En kväll i Madrid med Comando G

Ibland säger bilder mer än tusen ord. Här, en oförglömlig kväll på nyöppnade restaurangen Angelita i Madrid. I sällskap med Daniel Landi och Fernando Garcia, vinmakarna bakom bland annat Comando G (G för Garnacha) från bergen i Sierra de Gredos. Champagne

Vin

Comando G

Angelita

Vinos

Comando G

IMG_0472

Comando G

Conca de Barbera

Angelita

Madrid

Vinos

IMG_0496

Det svenska guldet havtorn

Jag kan inte tjata om detta svenska bär tillräckligt många gånger. JAG ÄLSKAR HAVTORN! Bäret som är fullproppat med vitaminer, har en fantastiskt härlig syra och en liten sötma som rundar av. Havtorn måste vara det ultimata bäret. Förutom kärnorna kanske. Fast kärnorna ger lite tuggmotstånd så det är absolut inget som stör. Det är också det ultimata bäret att få i sig till frukost. Med syran väcks du garanterat till liv. Min favorit-smoothie just nu? Innehåller havtorn såklart.

Du behöver:

3 dl frysta havtorn 3 dl GoGreen kokosdryck 1 ägg 1 msk chiafrön

Mixa allt i en blender. Servera i ett fint glas. Drick, njut och känn hur kroppen fylls av ny energi :)

Fler tips på vad du kan göra med havtorn finner du här.

 

Låt oss prata "naturvin"

Nästan dagligen får jag någon fråga gällande naturvin. Få vet vad ett naturvin är. Är det ett sånt där orange vin? Är naturvin samma som ekologiskt? Låt oss reda ut några kända begrepp inom vinvärlden.  Enligt EU definieras vin som jäst dryck från nyligen skördade druvor.

Utöver konventionell vinmakning finns de tre kategorier som det talas om: ekologiska viner, biodynamiska viner och naturviner.

Här är enkla och korta beskrivningar av de olika typerna:

Ekologiska viner Ekologiska viner produceras av druvor som odlats utan användning av pesticider och konstgödsel. I övrigt sker produktionen som vanligt. D.v.s. man tillåter användning av  konstgjord jäst och ett 30-tal tillsatser. Producenterna är ofta certifierade av en oberoende kontrollorganisation. Sulfithalten ska vara minst 30 mg/liter lägre än för konventionella viner. På etiketten kan det ofta stå wine made from organically grown grapes  vilket är detsamma som ekologiskt.

Naturviner Ursprungliga sättet att producera vin. Druvorna odlas ekologiskt eller biodynamisk d.v.s utan besprutning av pesticider eller konstgödsel. Druvmusten jäser med naturjäst. Minimala eller inga tillsatser av sulfitet. Inga tillsatser tillåts vid vinifiering. Vinerna klarnas genom gravitation och utan animaliska tillsatser.

Biodynamiska viner Samma grundprinciper som naturviner men man tillämpar antroposofiska metoder. Introducerades av Rudolf Steiner som höll en kurs om agrikultur, Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture, år 1924. Man följer månkalender för att styra när olika moment skall utföras. Homeopatiska principer används för att tillverka olika preparat för att behandla jorden och druvorna. Bland annat fylls kohorn med kospillning som grävs ner i jorden under vintern för att dra åt sig kosmisk energi. Hornen grävs upp efter vintern och innehållet rörs ut i vatten som sprids på vinodlingarna. Preparat som sprids över odlingarna görs bland annat på kamomill, nässlor och ekbark. Organisationen Demeter är specialiserade på biodynamiska viner.

En del pratar om orange viner. Det är vita viner som har skalmacererat en tid. Alltså, jäst med skalen. Skalen ger en mörkare djup färg samt tanniner åt vinet. Ofta får orange viner jäsa i ett amforakrus. Den här stilen av vin påminner troligtvis vinerna som tillverkades under romartiden. Orange viner är enligt mig superhäftiga viner att kombinera med mat. Har du aldrig testat denna vinstil rekommenderar jag varmt att testa nästa gång du går på en trendig krog.

Naturvin Ett riktigt bra exempel på ett gott oranget naturvin. 

