Vin

Mat och dryck i all enkelhet

För mig som jobbar med gastronomi är semester att kunna njuta av mat och dryck i all enkelthet. Att sluta leta efter perfekta kombinationer och bara ta det som finns. Eller att strosa runt i paradiset på jorden som vi kallar mataffären strax utanför Nyon i Schweiz och bara sukta efter allt gott. Att där och då bestämma sig för vad man vill äta till lunch eller middag. Precis så skapar vi några av våra semestermåltider. Livet blir lite roligare när man kan köpa vinet i samma butik som man handlar maten också.IMG_2199.jpgSemesterdryck 1.0.IMG_2239.jpgAptitretare i form av foie grais.IMG_2257.jpg Buffelmozzarella till lunch...IMG_2261.jpg ...kombinerat med tomater från Genevé...IMG_2258.jpg ...avokado och grön gazpacho.IMG_2264.jpg När Tompa får välja vin i mataffären blir det en Beaujolais från Joseph Drouhin. Jag vill helst dricka lokala viner när jag är på semester. Men ibland måste jag släppa sargen och låta mannen välja... IMG_2267.jpg Att avsluta lunchen med en fantastisk regnbåge är helt ok!IMG_2268.jpg

 

 

Hur du skapar en minnesvärd kväll

Är inte Sverige ändå magiskt vackert på sommaren? Med solnedgångar som dessa...IMG_1914...och sällkskap som de här gänget kan det inte bli annat än bra.IMG_6451Tips på hur du skapar en bra kväll:- Samla ihop lite ved - Hitta några vänner - Ta med en flaska gott vin till en plats med fin utsikt - Tänd en brasa, helst nära vattnet - Glöm inte lite filtar... - Myggspray är bra att ha - Snacks kan vara gott att ha med också - Njut av stunden

Ps. Skippa BIB-en och köp flaskor i stora format istället.

Hejdå Sverige och hej Schweiz

img_8821-e1446413504127.jpg

Jag sitter på Visby flygplats. Inväntar flyget som går till Arlanda. På Arlanda ska jag möta upp Tompa och vi ska hoppa på nästa flyg ner till mitt paradis Schweiz där flygningen går till Genevé. Två veckors semester börjar nu! Så efterlängtat, så viktigt, så välförtjänt. Vi bor strax utanför Genevé hos min fantastiska släkt. Vi ska upp till mitt andra hem Verbier för att stilla min abstinens efter bergen lite samt hälsa på vänner. IMG_8791Jag ska dricka så mycket Jus de Pomme från Ramseier så det sprutar ur öronen. Och köpa med mig mer Ovomaltine hem.   IMG_8747 Och jag ska få träffa denna pärla. Tina, tillsammans är vi oslagbara. Helt fantastiskt att man kan vara ifrån varandra så länge och när man ses är allt precis som vanligt. IMG_8779Jag ska också ta Tompa till Zermatt så han får se den fantastiskt vackra byn. Och så vill jag besöka Lugano där jag aldrig har varit men hört att det är magiskt. En tripp över till Jura hoppas jag också att vi hinner med.

Jag känner mig ganska så hemma i Schweiz, åtminstone mellan Genevé och Verbier. Men har du tips på något vi inte får missa under semestern? En krog vi bör besöka? En vinbutik? En vandringsled? En bergstopp? Ett vattenfall? En bonde? Ja... Alla tips mottages glatt!

Förresten, om du söker på "Schweiz" här i bloggen lär du hitta en hel del inlägg.

Älskling, vi ses på Pontus in the Air, Arlanda. Jag vill dricka lunch, Krug blir bra!

Ps. Missa inte att följa bloggen!

Nyårsbubbel

Nyss hemkommen från en fantastisk skidsemester i Alagna, Italien. Om två dagar är det nyårsafton. Om tre dagar börjar 2015. Har du inte hunnit till Systembolaget ännu för att inhandla det du ska skåla in nya året med? Här kommer några utav mina favoriter i olika prisklasser som jag vet fortfarande finns på hyllorna och i lager.

Är ni många som firar tillsammans och ni behöver ett riktigt budgetalternativ så är Charlez Wantz Crémant d'Alsace Carte Noir (7737) ett fynd för ynka 89kr. Detta är inte en champagne utan ett mousserande vin från distriktet Alsace i norra Frankrike som gränsar till Tyskland. Men för 89kr tycker jag att man får väldigt mycket för pengarna.

