Nyårsbubbel

Nyss hemkommen från en fantastisk skidsemester i Alagna, Italien. Om två dagar är det nyårsafton. Om tre dagar börjar 2015. Har du inte hunnit till Systembolaget ännu för att inhandla det du ska skåla in nya året med? Här kommer några utav mina favoriter i olika prisklasser som jag vet fortfarande finns på hyllorna och i lager.

Är ni många som firar tillsammans och ni behöver ett riktigt budgetalternativ så är Charlez Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir (7737) ett fynd för ynka 89kr. Detta är inte en champagne utan ett mousserande vin från distriktet Alsace i norra Frankrike som gränsar till Tyskland. Men för 89kr tycker jag att man får väldigt mycket för pengarna.

André Clouet Grande Reservé (7686) görs endast på druvan Pinot Noir och är alltså en så kallas Blanc de Noir (vitt vin gjort på röda druvor). Dessa champagner brukar få en lite rödfruktig och härligt fyllig karaktär. Just denna kostar 269kr i vanlig flaska men finns även på magnum för 559kr.

Billecart-Salmon (7454) tillhör ett utav mina favorithus och även en producent jag besökte för en tid sedan. Detta är deras standardchampagne och kostar 369kr.

Vill man lyxa till det lite och dricka årgångschampagne? Ja varför inte! Mitt tips är dock att inte spara den till tolvslaget. Oftast har man redan fått i sig för mycket för att kunna avnjuta drycken i fråga. Drick de fina varianterna till middagen och spara budgetskumpan till tolvslaget. Bruno Paillard Blanc de blanc 2004 (92505) är en fantastiskt härlig champagne som görs endast på druvan Chardonnay och därför heter Blanc de blancs (vitt vin gjort på vita druvor). Druvorna skördades i september 2004. 559kr får du lägga på denna flaska. Gott!

Riktig lyxkväll? Krug Grande Cuvée (7494) är alltid min favorit. Man får visserligen lägga 1485kr för en flaska, men vem är inte värd lite lyx och flärd när ett år firas av och ett annat firas in...

Och du, man får dricka champagne under hela middagen på nyårsafton om man vill. Det tänker jag göra!

Fjärde advent

Jag vill först av allt passa på att önska er alla en fantastisk fjärde advent. Själv sitter jag på flyget påväg till Italien och Monterosa-berget. Skidåkning. Som jag längtar!

Ett enkelt tips till julafton, eller varför inte mellandagarna, är att inhandla en flaska portvin och kombinera tillsammans med pepparkakor och grönmögelost. Fantastiskt gott och otroligt enkelt.

Portvinet Kopke Fine Ruby finns på bolaget för ynka 119kr med nr 8048.

Skål!

Efterlängtad ledighet

Det börjar kännas ordentligt nu, att det varit en riktigt tung höst. Med många bollar i luften och en hetsig stämning. Jag erkänner; jag är helt slut.  Nytt jobb sedan i juni, en ombyggd restaurang sedan augusti vilket innebar känslan av ett nytt jobb igen efter sommarledigheten, tagit MC-kort, lyckats tappa 12 kg i vikt, deltagit i tre tävlingar, besök utav en mycket viktig guide. Ja, listan kan göras lång. Med andra ord; det har varit ett långt år.

Arbetsnarkoman som jag är till trots, jag har aldrig tidigare känt att jag är i så stort behov utav ledighet som just nu. Det har varit en fantastisk och lärorik höst. Men nu vill jag ha snö och skidåkning. Äntligen är tiden inne. På söndag åker vi till Alagna i Italien för att testa ett nytt berg. Jag vet, det känns som att jag sviker Verbier. Men även jag måste vidga mina vyer...

Två servicar kvar. Sedan drar jag. Två veckors ledighet. Hörs!

Alagna-skiing-place

Helgtipset

HanaHatoOak_500Efter att i måndags ha varit på sakeprovning hos Åke Nordgren som ligger bakom importbolaget Akebono måste jag ännu en gång slå ett slag för sake. Denna variant kan du beställa hem via privatimport på Systembolaget. Hana Hato OAK. 

Detta är en så kallad Junmai Kijoshu och är en risbrygd från Japan. Den är unik i sitt slag då den har lagrats på amerikanska ekfat i två år. Drycken har en härlig bärnstensfärg och påminner nästan om Sauternes med tydlig ekfatskaraktär som vaniljtoner, är söt och komplex med inslag av choklad, torkad frukt, fikon, ananas och sötlakrits med en aning bränd ton och viss örtighet.

I jul skulle jag vilja njuta utav denna dryck tillsammans med gåslever eller ostar. Mallen!

