Tävlingen avgjord!

11318_71100_finalister_FBIgår avgjordes tävlingen Årets Servitör. Ovan är en bild på samtliga semifinalister och vi genomgick under en lång dag flera moment. Vi började dagen med ett uppdukningsprov. Då skulle man duka upp två bord var samt ha koll på alla saker man behövde senare under dagen. Efter detta indelades vi i två grupper. Den ena gruppen började med ett teoretiskt prov på 45 minuter och den andra gruppen startade med serveringsprovet. Man fick under 45 minuter ta hand om två bord om två gäster vardera och köra som en vanlig service på en restaurang. Från att gästen kommer och får menyer till att de går därifrån. Sedan bytte vi grupper helt enkelt. Därefter blev det en låååång väntan innan vi fick reda på vilka två som skulle göra upp i finalduellen. Jag  hamnade tyvärr 2 poäng utanför en finalplats men jag är fantastiskt nöjd med min presation ändå och har fått härlig feedback ifrån juryn. Framförallt att jag kändes väldigt harmonisk jämfört med hur jag var på scen förra året under Moët Sommelier Challenge.

Oskar Ahlvin och Jeanette Linder fick göra upp i en finalduell där de utsattes för flera moment. Bland annat blindprova olika öl och hitta den ölen som var alkoholfri, testa kaffe och ange vilket kaffe som var felaktigt, smaka en dessert och ange vilka olika smaker den innehöll, med mera... En tuff duell och rolig att titta på!

Restauranggalan 3 nov 2014

På Restauranggalan fick båda finalister gå upp på scen och där korades Oskar Ahlvin till vinnare. Stort grattis till dig Oskar!

Tävlingen i sin helhet var fantastiskt arrangerad, rolig att genomföra och ett bra sätt att ge mig mer tävlingserfarenhet. Samtidigt har jag fått nya härliga vänner som jag är helt hundra på att jag kommer träffa massor. Tack till både juryn och även deltagarna för en riktigt rolig dag!

Ps. Nästa år vinner jag!

Årets Servitör 2014

el9uwihrfvcbhqgcmfd8I morgon är det dags för tävlingen Årets Servitör som går av stapeln under Restauranggalan på Cirkus. Jag är en utav 6 semifinalister som tagit sig vidare efter att ha gjort ett teoretiskt prov på internet. Provet gjordes utav ca 50 personer runt om i landet.

2014 års finalister är: André Frick, Strandvägen 1, Stockholm Daniella Lundh, Restaurang Frantzén, Stockholm Gustav Carnsund, Thörnströms kök, Göteborg Jeanette Linder, Sturehof, Stockholm Mattias Nodwall, Upper House, Göteborg Oskar Ahlvin, Linnea Art, Göteborg

Jag gjorde det teoretiska provet bara för att testa mina kunskaper. Hade inte alls räknat med att bli en av 6 personer som ska tävla vidare mot varandra. Tid har inte funnits för att förbereda mig så jag kommer att göra precis som tidigare tävlingar: gå dit, få tävlingserfarenhet, lära mig något nytt och ha roligt!

Efter tävlingen är det dags för årets upplaga utav Restauranggalan som ska bli roligt att få vara med på. Branschens Oscar-gala. Typ.

Håll tummarna för att det är min dag i morgon!

Bakom kulisserna

Nämen hej på dig! Vill du hänga med en dag bakom kulisserna på Frantzén? Följ med mig en arbetsdag så får du se vad som händer...

Vi börjar med att jag anländer med stil och parkerar Vespan.

11.27 - Kommer in tidigare idag då jag ska ha möte på Fabrique runt hörnet och intervjuas utav tidningen Hotellrevyn.  13.00 - Tillbaka på jobbet och går raka vägen bak till vinkylarna för att se vad som behövs beställas. 13.15 - Kockarna har varit här ett par timmar redan. Här förbereder Lars lite macaronger. 13.20 - Jag snor diskmaskinen utav kockarna och börjar diska alla våra vinglas.