Sulfiter, eller svavel, tillsätts i vin för att stabilisera vinet och för att skydda mot oxidation. Det kan jämföras med konserveringsmedel. I naturviner är endast en minimal mängd av sulfiter tillåtet. Ofta tillsätts inga sulfiter alls. Naturviner behöver ofta dekanteras, alltså hällas upp i karaff, en lång stund före servering för att få luft och öppnas upp ordentligt.

Många vinentusiaster av det gamla gardet likställer traditionell vinmakning med konventionella viner och är väldigt anti allt som har med naturvin att göra. Här vill jag faktiskt protestera och är av en annan åsikt. För mig är naturvin så traditionellt det kan bli. Det är så ju såhär vin producerades innan bekämpningsmedel dök upp i och med industrialiseringen. På den gamla tiden fanns inte maskinskörd, besprutning och svavel. Så vad kan vara med traditionellt än naturvin?

Om jag fick drömma så önskar jag att de olika stämplarna suddades bort när det kommer till vin. Jag skulle vilja att man delade in vin i bulkvin och kvalitetsvin. Bulkvin - massproduktion av lägre kvalitet. Kvalitetsvin - handplockade druvor och hållbart framställt. Däremot ser jag gärna grupperingar som vitt, rött, orange och rosé på Systembolaget.

För mig är det helt oviktigt om ett vin är konventionellt framställt eller biodynamiskt odlat. Det viktiga för mig är innehållet i flaskan. Är den slutliga produkten av bra kvalitet? Däremot föredrar jag hållbar odling och bra arbetsvillkor för de anställda.

Något som kan vara värt att veta när det gäller ekologisk vinmakning är att det inte är så enkelt som att bara leta certifiering på en etikett. Det är nämligen så att många producenter i traditionella vinområden som Bourgogne, Bordeaux, Loire, vissa delar av Spanien och Italien producerar ekologiskt eller biodynamisk utan att vara certifierade. Ekologiskt för att det är så de alltid har gjort. Certifieringen är dyr vilket mindre producenter kanske inte alltid har råd att införskaffa. De anser att de inte behöver en symbol på sin flasketikett eftersom de inte gör någon grej av produktionen. Det är så självklart att vinet produceras ekologiskt eller bio. Så stirra dig inte bara blind på att leta efter symboler på etiketter.

Vill du lära dig mer om naturvin rekommenderar jag boken Naturligt vin skriven av Emil Bromé och Emil Arvidsson.

Säg efter mig: Pinot Noir

Nu har jag senaste tiden alldeles för många gånger hört det påhittade ordet Pinoir istället för druvans riktiga namn Pinot Noir. Alltså, en hopslagning av pinot och noir. Något jag absolut kan godkänna och definitivt le åt när det gäller okunnighet. Men när jag hör säljare hos importörer som använder ordet pinoir så kan jag inte låta bli att bli lite upprörd i själen. Särskilt eftersom druvan tillhör mina favoriter, tillsammans med skönheten Grenache...

Säg efter mig: PINOT - NOIR!

Pinot Noir är mest känd som den röda druvsorten i Bourgogne, Frankrike. Den trivs bäst i svalare områden och är en ömtålig druvsort som är krävande att odla. Men lägger man ner sin själ ger druvan viner som kan åldras i evigheter. Röda bourgonger är ofta eleganta, förföriska viner med en relativt hög syra och mjuka tanniner. Färgen är röd med en låg intensitet. Pinot Noir är även en av tre druvsorter som används i champagne.

Men Pinot Noir odlas i stora delar av världen, bland annat på följande platser:

USA - Kalifornien Tyskland - Baden & Rheingau Nya Zeeland - Central Otago, Martinborough, Marlborough Italien - Trentino-Alto Adige Australien - Yarra Valley, Adelaide Hills, Tasmanien Kanada - Okanagan Valley

Smaker som kännetecknar Pinot Noir: Röda frukter och bär som jordgubbar, hallon, granatäpple, körsbär och plommon.

