Bröllopsdryck

Vi fortsätter att hålla tummarna för vår resa till Bali. Men fram tills dess bjuder jag på ett urplock utav drycken från vårt bröllop. Hur de serverades? Ur en skottkärra såklart. Är man hästtjej så är man. Jag har redan avslöjat att champagnen vi serverade var Billecart-Salmon Brut Reserve. Vi hade en 6-litare och resterande bara magnumflaskor. Jo, jag sa ju det att de smakar alltid bäst ur större format. Våra gäster fick mingla i solen nere på Asknäs stora brygga med champagne samt ost och chark medan vi var iväg och fotograferades. Jag vet att några gäster var oroliga att det inte skulle finnas bubbel kvar tills vi kom ner, 10 magnumflaskor hann de hälla i sig. När vi sedan anlände till bryggan plockades vårt triumfkort fram, den stora flaskan. Gästerna kunde andas ut, vi fick bubbel. I mängder!

Billecart Les Jamelles

(Foto: Alex Stålhandske och Cilla Enarsson.)

Under middagen, som var plockmat vilket var helt perfekt i sommarvärmen, serverades bland annat det friska härliga rosévinet från Les Jamelles. På bilden tillsammans med desserterna Créme Brûlée, citrontarte och rabarbermacaron. Les Jamelles finns på Systembolaget för 89 kr med artikelnummer 74131. Rekommenderas starkt när värmen hittar tillbaka till regniga Sverige. Eller varför inte njuta av en i regnet inlindad i en filt på altanen under markisen? Väldigt mysigt om jag får säga det själv.

Mingel

Ovan: Jag med min tärna och en av de bästa tjejerna i mitt liv Eira. (Foto: Richard Egenäs)

Mer från bröllopet kommer. Håll tillgodo. Tills dess, skål på er och njut av ledigheten!

 

Allt om Vin

Du har väl inte missat att jag numera bloggar hos Allt om Vin? Sedan den 22 juni finns jag som en utav deras bloggare. Du hittar mig här. Jag ska försöka hålla uppdaterat här också. Ibland skriver jag kanske samma inlägg här och där, men jag kommer definitivt vara mer frekvent hos AoV, så missa inte att titta in där titt som tätt.

Tills dess, trevlig solig onsdag!

Juli är här

Första juli. För oss sommelierer betyder det endast en sak: inventering. Nattmänniska som jag är startade jag inventeringen redan igår kväll efter service var avslutad och blev precis klar. Det är en härlig känsla att pilla bland flaskorna men man blir lite smått trött i ögonen utav alla siffror. Väldigt skönt att få koll på lagret innan semestern.

Jolie-Laide i nya kläder

Minns ni mitt inlägg i påskas om vinet Jolie-Laide? Inte? Då kan du läsa om de här.  I förra veckan fick vi äntligen en leverans jag har väntat i veckor på. Årgång 2014 utav Jolie-Laides Pinot Gris och Trousseau Gris. Och jag är helt kär i de nya etiketterna! Jag brukar inte bry om om etiketteringen förutom att jag föredrar enkla klassiska. Men dessa är ju helt magiska. De gamla med fjärilarna var också väldigt vackra. Han kan det här, Scott.

Druvorna till Pinot Grisn odlas i Calaveras County, närmare bestämt Rorick Heritage Vineyard på foten utav Sierra Foothills. Trousseau Grisn växer i Fanucchi Wood Road, Russian River Valley. Dessa viner är så häftiga att jag inte riktigt vet var jag ska ta vägen. Så mineraliskt och fantastiskt fin persikofärg som lika väl skulle kunna vara rosé. Men här har vi toppkvalité från vita druvor med lite rosa skal. I denna skepnad älskar jag verkligen Kalifornien. Vad jag önskar mig i bröllopspresent? Ett par lådor Jolie-Laide att fylla vinkylen med så är jag lycklig! (En hint till mina kollegor?)

Château Miraval

Veckans helgtips är väldigt passande ett rosévin. Ett av de första vinerna som jag verkligen kommer ihåg introducerades för mig innan mitt intresse slog till ordentligt är Château Miravals rosé Pink Floyd. Det borde ha varit runt 2008 hemma hos min mammas kusin i Genevé nere i hennes vinkällare. Hon tog fram några flaskor och berättade om ett stort slott nere i Provence dit hon åkt för att köpa några lådor utav deras prisbelönta rosé döpt efter bandet Pink Floyd.

