Stjärnsommelieren

Äppelfabriken på Färingsö

I somras skrev jag om Mälaröarnas pärlor efter att ha haft en utflyktsdag med mamma och lillasyster i mina hemtrakter. Så nu i söndags blev det ett återbesök hos Äppelfabriken på Färingsö för att se hur det fungerar under hösten. Det är fantastiskt fint på sommaren, men det är nästan så att höstens alla färger gör så att platsen kommer ännu mer till sin rätt. Om det var populärt? Ja, minst sagt. Mitt i äppelmustartider var parkeringen fullbelagd. Man kan fylla upp bilen med äpplen och åka ut till Äppelfabriken för att få hjälp att göra must utav sina egna äpplen. Du kan till och med få musten i en bag in box vilket gör att musten håller upp till ett år. I det vackra gamla växthuset ligger olika äppelsorter uppradade i studiesyfte. Även frukt med sjukdomar. Lärorikt både för barn och vuxna. Apples

I cafét kan man frossa i bakverk men här finns också matigheter som smörrebröd, grillade surdegsmackor, crêpes och pannkakaor till barnen samt dagens soppa som denna dag var en morortssoppa med kokosmjölk, ingefära och chili. Soppan serverades med nybakt surdegsbröd som kan vara det godaste jag har smakat. Alldeles fluffigt, luftigt och bara smälte sådär gott så att det vattnas i munnen. Jag och min vän Jess satt längst in i växthuset under ett fikonträd och med vindruvor bredvid oss med solen i ögonen. En bättre plats för en härlig pratstund om livet och njuta av godsaker är svår att komma på.

Morotssoppa

Äppelfabriken har öppet varje lördag och söndag 11-17 fram till lucia, alltså söndag den 13/12. Katharina som driver Äppelfabriken tillsammans med sin man tillverkar både marmelader, sylt, saft och så en prisbelönt äppelglögg vi inte får missa. Om någon månad släpps den. Jag ska försöka hålla dig uppdaterad. Glögg tillhör en favorit sådär under frostiga, kyliga dagar.

Hört talas om Caviste?

Alternativ till Systembolaget finns på nätet lite här och var. Min favorit är firman Caviste som handplockar mindre franska producenter och säljer färdiga lådor någon gång i månaden med hemleverans. Tillsammans med producenten sätts ett CAV-erbjudande ihop med en låda om sex flaskor vin. Igår fick jag hem en låda champagne från producenten Huré Frères som jag aldrig har testat tidigare. Caviste brukar vara noggranna med vilka de jobbar med så jag tvivlar inte en sekund på att detta är väl drickbart. Två flaskor utav varje fick man i lådan vilket gör det enkelt att testa någon snart och även lägga undan för lagring. Ett hett tips är att anmäla dig till nyhetsbrevet från Caviste så får du veta direkt när lådorna släpps. De brukar nämligen gå åt väldigt fort, inom några timmar. Inför jul och nyår brukar det släppas en låda med champagneproducenten Savart som tillhör en utav mina absoluta favoriter. Får inte missas med andra ord.

Caviste

För många vinlådor?

Har du precis som jag lite för många vinlådor som står och skräpar hemma? Dessa lådor är alldeles utmärkta att förvara saker i. Jag har dom lite överallt i hemmet: på kontoret i hyllan, i köket med kryddor i, på väggen som bokhylla, har krukor med växter ovanpå... Ja, du fattar. Men det är nog ändå min man som ska få sig en eloge för påhittighet. Han tog nämligen en utav alla våra vinlådor som jag hade målat i guld och gjorde sig en golvlampa. Det var bara att borra hål i lådan och montera en lampsockel, skruva dit en glödlampa och så, voila, varde det ljus! Lampa

The Mountains are calling

Oktober. Det är den tiden på året igen. Då det börjar krypa i hela kroppen och jag inte kan sluta längta till bergen. Mina berg. Jag är en äkta vintertjej född i februari och älskar snö. Jag menar, jag ÄLSKAR snö. Första gången jag stod på skidor var jag knappt 4 år och fick på mig ett par längdskidor för att ta mig ner för Buberget i Vindeln i närheten utav familjens lantställe. Därefter blev det ett par vintrar i Sälen med skidskola. Jag minns än idag min skidlärare Olof som jag hade två vintrar. Olof var snäll han. När jag inte åkte med Olof så ville jag åka med min styvpappas vän Peter. Eller min styvfar. Jag ville av någon konstig anledning absolut inte åka med mamma. Speciellt inte i liften. Då var det bara Peter som gällde.

