åker jag till Toronto. Förutom Ice wine har jag aldrig testat kanadensiskt vin. Det här blir spännande...

Foie gras till lunch och middag

Vi har varit lyxigt bortskämda med lunch och middag hemma vid poolen nästan varje dag här på vår semester i Schweiz. Med utsikt över Genevésjön och Mont Blanc känns det nästintill oslagbart.  

Häromdagen tog vi modet till oss och promenerade 10 minuter ner till den lokala lilla restaurangen i byn. Tompa har varit nyfiken och tjatat länge om att få gå dit. Så det var dags att vidga vyerna lite utanför poolen.

 

Sallad, det låte inte direkt som det roligaste som finns. Ändå finns det få saker som känns så fräscha att äta varma sommardagar. Nu menar jag såklart inte sallatsbladen, utan en sallad. En riktigt härligt matig sallad.

 

Vi beställde in varsin sallad, Tompa och jag, nere på den lokala lilla krogen. En lunchsallad. Schweizarna är duktiga på att göra goda matiga sallader. Vi valde en sallad med foie gras. Jag vet att det är en produkt som man borde undvika, men det är ju så nedrans gott. Fungerar både till förrätt, varmrätt och dessert.

 

Förrätt: Ät som det är tillsammans med champagne i glaset. Varmrätt: Tournedos Rossini, och så lite tryffel på det. Mmmm vad gott. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det. En mogen Barolo i glaset till det, eller en silkig Bourgogne. Så ja. Sitter som en smäck.  Dessert: Som det är men nu med Sauternes i glaset. Vips så blev det dessert! Enkelt va?

 

Jag måste erkänna att salladen vi åt till lunch, med foie gras, var nog den godaste sallad jag någonsin har ätit. Sagolikt gott!

 

Samma kväll, efter vår lunchsallad, åt vi foie gras till middag efter vårt producentbesök i Sion. Men då var det minsann ingen nyttig sallad till. Foie gras och bröd, det mättar, jag lovar.

Hur viktig är alkoholhalten?

Jag har aldrig riktigt funderat över den procentuella alkoholhalten i vinerna jag dricker eller serverar. Det som betyder något för mig är om vinet är balanserat. Om vinet är i balans ska ingen komponent sticka ut, varken alkoholen, tanninerna eller syran. Om vinet är välgjort så tänker man inte på någon av delarna, drycken slinker ner i strupen utan något som helst motstånd.  

Men så nu under våren när jag har hållit i ett gäng vinprovningar upptäckte jag att det var en viktig del som jag inte hade sneglat på innan jag stod där inför gänget jag pratade om vin med. "Vad är alkoholhalten i detta vin?" - Eeeh, vänta jag ska titta på flaskan...

 

Jag är så van vid att knappt titta på alkoholen på flaskorna, för det har ingen som helst betydelse för mig. Är vinet gott så är det gott. Vinet kan vara välbalanserat och snyggt gjort oavsett om det har 10% alkohol eller 15% alkohol. Enda gångerna jag letar efter alkoholhalten på flaskorna är när alkoholen verkligen känns av. När man får en brinnande känsla i gommen eller att vinet känns spretigt.

 

När jag nu börjat reflektera lite över procenten i vinerna så måste jag ändå erkänna att vinerna jag dricker och köper oftast ligger runt 12-13,5%. Jag föredrar oftast viner från lite svala distrikt. Kallare klimat ger lägre alkohol. I ett varmare klimat mognar druvorna snabbare och får en högre sockerhalt vilket såklart allt som oftast leder till högre alkohol.

 

Jag befinner mig på semester i Schweiz och har köpt på mig en hel del lokala viner. Vi har varit duktiga på att fylla upp vinkällaren här nere. Men det är också första gången jag har tittat på alkoholhalten innan flaskorna har fått åka med till källaren. Ingen flaska över 14% har fått följa med. Varför? Jo, för att här har vi kommit fram till att man kan dricka många fler flaskor till middagen om de är av lite lägre alkoholhalt. Och man mår ganska mycket bättre dagen efter.