Vill du lära känna druvan Pinot Noir lite bättre? Här har du fyra varianter från olika delar av världen:

Bourgogne - Dominique Guyon Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2013 149 kr. Kalifornien - Calera Pinot Noir 2013 249 kr. Nya Zeeland - Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2014 149 kr. Australien - De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Pinot Noir 2014 149 kr.

Agrikultur's Angels

Livet känns lite extra spännande för tillfället. Äntligen börjar det hända saker. Tillsammans med en av mina absolut närmsta vänner samt kollega kock-Lina (Lina Ahlin) kommer jag inom en snar framtid att duka bordet. Så just nu går vi runt och bollar idéer med varandra dagligen om vårt framtida projekt.

För att du ska kunna hänga med ordentligt i svängarna vill jag tipsa om att ladda ner en app som du kan ha stor användning för om du ofta lyssnar på podcasts: acast.

Agrikultur's Angels, snart i hörlurar nära dig...

Ps. I helgen blev jag av med min vackra ögonsten. Vespan är stulen och befinner sig troligtvis långt ifrån Stockholm vid de här laget.

När man missar Valborg

Valborg, en högtid jag inte har firat på flertalet år.  Som jag hade sett fram emot att få värma mina små tassar framför majbrasan i lördags. Jag ville så gärna stå uppe på Stora Essingens berg och se ut över vårt vackra Stockholm bredvid en värmande eld. Jag skulle ta vackra bilder att lägga upp här i bloggen. Ni vet, sådär vackra bilder så att man blir tårögd och önskar att man själv varit där.

Min underbara, fantastiska man satte stopp för mina planer. Istället bjöds vi ut på en mysig middag hos min svåger. Det pratades om att se elden i Ekebyhovsparken på Ekerö. - Ja tack gärna, tänkte jag. Men elden missades. Vi åt god mat och jag fick mysa med mina fina vovvar som jag är extramatte till. Jag är nöjd och glad ändå även om vi missade brasan...

Kim the Beagle

...men eftersom jag har världens bästa man så ordnade han en egen majbrasa åt mig, gasspisen:

valborg

Bourgogne och Loire drabbade av frost

Morgonfrost kan vara något av det vackraste jag vet. Att tänka sig att något så vackert kan förstöra så mycket är svårt. Men i veckan slog frosten till i Bourgogne och Loire. I Bourgogne är det den värsta frosten sedan 1981 som drog in natten den 26 april och har förstört stora delar av årets skörd. Det är fortfarande för tidigt att säga hur mycket som är förstört. Samma natt drabbades även stora delar av Loire där det blev så kallt som -6 grader på vissa platser.

Så vad kan frost ha för konsekvenser för vinodlare? Många producenter och odlare är oroade inför fortsättningen av 2016. Frost innebär att vinrankorna kan ha förstörts. Eftersom det fortfarande är känsliga knoppar på rankorna som inte har blommat ut än är det ett kritiskt läge. Om knopparna fryser innebär det att de med största sannolikhet inte kommer att utvecklas till vindruvor. Skörden kommer att bli betydligt mindre. Kanske uppemot 50-70% mindre på sina ställen. Alltså färre flaskor att kunna sälja. Bourgogne är en av de regioner som efterfrågas mest. Liten produktion, stor efterfrågan = högt pris.

Decanter rapporterar både från Bourgogne och Loire.

Här hittar du nyheter från Bourgogne.

Kork vs. skruvkork

Igår var jag på en vinlunch tillsammans med en vinmakare från Australien som visade upp sina viner. Samtliga viner hade skruvkork, även hans prestigevin för 350 kr, vilket jag inte kunde låta bli att fråga om.  Jag må vara traditionell som älskar känslan av att öppna upp en flaska vin med min väl använda öppnare. Har gästen beställt ett mer exklusivt vin öppnar jag gärna flaskan så nära gästen som möjligt, för att den ska få uppleva hantverket på nära håll. Varje kväll som spenderas på restauranggolvet poppar jag vant och enkelt ett gäng flaskor nästan lika snabbt som om det vore en skruvkork. Varje gång jag får ett perfekt snitt i folien ler jag lite extra. Som jag har tränat på det med nervösa händer inför tävlingsmoment med dekantering på en scen. Kanske är jag gammalmodig och alldeles för traditionell här. Men jag förknippar fortfarande kvalitetsviner med just en riktig kork.