Är du intresserad och vill lära dig mer om sake? Besök Akebonos lärorika hemsida; sake.se

Hemlängtan 2.0

Så fort första snön kommer och vintersäsongen börjar dra igång på allvar infinner sig alltid samma känsla: jag längtar hem till Verbier. 

Även om det har gått flera år sedan jag kom hem efter mina tre säsonger så släpper inte känslan utav att mitt hjärta hör hemma i den lilla hålan i Schweiz. Varenda gång jag återvänt mår jag lika bra i själen och vetskapen om att jag har en familj utav vänner kvar är oslagbar. Det fantastiska är att platsen är lika magisk vinter som sommar.

Verbier; så långt bort man kan komma från hetsen utav stjärnkrogar (även om Chalet d'Adrienne innehar en stjärna i Guide Michelin), toppsommelierer och TV-kockar. Här är du kung om du är bäst på berget. Precis så som jag vill ha det.

Kungen utav Champagne

Om jag hade möjlighet att välja ut ett drömvin som jag skulle få dricka ett glas (eller gärna en flaska...) utav är det utan tvekan Krug Clos d'Ambonnay. Denna champagne gjord på Pinot Noir som kommer från den 0,68 hektar lilla vingårdsplätten Clos d'Ambonnay i byn med samma namn, Ambonnay. Självklart är det en väldigt liten produktion utav denna rariret och därav det fina priset som börjar någonstans på 16.000 kr om man får tag på en flaska. Vad jag önskar mig när jag fyller 30? Äsch, det är lite mer än tre år kvar! Bara att börja spara... ambonnaybottle

Haut-Brion vs Léoville Las Cases

Det är en måndagseftermiddag i december och Sommeliergillet bjuder in till en vad man skulle kunna kalla giganternas provning på restaurang Djuret i Gamla Stan. Det är Bordeaux på temat och Château Haut-Brion ställs emot Grand Vin de Léoville du Marquis de Las Cases.

Château Haut-Brion tillhör en av de äldsta vinegendomarna i Bordeaux och har anor tillbaka till 1533. Jean de Pontac hette mannen som drev egendomen på den tiden. Idag är Prins Robert af Luxemburg som är namnet att känna till och ansiktet utåt. Slottet ligger i kommunen Pessac lite sydväst om Bordeauxs stadskärna. Alltså i Graves. De innehar 51 ha mark som är fördelat på 48 ha röda druvor och 3 ha vita druvor. Röda druvor som växer är Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot. De vita är Semillon samt Sauvignon Blanc. Haut-Brion klassificerades 1855 till Grand Cru som enda slott utanför Médoc.

And there drank a sort of French wine called Ho Bryan (sic), that hath a good and most particular taste that I never met with... - Samuel Pepys 10 april 1663.

Grand Vin de Léoville du Marquis de Las Cases heter ett annat stort vin. Familjen bakom vinet heter idag Delon och under Domaines Delon finns även egendomarna Potensac samt Nénin i Bordeaux. Léoville-Las Cases var tidigare del utav en större egendom men under franska revolutionen delades den upp i två och den andra halvan är idag Château Léoville-Barton. 1840 splittades egendomen ytterliggare en gång och tredje delen är Château Léoville-Poyferré. Léoville-Las Cases är beläget i Saint-Julien på västra stranden i Médoc och klassades 1855 som Deuxièmes Cru.

Årgångarna som testats är inga mindre än 1982, 1986 samt 1990. Med andra ord, stora och fantastiska år. Provningsledare Totte Steneby hade luftat samtliga viner 1,5 timme innan provningen för en rättvis bedömning. Vi fick testa de 6 vinerna halvblint. Vinerna testades i par, alltså årgångarna tillsammans men vi visste inte vilket vin det var i glaset, endast årtal.

1. 1982 Las Cases - min favorit utav samtliga. Elegant, silkiga mjuka tanniner, mintig med en härlig fräshör som definitivt kändes yngre än -82. Lite sötfruktig, fin koncentration och kommer att hålla länge till! Väldigt pigg och härlig. 2. 1982 Haut-Brion - Det mest utvecklade  med tegelröd färg, stalliga doft med mulliga skogstoner. Efter en stund i glaset kommer dofter utav rostat och kola smygande. Sandiga mjuka tanniner. 3. 1986 Haut-Brion - Sötfruktig som jordubbssylt men också toner utav grönpeppar. Torra tanniner och ordentligt knuten. Behöver luftas ordentligt för att visa sitt rätta jag. Utav dessa giganter, den som visade sig svagast. Men som en provdeltagare sa "den är svagast utav dessa men hade vi bara detta vin skulle vi hylla de till skyarna!" 4. 1986 Las Cases - Lite sötsliskig men jädra god! 5. 1990 Las Cases - Väldigt fruktdriven, feminin och riktigt snygg i stilen. Kan sparas i evigheter. 6. 1990 Haut-Brion - Provdeltagarnas testvinnare efter omröstning. Tvåa om du frågar mig. Dock supergott såklart. Väldigt elegant, rödfruktig, lite stalliga toner, mycket koncentrerad i smaken. Riktigt gott att dricka nu.

