Stjärnsommelieren

Veckans vinprofil

Min tanke var att ställa några snabba frågor till Johan "Patjanga" Nilsson på PM & Vänner i Växjö. Men det blev lite mer invecklat en så. Johan som är en sådan fantastisk människa gick djupgående in i varje fråga. Mina damer och herrar, låt mig presentera Johan Nilsson. (Klicka på bilden så kommer du till hans blogg.) johan

- Först av allt, stort grattis till framgången i NM, vilken bedrift! Kan du berätta lite kortfattat om dig själv?

Uppvuxen i Västervik på ostkusten som jag återvänder till så ofta jag kan. Har alltid haft ett brinnande intresse för historia, sport, psykologi och att jobba med människor. Därför sökte jag efter högstadiet in på Barn och fritidsprogrammet där jag lärde mig oerhört mycket om utveckling, livsvilkor och socialisation som är så olika för oss mäniskor. Jag praktiserade bland annat på förskola, skola, hem förutvecklingsstörda och äldreboende för äldre med nedsatta funktioner och dementa. Det gav mig en stark servicekänsla och givetvis väldigt lärande om livets kval. Jag inspirerades och fick upp intresset för dryck bland annat just på äldreboendet där jag jobbade ett par somrar och var med att anordna middagar med vin inkluderat. Men från början var jag mer inne på att bli bartender men så när jag kom in i Gryhyttan 2008 på Sommelierprogrammet så växte passionen om vin i mig.

Jag hamnade på våren 2010 på praktik på PM under Fredrik Horn som är den som betytt mest för mig för min utveckling inom vin samt restaurang. Han skolade mig när jag kom till PM för jag var en absolut nyskolad nybörjare som aldrig satt min fot på ett restauranggolv. Men efter en lång praktikperiod gav de mig chansen att sommarjobba. Efter sommarjobbet 2010 så kom jag aldrig åter i studierna för jag tyckte det var så roligt att jobba. Sedan dess blev jag kvar och har jobbat med inspirerande sommelierer som Andreas Larsson, Fredrik Lundberg, Robert Andersson och nu Ruben Sanz Ramiro som alla har lärt mig olika saker. När jag började på PM så hade precis Fredrik vunnit SM så jag var med och hjälpte till vid träningar vilket också sporrade mig att senare börja tävla. Jag ser tävlingarna som ett sätt att utmana mig själv då jag inte länge aktivt sportar för vinnarskallen finns där och behöver mättas. Det är även ett sätt att visa dem där hemma att jag bra på något och lyckats då jag var något utstött under mina ungdomsår när jag var väldigt fokuserad på skolan vilket var ganska ovanligt i min omgivning.

- PM & Vänner - berätta om restaurangen för oss som inte bor i Växjö!

PM & Vänner grundades som en kvarterskrog 1992 av Per och Monica (P och M). Flyttade till nuvarande lokaler kring millenieskiftet och öppnade Matsalsdelen och filosofin kring ”Skog, äng och sjö” växte fram och tanken kring närodlade råvaror har alltid funnits med. PM är för mig en restaurang med en avslappnad miljö men med en väldigt hög ambitionsnivå där man både som gäst och personal kan vara personlig. I Bistron så möts alla typer av människor kring mat och vin där man kan käka bara en varmrätt eller gå på en 3-rätters meny samt har full tillgång till vinlistan på ca 3200 olika referenser. I Matsalen är det en lugnare miljö och mer anpassat för fine dinig där vi har tillgång till a la carte meny samt avsmakningsmeny där vi visar på vår ambition och filosofi ut i dess hörnstenar. Viner väljs med hjälp av oss i våra flexibla vinmenyer som skiftar från dag till dag samt givetvis efter specifika önskemål från gäster. Ett dynamiskt och flexibelt vinarbete som gör att man hela tiden utvecklas som sommelier och hela tiden inspireras till att lära sig mer.

Sedan maj 2014 så öppnade PM & Vänner Hotel som är ett gastrohotel med 74 rumt med fokus på Skog, Äng och Sjö där restaurangen är i centrum. Tillskotttet av vår Tak-bar gör att gästerna får en internationell men småländsk start och avslutning på måltiden på ett bekvämt sätt. Baren är givetvis tillgänglig för allmänheten också.

- Bästa vardagliga mat- och dryckeskombination du minns?