När jag växte ifrån Sälen blev det Åre. Och som 13-åring blev det mitt första besök till Verbier. Åtminstone som jag minns. Jag var tydligen i Verbier redan som bebis. Under skoltiden hann vi med en sportlovstripp till Zermatt och ett annat år åkte jag och styvfar på en road trip genom Schweiz och besökte en väldans massa orters, bland annat St Moritz, Davos, Klosters, Ischgl och Lenzerhiede, under 10 dagar. Jag har med andra ord sett Schweiz. Vid det här laget har du nog förstått att det finns en by som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. På 1500 meters höjd ligger Verbier. Ungefär 2 timmars bilfärd från Genevé. För mig blev det 3 säsonger med jobb och fantastisk skidåkning.

verbier

Något som jag inte riktigt tänkte på under min säsongstid var att Valais, regionen som Verbier ligger i, är en plats fylld utav vinodlingar. Här växer det vin längs med branta sluttningar och precis vid foten utav bergen. Schweiz är en väldigt outforskad vinregion för svenskar. Jag har testat mig igenom en del och det finns allt från afterski-bulk-varianter gjort på druvan Fendant (ett annat namn för Chasselas) som britterna vill dricka som Spritzers, svalkande rosé som kallas Dôle-Blanche och härlig Merlot. Viner gjorda på Gamay är stort i just Valais och dricks ofta till Fondue. Petite Arvine är en lokal druva från Valais som man gör fina krispiga vita viner på. Värt att testa om man får tag på. Mina senaste tre resor till Schweiz har jag införskaffat lite inhemska viner att testa. De ligger i vinkylen och väntar på rätt tillfälle.

panorama

2014-12-25 19.30.31 Danni

Senaste skidresan var julveckan förra säsongen då jag och mannen besökte Alagna i Italien för första gången. Här är vi också mitt i ett vinmecka. Närheten till Piemonte men även Aostadalen som bjuder på härlig viner. Nu lite mer medveten kikade jag runt i de små butikerna där vin kunde shoppas. Vi var ju trots allt där för skidåkningen men nästa gång ska området utforskas vidare. Alagna har även en vinbar som afterski vilket passar alldeles utmärkt. Platsen med en utav Alpernas bästa offpist-områden har relativt få besökare och man kan lugnt strosa runt i byn och sippa på ett glas vin i någon utav barerna. Vi drack magiskt god Nebbiolo från Boca till pastan.

Juldagen startade som du kan se i videon. Nypistad manchester och inte en kotte i backen. Då är det lika fantastiskt att befinna sig i pisten som utanför.

[embed]https://youtu.be/jVVFMCdKtlE[/embed]

Redan under tidiga skolåren brann jag för skrivandet. Om jag blev snopen när jag tittade igenom lite gamla skolarbeten i datorn? Ja, skidåkning är ju min grej sedan barnsben så varför inte skriva om Alperna i ett skolarbete. Såhär skrev jag som 16-åring första året i gymnasiet innan jag hade gjort säsonger i mitt paradis Verbier:

Skidåkning i klassiska Zermatt

Underbar skidåkning i orörd lössnö, god mat och rolig afterski. Nämn den skidåkare som inte längtar efter oslagbara Alperna såhär års. Den klassiska skidorten Zermatt är en av Alpernas pärlor som jag varje år vill återvända till. Orten har varit ett välkänt turistmål för rekreation och skidåkning sedan början av förra seklet och de första liftarna byggdes redan 1898.

Något som tillhör byns charm är att den är fri från motorfordon, vilket gör att hästskjuts och elbilar är det sättet vi tar oss runt på i byn. En snabb tågresa från en närliggande by är det enda sättet man kan åka upp till Zermatt. Jag och Thomas som fick följa med på resan blir snabbt förälskade i de trånga gränderna, de utsökt vackra husen och den härliga atmosfären som finns i byn. Som det inte vore nog omges Zermatt av 38 alptoppar över 4000 meter med världens mest fotograferade berg i centrum: Matterhorn, det 4478 meter höga ”King of Mountains”.

Skidåkningen är mycket varierad och storslagen, de mäktiga bergen i omgivningarna förvandlar upplevelsen lika mycket till en naturupplevelse som en adrenalinfylld actionsport. För de riktigt avancerade åkarna finns här många häftiga offpist-åk, bland annat glaciäråket Schwarztour som jag anser är ett av alpernas bästa. Det vackra Klein Matterhornmassivet bjuder på flera ruggigt bra nedfarter. Åkningen börjar på extremt hög höjd (3980 meter), vilket gör att vi nästan får lite svårt att andas när vi kliver av liften högst upp.