Som lite fakta så använder sig Haut-Brion utav 45,4% Merlot, 43,9% Cabernet Sauvignon, 9,7% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Las Cases har istället 74% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot och 14% Cabernet Franc så det skiljer sig en hel del i blend.

Samtliga utav vinerna från Las Cases var mer mörka både i färgen och frukten, mer fruktdrivna än Haut-Brion. Personligen föll jag denna gång mer för Las Cases. Kul att få prova dessa blint på detta sett och få en annan syn på vinerna.

Vad är väl en måndagseftermiddag på Lilla Nygatan om inte... Inte... Alldeles underbar!

Axon beach 2015

Många vet redan att jag sedan i augusti varit med i ett projekt som kallas After beach 2014 som personliga tränaren samt kostrådgivare Martin Löwgren håller i. Jag tillhör facit på att han kan åstadkomma mirakel och rekommenderar varenda själ som vill förändra sitt liv att ansöka till hans nästkommande projekt. Han fick mig inte bara att gå ner 12 kg i vikt på 12 veckor, han har även ändrat min livssyn och fått tillbaka mitt självförtroende samt träningsglädjen. Med Martins hjälp har jag nya mål och blicken framåt!

Facebook

Söndagskänsla och måndagsspontanitet

Att få ha en hemmasöndag med klassisk storstädning kanske för en vanlig människa anses trist och tråkigt. För mig som knappt hinner vara hemma kan det vara balsam för själen. Vaknar upp ensam, drar på skön musik på lite extra hög volym (en bra stereo är viktigt!) och bara kör igång. Jag hann med mycket igår. Garderoben rensades på alla kläder som blivit för stora, sängkläder byttes, fyra maskiner tvätt kördes, lägenheten blev fläckfri och allt avslutades med ett hårt pass på gymmet samt en härlig söndagsmiddag med kärt sällskap. Mitt i rensningen utav garderoben hittade jag den. Klänningen med stort K. Den där som hängt längst in som ett minne utav något stort. Min svarta skönhet. Klänningen jag fick uppsydd till balen i 9:an. Alltså, en klänning jag hade på mig under en kväll när jag var 16 år gammal. Lite mer än 10 år sedan. Efter en höst med hård träning och rätt så stor viktnedgång (63 kg i augusti till dagens 50 kg) så var jag ju bara tvungen att se om jag kom i den, festblåsan från högstadiet. Om jag kom i den? Den var nästintill lite stor! Frågan är nu när den ska användas...

bruno magnum1 Min måndag har varit minst lika produktiv. Ett samtal kom från Åsa W Karlsson med nya spännande utmaningar. Alltid lika inspirerande att få prata med Åsa som pushar mig till nya höjder. Alla borde ha en Åsa i sitt liv! Samtalet innebar att jag äntligen tagit tag i det här med enskild firma. En tur till Systembolaget för research ledde till ett härligt spontaninköp. Den stod ju bara där på hyllan, alldeles ensam i all sin prakt. Just ja, flaskan ovan. Bruno Paillard Le Mesnil 1999, på magnumflaska. Klart den skulle få följa med hem! Jag måste skaffa mig en vinkyl, pronto. Är alldeles för kräsen och försöker hitta den perfekta kylen till mitt hem. Det går sådär.

En provning hanns med tillsammans med Sommeliergillet på Djuret idag också. Mer om den senare. Nu väntar jag på Homeland. Klassisk måndag.

Moët & Chandon Sommelier Challenge

FinalIgår gick sista finaldelen utav Moët & Chandon Sommelier Challenge 2014 av stapeln på AG i Stockholm. Jag har tvekat hela hösten över om jag skulle delta eller inte, med mycket som hänt runt omkring både på jobb och andra tävlingar. Förra året gick det ju riktigt bra i just denna tävling och det var dessutom första gången jag stod på en rätt så stor scen. Skulle jag delta i år så ville jag ju vinna! Men tidsbrist har gjort att jag prioriterat jobbet framför att förbereda mig inför tävling, självfallet. Jobbet går alltid först. Efter att ha varit med i första finalmomenten den 9 november på Nobis så har jag velat fram och tillbaka varje dag. Jag bestämde mig helt och hållet nu i lördags mitt i natten efter jobbet att det är väll bara att gå dit och köra!