Jag måste ändå säga Isterband och mogen riesling. I de här fallet så var det Nonnenberg 1991 av G. Breuer som gjorde smakupplevelsen till en magisk stund!

- Vem vill du helst äta middag med?

Det är väldigt många men måste jag välja en så skulle jag välja Gerhard Kracher som jag mötte i Österrike för ett par veckor sedan. En stor inspiratör och en gudabenådad sötvinsmakare. Vi skulle äta klassisk österrikisk mat och skåla i enbart lokala viner, vitt, rött och sött.

- Största utmaningen under NM?

Nervositeten, scenskräcken som också triggar samtidigt som den ställer till så mycket låsningar. Det låste sig redan på champagneserveringen när jag bröt min rutin så jag fick börja tänka och det är svårt att tänka klart när man står på scen för stressen är så påtaglig. Sprit är jag ganska dålig på att blindprova vilket visade sig tyvärr.

- Drömresa?

Jag skulle vilja resa till Peru och vandra upp till Machu Picchu, ingen direkt vinresa utan mer för att jag är oerhört historieintresserad. Ett intresse som hålls vid liv genom mycket läsande och jag sökte även till arkeologilinjen när jag sökte till grythyttan. Även om Peru producerar en del spännande viner på Tannat.

- Vill du ge ett dryckestips inför julen, vad skulle du ge en "nybörjare" i julklapp?

Jag skulle kosta på mig och ge bort och även njuta till julbordet av en flaska klassisk moselriesling. Maximin Grunhäuser Abtsberg Riesling Kabinett 2011 (169kr, nr: 73978). Riesling vin från historiska marker vid bifloden Ruwer i Moseldalen och verkligen en av mina personliga favoritviner. Ett vin som bara är gott men som också har flera lager för den som vill analysera och gräva sig ner i vinets djup.

- Om du fick dricka en alkoholfri dryck för resten utav ditt liv, vilken?

Nyponsoppa, gärna varm. Tyvärr går de flesta druv/fruktjuicer bort då jag är allergisk mot kärnfrukter.

- Grüner Veltliner eller Gewurztraminer?

Alla dagar i veckan Grüner då det är en av mina absoluta favoritdruvor och kärleken eskalerade när jag var nere i Österrike för ett par veckor sedan. Gewürstraminer kan vara fantastisk som exempelvis från Zind-Humbrecht i Alsace med men jag har tyvärr provat för många som jag inte varit imponerad av. Blir tyvärr gärna för mycket parfym för min personliga smak.

- Växjö eller Stockholm?

Växjö av den anledningen att jag gillar småstadens charm, lugn och tiden att få vara personlig. Att ha nära till jobbet, att slippa den stress som jag ofta förknippar med Stockholm. Även om Stockholm är fantastiskt kul att vara i och umgås med många vänner på fritiden så gillar jag lugnet och närheten till saker som Växjö ger mig. Sedan så ska jag väl inte sticka under stolen med att vinkällaren på PM är ett starkt skäl också. Även den utmaningen som kom med hotellöppningen.

Stort tack till Johan. Vi ses i final emot varandra 30/11!

På dagens schema:

Idag är det uttagning till årets upplaga utav Moët & Chandon Sommelier Challenge. Finalen äger rum 30/11 men om jag står på scen i år igen återstår att se. Förra året kammade jag hem 2-platsen. Det har varit en tung vecka med Årets Servitör i måndags och jobb resterande vecka så har kanske inte hunnit ladda på det sätt jag önskat. Men det är bara att stryka klänningen, putsa skorna och ta sig i kragen. Nu kör vi! 1528748_793191964036573_7968670704628242833_n

Midnattsprovning

Jag vet inte riktigt vad Du gör mitt i natten, men vi på Frantzén testar dryck. Sakemannen Åke från Akebono kom igår förbi med ett gäng varianter med sötma då vi letar efter något till en utav våra desserter. För att i lugn och ro kunna testa ordentligt lämnade han snällt kvar flaskorna för upphämtning idag. Att testa efter service kan vara det bästa! Ingen stress utan man hinner dofta och smaka precis som man önskar. 2014-11-05 23.26.56 Åtta olika drycker testades igenom. Allt från mousserande sake till långlagrad umeshu med högre alkoholhalt och även smaksatt med frukt. Vissa har jag testat förut medan andra var helt nya för mig. 2014-11-05 23.41.05 Pastrychef Lars fixade desserter i miniatyr så vi kunde köra på ordentligt och analysera smakerna. Kanske ska påpeka att det är jag som lagt upp den gröna sorben till höger så lilla Lars inte får skäll för queneller utav sämre kvalité...