Som en härlig dagsutflykt för familjen är det väldigt lätt att åka på skidor över till den italienska byn Cervinia. Här finns många barnvänliga backar i solens härliga sken. Starka solglasögon är ett tips när solen speglar sig i den vita snön. Åker man över till Cervinia får man inte missa att smaka Italiens goda pastarätter till lunch i backen innan man åker över till schweiziska sidan igen. Lasagnen i Cervinia var den godaste jag smakat.

När man är i Zermatt är ett besök i Gletschergrotte ett hett tips. Det är världens högst belägna glaciärgrotta och här finns vackert gjorda isskulpturer och evigt frusna pelare.  

På eftermiddagen när vi tröttnat på skidåkningen går vi till The North Wall som drivs och ägs av skidåkare där elitskidåkarna spenderar sina kvällar när de är i byn. Här är det party som heter duga. Glada skidåkare med röda kinder dricker öl och skrattar tillsammans. Alla hoppar i takt på dansgolvet och även borden med pjäxorna på till musiken. Även fast man går hit för afterskin får man inte glömma att testa deras pizzor som är byns bästa.

Precis som i de flesta schweiziska alpbyar måste man ha ett laddat kreditkort i Zermatt, det mesta är dyrt. Liftkorten är det enda som håller ett någorlunda bra pris. För de som inte vill ägna hela dagarna på skidor finns ett spa och en simhall. Att åka hundpsann är även något både barn och vuxna brukar tycka är roligt. Byn har även en biograf och ett museum om de klättrare som bestigit berget Matterhorn. I Zermatt går det att åka skidor året runt men den bästa tiden är januari-mars.  

Ja, vem blir inte sugen på att åka till Zermatt efter den här texten? Högsta betyg fick jag såklart ;)

Oavsett var nästa resa bär av i jul så vet jag med säkerhet att jag kan kombinera mina två passioner i livet: skidåkning och vin. Mallen helt enkelt!

PS. Behöver du en sommelier under skidresan står jag gärna till tjänst.

Balsam för själen

Min vän Lina och jag är nu på väg upp till Dalarna igen för värdefullt avkopplande ute i skogen. Vi hade en fantastisk helg i påskas uppe på landet som du kan läsa om här. Jag har lånat svågerns hund och stoppat in honom i bilen. Nu ska vi på kollo. Vi ska gå i skogen, sitta framför brasan, laga god mat, bada i tunna, titta på film med ansiktsmasker, dricka massa vin, hälla i oss te, kanske göra lite egen pasta och bara ta hand om själen. Och ha sånt där riktigt tjejsnack. Ladda om batterierna helt enkelt. Magi och balsam för själen. För mig är det precis så. Så nu flyr vi storstan. Vi hörs efter helgen. Hej!

Såhär gick det sist vi var iväg (sorry för videon Lina!):

[embed]https://youtu.be/PpzuxPjYqK4[/embed]

 

 

Vovvemys

Förutom dryck och skidåkning finns det en sak till mitt hjärta klappar extra starkt för: djur. Inte vilka djur som helst, jag är en häst- och hundtjej. Det brukar liksom hänga ihop. Åtminstone åt det ena hållet. Hästtjejer brukar ofta ha en annan fyrbent vän vid sin sida, hunden. Sedan familjehunden, Disco Doris, gick bort julen 2011 har jag fått kämpa emot för att inte skaffa en egen hårboll. Mitt sunda förnuft (eller främst min man) får mig till att inse att hund kräver tid. Tid som jag inte riktigt har. Då är det perfekt att vara extramatte till svågerns fantastiska Pinscher Max när tillfälle ges. Det blir lite som kollo för både mig och Max. Just nu ligger han och sover vid mina fötter medan jag googlar lite vin. Han är nog trött efter att ha röjt loss ordentligt här i lägenheten. Möblerat om lite i hallen och så.

Han är bra den där Max. Lite som balsam för själen.

Max

Artadi – ett skolboksexempel på vin med en druvsort

När man hör talas om Rioja i Spanien är ord som terroir eller village inte det första man tänker på. I Rioja vet vi sedan länge att vineriet kan ligga i Alta medan druvorna kommer från Baja och vinerna är ofta en blandning utav flera olika vingårdar.

Med yxan i högsta hugg

För att citera min bästa norrlänning från den 5 juli 2015:
"En Stockholmsbrud som visar upp sina norrländska rötter gifter sig idag. Hon ligger mig väldigt varmt om hjärtat, grattis Danni och Thomas!"

Saber 2

Jag vågade inte sabrera den stora 6-litersflaskan innan brudskålen. Men en magnumflaska senare under kvällen gick galant. Det blir ju ingen utmaning med en yxa. Dock ser det ganska brutalt ut!