André Clouet Grande Reservé (7686) görs endast på druvan Pinot Noir och är alltså en så kallas Blanc de Noir (vitt vin gjort på röda druvor). Dessa champagner brukar få en lite rödfruktig och härligt fyllig karaktär. Just denna kostar 269kr i vanlig flaska men finns även på magnum för 559kr.

Billecart-Salmon (7454) tillhör ett utav mina favorithus och även en producent jag besökte för en tid sedan. Detta är deras standardchampagne och kostar 369kr.

Vill man lyxa till det lite och dricka årgångschampagne? Ja varför inte! Mitt tips är dock att inte spara den till tolvslaget. Oftast har man redan fått i sig för mycket för att kunna avnjuta drycken i fråga. Drick de fina varianterna till middagen och spara budgetskumpan till tolvslaget. Bruno Paillard Blanc de blanc 2004 (92505) är en fantastiskt härlig champagne som görs endast på druvan Chardonnay och därför heter Blanc de blancs (vitt vin gjort på vita druvor). Druvorna skördades i september 2004. 559kr får du lägga på denna flaska. Gott!

Riktig lyxkväll? Krug Grande Cuvée (7494) är alltid min favorit. Man får visserligen lägga 1485kr för en flaska, men vem är inte värd lite lyx och flärd när ett år firas av och ett annat firas in...

Och du, man får dricka champagne under hela middagen på nyårsafton om man vill. Det tänker jag göra!

Provning utav...

...just det, Bag in box! I min privata krets är det många som är intresserade utav vin, dock inte särskilt många som har stenkoll på läget. Innan jag startade den här bloggen funderade jag länge på vilka lä

sare jag ska rikta mig till. De som är i branschen läser Decanter, Wine Spectator, Wow news och Livets Goda. De lyssnar på Podcasts som Vinpratarna och kanske tittar in på Johan Nilssons blogg patjanga.com lite då och då. Vi vet helt enkelt var man kan läsa. Jag kände genast att branschfolket inte är min största målgrupp. Jag vill rikta mig till folket. Mina vänner, familj, familjs vänner, damen som står på Systembolaget och inte riktigt vågar fråga om hjälp. De ska alltså vara på en enkel nivå. Om sedan du som är i bransch läser detta mest för att det är roligt blir ingen gladare än jag, givetvis. Men du kan redan detta.

Om man då ska hålla det på en enkel nivå måste man även testa enklare viner. Jag har flertalet gånger ställts inför ett dilemma. Jag har fått frågan utav vänner och bekanta som ska ha bjudning hemma: "Danni, skulle du kunna tipsa om en bra Bag-in-Box?" Varpå jag har insett att, Nej, det kan jag verkligen inte. Jag har aldrig druckit BIB. Förutom när Michel Jamais tog fram Castillo de Gredos som skräckexempel första lektionsdagen på Restaurangakademien.

Inför den planerade champagnebrunchen jag anordnade i söndags för ett gäng ur Stockholms sommeliergäng smed jag och Janni planer som skulle få oss alla ordentligt ur balans. För vem av oss i vår vänskapskrets tror egentligen att vi ska sätta ihop en blindprovning med endast BIB-viner?

Vinerna som testades var följande: 1. Que Pasa Sauvignon Blanc Chenin Blanc 2014, Sydafrika 2. Les Fumées Blanches 2013, Frankrike 3. PeriquitaReserva 2012, Portugal 4. Cline Zinfandel 2012, Kalifornien 5. Allegrini 2013, Italien 6. Barone Ricasoli Formulae 2013, Italien

bib vitt

1. Que Pasa är ett ekologiskt vitt vin från Sydafrika som finns i beställningssortimentet hos Systembolaget och kostar 219kr. Det är en blandning utav Chenin blanc samt Sauvignon blanc och har en alkoholhalt på 13%. Doft utav limeskal, kola, godis. Smak utav krusbär, lime och en vaxig bitter ton utav grapefruktbeska som avslut. Konstgjord smak. Kort sammanfattning: Ingen hit.