2014-11-05 23.46.36 I skålarna finner ni till vänster smaker utav äggula, salt maräng, russin, jästglass samt en kräm på vispad ale. Till höger en maräng smaksatt med enbär, granité på havtorn, en mousse smaksatt med oolongte samt en matchate sorbet. Självklart ser det inte ut såhär när det ges ut till gäst i restaurangen, vi har bara lagt upp smakerna åt oss.

2014-11-06 00.03.41 Vinnaren, eller dne som helt enkelt passade bäst till havtorn med extremt hög syra blev denna variant:

Kozaemon Kabosu Sake. Japansk smaksatt sake av typ Junmai Shu.

Mitt tips inför helgen är att testa sake om du aldrig har gjort det. Då speciellt en sötare variant. Jag älskar Umeshu, en dryck gjord på plommon med en härlig smak utav mandel. Ett välsorterat Systembolag har en del varianter på hyllan.

Skål!

Tävlingen avgjord!

11318_71100_finalister_FBIgår avgjordes tävlingen Årets Servitör. Ovan är en bild på samtliga semifinalister och vi genomgick under en lång dag flera moment. Vi började dagen med ett uppdukningsprov. Då skulle man duka upp två bord var samt ha koll på alla saker man behövde senare under dagen. Efter detta indelades vi i två grupper. Den ena gruppen började med ett teoretiskt prov på 45 minuter och den andra gruppen startade med serveringsprovet. Man fick under 45 minuter ta hand om två bord om två gäster vardera och köra som en vanlig service på en restaurang. Från att gästen kommer och får menyer till att de går därifrån. Sedan bytte vi grupper helt enkelt. Därefter blev det en låååång väntan innan vi fick reda på vilka två som skulle göra upp i finalduellen. Jag  hamnade tyvärr 2 poäng utanför en finalplats men jag är fantastiskt nöjd med min presation ändå och har fått härlig feedback ifrån juryn. Framförallt att jag kändes väldigt harmonisk jämfört med hur jag var på scen förra året under Moët Sommelier Challenge.

Oskar Ahlvin och Jeanette Linder fick göra upp i en finalduell där de utsattes för flera moment. Bland annat blindprova olika öl och hitta den ölen som var alkoholfri, testa kaffe och ange vilket kaffe som var felaktigt, smaka en dessert och ange vilka olika smaker den innehöll, med mera... En tuff duell och rolig att titta på!

Restauranggalan 3 nov 2014

På Restauranggalan fick båda finalister gå upp på scen och där korades Oskar Ahlvin till vinnare. Stort grattis till dig Oskar!

Tävlingen i sin helhet var fantastiskt arrangerad, rolig att genomföra och ett bra sätt att ge mig mer tävlingserfarenhet. Samtidigt har jag fått nya härliga vänner som jag är helt hundra på att jag kommer träffa massor. Tack till både juryn och även deltagarna för en riktigt rolig dag!

Ps. Nästa år vinner jag!

Årets Servitör 2014

el9uwihrfvcbhqgcmfd8I morgon är det dags för tävlingen Årets Servitör som går av stapeln under Restauranggalan på Cirkus. Jag är en utav 6 semifinalister som tagit sig vidare efter att ha gjort ett teoretiskt prov på internet. Provet gjordes utav ca 50 personer runt om i landet.

2014 års finalister är: André Frick, Strandvägen 1, Stockholm Daniella Lundh, Restaurang Frantzén, Stockholm Gustav Carnsund, Thörnströms kök, Göteborg Jeanette Linder, Sturehof, Stockholm Mattias Nodwall, Upper House, Göteborg Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg

Jag gjorde det teoretiska provet bara för att testa mina kunskaper. Hade inte alls räknat med att bli en av 6 personer som ska tävla vidare mot varandra. Tid har inte funnits för att förbereda mig så jag kommer att göra precis som tidigare tävlingar: gå dit, få tävlingserfarenhet, lära mig något nytt och ha roligt!

Efter tävlingen är det dags för årets upplaga utav Restauranggalan som ska bli roligt att få vara med på. Branschens Oscar-gala. Typ.

Håll tummarna för att det är min dag i morgon!