 

Hur viktig är egentligen alkoholhalten i vinerna? För mig är det egentligen ganska oväsentligt. Jag står fast vid att ett gott vin är ett gott vin, oavsett vad det är för %. Men alkoholbomberna till viner är oftast inte särskilt angenäma att dricka.

 

Sedan finns även folkslaget som letar efter mest % för pengarna på Systembolaget, men de bryr sig garanterat bara om effekten...

 

En Lady som gav ett riktigt wow

Ett av de första vinerna som jag verkligen kommer ihåg introducerades för mig innan mitt intresse slog till ordentligt är Château Miravals rosé Pink Floyd.  

Det borde ha varit runt 2008 hemma hos mammas kusin i Schweiz nere i hennes vinkällare. Hon tog fram några flaskor och berättade om ett stort slott nere i Provence dit hon åkt för att köpa några lådor av deras prisbelönta rosé döpt efter bandet Pink Floyd. Det gav en så romantisk bild av det här med vin.

 

Domänen är belägen i byn Correns, Frankrikes första ekologiskt odlande by. Den täcker hela 600 hektar mark på en höjd av 350 meter över havet. Höjden ger vinraknorna varma härliga sommardagar och svala nätter. 1970 köptes gården av jazzpianisten Jacques Loussier som förvandlade det hela till en inspelningsstudio, Le Studio de Miraval. Här har flertalet kända musiker spelat in musik, bland annat Pink Floyd, Sting, Sade och The Cranberries. Därav namnvalet till gårdens rosé.

 

Från 1993 ägdes gården av amerikanen Tom Bove som både moderniserade vinmakningen samt byggde ett spa, två gym och en inomhuspool. Tom gjorde fyra viner under sin tid. Två vita, ett rosé och ett rött. Det ena vita, som jag minns var helt fantastiskt gott med en härlig blandning av citrus och honung, döptes till Lady Jane efter hans första fru Jane som omkom i en tragisk flygolycka i september 1998. Det röda vinet Natushka var döpt efter Nathalie som blev Toms andra fru ett par år senare.

 

Brad Pitt och Angelina Jolie har haft Miraval som sin sommarbostad sedan 2008. De började med att hyra in sig innan de fick köpa upp gården. I augusti 2014 gifte de sig i gårdens kapell. Förra året lade de ut slottet till försäljning. Tänk om man haft typ 60 miljoner dollar på fickan?

 

Min absolut första WOW-upplevelse av ett vitt vin var just Chateau Miraval Lady Jane. Minns inte vilken årgång flaskan hade, sådant var inte så viktigt just då.  Jag och Tompa hade beställt hem ett gäng flaskor genom privatimport av både Lady Jane, Pink Floyd och Natushka. Tyvärr dracks de upp ganska så fort så jag har inga kvar hemma i vinkylen. Det här är ju nästan 10 år sedan när jag inte visste bättre.

 

Måste erkänna att jag föredrar Miravals viner som de var före Jolie-Pitts tid på slottet. Vem kan motstå en Lady som fantastiska Jane?

 

Håller tummarna hårt att jag får vara med när någon av magnumflaskorna ovan öppnas av släktingen. Tills dess klappar jag på flaskorna varje gång jag är i Schweiz...

Laxrosa skimmer perfekt i sommar

Precis som en murrig röd Bordeaux gör sig fantastisk bra en vinterkväll framför brasan, så är det något med de ljusa rosévinerna från Provence som gör att de passar alldeles utmärkt vid poolen eller sommarens skojigheter. Sommar och laxrosa roséviner går liksom hand i hand.  

De allra bästa rosévinerna kommer (enligt mig) från Österrike, Sancerre i Loire och givetvis Provence. Sedan finns det såklart några uppstickare från andra platser också, som Jolie-Laide från Kalifornien. Jag kan inte skriva om rosa viner utan att nämna Scott Schults magiska viner från Sebastopol.