Så mitt envisa lilla jag var tvungen att ifrågasätta vinmakaren mitt framför två erkända svenska vinjournalister:

"Varför har du inte riktig kork till ditt prestigevin?"

Han, den stora vinmakaren från Australien med sin lantliga aussie-dialekt, kan ha blivit aningen provocerad för hans snabba svar blev:

"Det är ditt jobb som sommelier på en bättre restaurang att lära gästerna att vin kan vara minst lika bra med skruvkork. Att du bara köper in de bästa vinerna och även dessa kommer med skruvkork. Att korkdefekter undviks och att skogar genom att inte skövla träden för att kunna tillverka korkar till vinflaskor. För ett hållbart tänk måste vi använda oss av skruvkork. Och dessa viner lagras minst lika bra som de med kork."  

De två erkända svenska herrarna till vinjournalister föredrog skruvkork. Det är snabbt och enkelt. Och jag förstår er. Att det är snabbt och enkelt. Men ger det samma känsla av närhet till hantverket?

Nu går jag inte alls in på detaljer i skillnader av kork vs skruvkork. Jag tänker enbart på känslan. Du vet, den där fantastiska känslan av att väldigt försiktigt öppna en mogen flaska rödpang. När du försiktigt lirkar upp korken, tittar, doftar, känner efter. Är vinet korrekt? Vad säger korken?

På en tidigare arbetsplats köpte vi inte ens in viner med skruvkork, för att det för oss gav känslan av massproduktion. Vi ville ge gästen känslan av lyx och hantverk ner till minsta detalj. Jag vet att jag är klassisk och traditionell här. Jag inser snabbt att jag som sommelier har ett ansvar att utbilda gästerna om skruvkork. Att det kan vara lika lyxigt även det. Jag inser att jag behöver träna in ett snyggt sätt att öppna upp flaskor med skruvkork så att även det blir en show i sig. För på platsen jag är idag köper jag bara in viner för dess kvalitet, inte för flaskans förslutning.

Vad föredrar du, kork eller skruvkork? 

Men jag kan inte låta bli att vara traditionell i mitt tycke att en riktig kork ger mig en känsla av att vara närmare hantverket. Och så älskar jag mina vinöppnare. Nyast i samlingen och nybliven favorit är den blå öppnaren från italienska Fox Knives. Jädrar vad smidig den är att öppna med!

Idag ger vi Arvid Rosengren en fantastiskt stor applåd för att i natt ha korats till ny världsmästare i sommelleri. Tävlingen som senaste veckan har ägt rum i Argentina. WOW vilken prestation, vilket fokus, vilken visad ödmjukhet. Arvid, du är min idol. Och givetvis, grattis till Robert Andersson som slutade på en 12:e plats. Bra jobbat! Nedan en video när Sören Polonius utsatte Arvid för blindprovning mitt i vintern ute på gatan inför VM 2013. 

Missa inte den här texten om nattens vinst från Jancis Robinson.

[embed]https://youtu.be/9bGCYN8qfGM[/embed]

Bellavista bevisar att storleken har betydelse

I vissa sammanhang sägs det att storleken inte har någon betydelse, när det kommer till flaskstorlekar för vin är det dock helt tvärtom: storleken har betydelse. Något jag verkligen fick bevisat för mig när jag vistades en helg i Franciacorta, Italien, en sen novemberhelg.  Tillsammans med Punvkin och Maria blev det ett trevligt producentbesök hos Bellavista i det bubblande området Franciacorta. Punkvin passade på att spela in en liten video med Franciacortaciceronerna som du i övrigt inte får missa.