Kiosken

Nr 6 med kyckling, utan thaibasilika och en nr 4 tack!

Vi alla gör det. Struntar i att laga mat och kör en take away istället lite då och då. Ikväll är en sådan kväll. När jag är tacksam över att ha en fasansfullt bra thaikiosk i närheten som är snabbare än Mc Donalds och häller i mig Coca Cola. Japp, precis det ska jag göra alldeles strax.

För nej, jag tänker absolut inte skämmas över att jag kör hämtmat även fast mitt liv är kantat utav lyxmat på Sveriges toppkrogar. Nej, jag äter den inte. Får knappt smaka. Så min revolt är att kiosken på andra sidan kvarteret mättar min mage denna kväll.

Superwoman Tea

Dorotea Malmegård. Vilken jädra kvinna! Jag kan inte sluta imponeras utav denna superwoman. Hon fick barn för några veckor sedan men ändå var hon en utav initiativtagarna bakom God mat för en god sak som ägde rum i måndags där det samlades in 55 200:- oavkortat till UNHCR. Hon har ett gediget CV då hon efter sin konditorutbildning i London bland annat varit chefskonditor på Operakällaren och ansvarat för tårtan på Prinessan Madeleiens och Chris O'Neils bröllop. Förra våren, 2014, medverkade hon i Dessertmästarna och tog hem andraplatsen. Hon odlar grönsaker och bär till mat och bakverk så mycket hon bara kan och gör de godaste tårtor jag smakat. Nu driver hon restaurang hemma i sitt eget vardagsrum tillsammans med sin sambo Victor. Hos DoMa kan du äta brunch eller middag, 10-14 personer, som i ditt eget hem men du slipper disken efteråt. Självklart var det Tea som gjorde vår bröllopstårta i somras. Jag hade ingen aning om hur skapelsen skulle se ut då jag ville ge henne fria händer, det är ju då proffsen skapar som bäst. Frihet under ansvar. Det enda riktlinjerna hon fick var att jag önskade smakerna blåbär, vanilj och choklad. Om den var lyckad? Den åts även till frukost morgonen efter... Wedding cake

Cake

Igår postade hon en text på Facebook som jag bara är tvungen att sprida vidare för jag blev så upprörd när jag läste det:

När folk tror man ska göra tårtor åt dem i utbyte för "plats i sociala medier" så vill jag kasta saker på dem. Nej jag kommer förmodligen inte ta mina ingredienser som jag har köpt för mina pengar och jobba lite gratis på det. Vad är det för jävla låtsasvärld vi lever i. Newsflash bloggers, det är människor med yrkesstolthet bakom alla era gratisprylar hur sjukt det än verkar. Det här för mig är pinsamt. Riktigt jävla pinsamt.

Jag kan inte annat än hålla med henne. Det här med att synas i sociala medier (läs Instagram) har spårat ur till viss del. Skulle du utföra dina tjänster gratis för att få synas i någon känd bloggares Instagram? Jag är så glad att det finns människor som Tea, med värdighet och yrkesstolthet, som vågar säga ifrån. Så jag bjussar på några fler bilder som jag snott från Teas Insta-konto. Vill du också inspireras? Följ henne på @dmalmegard så får du se mängder av snygga tårtor och kan även få tips på hur du lyckas med dina egna om du frågar henne snällt. Tea, you rock!

Devil cake

Ps. Jag betalade givetvis för bröllopstårtan!

Het majssoppa

Jag älskar majs! När jag kom hem från skolan som barn kunde jag stoppa in en skål majs i micron och äta med sked till mellis. Eller så åt jag majskornen frysta. Knasigt kanske men jag har med åren fått hör att jag inte är ensam om detta mellissnacks. Majskolvar med smör och salt kan jag omöjligt vara ensam om att älska. Det är något med sötman i majsen som gör det barnsligt gott. Något som är superenkelt och barnsligt gott såhär på höstkanten är majssoppa. Här är en variant jag gjorde igår innan det var soffläge framför serien Narcos.

Du behöver:

500 gram fryst majs 2 klyftor vitlök 1 färsk chili 1 tesked sherryvinäger 3 dl grädde (jag kör vanlig vispgrädde) 4 dl standardmjölk 1 msk smör salt efter smak

Sätt ugnen på 250 grader. Häll majsen i en ugnsform och låt rosta i ugnen i 20 minuter. Skär ner vitlöken och finhacka chilin. Stek vitlöken i smör och häll i den rostade majsen i grytan. Tillsätt grädde, mjölk, sherryvinäger och finhackad chili. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Mixa soppan antingen slät eller mixa bara lite så att det fortfarande är en del korn kvar. Jag gillar när den är kornig som ger lite tuggmotstånd och en mer matig känsla. Servera gärna soppan med lite färsk koriander som garnering.