13.58 - Fred putsar vinglas för fullt. 14.30 - Smiter in på kontoret för att lägga in nyinkomna vinet i datorn. Får en glimt utav solen på väg tillbaka till restaurangen. Tyska brinken är fin den! 14.55 - Går in i Studion och kollar läget. Här har vi fina planeringstavlan med inspiration. "Bilder från förr" inne i Studion.

Passar på att se hur Lina mår under min snabbvisit på andra sidan gatan. Allt lugnt här! 15.28 - Strax personalmat, men först putsar jag detaljerna inne på gästtoaletten. Vårt fina handfat har Calle Forsberg tillverkat. 16.05 - Chefen hann tydligen inte äta. Fred köper fika! 18.00 - Möte och genomgång utav dagens bokningar. 18.05 - Sista finslip i matsalen och borden är redo för gäster.

18.08 - Tar en teambild på Front of House. Fred, Hanna, jag och Fredrik. Vilken laguppställning! 18.10 - Vår Robert (aka coverboy) som är medlem i juniorkocklandslaget är redo för service. 18.12 - Baren är redo för gäster. 18.15 - Roland står på sin plats klar att ta emot första gästerna. Roland, Lilla nygatans mest fotograferade person. Nu öppnar vi, inga bilder från service. Vill ni se hur det går till då får ni besöka restaurangen... 23.30 - Hanna stänger av musiken. 

23.46 - Jag släcker och låser. En ovanligt tidig kväll. Hem och sova så kör vi likadant i morgon. Tack för idag!

Tjejmiddag med Telmo Rodriguez

girlsI måndags var vi en handfull sommeliertjejer som fick äran att äta middag med Telmo Rodriguez, vinmakare ifrån Spanien. Eller, det kanske var han som fick äran att spendera tid tillsammans med oss? Vinunic bjöd in till Sturehof för en helkväll i spansk anda. Telmo skulle kunna klassas som vinvärldens egna Julio Iglesias med sin charmiga stil.

Telmo Rodríguez kallas "de inhemska, spanska druvornas ädle riddare". Han gör viner på gamla typiska spanska druvor från olika områden i landet. Hans företag heter Compañía de Vinos Telmo Rodríguez, och här gör han viner enligt enkla, okomplicerade principer och på druvor som reflekterar den plats de växer på.

Telmo bor i Madrid men är ständigt på resande fot för att ha koll på allt som händer i sina vingårdar och källare.

Vi fick smaka ett flertal utav hans viner. De två som föll mig mest i smaken var Remulleri Reserva 2009 samt Old Mountain 2005.

Remelluri Reserva kommer från gården Remelluri som hans föräldrar köpte redan 1967. Det är en blend utav Tempranillo, Garnacha, Graciano, Viura samt Malvasia. Det är ekologiskt och biodynamiskt framställt vin.

remelluri

Old Mountain är ett sötvinsprojekt Telmo drog igång i Málaga för att se hur bra det kunde bli. Det är gjort på druvan Moscatel och enligt mig är detta ett vin som är fantastiskt gott att dricka idag, men lätt kan få ligga till sig i 10-15 år till. Telmo berättade att en vinmakare ifrån Chateau d'Yquem satte ihop en blindprovning med viner från Sauternes tillsammans med etta vin. Tydligen framställdes detta som det bästa i just den provningen, och jag är inte förvånad. Ett vin jag verkligen vill köpa hem. Dock finns det endast 4 flaskor i Sverige. Hoppas på att få köpa loss en...

old mountain På Systembolaget finns just nu ett litet släpp utav Telmos vin Altos Lanzaga 2010. Det får bli mitt helgtips denna vecka. Vinet har nr 99227 och kostar 599 kr vilket jag kan tycka att man får lyxa till det med inför helgen. Kommer bli superhärligt till höstens mustiga grytor. Det är ju ändå höstlov nästa vecka!