Sagt och gjort. Jag gick dit, gick upp på scen, gjorde vissa saker bra, andra hade jag velat göra annorlunda. Men, genom att ens gå dit vann jag över mig själv. Ibland är det bara att köra på, trots trötthet, utmattning och att man kanske bara vill krypa ner i sängen och gömma sig. Jag vet, vi alla är lite extra trötta just nu denna gråa och trista höst. Det är 1:a december och vintern verkar aldrig komma.

Tävlingen igår bestod utav två olika scenmoment. Jag var först ut på scen. Det var två bord med två gäster per bord på scen. Enda instruktionen vi fick på scen utav konferencier Totte Steneby var att "du har 12 minuter på dig, resterande uppgifter får du veta utav dina gäster". Som vilken arbetsdag som helst, förutom att du gjord det på scen, inför publik och blir dömd för minsta rörelse du gör. Lätt som en plätt? Njae. Nervositeten spelar ett spratt men jag börjar konstigt nog känna mig lugn och trygg på scenen åtminstone.

Det ena bordet beställde en flaska rött vin som skulle öppnas och serveras. Sedan kom bord nummer tvås gäster och satte sig medan jag pratade med bord nummer ett. Bord nummer två beställde en flaska champagne som jag öppnade och serverade, varpå de tog fram en meny med lite olika maträtter där jag skulle rekommendera en förrätt samt två ostar, där en ost skulle vara svensk. Samtidigt som jag pratade mat med bord nummer två så hällde en utav gästerna ut sitt rödvinsglas på bord nummer ett. Jag såg det tidigt och bad gästen jag pratade med att låta mig få återkomma alldeles strax. Jag la på en servett över rödvinsfläcken på bord nummer ett och gav damen ett nytt glas och fyllde på vinet.

Andra omgången på scen gick till som så att vi fick se 10 olika bilder som föreställde allt från olika vingårdar, flasketiketter till kända personer inom vinvärlden. Jag var glad över att jag åtminstone kände igen champagnehuset Krugs vingård Clos du Mesnil...

Värdig vinnare blev till slut Johan Nilsson som jag förutspådde redan innan. Stort grattis till dig Johan! Ska bli kul att besöka Champagne tillsammans nästa år!

Är du nyfiken på hur tävlingen gick till den 9 november så finns det lite filmer som gjorts på vår blindprovning samt den muntliga teoridelen. Inga smickrande filmer för min del då jag mest var i chocktillstånd över att det hela skulle filmas...

[youtube=http://youtu.be/TVUsG612cRo]

[youtube=http://youtu.be/ipRfJiMQuRk]

(Bilden högst upp är tagen utav fotograf Camilla Rehnstrand.)

Tävlingssommelleri

tävling_nAtt tävla i sommelleri är en konst och något otroligt tidskrävande. Det pushar än till att bli bättre på det man gör yrkesmässigt men samtidigt är det lite utav ett förlegat hantverk som visas upp. På hur många krogar står man egentligen och dekanterar med tänt ljus inför gäst?

När du tävlar som sommelier utsätts du ofta för ett djupgående teoretiskt prov med flertalet frågor du inte har den blekaste aning om svaret på då det innefattar kunskap om hela dryckesvärlden, inte bara vin utan även öl, sprit, kaffe, te. Ja du förstår nog... Du kan få bilder på vinmakare, kockar, flasketiketter och maträtter som du ska ha koll på. Kanske även en vingård någonstans i världen. Hur lär min sig allt? Man kan såklart inte kunna allt, men frågan är var man ska börja? Den teoretiska kunskapen som sommelier är otroligt viktig.

Till uttagningen utav Årets Servitör var det också ett teoriprov. Varför krävs inga teoretiska kunskaper på samma sätt inom kockyrket undrar jag?

Sommeliertävlingarna bygger mycket på överraskningmoment. Hur hanterar den tävlande en helt oförberedd situation? Du kommer upp på scen och ställs inför ett par uppgifter. Vissa har du säkert tränat på innan, medan andra saker kanske du aldrig gjort tidigare. Blindprova vin och sprit är sådant man kan träna på. Även servera champagne, dekantera vin och andra matsalsmoment. Mycket gör du under ditt vardagliga jobb på krogen. Med gäster på din restaurang hanterar du det säkert galant. Men inför publik och under press gör man missar man troligtvis aldrig skulle gjort annars. Som vilken tävling som helst.