 

Ett vin som jag konstigt nog inte hade testat förrän nu i helgen var Sacha Lichines Whispering Angel. Ett vin som sägs ha satt de laxrosa vinerna på kartan ordentligt på andra sidan Atlanten. Lichines vin står för 20% av den årliga försäljningen av rosé från Provence i USA och Whispering Angel går även under namnet "Hampton's Water".

 

Sacha köpte Chateau d'Esclans precis utanför La Motte år 2006 efter att ett par år tidigare ha lämnat pappans egendom i Margaux. Hans mål var att göra viner som kunde tävla mot de största producenterna, som Domaine d'Ott. Till sin hjälp tog han Patrick Léon, tidigare vinmakare hos Mouton Rotshild. Med hans änglavin gjort på Grenache, Rolle och Cinsault som försiktigt skördas för hand verkar det som att han har lyckats. Det är gott. Mycket gott. Dricks väl kylt gärna flytandes runt på en badring i poolen.

 

 

Svalkande laxrosa badringsviner värda att testa i sommar:

Chateau d'Esclans Whispering Angel 2016 nr 99692 169:-

Chateau Miraval Rosé 2016 nr 99714 169:- Domaene Gobelsburg Rosé 2016 nr 90185 199:- (magnumflaska)

Minuty Prestige Rosé 2016 nr 79353 145:-

Cuvée Madame Selectiones des Demoiselles 2016 nr 2203 99:-

 

 

En bättre hippa

Min vän Texas ska gifta sig. Det är så coolt. Och alldeles perfekt, för då kunde jag få vara med och arrangera en möhippa. Som jag har längtat efter att få fixa en dag bara för henne.  

Det viktigaste för mig var att ordna en dag där Alex fick stå helt i centrum, umgås med sina vänner och absolut inte bli bortgjord. Jag gillar inte alls det här när man ska skämma ut personen. Den blivande bruden ska hyllas, uppvaktas, skämmas bort. Inte behöva springa runt och sälja pussar på stan. Nej, usch.

 

Jag tänker ju givetvis inte avslöja hur hela dagen såg ut, men två aktiviteter vi gjorde som jag varmt kan rekommendera var att få leka vinmakare ute hos Högberga Vinfabrik på Lidingö, samt bastu och bad ute på Bosön.

 

I augusti får jag gå på bröllop. Tjoho!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack till Lively Wines och Aesop för att ni hjälpte mig att fixa en grym dag.

 

Traditioner är till för att hållas

Jag tvivlar på att min kärlek till Schweiz har undgått någon. Det är så mycket med landet jag älskar. Bergen, naturen, klimatet, vägarna, tågen som alltid är i tid, ostarna, vinerna. Visst älskar jag att åka hit på skidsemester, men sommaren är också helt magisk. För det är varmt, alldeles lagom varmt för att man ska vilja svalka sig i poolen flertalet gånger under dagen.  

Förutom att jag har gjort mina tre vintersäsonger i skidmeckat Verbier så har jag ju även familj bosatt strax utanför Genevé. Det gör ju livet lite enklare när man vill semestra i ett ganska så dyrt land. För nej, det är inte särskilt billigt att vistas här.

 

 

Ännu en sak jag älskar med Schweiz. Vi har en tradition som vi inte lyckats bryta: när Tompa och jag kommer ner så inleder vi första middagen med champagne och gåslever. En av första gångerna Tompa träffade Stella så hade hon plockat fram 1kg gåslever på juldagen. Större delen av släkten var samlad. Hur det gick med gåslevern? Ja, Tompa mumsade i sig mer än hälften själv tills det sprutade gåslever ut genom öronen. Med andra ord, Stella är väl medveten om att han fullkomligt älskar gåslever. Något annat vi har svårt att hålla fingrarna borta från? Champagne. Enligt mig är champagne och gåslever en fulländad kombo.