After beach 2014

Som sidoprojekt denna höst (inte för att jag har särskilt mycket tid över...) så försöker jag komma i form med hjälp av en riktigt bra PT. Han heter Martin Löwgren och håller till på Idrottsskadecenter i Stockholm. Han har varje år två projekt där han hjälper ett visst antal personer att få harmoni i livet och komma i sitt livs form. Axon beach  samt Axon after beach. Jag ansökte i år till After beach 2014, mest för att jag absolut inte trodde att jag skulle bli antagen. I somras vägde jag mer än jag någonsin har gjort. Första långa ledigheten gjorde att jag lade på mig några extra kilon och kom upp till 63 kg, vilket är mycket för någon som endast är 154cm kort. De där extrakilona gjorde mig plufsig och gav mig oerhört dåligt självförtroende. Jag har alltid varit aktiv. Haft egen häst, varit gymnast och cyklat mycket. Men efter studenten stack jag till Verbier och gjorde vintersäsong. Trots skidåkning lade man på sig några kilon och jag pluffsade till mig under säsongerna. Detta har varit svårt att bli av med för mig även fast jag har ett aktivt jobb där jag aldrig sitter still. Med kvällsjobb har träningsrutiner varit svåra att få till även fast jag tycker det är roligt och verkligen vill. Sängen är oftast väldigt skön på förmiddagen och jag sover dåligt på nätterna.

Så när jag ansökte till projektet i juli vägde jag 63 kg. I våras vägde jag runt 58-59 och det är nog där jag legat senaste 4 åren sedan jag kom hem från Verbier. Dåligt självförtroende men en stark vilja att förbättra den var nog en del till att Martin antog mig till projektet.

Vi träffades första gången 25 augusti för inmätning och kolla upp min fettprocent.  Jag startade alltså projektet på 29% fett och 59,5 kg. Ett midjemått på 83 samt rakt över naveln 91.

Idag var jag på delmätning. Och vilket resultat det blev! Fettprocenten har gått ner till 21% på 8 veckor och jag väger just idag 55,3 kg. Midjemåttet ligger på  68 cm samt måttet rakt över naveln har minskat hela 16cm ner till 75cm.

Jag känner såklart på alla kläder att de sitter väldigt annorlunda och mina favoritjeans kommer jag inte bara i utan de behövs även skärp för att de ska sitta kvar.

Jag har redan nått min målvikt som jag satte upp tillsammans med Martin så redan är jag otroligt stolt över mig själv. Nu kan vi börja jobba på att forma kroppen så att jag kommer i mitt livs form.

Det viktigaste hittills har varit att följa ett kostschema. Vilket inte varit några konstigheter alls då jag fick ett kanonbra schema för mig att följa. Periodisk fasta. Frukost har jag sluppit och jag ska äta ett rejält mål på eftermiddagen samt ett mellis. Idag fick jag även info om att ost och chark är perfekt kost för mig så ännu gladare är jag!

Nu är det bara att fokusera och kämpa vidare, med allt vad livet har att ge.

Tack Martin för all pepp!

Några snabba till...

...Lina Ahlin, kock på Restaurant Frantzén. Alltså en kollega till mig. Lina jobbar framförallt inne i Studio Frantzén som är vårt chambre separée samt testkök under dagtid. Hon är den enda tjejen i köket hos oss. 2014-10-13 21.53.35 HDR

- Bästa restaurangbesök? Noma!

- Favoritingrediens? Smör.

- Bästa redskapet i köket? Liten palett.

-Drömresmål? Peru.

-Vad gör du om 10 år? Driver eget, kanske tillsammans med dig Danni? (Vore superkul!)

- Förrätt eller dessert? Förrätt.

- Vem vill du helst äta middag tillsammans med? Anthony Bourdain.

Stort tack Lina!

2014-10-13 20.23.21 Ovan är en rätt som serveras inne i Studio Frantzén: Halstrad pilgrimsmussla från Hitra i Norge, ugnsbakad märg, Oscietra caviar från Italien samt en rostad blomkålsbuljong. 

Lina kommer i framtiden att ge mig lite recept till bloggen som jag kan rekommendera drycker till. Fortsättning följer...