Château Miraval

Veckans helgtips är väldigt passande ett rosévin. Ett av de första vinerna som jag verkligen kommer ihåg introducerades för mig innan mitt intresse slog till ordentligt är Château Miravals rosé Pink Floyd. Det borde ha varit runt 2008 hemma hos min mammas kusin i Genevé nere i hennes vinkällare. Hon tog fram några flaskor och berättade om ett stort slott nere i Provence dit hon åkt för att köpa några lådor utav deras prisbelönta rosé döpt efter bandet Pink Floyd. Domänen är belägen i byn Correns, Frankrikes första ekologiskt odlande by. Den täcker hela 500 hektar mark på en höjd utav 350 meter över havet. Höjden ger vinraknorna varma härliga sommardagar och svala nätter.

1970 köptes gården utav jazzpianisten Jacques Loussier som förvandlade det hela till en inspelningsstudio, Le Studio de Miraval. Här har flertalet kända musiker spelat in musik, bland annat Pink Floyd, Sting, Sade och The Cranberries. Därav namnvalet till gårdens rosé.

Från 1993 ägdes gården utav amerikanen Tom Bove som både moderniserade vinmakningen samt byggde ett spa, två gym och en inomhuspool. Tom gjorde fyra viner under sin tid. Två vita, ett rosé och ett rött. Det ena vita, som jag minns var helt fantastiskt gott med en härlig blandning utav citrus och honung, döptes till Lady Jane efter hans första fru Jane som omkom i en tragisk flygolycka i september 1998. Det röda vinet Natushka var döpt efter Nathalie som blev Toms andra fru ett par år senare.

Brad Pitt och Angelina Jolie har haft Miraval som sin sommarbostad sedan 2008. De började med att hyra in sig innan de fick köpa upp gården. I augusti 2014 gifte de sig i gårdens kapell.

Jag har vetat om ägarbytet en längre tid då jag hela tiden försökt hålla koll på domänen. Rosén med de tidigare vinmakarna var den bästa jag har testat. Jag har självklart varit skeptisk sedan Jolie och Pitt tog över och varit orolig att kvalitén inte ska upphållas. Det här med kändisviner är inget jag tror på alls. Men, det verkar som att de är måna om att behålla en god kvalité och har tagit in familjen Perrin med vinmakaren Marc Perrin som även innehar domänen Château de Beaucastel i Châteauneuf du Pape.

Miravals rosé finns just nu på Systembolaget för 159 kr. Jag inhandlade en flaska häromdagen mest för att jag vill testa vad jag tycker såhär ett par år och ett ägarbyte senare. Rosén är gjord på druvorna Cinsault, Grenache, Rolle och Syrah. Jag återkommer en sommarkväll lite längre fram med utlåtande. Jag är dock riktigt skeptiskt till flaskans nya skepnad. Jag föredrar definitivt klassiska flaskor. Inte minst för att jag vet hur jobbigt det är att försöka sig på att stapla den mindre modellen i vinkylen...

Tretton...

...dagar kvar till troligtvis en av de största dagarna i mitt liv. Midsommarhelgen är avklarad och vilken lyckad sådan! Helt fantastiskt att man har så fina vänner i sitt liv som förgyller vardagen och helger som dessa. Jag har badat, ett midnattsdopp som är ett givet inslag under midsommaraftonen. Ätit en jordgubbstårta som kan vara mallen på hur en tårta ska smaka signerad Sofia och mig. Pangviner har druckits (se nedan) och så har jag fått lite hundmys som ger mig bra energi.

Tänk att det är tretton dagar kvar tills vi gifter oss. 5 juli 2015. Ja, tiden går verkligen fort när man har roligt. Dessa lediga dagar har ägnats åt småpyssel inför dagen. Jag tror att det mesta är på banan. Vi håller tummarna för vackert väder. Annars finns det ändå bara dåliga kläder. Vad som kommer spelas på bröllopet? Bland annat denna, men i en lite annorlunda form:

[embed]https://youtu.be/20PQBtyfNZY[/embed]

Midsommardags

Det finns få saker som är så mycket sommar som just Midsommar. För mig har midsommar under uppväxten alltid varit en helg på landet uppe i Harrsele. En liten släktby mitt ute i skogen utanför Vännäs, Västerbotten. I mitt vuxna liv har det bara varit en midsommar som firats här. Ändå klappar mitt hjärta lite extra och jag längtar varje år upp. Jobb och annat står i vägen för att ta mig upp, men mina tankar är ändå hos er denna helg, år efter år.