 

Så häromdagen när det var dags för middag var vi såklart tvungna att upprätthålla vår fantastiska tradition. Gåslevern var inhandlad och Hans plockade fram ett bättre bubbel från källaren. Comtes de Champagne BdB 2005 var det som poppades. Det är prestigebubblet från Champagnejätten Taittinger. Enligt många är det en av de bästa dryckerna som finns att köpa. Och jag är beredd att hålla med. På Systemebolaget kan man idag få tag på årgång 2006 i beställningssortimentet som lanserades  den 2:a november 2015. Gjort på 100% Chardonnay från Grand Cru-byarna Cramant, Avize, Oger, Le Mesnil och Chouilly. 1988 började man experimentera med en liten mängd nya ekfat i Comtes de Champagne.

 

Comtes de Champagne är WOW på riktigt.

 

Bubblor värda att lägga pengar på:

Taittinger Comtes de Champagne BdB 2006, nr 75978 1350:- Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2007, nr 91157 694:- Billecart-Salmon Cuvée Nicholas Francois 2002, nr 77846 1399:- Krug Grande Cuvée, nr 7494 1529:- R & L Legras Saint-Vincent 2008, nr 91152 684:-

 

PS: Glöm inte att bubblor, eller ja allt vin för den delen, smakar bättre ur stora flaskformat. Och traditioner är till för att hållas. Skål från Suisse!

PET-etiska funderingar från poolen

Nyheten om att första vinet på 1,5-liters PET-flaska kommer ut på svenska marknaden når mig mycket passande just nu när jag är i Schweiz på semester hos Stella, kvinnan som tidigt i livet lärde mig om vinets magiska värld.  

Här finns en lagom uppfylld vinkällare och nära till flertalet vindistrikt. Ett av mina semesteruppdrag är att fylla upp lite fler hyllor i källaren. Stella lärde mig redan från början att dricka kvalitét framför kvantitet. Att dricka boxvin har aldrig någonsin varit ett alternativ för mig. Att leta efter så kallade boxvinsdödare är ett uppdrag jag mer än gärna tar på mig.

 

Igår kväll vid middagsbordet var jag tvungen att ta upp diskussionen om vin i PET-flaskor. Jag hade ju ändå duktiga konsumenter till bords. Några personer som verkligen uppskattar vin, men också är öppna för att det kan dyka upp situationer då glasflaskor kan vara otympligt. Vad tycker vi egentligen om vin i PET-flaskor? Uttrycket "petetiskt" skapades, så det säger väl mycket om hur samtalet gick. Låt mig utveckla.

 

För mig är vin ett hantverk. Något som ska ge njutning. Lyxa till vardagen eller göra livet till en fest. Vin är både en måltidsdryck och till för att skåla med. Jag vill att det ska kännas som något extra att poppa upp en flaska vin. Nu minsann ska vi unna oss. Det finns tillfällen när vin är en given komponent på bordet, men det finns också tillfällen då vin helt enkelt inte passar sig. Detta är en av anledningarna till att jag fokuserar mycket på nollprocentiga alternativ. Även om jag inte har alkohol i glaset så vill jag även dricka något spännande.

 

Jag tänker ska vi öppna en flaska vin? och ser det härliga scenariot framför mig där man varsamt väljer ut vilken flaska som ska drickas, tar fram vinöppnaren, skär bort foliet och börjar skruva ner i korken för att sedan höra det fantastiska ljudet av korken som poppar upp ur flaskan.

 

Och sedan försöker jag leva mig in i scenario nummer två där jag plockar fram vinet i plastflaskan, skruvar upp korken lika enkelt som att jag skulle öppna en flaska mineralvatten. Så var det klart. Det romantiska ögonblicket där man undersöker om korken är hel och ren är som bortblåst. Det poppande ljudet. Allt.