2. Les Fumées Blanches 2013 produceras utav Francois Lurton i Frankrike. Detta är 100% Sauvignon blanc med 12% alkohol. Det finns i fasta sortimentet på bolaget och kostar 229kr. Tydligen en storsäljare. Det har en fruktig, aromatisk druvtypisk doft med inslag av citrus, äpplen och svarta vinbärsblad. En frisk smak av citrus, vinbär och lime. Dock obalanserad och sticker till lite. Vi kom alla fram till att detta är ett skolboksexempel på Sauvignon blanc och att det passar utmärkt som efterfestsvin en skön sommarnatt när man får feeling uppe på Skinnarviksberget.

bib zin 3. Periquita Reserva 2012 produceras utav José Maria da Fonseca i Portugal. Det görs på 50% Castelao, 30% Touriga Nacional och 20% Touriga Franca. Det är lagrat 8 månader både i nya och 1 år gamla ekfat. Ingår i Systembolagets fasta sortiment och inhandlas för 265kr. Doft och smak var en salig blandning utav kola, björnbär, mjölkchoklad, vanilj och mörk söt frukt. Konstaterades direkt att detta var bulk och ingen direkt komplexitet. Kändes som att det var hög alkohol trots att det är 13%.

4. Cline Zinfandel 2012 är tillverkat utav Cline Family Cellars i Kalifornien. Tillhör fasta sortimentet och kostar 235kr. Gjort på 79% Zinfandel, 13% Syrah och 8% Alicante Bouschet. Innehar en alkoholhalt på 14,5%. Färgen är lägre intensitet utav rubinröd. En bärig doft av hallon, jordgubbar och varma smultron. I smaken rätt så hög syra, en aning spritsig, tyvärr platt. Röda bär och godis. Obalanserad.

bib riccasoli 5. Allegrini 2013, från Valpollicella i Italien och vinmakaren Franco Allegrini. Detta är en blend utav de klassiska Valpollicella-druvorna Corvina, Rondinella och Molinara. Innehar en alkoholhalt på 13,5%. Finns för 265kr i Systembolagets fasta sortiment. Det har en pepprig, sötsliskig lakritsdoft med stor bärighet. I munnen fina tanniner, med smaker av återigen peppar, lakrits och björnbär. Det är bärigt och syltigt.

6. Barone Ricasoli Formulae 2013, i bolagets fasta sortiment för 239kr. Från Toscana, Italien, och görs på 100% Sangiovese. Det här var helt klart det mest balanserade och komplexa utav alla i provningen och allas favorit. Doft utav röda och mörka bär, tydliga toner utav ekfat. Fina tanniner, bra syra och det enda av vinerna som hänger kvar lite i eftersmaken.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det här med Bag-in-box är något jag själv aldrig kommer att köpa hem, och det står jag fast vid. Men den här provningen kan ha varit den mest lärorika och bland de roligaste jag har gjort. Både för diskussionen den gav oss tjejer och för att jag, som tidigare sagt, aldrig riktigt testat BIB-viner. Att läsa 6 tjejers provningsanteckningar var underhållande och intressant att vi alla var så eniga. Mina förutfattade meningar och kunskapen om att det endast är bulkviner hänger givetvis kvar. Dock kan jag nu med handen på hjärtat ge rekommendationer när den där frågan kommer -"Vilken Bag-in-box ska jag köpa?". Visserligen har vi bara skrapat lite på ytan när det kommer till ämnet. Det här var 6 viner ur en djungel. Men också 6 storsäljare från Systembolaget.

En enig testvinnare blev Barone Ricasoli som vi alla hade som favorit.

vingruppen

Jag vill rikta ett stort TACK till Vingruppen som hjälpte oss så vi kunde genomföra denna provning och få utvidga våra vyer. Eftersom vi fick 4 olika sorters glögg medskickat innebär det en kommande glöggprovning. Återigen, tack!

Dekantera eller lufta vinet?

Ni har säkert sett att vi sommelierer har konstiga saker för oss, som till exempel att hälla upp vinerna i karaff över ett tänt ljus. Varför egentligen? Och vad är dekantering? Vissa häller bara upp på karaff, varfördåför? dekning

Äldre mogna viner får ofta en fällning, en slags avlagring på botten utav flaskan. Detta vill man såklart inte ha med i glaset så därför separerar man vinet försiktigt från fällningen. Man häller försiktigt över från flaska till karaff genom att hålla flaskhalsen över ett stearinljus så att man ska se när fällningen kommer. När den är på väg avbryter man dekanteringen. Vissa viner får en kraftig fällning, andra bara en lätt "slöja". Man dekanterar alltså för att få bort fällningen, men även för att låta vinet luftas litegrann. Det finns massor av videos om hur man dekanterar ett vin på Youtube, men den jag faktiskt anser är mest lärorik är Susanne Berglund Krantzs video som hon gör för sinn utbildningssida Punkvin:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Kvhn8X1Eu3o[/embed]