Jag har nu ställt upp i fem tävlingar. Började med Lily Bollinger Award förra året, var med i uttagningen för att jag ville testa och se hur en tävling gick till. Några poäng ifrån finalplats gick jag därifrån många erfarenheter rikare. Jag var med i Moët & Chandon Sommelier Challenge senare under hösten och gick till final. Vinnaren vann med ynka en poäng. Då insåg jag att med mycket träning kan även jag stå som vinnare en dag. Jag pushade mig själv och tyckte det kändes roligt. Jag ställde i år igen upp i Lily Bollinger Award och gick denna gången till final. Väl på finaldagen insåg jag att jag inte alls var så förberedd som jag borde. Sommaren ägnade jag åt att ta MC-kort. Något jag visserligen är riktigt stolt över. Men tiden man behöver lägga ner inför en tävling hade jag helt struntat i. Jag slutade på en tredje plats.

Årets Servitör såg jag som en rolig utmaning, även här dock utan att hinna förbereda mig. Det blev en tredje plats även i denna tävling. Visserligen med ett 70-tal som gjorde uttagningsprovet, så denna placering är jag riktigt nöjd med. Årets Servitör var en fantastiskt rolig dag som jag gärna skulle göra om.

Nu nalkas Moët & Chandon Sommelier Challenge igen. Jag har gått vidare till finalen som äger rum den 30/11. Jag har inte alls pluggat inför tävlingen som jag borde och tävlingssuget är just nu som bortblåst. Det har varit en tuff och krävande höst med alldeles för många bollar i luften. Just nu vill jag helst gömma mig från allt som har med tävlingssommelleri att göra och få känna att det är roligt igen...

Nåja, med tiden ger sig allt. Om inte annat händer så är det final på AG nästa söndag kl 14.00!

Några snabba...

...ställs denna vecka till min yrkesmässigt största förebild: Åsa W Karlsson. Åsa är min lärare från tiden på Restaurangakademien samt lite som min mentor nuförtiden. Den person jag vänder mig till när jag har funderingar yrkesmässigt och även tävlingsmässigt. 048 - Vill du kortfattat beskriva dig själv och vad du sysslar med? Frilansande konsult inom dryckesbranschen är den korta beskrivningen :-) Men konkret innebär det att jag föreläser åt Restaurangakademien i Stockholm, åtar mig diverse skrivuppdrag, återkommande sommeliertjänster hos Kulturpärlor i Sörmland, juryuppdrag åt International Wine Challenge i London samt arbete med sommeliertävlingar såsom Årets Lily Bollinger, Svenska & Nordiska Mästerskapet. Rätt omväxlande med andra ord.

- Som barn, vad ville du bli när du blev stor? Tveklöst flygvärdinna.

- Drömresmål? Nya Zeeland.

- Hur kom du in på vin? Jag är nyfiken och har alltid velat lära mig mer om saker. Jag jobbade först i bar men insåg att det var matsalens fascinerande rytm, med tillhörande fantastiska viner, som lockade. Så började det och så har det fortsatt.

- Champagne eller Cava? Jag älskar bubbel i alla stilar...och bara det är bra så spelar det ingen roll faktiskt. Hade du frågat mig för fem år sedan hade jag varit mer svartvit i mitt svar :)

- Vad dricker du på nyårsafton? Helst bubblor på stora flaskor.

- Vem vill du helst äta en middag med? Ido Lewinsohn och Eran Pick(goda vinmakarvänner) samt deras familjer uppblandat med min familj. Rörigt, glatt, gott och underbart!

- En dryck du vill slå ett slag för? Madeira. Klart underskattat.

 - Vilken är din bästa mat- och dryckeskombo? Kombinationer som uppstår spontant. "Kolla vad vi hade hemma!" Vad äter vi till den..?

Ett mer utförligt svar: Varierar över tid men den som sitter i minne just nu är mogen Champagne Selosse Contraste till en magisk oxfilétartar med tryffelmajjo..mogna champagner rent generellt är underbara matviner. Torr Palo Cortado och en bit skinka är inte heller fel och kommer dessutom snabbt på tallriken. Provade också en Moscatel från Málaga häromsistens som var helt magisk till rostade hasselnötter och len glass.

- Har du något härligt dryckestips inför helgen? Alltid. El Castro de Valtuille, Bierzo, Spanien. Grymt användbart.

- Slutligen, har du någon oväntad talang? Japp. Tre stycken. Jag bakar fantastiska kanelbullar, kan fickparkera som en gud och simmar grymmesnabbt.

Jag tackar Åsa för den härlig frågestund och hoppas att det inte dröjer innan vi ses igen!