 

Vi var rörande överens om att vin i PET-flaskor är petetiskt. Ingenting som någonsin kommer att plockas fram vid våra middagar. Det enda tillfälle vi tänkte att det vore lämpligt var om man ska ut och vandra i bergen med tung packning. Då känns det onödigt tungt att bära runt på glasflaskor. Men å andra sidan, måste man verkligen dricka vin när man är ute och vandrar? Om man nu måste, då kan man väl hälla över sitt favoritvin i en PET-flaska om det underlättar bärandet.

 

Nu är jag inte särskilt insatt i miljöfrågor så jag har svårt att svara på vad som är mest miljövänligt av glasflaskor och PET-flaskor. Jag tänker mig att allra bäst vore väl att återanvända glasflaskorna?

 

Vinet som snart släpps i 1,5-liters PET är en blend från Sicilien gjord på druvorna Nero d'Avola, Frappato och Syrah. Det kommer att kosta strax över 100kr. 1,5 liter motsvarar en magnumflaska, alltså två standardflaskor. Priset för en standardflaska på 75cl skulle vara strax över 50kr. Behöver jag ens säga att det troligtvis inte kommer att vara av toppkvalitet? Vinet i flaskan är ekologiskt och även veganvänligt. Än har jag inte haft tillfälle att provsmaka varför jag väljer att inte nämna producenten.

 

Jag tror på att bra vin tillverkas i hela världen. Jag vill testa vin från alla världens hörn. Men när det kommer till hur vinet presenteras, då är jag superklassisk. Jag vill ha glasflaskor och riktig kork. Vin är för mig ett hantverk. Väldigt få hantverk säljs i PET-flaskor eller boxar. Den enda kvalitét jag hittat på box är äppelmust. Om du förresten har missat senaste tidens skriverier efter Uppdrags Granskning så går det att hitta här.

 

Ja, det här är alltså sådant jag funderar och filosoferar över när jag glider runt på badringen i poolen. Sa jag att det är över 30 grader varmt här i Schweiz?

Hej semester

Äntligen semester. Som jag har längtat. De flesta av oss är nog utmattade och behöver en ordentlig sommarvila. Alla människor behöver få vila ut sig. Både kropp och själ. Arbetsnarkoman som jag är måste jag lämna landet för att kunna koppla bort mig från arbetet. (Nåja, till 90% åtminstone. Jag lär ju kolla mailen varje dag ändå...) Så vad passar bättre än att logga ut och åka till mitt andra hemland Schweiz?  

Vi har tvåårig bröllopsdag idag också. Jag och mannen. Min tradition att börja varje resa med ett glas Krug Champagne på flygplatsen kunde inte ha passat bättre. Lyxfrukost på Pontus in the Air med världens bästa bubblor i glaset,

 

Och så lite schweizisk bärs på planet. Såja. Ordningen är återställd.

 

Jag kommer att spendera 16 dagar av min semester i Schweiz, närheten av Genevé, tillsammans med mannen. Där känner jag mig som hemma. Hälsar på hos släkten. Eventuellt blir det en liten tripp upp till paradiset på jorden också (Verbier såklart).  Sedan flyger jag 8 dagar över till Toronto i Kanada för att hälsa på min bortflugna brudtärna. Min allra bästa Eira. Jag kan inte riktigt förstå att det är två år sedan vi sågs i samband med mitt bröllop. Semester. Jösses vad jag behöver semester.

Diskmaskin på altanen

Tillbaka till midsommarfirandet hos våra vänner Simon & Angelica. Jag kan bara inte släppa det. Den absolut bästa disklösningen i världshistorien. De har en diskmaskin på altanen.  

Jag älskar att bjuda hem folk men jag hatar disk. Däremot kan jag tycka att det är ganska så roligt att diska på jobbet för där har vi sånna där supersnabba diskmaskiner som tar 2 minuter. En maskin för köksdisken och så har vi det så lyxigt att vi har en maskin för glasen. Då är det ju rena barnleken att diska.

 

Jag kan inte sluta tänka på att Simon har installerat en restaurangmaskin hemma på altanen. Hur coolt är det inte?!