Bakom kulisserna

Nämen hej på dig! Vill du hänga med en dag bakom kulisserna på Frantzén? Följ med mig en arbetsdag så får du se vad som händer...

Vi börjar med att jag anländer med stil och parkerar Vespan.

11.27 - Kommer in tidigare idag då jag ska ha möte på Fabrique runt hörnet och intervjuas utav tidningen Hotellrevyn.  13.00 - Tillbaka på jobbet och går raka vägen bak till vinkylarna för att se vad som behövs beställas. 13.15 - Kockarna har varit här ett par timmar redan. Här förbereder Lars lite macaronger. 13.20 - Jag snor diskmaskinen utav kockarna och börjar diska alla våra vinglas.

13.58 - Fred putsar vinglas för fullt. 14.30 - Smiter in på kontoret för att lägga in nyinkomna vinet i datorn. Får en glimt utav solen på väg tillbaka till restaurangen. Tyska brinken är fin den! 14.55 - Går in i Studion och kollar läget. Här har vi fina planeringstavlan med inspiration. "Bilder från förr" inne i Studion.

Passar på att se hur Lina mår under min snabbvisit på andra sidan gatan. Allt lugnt här! 15.28 - Strax personalmat, men först putsar jag detaljerna inne på gästtoaletten. Vårt fina handfat har Calle Forsberg tillverkat. 16.05 - Chefen hann tydligen inte äta. Fred köper fika! 18.00 - Möte och genomgång utav dagens bokningar. 18.05 - Sista finslip i matsalen och borden är redo för gäster.

18.08 - Tar en teambild på Front of House. Fred, Hanna, jag och Fredrik. Vilken laguppställning! 18.10 - Vår Robert (aka coverboy) som är medlem i juniorkocklandslaget är redo för service. 18.12 - Baren är redo för gäster. 18.15 - Roland står på sin plats klar att ta emot första gästerna. Roland, Lilla nygatans mest fotograferade person. Nu öppnar vi, inga bilder från service. Vill ni se hur det går till då får ni besöka restaurangen... 23.30 - Hanna stänger av musiken. 

23.46 - Jag släcker och låser. En ovanligt tidig kväll. Hem och sova så kör vi likadant i morgon. Tack för idag!

Tjejmiddag med Telmo Rodriguez

girlsI måndags var vi en handfull sommeliertjejer som fick äran att äta middag med Telmo Rodriguez, vinmakare ifrån Spanien. Eller, det kanske var han som fick äran att spendera tid tillsammans med oss? Vinunic bjöd in till Sturehof för en helkväll i spansk anda. Telmo skulle kunna klassas som vinvärldens egna Julio Iglesias med sin charmiga stil.

Telmo Rodríguez kallas "de inhemska, spanska druvornas ädle riddare". Han gör viner på gamla typiska spanska druvor från olika områden i landet. Hans företag heter Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, och här gör han viner enligt enkla, okomplicerade principer och på druvor som reflekterar den plats de växer på.

Telmo bor i Madrid men är ständigt på resande fot för att ha koll på allt som händer i sina vingårdar och källare.

Vi fick smaka ett flertal utav hans viner. De två som föll mig mest i smaken var Remulleri Reserva 2009 samt Old Mountain 2005.

Remelluri Reserva kommer från gården Remelluri som hans föräldrar köpte redan 1967. Det är en blend utav Tempranillo, Garnacha, Graciano, Viura samt Malvasia. Det är ekologiskt och biodynamiskt framställt vin.

remelluri

Old Mountain är ett sötvinsprojekt Telmo drog igång i Málaga för att se hur bra det kunde bli. Det är gjort på druvan Moscatel och enligt mig är detta ett vin som är fantastiskt gott att dricka idag, men lätt kan få ligga till sig i 10-15 år till. Telmo berättade att en vinmakare ifrån Chateau d'Yquem satte ihop en blindprovning med viner från Sauternes tillsammans med etta vin. Tydligen framställdes detta som det bästa i just den provningen, och jag är inte förvånad. Ett vin jag verkligen vill köpa hem. Dock finns det endast 4 flaskor i Sverige. Hoppas på att få köpa loss en...

old mountain På Systembolaget finns just nu ett litet släpp utav Telmos vin Altos Lanzaga 2010. Det får bli mitt helgtips denna vecka. Vinet har nr 99227 och kostar 599 kr vilket jag kan tycka att man får lyxa till det med inför helgen. Kommer bli superhärligt till höstens mustiga grytor. Det är ju ändå höstlov nästa vecka!