Praktikant på sin egen arbetsplats

Om man en gång i livet ska ta på sig en ledarroll är jag utav åsikten att man ska ha testat på de flesta uppgifter som finns i företaget. Man behöver inte kunna allt, men man ska åtminstone ha en insikt och förståelse av vad ens kollegor gör under sin arbetsdag. Jag själv har mer respekt för personer/chefer som jag vet har kämpat sig uppåt. Startat nerifrån och gjort all slitgöra. Dessa personer är ofta hårda men rättvisa. De förväntar sig att du som anställd gör allt för företaget, ger kritik när det behövs, men vet också att man behöver ge sina anställda beröm då och då. De tar ett tag innan du vinner dessa chefers förtroende, men när du väl gjort det så är det värt allt i världen. Jag såg den här hårt slitande chefen i min styvfar Gustav när jag var liten. Gustav som jag i många år kallat för pappa. Han som på många sätt är min idol i livet. Under min uppväxt när vi bodde i en fin villa ute på Ekerö slet han dygnet runt med sin byggfirma. Han gjorde allt för mig. Det har jag alltid förstått och varit tacksam för, men det kanske har slagit mig mer under mitt vuxna liv. Han gav mig hunden jag drömde om när jag var 13 år och under samma år fick jag min vita sagoponny. Bortskämd fick jag höra från annat håll att jag var. Men att vara stalltjej är allt annat från att vara bortskämd. Du har ansvar för ett stort djur, ett liv. Det är ditt ansvar att detta djur ska må bra. Du lär dig att hugga i där det behövs och du blir en händig, stark tjej med skinn på näsan. Jag som är kort i rocken (Vilket jag fortfarande får höra varje dag konstigt nog. Det blir tydligen aldrig ett gammalt skämt...) har haft stor nytta utav hästlivet. De viktigaste sakerna jag lärt mig i livet har jag att tacka varelserna på bilden nedan. Min vita sagoponny Chenet och yrvädret till hund Doris.

IMG_0333 Nedan, jag 19 år gammal tillsammans med finaste hästen som existerat. Att ett djur kan ha sådan otroligt tillit till en människa är bland det häftigaste man kan uppleva. Det bandet vi hade är svårt att förstå. Hon följde mig som en hund bokstavligt talat. Kunde ha henne lös när jag tog inne från hagen.

Sista dagen Men det var inte hästlivet jag ville skriva om. Inte heller min förebild Gustav eller min vackra mamma som är drottningen i mitt liv, trots att vi sällan ses.

Mina förebilder har jobbat sig uppåt. Jag själv har gjort mycket inom min bransch. Jag har varit garderobiär, hoppat in i disken flertalet kvällar, varit renodlad servitris, hovmästare, restaurangchef, bartender både på hetsig sommarkrog och afterski i Verbier. Numera sommelier på finkrog i Stockholm. Det enda jag känt att jag saknat är ordentlig insikt i köket. Så jag bad min nuvarande chef om att få praktisera en dag i köket. Något jag tycker att all serveringspersonal borde göra. Men likväl anser jag att samtliga kockar borde göra minst en dag ute på golvet som serveringspersonal.

På många restauranger jag jobbat på är det tyvärr attityden "köket mot servisen" som gäller och det snackas skit sinsemellan. Jag lärde mig tidigt att vara vän med köket. Det vinner man otroligt mycket på. Vi är ett team. Kockarna klarar sig inte utan servisen och tvärtom. Kan du jobba en dag i köket och får insikt i vad grabbarna håller på med hela dagen vinner du otroligt mycket på det i arbetslivet.

Jag hade en fantastiskt rolig dag igår. Kom in strax efter kl 9 och började med att packa upp varor tillsammans med vår ena kökschef Viktor. Jag var beredd på att mest titta på, men under dagens gång fick jag göra en citrongräsgelé till vårt nya te, rimma torsk, en havtornskräm till andra desserten, skala valnötter och hjälpa till att fritera svarvad potatis. Kände mig lite extra stolt och rakryggad när jag under kvällen serverade gästerna ett te jag hjälpt till att tillreda på riktigt.

2014-10-30 13.20.20

Otroligt givande och rolig dag för en person som mig. När det kommer till matlagning har jag tummen mitt i handen, men tack vare min styvfar Gustav skulle jag troligtvis enkelt kunna bygga ett hus från grunden i princip på egen hand. Att också få spendera hela dagen med ett gäng fina killar som jag har roligt tillsammans med varje dag gjorde gårdagen ännu roligare.

Tack för att ni tog er an mig, killar!

Veckans vinprofil

Min tanke var att ställa några snabba frågor till Johan "Patjanga" Nilsson på PM & Vänner i Växjö. Men det blev lite mer invecklat en så. Johan som är en sådan fantastisk människa gick djupgående in i varje fråga. Mina damer och herrar, låt mig presentera Johan Nilsson. (Klicka på bilden så kommer du till hans blogg.) johan

- Först av allt, stort grattis till framgången i NM, vilken bedrift! Kan du berätta lite kortfattat om dig själv?