 

Midsommar såg ut ungefär såhär:

Jag dukar av bordet efter middagen. Går in i köket och sköljer av tallrikarna. Jag: - Simon, ska de här diskas i snabba maskinen eller ska jag stoppa in det i vanliga? Simon: - Nej vi tar det här ute i snabba! Jag: - YES!

 

Jag dukar av bordet efter desserten.

Jag: - Simon, nu då. Vilken maskin?

Simon: - Den snabba såklart.

Jag: - YES, coolt!!! 

 

En snabb diskmaskin som går på tre-fas och har plats för glasbackar vill jag hemma. Alldeles helt perfekt för vinprovningar och alla andra upptåg jag håller på med. Och för stora middagar. Eller, så stora som det får plats hemma i vårt matrum...

 

Apropå glas. Om du någon gång ska ha fest hemma rekommenderar jag verkligen att hyra vinglas. Glasen är viktigare än man tror. Hos exempelvis Westmans kan du hyra en back fina glas för mindre än 200 kr (25 stycken glas från Riedel). Det bästa av allt? Du slipper diska. 

 

Bubblor och bullar

På midsommarafton var vi hemma hos våra vänner Angelica och Simon ute på Ekerö. Eftersom jag jobbade till sent på krogen kvällen innan fick Tompa åka till bolis och inhandla dryckerna som vi skulle konsumera. Självklart med vägledning från mig. Jag tog skärmdumpar på vad jag ville ha från Systembolagets app och skickade så att han hade i telefonen. Klantigt nog skrev jag inte hur många flaskor av varje. Jag trodde helt ärligt att han kunde räkna ut själv hur mycket vi kunde dricka. Han borde åtminstone veta att vi inte kommer särskilt långt på endast en flaska bubbel.  

 

Jag har varit intresserad av att testa det mousserande vinet från Schloss Gobelsburg ända sedan jag såg det på hyllan i butiken med den gröna skylten. Jag var påväg att ta med det i en bubbelprovning jag höll i för några veckor sedan, men av någon anledning ställde jag tillbaka flaskan. Grüner Veltliner från Gobelsburg är nog min första riktiga bekantskap av viner från Österrike. Jag föll pladask för deras vin Lamm från vingården med samma namn. De flesta vinerna de producerar har jag testat, men aldrig de mousserande. Nyfiken som jag är blev denna flaska vårt midsommarbubbel. Att Tompa bara köpte en flaska fick han ångra med råge. Det innebar att mitt glas fylldes på mer än hans.

 

 

Schloss Gobelsburg Blanc de Blanc NV görs på druvorna Grüner Veltliner, Welshcriesling och Chardonnay. Druvorna skördas för hand och basvinet får ligga på ekfat i 6 månader innan vinet buteljeras inför andra jäsningen när bubblorna utvecklas. Vinet får vila på sin jästfällning i tre år innan det släpps för försäljning. Med andra ord ligger det lika länge i källaren som en årgångschampagne ska göra. Det resulterar i ett friskt vin med en brödig och krämig textur, smak av citrus, röda äpplen och rostat bröd. Riktigt gott med hög klunkabilitet. Mitt glas försvann alldeles för snabbt. Det finns ett gäng flaskor kvar i det tillfälliga sortimentet i vissa butiker och en flaska går loss på 229kr. Rena fyndet om du frågar mig. Åk och köp på en gång. Ta tre vetja!

 

Jag gillar ju champagne och mousserande viner som fått spendera lite tid på ekfat så det här är kalasgott.

 

Och du, det smakade alldeles fantastiskt gott till Angelicas nybakade vaniljbullar (jag åt tre). Det måste inte drickas till snittar och löjrom...  

Spänn av, det är sommar!

Sommar för mig är att slopa alla måsten. Ta dagen som den kommer. Vill vi äta grillkorv till middag så går det alldeles utmärkt. Vill vi inte äta middag? Nej men ta en glass då! Eller packa ryggsäcken med picknick och hajka ut i skogen, hitta en stenhäll vid en liten insjö och bred ut filten. Precis som midsommardagen. Det var en helt perfekt kväll med Hanna, Sanna och... Kajsa And.  