Vad dricker man till då? Majs går att kombinera med mycket men trivs med något som har fruktsötma. Öl, bubbel vitt eller rött fungerar fint. Här är två förslag som är ganska nya i Systembolagets sortiment:

Adega Algueira Mencia Joven 2014 (99370) från Ribeira Sacra i Spanien. Gjort på druvan Mencia och har en tydlig fatkaraktär och fruktiga inslag utav körsbär och mörka hallon. 169 kr och finns under en begränsad tid.

Elephant Hill Reserve Chardonnay (95351) från Hawke's Bay, Nya Zeeland. Årgång 2013 och gjort på druvan Chardonnay. Det har en rostad fatkaraktär som kommer att upplevas åt det kryddigare hållet när det möter hettan från chilin i soppan. Men det lyfts upp utav den tropiska frukten och smak av gula äpplen. 199 kr och även detta finns under en begränsad tid.

Algueira elephant hill

Dagens lunch!

Du har väl inte missat var du ska inhandla din lunch idag?! GOD MAT FÖR EN GOD SAK har mellan 11.30-13.30 två foodtrucks runt Östermalmstorg (exakt adress kommer strax). Mat serveras för 150:- och intäkterna går helt oavkortat till UNHCR. Kan du inte vara på plats? Swisha då istället 150:- till 0704412667 så skänker vi ditt lunchpaket till en hemlös med en personlig hälsning från just dig. Hittills har vi dragit in 20700:- tack vare er som swishat och förbeställt lunch vilket är helt fantastiskt. MEN, vi kan så otroligt mycket mer, sprid vidare vänner!

Varmt välkomna, Din lunch gör skillnad!

Lina Ahlin, Tea Malmegård, Linn Söderström, Cecilia Kvist, Daniella Lundh Egenäs, Sally Voltaire, Isabella Morrone, Siri Barje, Ewa Dabrowski, Sofia Hortlund, Sara Aasum Hultberg och Tove Wedin.

Ps. Whiteguide skrev om oss här .

Swish MenyInsta

Och vinnaren är...

...SOFIA CASTENSSON!!! Om jag är en stolt vän? Det kan du ge dig tusan på. Dock något fattigare, jag lovade ju henne en magnumflaska i present om hon vann. Jag tog en fika med Sofia två veckor innan finalen så om du inte har läst det redan kan du läsa mer om henne här. Final

Hur finalen gick till? Igår söndag fick finalisterna genomföra ett skriftligt teoretiskt prov samt en blindprovning. Idag gick de igenom olika moment på scenen för publik och självklart var jag på plats för att stötta och heja på Sofia. Första momentet var servering utav en flaska rött samt rekommendera mat till detta vin. Andra momentet var blindprovning utav två olika viner. Ett var en roséchampagne och det andra en röd chilenare. Sista utmaningen var en duell mellan de tre finalisterna. Att öppna och hälla upp en magnumflaska champagne så jämt som möjligt i glasen utan att få gå tillbaka till något glas. Därefter rekommendera en amuse-bouche till champagnen med motivering. Finalen var väldigt spännande och jämn. Alla tre hade olika starka moment. Ellen Franzén från Esperanto bjöd på en fantastisk blindprovning som var ljuv musik i öronen för någon som mig. Det märktes tydligt att hon drillats utav mästercoachen Sören Polonius.

Jag fick mig en liten pratstund med Bollingers exportansvarige också som avslöjade att det i höst släpps en limiterad utgåva utav Bollinger 2009. Denna består endast utav grand cru-druvor, 68% Pinot Noir och resterande Chardonnay. Den har fått ligga 5 år på jästfällningen, alltså kortare tid än Grande Année och endast i gamla ekfat. Det ska bli väldigt spännande att testa detta bubbel när den kommer till Sverige.

Gamla finalister

Och såhär stod vi alltså för exakt ett år sedan nervösa inför prisutdelningen. Finalisterna 2014: jag, Sofia Castensson och vinnaren 2014 Maya Samuelsson. Men nu blev det en bild med mig och två vinnare. Jädrar vad stolt jag är! Sofia, magnumflaskan kommer. Jag lovar! Ska bara till bolaget först...

Om du vill veta mer om Bollinger så kan du läsa om mitt besök jag gjorde i somras hos det anrika huset med en härlig historia här.