Några snabba till...

...Lina Ahlin, kock på Restaurant Frantzén. Alltså en kollega till mig. Lina jobbar framförallt inne i Studio Frantzén som är vårt chambre separée samt testkök under dagtid. Hon är den enda tjejen i köket hos oss. 2014-10-13 21.53.35 HDR

- Bästa restaurangbesök? Noma!

- Favoritingrediens? Smör.

- Bästa redskapet i köket? Liten palett.

-Drömresmål? Peru.

-Vad gör du om 10 år? Driver eget, kanske tillsammans med dig Danni? (Vore superkul!)

- Förrätt eller dessert? Förrätt.

- Vem vill du helst äta middag tillsammans med? Anthony Bourdain.

Stort tack Lina!

2014-10-13 20.23.21 Ovan är en rätt som serveras inne i Studio Frantzén: Halstrad pilgrimsmussla från Hitra i Norge, ugnsbakad märg, Oscietra caviar från Italien samt en rostad blomkålsbuljong. 

Lina kommer i framtiden att ge mig lite recept till bloggen som jag kan rekommendera drycker till. Fortsättning följer...

Riedel tasting glass

Nordiska mästerskapen ägde ju rum i söndags på Grand Hôtel och där fanns  ett flertal utställare på  plats, bland annat Riedel. Jane Sandström som representerar Riedel i Sverige delade ut deras nya provningsglas till alla besökare. Detta glas är unikt i sin form i och med att foten är gjort som ett mätglas. "Mätglaset" rymmer 2 cl vilket gör att du under en vinprovning kan få ut hela 35 glas på en flaska. Formen på kupan gör även så att du kan lägga det ner utan att vinet rinner ut samt snurra och lufta ordentligt på drycken i glaset. Bra idé och två glas finns numer hemma hos mig! 2014-10-16 17.27.37

Masterclass Priorat

I midsomras bjöd jag in till fest och fick i samband med detta en masterclass om Priorat i present utav några av gästerna. Denna klass ägde rum idag, 16 oktober, hos Vinkällans dryckesutbildningar i Telefonplan. Det var ett härligt gäng från branschen som anslutit sig till klassen som Johan Franco Cereceda höll i.

13 olika viner testade vi oss igenom under dagen och min favorit är ett vin jag har testat tidigare.  Gran Clos är ett vitt vin från Priorat som består utav 78% Garnacha Blanca samt 22% Macabeo. Vinet har en härlig rökighet och påminner nästan lite som ett vin ifrån Jura i Frankrike. Fantastiskt gott och passar utmärkt till ost och chark. Tyvärr är det just nu slut hos leverantör, men så fort det kommer in igen står det på min inköpslista.

Namnlöst

Vinerna vi testade kan ni se ovan. 10 olika röda av varierande kvalitet och prisklass. Jag tänkte slänga in Alavaro Palacios vin Les Terrasses som helgtips, tyvärr var även detta slut hos leverantör för tillfället. Så min helgrekommendation blir att du testar vad som helst ifrån Priorat i Spanien. Det är ett fantastiskt spännande område med både en klassisk och en modern stil.

2014-10-16 17.52.45

Ett nytt diplom till samlingen!

Jag kan absolut rekommendera Vinkällan som utbildningsplats. Utöver Restaurangakademien som jag själv pluggade hos så är Vinkällan en härlig familjär skola med Dick Samuelsson i spetsen.

Några snabba till...

Det finns en himlans massa bra folk i min bransch som både behöver lyftas fram lite extra eller bara få lite stjärnglans över sig. Jag tänkte kontinuerligt ställa frågor till några utav dessa personer. Och först ut är ingen mindre än min chef Fredrik Horn. horn Fredrik Horn är idag restaurangchef på Frantzén och sköter även vinbiten tillsammans med mig. Han har tidigare varit sommelier på Operakällaren samt PM & Vänner i Växjö. Vit eller röd Bourgogne? Röd.

Chile eller Sydafrika? - Chile.

Ett land du vill besöka? - Argentina.

Bästa restaurangbesök? - The French Laundry (Kalifornien).

En druvsort för resten av ditt liv? - Pinot Noir.

Rom eller Whiskey? - Rom.

Långlunch eller middag? -Långlunch.