 

Kajsa And bjöd in sig själv på middag på vår picknickfilt (hon bet mig i tån när hon inte fick smaka) men hon var också alldeles extra intresserad av bubblet. En rosa champagne från den lilla producenten Huré Frères som har 12 hektar vingårdar runtomkring hembyn Ludes. Vinet är gjort på 25% Chardonnay, 35% Pinot Noir och 35% Pinot Meunier. Resterande 5% är tillsatt rött vin för att få till denna laxrosa färgen. Champagnen kan du få tag på om du anmäler dig på listan hos Caviste.se.

 

 

Sommar. Denna magiska och alldeles underbara tid på året. När det är helt okej att dricka rosa champagne i plastglas och äta tomatmarmelad med sked som tillbehör till de läskande bubblorna. Måste erkänna att det var längesedan en champagne smakade så gott som denna gjorde. För platsen, humöret och sällskapet spelar minst lika stor roll hur upplevelsen av drycken kommer att vara.

 

Har du inget planerat ikväll? Packa korgen med lite snacks, någon flaska vin, en filt och platsglas. Ta dig till vattnet och bara njut. Andas in sommaren. Sommaren är nu. Snart är det jul igen. 

Hej Vinos!

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja. När jag blev tillfrågad om att få vara med som en del av Vinos var jag tvungen att nypa mig i armen. WOW! Ska jag få skriva tillsammans med vin-Sveriges coolaste katter? Alf och Petter liksom. Jag tänkte att "nu måste jag anpassa mitt sätt att skriva så att det blir lika häftigt som Petters texter". Ey yo, vinden har vänt för det är min tid nu. Alla tjejer skaka rumpan, korka skumpan. Jag tillhör ändå generationen som växte upp med Petters superdängor och har dansat med händerna i luften på mellanstadiediscot till Så klart och Vinden har vänt. Lyssnar i skrivande stund på en av Petters senaste singlar Se på mig nu och inser snabbt att både Petters texter och jag själv har mognat sedan mellanstadiet. (Jag älskar för övrigt denna låt!)  

Så vem är jag?

 

Hej, jag heter Daniella. Jag är en skidåkande hästtjej med MC-kort, nybörjare inom bikramyoga, älskar berg, utbildar just nu en 4-årig häst som heter Surre samt arbetar som sommelier till vardags på en Stockholmskrog. Jag är gift med världens bästa man och har ett halvår kvar till trettio. Fick jag välja en enda dryck för resten av mitt liv skulle det vara Champagne. Eller mjölk. Mjölk ger starka ben har jag hört. 

 

Förutom att vara sommelier på Agrikultur så driver jag egna företaget Wine & Culture där jag håller vinprovningar samt frilansar som skribent. Du kan också se mig i rutan ibland i SVT Go'kväll då jag visar upp alkoholfria alternativ. Tidigare har jag spenderat mina dagar på bland annat Frantzén och Djuret men har också gjort tre vintersäsonger i paradiset Verbier som fortfarande är mitt paradis på jorden.

 

Jag är hursomhelst fett med stolt över att få vara Vinos nya bloggare och ska göra allt jag kan för att leta reda på alla så kallade boxvinsdödare och visa hur vardagen kan se ut för en sommelier. En del av mitt mål med skrivandet är att öka kunskapen hos gemene man och få folk att dricka mindre men bättre. Kvalitét framför kvantitet. För det är ju så mycket trevligare att dricka en eller två bra flaskor vin än en dålig box.

 

Äsch, nu åker vi. 

 

Min blogg har tidigare bott hos Köket.se och Allt om Vin. Vill du läsa ikapp dig på vad jag skrivit så hittar du allt här ---> daniellalundh.com 

 

Foto: Victoria Stillwell