Det här med att bara hälla upp på karaff då? Många unga viner kan kännas rätt stängda och hårda när man öppnar flaskan. Dessa mår bra av att få luftas en stund. Vissa mår till och med bra av att luftas i ett par timmar innan de ska avnjutas. Man häller då upp på karaff, utan ljus och annat krångel, endast för låta vinet öppna upp sig ordentligt och ge det syre. Både rött och vitt vin mår bra av att karafferas. Har du ingen snygg vinkaraff hemma? En vanlig vattenkaraff funkar umtärkt. Annars har Riedel massor av snygga och en sådan bör finnas i varje vinnörds hem.

Valfaccenda

2014-09-30 13.12.36 Jag testade lite viner häromdagen med Daniele Fherm från Viniologi. Han hade med sig Valfaccenda från Piemonte, Italien.

Vinmakaren Luca Faccenada föddes 1982. Projektet Valfaccenda är döpt efter där han föddes och bor i dag. Han gick ut High School of Oenology i Alba, och sen tog en Bachelor i Vitikultur och Oenology i Torino. Efter sina studier lämnade han Italien för att utforska hur man gör vin på andra sidan jordklotet och hamnade på Nya Zeeland. Efter en liten tid utomlands kom Luca tillbaka och jobbade för en större producent i Barolo för att lära sig mer innan han vågade starta sin egna firma. Lucas vingårdar är plantade i Valfaccenda, inte mer än 3 hektar, i dalen mellan Canale och Cisterna. Andra mindra vingårdar finns i Santo Stefano Roero. Han odlar och gör vin på vita druvan Arneis och röda druvan Nebbiolo.

Jag gick lite wild and crazy och beställde in ett vin till restaurangen:

tumblr_ncppgdMVoL1spcjywo1_500

2012 Roero Arzigh. Arzigh betyder för övrigt "risk" på piedmontesiska.  

Vinet kommer från San Stefano och är gjort 100% på druvan Arneis som växer på ca 45år gamla vinstockar. Den övre delen av vingårdarna har en sydsluttning  vilket ger längre solexponering och leder till att druvorna mognar snabbare.

Vinet ligger ca 4-5 dagar med skalkontakt innan vinet får åldras omkring 3-4 månader i 225 & 500l fat. Därefter ligger vinet på flaska ett år innan det släpps för försäljning.

Kommer serveras i pirincip exklusivt hos oss på Frantzén, på magnumflaska dessutom. Ser fram emot nästa veckas vinleverans från Viniologi!

Châteu le Puy

le puy Vi fick in ett nytt vin till vårt vinpaket igår som jag aldrig tidigare testat: Château le Puy cuvée Emilien årgång 2000 i magnumflaska.

Slottet är beläget i Saint Cibard på östra sidan utav Bordeaux i Frankrike och ligger på samma platå (Plateau des Merveilles) som St Emilion och Pomerol. Familjen Amoreau har huserat och tillverkat vin i 15 generation i rakt nedstigande led. Slottet fanns redan på 1600-talet. Jordmånen består mest utav lera, sand och kalksten.

Genomsnittsåldern på vinstockarna är 55 år och man odlar helt biodynamiskt sedan många år tillbaka, enbart för att höja kvalitén på vinerna. Druvsammansättningen består utav 85% merlot, 14% Cabernet Sauvignon och 1 % Carmenére. Alla druvor är tagna från samma vinplot.

Vinet lagras minst 1 år på stora ekfat 600 liter. Endast gamla fat används, vinmakaren Jean-Pierre vill inte att vinet tar smak av eken, därefter minst ett år på flaska. Detta vin, Emilien, är uppkallat efter grundarens barnbarn.

Liten kuriosa är att ända sedan 1610 har man enbart använt sig utav naturgödsel på gården. Det innebär att inga kemikalier har använts alls och idag använder sig Franska staten utav gården som referens för geologiska prover.

Årgång 2000 som vi serverar är idag ett elegant vin som lika gärna kan drickas idag till en härlig lammrätt men också sparas i många år till.

Om du är intresserad utav vinet så finns det i beställningssortimentet med artikelnr 74689. Då årgång 2010 och i vanlig 75cl-flaska för 259kr. Beställ hem två flaskor (eller fler), en att dricka nu och en att lägga undan i 10 år.