Riedel tasting glass

Nordiska mästerskapen ägde ju rum i söndags på Grand Hôtel och där fanns  ett flertal utställare på  plats, bland annat Riedel. Jane Sandström som representerar Riedel i Sverige delade ut deras nya provningsglas till alla besökare. Detta glas är unikt i sin form i och med att foten är gjort som ett mätglas. "Mätglaset" rymmer 2 cl vilket gör att du under en vinprovning kan få ut hela 35 glas på en flaska. Formen på kupan gör även så att du kan lägga det ner utan att vinet rinner ut samt snurra och lufta ordentligt på drycken i glaset. Bra idé och två glas finns numer hemma hos mig! 2014-10-16 17.27.37

Masterclass Priorat

I midsomras bjöd jag in till fest och fick i samband med detta en masterclass om Priorat i present utav några av gästerna. Denna klass ägde rum idag, 16 oktober, hos Vinkällans dryckesutbildningar i Telefonplan. Det var ett härligt gäng från branschen som anslutit sig till klassen som Johan Franco Cereceda höll i.

13 olika viner testade vi oss igenom under dagen och min favorit är ett vin jag har testat tidigare.  Gran Clos är ett vitt vin från Priorat som består utav 78% Garnacha Blanca samt 22% Macabeo. Vinet har en härlig rökighet och påminner nästan lite som ett vin ifrån Jura i Frankrike. Fantastiskt gott och passar utmärkt till ost och chark. Tyvärr är det just nu slut hos leverantör, men så fort det kommer in igen står det på min inköpslista.

Namnlöst

Vinerna vi testade kan ni se ovan. 10 olika röda av varierande kvalitet och prisklass. Jag tänkte slänga in Alavaro Palacios vin Les Terrasses som helgtips, tyvärr var även detta slut hos leverantör för tillfället. Så min helgrekommendation blir att du testar vad som helst ifrån Priorat i Spanien. Det är ett fantastiskt spännande område med både en klassisk och en modern stil.

2014-10-16 17.52.45

Ett nytt diplom till samlingen!

Jag kan absolut rekommendera Vinkällan som utbildningsplats. Utöver Restaurangakademien som jag själv pluggade hos så är Vinkällan en härlig familjär skola med Dick Samuelsson i spetsen.

Några snabba till...

Det finns en himlans massa bra folk i min bransch som både behöver lyftas fram lite extra eller bara få lite stjärnglans över sig. Jag tänkte kontinuerligt ställa frågor till några utav dessa personer. Och först ut är ingen mindre än min chef Fredrik Horn. horn Fredrik Horn är idag restaurangchef på Frantzén och sköter även vinbiten tillsammans med mig. Han har tidigare varit sommelier på Operakällaren samt PM & Vänner i Växjö. Vit eller röd Bourgogne? Röd.

Chile eller Sydafrika? - Chile.

Ett land du vill besöka? - Argentina.

Bästa restaurangbesök? - The French Laundry (Kalifornien).

En druvsort för resten av ditt liv? - Pinot Noir.

Rom eller Whiskey? - Rom.

Långlunch eller middag? -Långlunch.

Och slutligen, vem vill du helst äta middag med? - Marco Pierre White.

Stort tack Fredrik!

NM i sommellerie

Igår hölls Nordiska mästerskapen i sommellerie i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. Kandidaterna som kvalificerat sig var:Sverige – Beatrice Becher och Johan Nilsson Danmark – Rune Sauer och Steffen Tiff Finland – Markku Niemi och Heidi Mäkinen Island – Ástþór Sigurvinsson och Hróðmar Guðmundsson Norge – Henrik Dahl Jahnsen, Aleksander Iversen Estland – Karel Veski (gästdeltagare)

Tävlingen höll på från tidig morgon för kandidaterna. De började dagen med ett skriftligt prov som tydligen var extremt svårt. Provet följdes utav blindprovning av två viner och två spritsorter samt en klassisk dekantering inför endast juryn.