Och slutligen, vem vill du helst äta middag med? - Marco Pierre White.

Stort tack Fredrik!

NM i sommellerie

Igår hölls Nordiska mästerskapen i sommellerie i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Kandidaterna som kvalificerat sig var:Sverige – Beatrice Becher och Johan Nilsson Danmark – Rune Sauer och Steffen Tiff Finland – Markku Niemi och Heidi Mäkinen Island – Ástþór Sigurvinsson och Hróðmar Guðmundsson Norge – Henrik Dahl Jahnsen, Aleksander Iversen Estland – Karel Veski (gästdeltagare)

Tävlingen höll på från tidig morgon för kandidaterna. De började dagen med ett skriftligt prov som tydligen var extremt svårt. Provet följdes utav blindprovning av två viner och två spritsorter samt en klassisk dekantering inför endast juryn.

Min mentor Åsa W Karlsson, var juryns ordförande. Hon bistods av ordförande från de övriga Nordiska länderna samt Sören Polonius, Fredrik Hierner och Ulrika Karlsson. Som konferencier såg vi den alltid lika vältaliga Andreas Larsson.

15.00 hölls finalen mellan 4 deltagare på scen inför publiken. Finalisterna blev två svenskar, Beatrice och Johan samt Heidi från Finland. Även Karel från Estland hamnade i finalen men endast som gästdeltagare och kunde inte kamma hem vinsten utav var på plats för att utbyta kunskap länderna emellan. Han gjorde en fin insats uppe på scenen.

På scen fick finalisterna utföra en champagneservering till 6 personer, där domaren Sören Polonius bad om att få större glas mitt i serveringen (5 minuter). Detta följdes utav en blindprovning av två viner, ett vitt och ett rött (6 minuter). Därefter var det identifiering utav 5 ostar samt rekommendation utav dryck till dessa (6 minuter). Dekantering utav en flaska vintage Port samt rekommendation utav cigarr skulle utföras (5 minuter) och så avslutades scenmomentet med identifiering utav 6 olika sorters sprit (3 minuter).

Efter att alla finalister varit på scen en gång fick de tillsammans komma upp och utföra en frågesport som även publiken fick delta i.

2014-10-12 16.54.56 Johan Nilsson provsmakar ostar vilket han gjorde med bravur. 2014-10-12 17.05.53 Johan identifierar 6 olika sorters sprit.

Bea hopp Efter flera timmars tävlande kunde Beatrice Becher utses till Nordisk mästare 2014, här gör hon ett härligt glädjehopp. Fantastiskt roligt med en svensk kvinnlig mästare! Och att det blev dubbelt svenskt i topp är ännu roligare, med Johan Patjanga Nilsson som värdig tvåa.

Bea5

Här har vi Bea med pokalen! Beatrice arbetar på Sturehof och Johan jobbar på PM & Vänner i Växjö.

För mig var det otroligt lärorikt att sitta i publiken. Själv har jag deltagit i tre tävlingar och stått i final två gånger. Är man på scen och tävlar själv får man inte se de andra deltagarnas insatser så jag har inte kunnat se hur andra gör. Mycket intressant att få se andra på scen och tänka till hur man själv skulle kunna göra. Och framförallt var det otroligt peppande att fortsätta tävlandet om inte annat. Man blev själv riktigt sugen att stå på scen.

Stort grattis till våra svenska mästare! Sverige är alltså bäst i Norden 2014, grymt jobbat!

Helgtipset och Blaxsta vingård

Vi var alla nyfikna, kan man verkligen göra vin i Sverige? I brist på tid att resa utomlands så tänkte vi att något slags vingårdsbesök måste vi ju lyckas klämma in inför kommande sommeliertävlingar. En söndag i februari satte vi oss fyra sommelierer unga och hungriga på kunskap i bilen och begav oss till Blaxsta vingård i Flen. Jag hade kontaktat Göran Amnegård för att få en tur i vineriet och testa hans viner. Han tog glatt emot oss trots att det var OS-final i hockey. IMG_5315 Rundtur i vineriet tillsammans med ägaren och vinmakaren Göran Amnegård. IMG_5288 Totalt har Blaxsta ca 5500 vinstockar. Drygt 90% av arealen är planterad med druvsorten Vidal och resterande del med Chardonnay och Merlot. De har också på försök en liten del Cabernnet Franc. De första stockarna planterades sensommaren 2000, och sedan dess har odlingen utökats för varje år. Av sorterna Chardonnay och Merlot framställs ett vitt respektive rött bordsvin medan Vidaldruvorna omvandlas till ett isvin. Blaxsta vingård är den första kommersiella svenska vingård där endast svenskodlade druvor används.