Midsommardags

Det finns få saker som är så mycket sommar som just Midsommar. För mig har midsommar under uppväxten alltid varit en helg på landet uppe i Harrsele. En liten släktby mitt ute i skogen utanför Vännäs, Västerbotten. I mitt vuxna liv har det bara varit en midsommar som firats här. Ändå klappar mitt hjärta lite extra och jag längtar varje år upp. Jobb och annat står i vägen för att ta mig upp, men mina tankar är ändå hos er denna helg, år efter år. På fredag kommer jag att spendera dagen med nära vänner på en brygga ute på Ekerö för lunch och därefter en härlig grillmiddag i min styvfars hus. Vi är ett gäng sommelierer som samlas så det blir ingen brist på god dryck. Men ännu viktigare än god dryck är härligt sällskap. Midsommar är vänner och familj.

Tvivlar man på vad man ska ha i glaset så gillar jag skarpt öl på midsommar. Öl och nubbe till sillen är ju givet. Just nu diggar jag Omnipollos Nebuchadnezzar. En humlig ale med toner utav grapefrukt och sirap. Hallands Fläder kan man inte vara utan när det kommer till snaps. Men det är ju sen gammalt. Viktigt är dock att inte glömma bort de som av olika anledningar inte vill dricka alkohol. Fentimans har jag slagit ett slag för tidigare och deras Wild English Elderflower är ju fantastisk en helg som denna. Finns i NK Saluhall om den är svår att hitta på andra platser.

Jag önskar er alla en fantastiskt härlig midsommar. Och glöm inte att efter regn kommer solsken. Varje år. Skål!

What's goin' on?

Okej, allt började för en vecka sedan med ett vykort som dök upp i brevlådan adresserat till mig. Det fanns bara adressen på och resten utav baksidan var tom. Jag var såklart helt oförstående och frågade runt om vad tusan detta kunde betyda? If not now when? I tisdags kom nästa utmaning. Ett klassiskt grönt paket från posten väntade i brevlådan. Innehållet var en liten flaska. Jag hade fått flaskpost, vilken lycka! Om det inte vore för att flaskan innehöll en bild på... Gunde! Igår kom senaste tillskottet. This must be a sign. Jag anar att någon försöker spela mig ett rejält spratt eller få mig nervös, och ja, jag misstänker vem du är.

Glömde jag nämna att jag gifter mig om 3 veckor?

After Beach 2014 - Beach 2015

Jag är inte mycket för folk som lägger upp träningsbilder var och varannan dag. Däremot, före- och efterbilder är något jag kan inspireras av. Jag har funderat länge på om jag ska skriva detta inlägg, lägga upp bilder och blotta mig. Men om jag på minsta lilla vis kan motivera någon annan till att försöka uppnå sina mål, så är det värt en halvnaken bild i bloggen. Så ni som misstycker, låt bli att bläddra ner. Förra sommaren, rättare sagt i juli, ansökte jag till Martin Löwgrens (eller Axon som han även kallar sig) utmaning Afterbeach 2014. Han har varje år två projekt som går av stapeln där han tar sig an kunder som verkligen behöver peppas. Dessa kunder guidas med träning, kost och pushas till att komma i sitt livs form. Så jag tänkte att "vad tusan, jag testar om han vågar ta sig an mitt liv". Sagt och gjort. Min ansökan såg ut som följande:

"Hej Martin jag är en härlig hårt arbetande tjej på 26 år som bor i Alvik. Jag har precis fått ett av Sveriges mest eftertraktade restaurangjobb som sommelier på restaurang Frantzén. Jag har en fantastisk sambo och borde vara supernöjd med livet. Jag tävlar i sommellerie (vinkunskap typ) och ägnar mycket av min lediga tid åt att plugga på om dryckens magiska värld. Hästar och skidåkning är också en stor del utav mitt liv. Jag borde må bra och vara glad.