Min mentor Åsa W Karlsson, var juryns ordförande. Hon bistods av ordförande från de övriga Nordiska länderna samt Sören Polonius, Fredrik Hierner och Ulrika Karlsson. Som konferencier såg vi den alltid lika vältaliga Andreas Larsson.

15.00 hölls finalen mellan 4 deltagare på scen inför publiken. Finalisterna blev två svenskar, Beatrice och Johan samt Heidi från Finland. Även Karel från Estland hamnade i finalen men endast som gästdeltagare och kunde inte kamma hem vinsten utav var på plats för att utbyta kunskap länderna emellan. Han gjorde en fin insats uppe på scenen.

På scen fick finalisterna utföra en champagneservering till 6 personer, där domaren Sören Polonius bad om att få större glas mitt i serveringen (5 minuter). Detta följdes utav en blindprovning av två viner, ett vitt och ett rött (6 minuter). Därefter var det identifiering utav 5 ostar samt rekommendation utav dryck till dessa (6 minuter). Dekantering utav en flaska vintage Port samt rekommendation utav cigarr skulle utföras (5 minuter) och så avslutades scenmomentet med identifiering utav 6 olika sorters sprit (3 minuter).

Efter att alla finalister varit på scen en gång fick de tillsammans komma upp och utföra en frågesport som även publiken fick delta i.

2014-10-12 16.54.56 Johan Nilsson provsmakar ostar vilket han gjorde med bravur. 2014-10-12 17.05.53 Johan identifierar 6 olika sorters sprit.

Bea hopp Efter flera timmars tävlande kunde Beatrice Becher utses till Nordisk mästare 2014, här gör hon ett härligt glädjehopp. Fantastiskt roligt med en svensk kvinnlig mästare! Och att det blev dubbelt svenskt i topp är ännu roligare, med Johan Patjanga Nilsson som värdig tvåa.

Bea5

Här har vi Bea med pokalen! Beatrice arbetar på Sturehof och Johan jobbar på PM & Vänner i Växjö.

För mig var det otroligt lärorikt att sitta i publiken. Själv har jag deltagit i tre tävlingar och stått i final två gånger. Är man på scen och tävlar själv får man inte se de andra deltagarnas insatser så jag har inte kunnat se hur andra gör. Mycket intressant att få se andra på scen och tänka till hur man själv skulle kunna göra. Och framförallt var det otroligt peppande att fortsätta tävlandet om inte annat. Man blev själv riktigt sugen att stå på scen.

Stort grattis till våra svenska mästare! Sverige är alltså bäst i Norden 2014, grymt jobbat!

Helgtipset och Blaxsta vingård

Vi var alla nyfikna, kan man verkligen göra vin i Sverige? I brist på tid att resa utomlands så tänkte vi att något slags vingårdsbesök måste vi ju lyckas klämma in inför kommande sommeliertävlingar. En söndag i februari satte vi oss fyra sommelierer unga och hungriga på kunskap i bilen och begav oss till Blaxsta vingård i Flen. Jag hade kontaktat Göran Amnegård för att få en tur i vineriet och testa hans viner. Han tog glatt emot oss trots att det var OS-final i hockey. IMG_5315 Rundtur i vineriet tillsammans med ägaren och vinmakaren Göran Amnegård. IMG_5288 Totalt har Blaxsta ca 5500 vinstockar. Drygt 90% av arealen är planterad med druvsorten Vidal och resterande del med Chardonnay och Merlot. De har också på försök en liten del Cabernnet Franc. De första stockarna planterades sensommaren 2000, och sedan dess har odlingen utökats för varje år. Av sorterna Chardonnay och Merlot framställs ett vitt respektive rött bordsvin medan Vidaldruvorna omvandlas till ett isvin. Blaxsta vingård är den första kommersiella svenska vingård där endast svenskodlade druvor används.

IMG_5327

Vi fick testa hans Merlot och ett flertal olika söta isviner gjorda på druvan Vidal, Åkerö-äpplen, skogshallon och nypon. Samtliga med hög syra och rena smaker. Merlotvinet skulle kunna klassas som mallen utav Merlot!