IMG_5327

Vi fick testa hans Merlot och ett flertal olika söta isviner gjorda på druvan Vidal, Åkerö-äpplen, skogshallon och nypon. Samtliga med hög syra och rena smaker. Merlotvinet skulle kunna klassas som mallen utav Merlot!

IMG_5330

En udda variant vi även fick testa var Mulled apple spice. Görans svar på glögg. Denna testades både varm och kall och gick hem hos oss alla.

IMG_5313 Mitt tips idag är dock Blaxstas Rosehip Icewine 2009 som finns att beställa genom Systembolaget med nr 30051 och kostar 350kr. Vinet har en varm och fyllig smak av nypon, torkad frukt och karamell. Rosehip Icewines fylliga smak där den naturliga syran och sötman från nypon balanseras med madeiratoner, passar väl till terriner, anklever samt krämiga desserter eller delikatessostar. Personligen tycker jag att det är roligt och spännande med något svenskt. En perfekt present så beställ två, en till dig och en att ge bort.

Skål!

Champagnebrunch

tjejor Igår bjöd jag några härliga tjejer från Gamla Stans krogelit på Champagnebrunch hos mig. Efter en lång arbetsvecka behöver man unna sig något och vad passar bättre än lite efterlängtat häng-i-gäng?

Knytkalas skapade en blandad meny: American pancakes, äggröra med tryffel, croissanter, charkuterier, färskpressad apelsin- och morotsjuice, milkshakes, Negroni, munkar, ostar, kaffe och såklart bubblande i mängder.

2014-10-05 14.57.35

Bilden ovan kan ha varit godaste äggröran jag någonsin ätit. Recept och tryffel från kockarna på Frantzén och min kära kollega Hanna som assisterade mig vid tillagningen: - Ägg - Små tärningar utav rumstempererat smör - Cremé fraiche - Tryffeolja - Vispa, vispa och vispa i pannan för en krämig konsistens - Riv över tryffel innan servering Ät och njut! skump

Tjejerna kom vid 14-tiden och hängde kvar ända framåt 21. Blev med andra ord en brunch som sträckte sig mot middagstid med mycket tjejsnack, blindprovning av diverse alkoholhaltiga drycker, Champagne och mys i soffan.

IMG_0403

Dagens bästa champagne blev utan tvekan Bulle de Rosé från producenten Savart. Den köps genom Caviste som jag tidigare har tipsat om. NV Brut Bulle de Rosé är helt baserad på vin från årgång 2011 utan reservvin. Vinet är blandat med en liten andel (8%) rött vin på pinot noir, även det från 2011.

Jacques Chance är en champagne som jag och min sambo köpte när vi besökte området förra sommaren. En liten producent i Mailly som tillhör en utav Grand cru-byarna i Champagne. Kostade på plats 15 euro vilket den definitivt var värd!

Janni och jag hade även satt ihop en liten överraskning till gänget i form av en annorlunda (åtminstone för oss) blindprovning. Mer om provningen i nästa inlägg...

Fredagstipset

Idag är det säljstart för små partier på Systembolaget. Ett släpp som är extra intressant är lite otippat en öl. Jag är inte särskilt förtjust i öl egentligen, men en tillverkare jag är ganska så kär i och anser att de gör väldigt intressant öl. Nämligen Omnipollo. Omnipollo grundades 2011 utav Henok Fentie och Karl Grandin. Den mesta utav ölen brygger de hos Dugges al- och porterbryggeri. Idag är det deras nya öl Siren Mike Bates Gracchus som släpps. De skriver såhär på hemsidan:

"Gracchus (4,5 %) A collaboration between Omnipollo (SE), Siren (UK) and homebrew competition winner Michael Bates. A gently spiced deconstructed gin Saison."

omni

Råvarorna är vete, råg, honung, havre, kornmalt, enbär, citronskal, svartpeppar och kardemumma. Det är en ale med liten beska. Den här kommer åtminstone jag springa iväg och införskaffa!

Omnipollo Siren Mike Bates Gracchus har artikelnr 11448 och kostar 34kr. Köp sa jag!

http://www.omnipollo.com/