Kruxet är att jag har sådan ångest över att jag inte får till det med träning och kost. Jag har under två års tid i perioder tränat med PT ute på Ekerö. Emily min PT är helt fantastisk. Men mellan gångerna vi tränat ihop har jag inte lyckats få till träningen på egen hand. Vilket innebär inga resultat alls och jag blir deppig. Jag tycker det är roligt att träna, när jag känner att jag har tiden. Nu har jag varit utan träning sedan slutet utav mars vilket spär på ångesten ännu mer.

Jag jobbar som du förstått på restaurang vilket jag gjort sedan studenten 2007. Det är väldigt roligt, men det finns två stora nackdelar: sena arbetstider samt att kosten inte hinns med. Vi äter personalmat 15.30 varje dag och det är i princip endast då jag får i mig mat varje dag. Då vräker jag i mig eftersom jag inte kan stoppa i mig något förrän jag kommer hem runt 01 på natten.

Alltså, jag har tränat periodvis, men eftersom mitt största problem är hur jag ska lösa kosten så händer absolut ingenting.

Jag är 154 cm kort och väger 60kg. Jag är inte tjock, det vet jag. Men jag skulle kunna se så mycket bättre ut och få vara stolt över mig själv.

Mitt mål är att få ordning på kosten trots arbetstider, känna att jag kan ta mig tid åt träning som faktiskt får mig att må bra samt förhoppningsvis få en kropp jag kan känna mig snygg i.

Jag har dåliga förutsättningar eftersom jag jobbar minst 200 timmar i månaden, men jag hoppas att du kan motivera mig till att skapa tid till kost och träning.

Min sambo har sjukdomen cystisk fibros. Han behöver träna och hålla sig i form för att överleva. Jag önskar därför anta denna utmaning med din hjälp så att jag kan få motivera min sambo till träning. Om jag sköter mig ordentligt så måste även han göra det. Om jag inte kan ta mig tid till träning så kan jag heller inte kräva utav min sambo att han sköter sin hälsa. Jag vill ge både mig själv och min sambo ett bättre och mer hållbart liv. Det vore även trevligt att få känna sig attraktiv inför sin partner, det var länge sedan jag gjorde. Därför förtjänar jag en plats i hösten after beach.

Jag tycker att jag är en helt klart värdig kandidat i höst!"

Några veckor senare fick jag svaret att han gärna tog an mig som utmaning och ingen blev gladare än jag.

Min vikt var högre än den någonsin varit. 63 kg vägde jag under min semester i augusti. När vi träffades första gången vägde jag 59,5 kg.

Martin har coachat mig hur jag ska träna, äta och framförallt vila. Han har hjälpt mig att hitta tillbaka till en god självkänsla och fått mig att känna mig nöjd och glad. Men, mycket vill ha mer. Nu är jag sugen på att se hur långt jag kan komma träningsmässigt.

Jag har gått från att träna 1 gång i månaden till 3-4 dagar i veckan. Och blivit av med mina extrakilon. Idag pendlar min matchvikt mellan 51 och 52,5 kg vilket passar min kropp alldeles utmärkt.Jag har även minskat 20 cm i omkrets runt midjan, vilket känns riktigt coolt. Extra bra att garderoben nu får uppdateras. Min Fettprocent har minskat från 29% till 18%.

Min utveckling skedde snabbt. Jag gick ner från 63 kg i augusti till 50 kg i december. Mitt mål att kunna pusha min blivande man att sköta träningen kan jag nu göra utan dåligt samvete då jag själv beger mig till gymmet flera gånger i veckan.

Så Martin ska ha ett stort tack som fått mig på banan ordentligt och fått träning att bli till ett intresse. Jag vill inte bara tacka Martin utan även tre andra personer i min närhet som har pushat mig till det bättre. Axel Hjelm har pluggat till PT på Lillsved under året och han tog sig an mig som sitt projektarbete under våren. Så under 12 veckor tränade jag med Axel ute på Lillsved vilket var väldigt kul. Min kollega Jon Bergqvist som även är PT till vardags ska också ha sig ett stort tack som tar ner  mig på jorden när jag svävar iväg och får för mig att tävla inom fitness men även ger mig träningstips och program att följa. Sedan hon som pushar mig hårdare än någon annan. Emily Steenhouwer. Tack för att du är du!

Mot nya mål. Nu ska jag lära mig att lyfta tyngre och försöka komma i ännu bättre form. Men först kanske jag ska fokusera på mitt bröllop som äger rum om exakt en månad!

Ps. Kan jag så kan du...