IMG_5330

En udda variant vi även fick testa var Mulled apple spice. Görans svar på glögg. Denna testades både varm och kall och gick hem hos oss alla.

IMG_5313 Mitt tips idag är dock Blaxstas Rosehip Icewine 2009 som finns att beställa genom Systembolaget med nr 30051 och kostar 350kr. Vinet har en varm och fyllig smak av nypon, torkad frukt och karamell. Rosehip Icewines fylliga smak där den naturliga syran och sötman från nypon balanseras med madeiratoner, passar väl till terriner, anklever samt krämiga desserter eller delikatessostar. Personligen tycker jag att det är roligt och spännande med något svenskt. En perfekt present så beställ två, en till dig och en att ge bort.

Skål!

Provning utav...

...just det, Bag in box! I min privata krets är det många som är intresserade utav vin, dock inte särskilt många som har stenkoll på läget. Innan jag startade den här bloggen funderade jag länge på vilka lä

sare jag ska rikta mig till. De som är i branschen läser Decanter, Wine Spectator, Wow news och Livets Goda. De lyssnar på Podcasts som Vinpratarna och kanske tittar in på Johan Nilssons blogg patjanga.com lite då och då. Vi vet helt enkelt var man kan läsa. Jag kände genast att branschfolket inte är min största målgrupp. Jag vill rikta mig till folket. Mina vänner, familj, familjs vänner, damen som står på Systembolaget och inte riktigt vågar fråga om hjälp. De ska alltså vara på en enkel nivå. Om sedan du som är i bransch läser detta mest för att det är roligt blir ingen gladare än jag, givetvis. Men du kan redan detta.

Om man då ska hålla det på en enkel nivå måste man även testa enklare viner. Jag har flertalet gånger ställts inför ett dilemma. Jag har fått frågan utav vänner och bekanta som ska ha bjudning hemma: "Danni, skulle du kunna tipsa om en bra Bag-in-Box?" Varpå jag har insett att, Nej, det kan jag verkligen inte. Jag har aldrig druckit BIB. Förutom när Michel Jamais tog fram Castillo de Gredos som skräckexempel första lektionsdagen på Restaurangakademien.

Inför den planerade champagnebrunchen jag anordnade i söndags för ett gäng ur Stockholms sommeliergäng smed jag och Janni planer som skulle få oss alla ordentligt ur balans. För vem av oss i vår vänskapskrets tror egentligen att vi ska sätta ihop en blindprovning med endast BIB-viner?

Vinerna som testades var följande: 1. Que Pasa Sauvignon Blanc Chenin Blanc 2014, Sydafrika 2. Les Fumées Blanches 2013, Frankrike 3. PeriquitaReserva 2012, Portugal 4. Cline Zinfandel 2012, Kalifornien 5. Allegrini 2013, Italien 6. Barone Ricasoli Formulae 2013, Italien

bib vitt

1. Que Pasa är ett ekologiskt vitt vin från Sydafrika som finns i beställningssortimentet hos Systembolaget och kostar 219kr. Det är en blandning utav Chenin blanc samt Sauvignon blanc och har en alkoholhalt på 13%. Doft utav limeskal, kola, godis. Smak utav krusbär, lime och en vaxig bitter ton utav grapefruktbeska som avslut. Konstgjord smak. Kort sammanfattning: Ingen hit.

2. Les Fumées Blanches 2013 produceras utav Francois Lurton i Frankrike. Detta är 100% Sauvignon blanc med 12% alkohol. Det finns i fasta sortimentet på bolaget och kostar 229kr. Tydligen en storsäljare. Det har en fruktig, aromatisk druvtypisk doft med inslag av citrus, äpplen och svarta vinbärsblad. En frisk smak av citrus, vinbär och lime. Dock obalanserad och sticker till lite. Vi kom alla fram till att detta är ett skolboksexempel på Sauvignon blanc och att det passar utmärkt som efterfestsvin en skön sommarnatt när man får feeling uppe på Skinnarviksberget.