Uppvuxen i Västervik på ostkusten som jag återvänder till så ofta jag kan. Har alltid haft ett brinnande intresse för historia, sport, psykologi och att jobba med människor. Därför sökte jag efter högstadiet in på Barn och fritidsprogrammet där jag lärde mig oerhört mycket om utveckling, livsvilkor och socialisation som är så olika för oss mäniskor. Jag praktiserade bland annat på förskola, skola, hem förutvecklingsstörda och äldreboende för äldre med nedsatta funktioner och dementa. Det gav mig en stark servicekänsla och givetvis väldigt lärande om livets kval. Jag inspirerades och fick upp intresset för dryck bland annat just på äldreboendet där jag jobbade ett par somrar och var med att anordna middagar med vin inkluderat. Men från början var jag mer inne på att bli bartender men så när jag kom in i Gryhyttan 2008 på Sommelierprogrammet så växte passionen om vin i mig.

Jag hamnade på våren 2010 på praktik på PM under Fredrik Horn som är den som betytt mest för mig för min utveckling inom vin samt restaurang. Han skolade mig när jag kom till PM för jag var en absolut nyskolad nybörjare som aldrig satt min fot på ett restauranggolv. Men efter en lång praktikperiod gav de mig chansen att sommarjobba. Efter sommarjobbet 2010 så kom jag aldrig åter i studierna för jag tyckte det var så roligt att jobba. Sedan dess blev jag kvar och har jobbat med inspirerande sommelierer som Andreas Larsson, Fredrik Lundberg, Robert Andersson och nu Ruben Sanz Ramiro som alla har lärt mig olika saker. När jag började på PM så hade precis Fredrik vunnit SM så jag var med och hjälpte till vid träningar vilket också sporrade mig att senare börja tävla. Jag ser tävlingarna som ett sätt att utmana mig själv då jag inte länge aktivt sportar för vinnarskallen finns där och behöver mättas. Det är även ett sätt att visa dem där hemma att jag bra på något och lyckats då jag var något utstött under mina ungdomsår när jag var väldigt fokuserad på skolan vilket var ganska ovanligt i min omgivning.

- PM & Vänner - berätta om restaurangen för oss som inte bor i Växjö!

PM & Vänner grundades som en kvarterskrog 1992 av Per och Monica (P och M). Flyttade till nuvarande lokaler kring millenieskiftet och öppnade Matsalsdelen och filosofin kring ”Skog, äng och sjö” växte fram och tanken kring närodlade råvaror har alltid funnits med. PM är för mig en restaurang med en avslappnad miljö men med en väldigt hög ambitionsnivå där man både som gäst och personal kan vara personlig. I Bistron så möts alla typer av människor kring mat och vin där man kan käka bara en varmrätt eller gå på en 3-rätters meny samt har full tillgång till vinlistan på ca 3200 olika referenser. I Matsalen är det en lugnare miljö och mer anpassat för fine dinig där vi har tillgång till a la carte meny samt avsmakningsmeny där vi visar på vår ambition och filosofi ut i dess hörnstenar. Viner väljs med hjälp av oss i våra flexibla vinmenyer som skiftar från dag till dag samt givetvis efter specifika önskemål från gäster. Ett dynamiskt och flexibelt vinarbete som gör att man hela tiden utvecklas som sommelier och hela tiden inspireras till att lära sig mer.

Sedan maj 2014 så öppnade PM & Vänner Hotel som är ett gastrohotel med 74 rumt med fokus på Skog, Äng och Sjö där restaurangen är i centrum. Tillskotttet av vår Tak-bar gör att gästerna får en internationell men småländsk start och avslutning på måltiden på ett bekvämt sätt. Baren är givetvis tillgänglig för allmänheten också.

- Bästa vardagliga mat- och dryckeskombination du minns?

Jag måste ändå säga Isterband och mogen riesling. I de här fallet så var det Nonnenberg 1991 av G. Breuer som gjorde smakupplevelsen till en magisk stund!

- Vem vill du helst äta middag med?

Det är väldigt många men måste jag välja en så skulle jag välja Gerhard Kracher som jag mötte i Österrike för ett par veckor sedan. En stor inspiratör och en gudabenådad sötvinsmakare. Vi skulle äta klassisk österrikisk mat och skåla i enbart lokala viner, vitt, rött och sött.

- Största utmaningen under NM?

Nervositeten, scenskräcken som också triggar samtidigt som den ställer till så mycket låsningar. Det låste sig redan på champagneserveringen när jag bröt min rutin så jag fick börja tänka och det är svårt att tänka klart när man står på scen för stressen är så påtaglig. Sprit är jag ganska dålig på att blindprova vilket visade sig tyvärr.