bib zin 3. Periquita Reserva 2012 produceras utav José Maria da Fonseca i Portugal. Det görs på 50% Castelao, 30% Touriga Nacional och 20% Touriga Franca. Det är lagrat 8 månader både i nya och 1 år gamla ekfat. Ingår i Systembolagets fasta sortiment och inhandlas för 265kr. Doft och smak var en salig blandning utav kola, björnbär, mjölkchoklad, vanilj och mörk söt frukt. Konstaterades direkt att detta var bulk och ingen direkt komplexitet. Kändes som att det var hög alkohol trots att det är 13%.

4. Cline Zinfandel 2012 är tillverkat utav Cline Family Cellars i Kalifornien. Tillhör fasta sortimentet och kostar 235kr. Gjort på 79% Zinfandel, 13% Syrah och 8% Alicante Bouschet. Innehar en alkoholhalt på 14,5%. Färgen är lägre intensitet utav rubinröd. En bärig doft av hallon, jordgubbar och varma smultron. I smaken rätt så hög syra, en aning spritsig, tyvärr platt. Röda bär och godis. Obalanserad.

bib riccasoli 5. Allegrini 2013, från Valpollicella i Italien och vinmakaren Franco Allegrini. Detta är en blend utav de klassiska Valpollicella-druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Innehar en alkoholhalt på 13,5%. Finns för 265kr i Systembolagets fasta sortiment. Det har en pepprig, sötsliskig lakritsdoft med stor bärighet. I munnen fina tanniner, med smaker av återigen peppar, lakrits och björnbär. Det är bärigt och syltigt.

6. Barone Ricasoli Formulae 2013, i bolagets fasta sortiment för 239kr. Från Toscana, Italien, och görs på 100% Sangiovese. Det här var helt klart det mest balanserade och komplexa utav alla i provningen och allas favorit. Doft utav röda och mörka bär, tydliga toner utav ekfat. Fina tanniner, bra syra och det enda av vinerna som hänger kvar lite i eftersmaken.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det här med Bag-in-box är något jag själv aldrig kommer att köpa hem, och det står jag fast vid. Men den här provningen kan ha varit den mest lärorika och bland de roligaste jag har gjort. Både för diskussionen den gav oss tjejer och för att jag, som tidigare sagt, aldrig riktigt testat BIB-viner. Att läsa 6 tjejers provningsanteckningar var underhållande och intressant att vi alla var så eniga. Mina förutfattade meningar och kunskapen om att det endast är bulkviner hänger givetvis kvar. Dock kan jag nu med handen på hjärtat ge rekommendationer när den där frågan kommer -"Vilken Bag-in-box ska jag köpa?". Visserligen har vi bara skrapat lite på ytan när det kommer till ämnet. Det här var 6 viner ur en djungel. Men också 6 storsäljare från Systembolaget.

En enig testvinnare blev Barone Ricasoli som vi alla hade som favorit.

vingruppen

Jag vill rikta ett stort TACK till Vingruppen som hjälpte oss så vi kunde genomföra denna provning och få utvidga våra vyer. Eftersom vi fick 4 olika sorters glögg medskickat innebär det en kommande glöggprovning. Återigen, tack!

Champagnebrunch

tjejor Igår bjöd jag några härliga tjejer från Gamla Stans krogelit på Champagnebrunch hos mig. Efter en lång arbetsvecka behöver man unna sig något och vad passar bättre än lite efterlängtat häng-i-gäng?

Knytkalas skapade en blandad meny: American pancakes, äggröra med tryffel, croissanter, charkuterier, färskpressad apelsin- och morotsjuice, milkshakes, Negroni, munkar, ostar, kaffe och såklart bubblande i mängder.

2014-10-05 14.57.35

Bilden ovan kan ha varit godaste äggröran jag någonsin ätit. Recept och tryffel från kockarna på Frantzén och min kära kollega Hanna som assisterade mig vid tillagningen: - Ägg - Små tärningar utav rumstempererat smör - Cremé fraiche - Tryffeolja - Vispa, vispa och vispa i pannan för en krämig konsistens - Riv över tryffel innan servering Ät och njut! skump

Tjejerna kom vid 14-tiden och hängde kvar ända framåt 21. Blev med andra ord en brunch som sträckte sig mot middagstid med mycket tjejsnack, blindprovning av diverse alkoholhaltiga drycker, Champagne och mys i soffan.

IMG_0403

Dagens bästa champagne blev utan tvekan Bulle de Rosé från producenten Savart. Den köps genom Caviste som jag tidigare har tipsat om. NV Brut Bulle de Rosé är helt baserad på vin från årgång 2011 utan reservvin. Vinet är blandat med en liten andel (8%) rött vin på pinot noir, även det från 2011.

Jacques Chance är en champagne som jag och min sambo köpte när vi besökte området förra sommaren. En liten producent i Mailly som tillhör en utav Grand cru-byarna i Champagne. Kostade på plats 15 euro vilket den definitivt var värd!

Janni och jag hade även satt ihop en liten överraskning till gänget i form av en annorlunda (åtminstone för oss) blindprovning. Mer om provningen i nästa inlägg...

Dekantera eller lufta vinet?

Ni har säkert sett att vi sommelierer har konstiga saker för oss, som till exempel att hälla upp vinerna i karaff över ett tänt ljus. Varför egentligen? Och vad är dekantering? Vissa häller bara upp på karaff, varfördåför? dekning

Äldre mogna viner får ofta en fällning, en slags avlagring på botten utav flaskan. Detta vill man såklart inte ha med i glaset så därför separerar man vinet försiktigt från fällningen. Man häller försiktigt över från flaska till karaff genom att hålla flaskhalsen över ett stearinljus så att man ska se när fällningen kommer. När den är på väg avbryter man dekanteringen. Vissa viner får en kraftig fällning, andra bara en lätt "slöja". Man dekanterar alltså för att få bort fällningen, men även för att låta vinet luftas litegrann. Det finns massor av videos om hur man dekanterar ett vin på Youtube, men den jag faktiskt anser är mest lärorik är Susanne Berglund Krantzs video som hon gör för sinn utbildningssida Punkvin:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Kvhn8X1Eu3o[/embed]

Det här med att bara hälla upp på karaff då? Många unga viner kan kännas rätt stängda och hårda när man öppnar flaskan. Dessa mår bra av att få luftas en stund. Vissa mår till och med bra av att luftas i ett par timmar innan de ska avnjutas. Man häller då upp på karaff, utan ljus och annat krångel, endast för låta vinet öppna upp sig ordentligt och ge det syre. Både rött och vitt vin mår bra av att karafferas. Har du ingen snygg vinkaraff hemma? En vanlig vattenkaraff funkar umtärkt. Annars har Riedel massor av snygga och en sådan bör finnas i varje vinnörds hem.

Fredagstipset

Idag är det säljstart för små partier på Systembolaget. Ett släpp som är extra intressant är lite otippat en öl. Jag är inte särskilt förtjust i öl egentligen, men en tillverkare jag är ganska så kär i och anser att de gör väldigt intressant öl. Nämligen Omnipollo. Omnipollo grundades 2011 utav Henok Fentie och Karl Grandin. Den mesta utav ölen brygger de hos Dugges al- och porterbryggeri. Idag är det deras nya öl Siren Mike Bates Gracchus som släpps. De skriver såhär på hemsidan:

"Gracchus (4,5 %) A collaboration between Omnipollo (SE), Siren (UK) and homebrew competition winner Michael Bates. A gently spiced deconstructed gin Saison."

omni

Råvarorna är vete, råg, honung, havre, kornmalt, enbär, citronskal, svartpeppar och kardemumma. Det är en ale med liten beska. Den här kommer åtminstone jag springa iväg och införskaffa!

Omnipollo Siren Mike Bates Gracchus har artikelnr 11448 och kostar 34kr. Köp sa jag!

http://www.omnipollo.com/