- Drömresa?

Jag skulle vilja resa till Peru och vandra upp till Machu Picchu, ingen direkt vinresa utan mer för att jag är oerhört historieintresserad. Ett intresse som hålls vid liv genom mycket läsande och jag sökte även till arkeologilinjen när jag sökte till grythyttan. Även om Peru producerar en del spännande viner på Tannat.

- Vill du ge ett dryckestips inför julen, vad skulle du ge en "nybörjare" i julklapp?

Jag skulle kosta på mig och ge bort och även njuta till julbordet av en flaska klassisk moselriesling. Maximin Grunhäuser Abtsberg Riesling Kabinett 2011 (169kr, nr: 73978). Riesling vin från historiska marker vid bifloden Ruwer i Moseldalen och verkligen en av mina personliga favoritviner. Ett vin som bara är gott men som också har flera lager för den som vill analysera och gräva sig ner i vinets djup.

- Om du fick dricka en alkoholfri dryck för resten utav ditt liv, vilken?

Nyponsoppa, gärna varm. Tyvärr går de flesta druv/fruktjuicer bort då jag är allergisk mot kärnfrukter.

- Grüner Veltliner eller Gewurztraminer?

Alla dagar i veckan Grüner då det är en av mina absoluta favoritdruvor och kärleken eskalerade när jag var nere i Österrike för ett par veckor sedan. Gewürstraminer kan vara fantastisk som exempelvis från Zind-Humbrecht i Alsace med men jag har tyvärr provat för många som jag inte varit imponerad av. Blir tyvärr gärna för mycket parfym för min personliga smak.

- Växjö eller Stockholm?

Växjö av den anledningen att jag gillar småstadens charm, lugn och tiden att få vara personlig. Att ha nära till jobbet, att slippa den stress som jag ofta förknippar med Stockholm. Även om Stockholm är fantastiskt kul att vara i och umgås med många vänner på fritiden så gillar jag lugnet och närheten till saker som Växjö ger mig. Sedan så ska jag väl inte sticka under stolen med att vinkällaren på PM är ett starkt skäl också. Även den utmaningen som kom med hotellöppningen.

Stort tack till Johan. Vi ses i final emot varandra 30/11!

På dagens schema:

Idag är det uttagning till årets upplaga utav Moët & Chandon Sommelier Challenge. Finalen äger rum 30/11 men om jag står på scen i år igen återstår att se. Förra året kammade jag hem 2-platsen. Det har varit en tung vecka med Årets Servitör i måndags och jobb resterande vecka så har kanske inte hunnit ladda på det sätt jag önskat. Men det är bara att stryka klänningen, putsa skorna och ta sig i kragen. Nu kör vi! 1528748_793191964036573_7968670704628242833_n

Midnattsprovning

Jag vet inte riktigt vad Du gör mitt i natten, men vi på Frantzén testar dryck. Sakemannen Åke från Akebono kom igår förbi med ett gäng varianter med sötma då vi letar efter något till en utav våra desserter. För att i lugn och ro kunna testa ordentligt lämnade han snällt kvar flaskorna för upphämtning idag. Att testa efter service kan vara det bästa! Ingen stress utan man hinner dofta och smaka precis som man önskar. 2014-11-05 23.26.56 Åtta olika drycker testades igenom. Allt från mousserande sake till långlagrad umeshu med högre alkoholhalt och även smaksatt med frukt. Vissa har jag testat förut medan andra var helt nya för mig. 2014-11-05 23.41.05 Pastrychef Lars fixade desserter i miniatyr så vi kunde köra på ordentligt och analysera smakerna. Kanske ska påpeka att det är jag som lagt upp den gröna sorben till höger så lilla Lars inte får skäll för queneller utav sämre kvalité...

2014-11-05 23.46.36 I skålarna finner ni till vänster smaker utav äggula, salt maräng, russin, jästglass samt en kräm på vispad ale. Till höger en maräng smaksatt med enbär, granité på havtorn, en mousse smaksatt med oolongte samt en matchate sorbet. Självklart ser det inte ut såhär när det ges ut till gäst i restaurangen, vi har bara lagt upp smakerna åt oss.

2014-11-06 00.03.41 Vinnaren, eller dne som helt enkelt passade bäst till havtorn med extremt hög syra blev denna variant:

Kozaemon Kabosu Sake. Japansk smaksatt sake av typ Junmai Shu.

Mitt tips inför helgen är att testa sake om du aldrig har gjort det. Då speciellt en sötare variant. Jag älskar Umeshu, en dryck gjord på plommon med en härlig smak utav mandel. Ett välsorterat Systembolag har en del varianter på hyllan.

Skål!