Så vad har då storleken med Franciacorta och Bellavista att göra? Att vin mår bättre i större flaskor har man väl hört talas om tidigare. De flesta viner smakar bättre från magnumflaskor och vinerna åldras inte lika snabbt i större flaskformat. Varför? Den enkla anledningen att vinet får mindre kontakt med luft i större flaskor. Det är mer luft i mindre flaskor, det kan vem som helst konstatera genom att titta på flaskorna och jämföra hur mycket luft kontra vin som finns i flaskorna. Men producenten Bellavista i Franciacorta tog allting ett steg längre än att se med blotta ögat och jämföra. Årgång 1987 buteljerade de exakt samma vin i fem olika flaskstorlekar: 1,5 liter, 3 liter, 4,5 liter, 6 liter och 9 liter.  Och dessa viner fick jag äran att testa emot varandra...

flaskstorlekar

Flaskan på 9 liter var av årgång -89, resterande flaskor innehöll årgång -87 med exakt samma vin. Aldrig någonsin har jag fått uppleva skillnaden hur vinet ter sig i olika format. Det var en häftig och lärorik provning tillsammans med Vittorio Moretti.

Franciacorta

Det var tur att italienska sommelierföreningen var på plats och skötte serveringen så att allt gick rätt till.

Storleken

Så hur var skillnaderna då? Ja, bilden nedan visar de stora skiftningarna i färgen. Minsta flaskan är i vänstra glaset och största flaskan i högra. Det vänstra glaset är gyllengult, alldeles guldigt medan det högra vinet är blekt i färgen. Bara färgen tyder på de olika mognadsfaserna.

Franciacorta

1,5 liter - Guldig i färgen, oxiderad i doften. Vinet har sett sina bästa dagar och borde ha druckits för längesedan. Knappt någon mousse kvar.

3 liter - Ljust gyllengul, lätt oxidativa aromer men fortfarande drickbar. Uppskattar man mogna viner (som jag gör) är det här supergott.

4,5 liter - Djupt citrongul. Aromerna visar tecken på ett moget vin men syran hänger kvar.

6 liter - Citrongul i färgen. Helt perfekt att dricka nu. I sina bästa år och det bästa glaset av de fem olika. Jag skulle aldrig någonsin kunna gissa rätt årgång på detta vin.

9 liter  (1989) - Ljust citrongul, känns ung i doften och har en hög bitande syra. Borde ha sparats i källaren ett par år till.

Alla deltagare vid provningen hade olika favoritflaskor som sig bör. Smaken är ju som baken - delad. Vinet jag ville dricka mer av var från Methuselahn då den enligt mig var i perfekt skick.

Vad är förresten Franciacorta undrar du säkert? - Franciacorta är en DOCG för mousserande vin i Lombardiet, Italien. De mousserande vinerna ska göras enligt den traditionella metoden, där vinet jäser en andra gång i flaskan, precis som i Champagne. Tillåtna druvor är Chardonnay, Pinot Nero och Pinot Bianco. Non vintage (NV) måste spendera minst 18 månader på sin jästfällning i flaskan innan de får börja säljas. I Champagne är minimum 15 månader. För årgångsvin gäller samma tid som i Champagne, minst 30 månader i flaskan innan vinet får lämna källaren. Bellavistas vinmakare Mattia Vezzola är grundaren till vinstilen Franciacorta Satén som är en blanc de blancs (vitt gjort av vitt) med ett lägre tryck i flaskan. I vanliga fall ska det vara ett tryck på 6 atmosfärer i franciacorta men i satén är det alltså endast 4,5 atmosfärer i. Ett lägre tryck ger en mindre aggressiv mousse, ungefär som Moscato d'Asti.

I Franciacorta fick jag lyssna till sångerskan Pilar och hennes låt där texten består av ett 70-tal druvsorter på italienska. En låt du måste lyssna på en italiensk afton medan du dricker vin från stora flaskor. Enjoy!

[embed]https://youtu.be/zqHNldtBPLE[/embed]

Så var det bevisat: Vin smakar bäst ur stora flaskor! 

 

En asiatisk afton

Att ens bästa vän är kock är få förunnat. Att hen dessutom har varit tvåstjärniga kock och haft trestjärnig praktik är ju inte sämre. Man kan säga att våra privata middagar håller en hög standard, oavsett vilken världsdel vi tar oss an. Tack kock-Lina för att du är min privata kock. Det är tur att jag åtminstone kan bistå med dryck. Visserligen är jag en mästare på Gyoza och en fantastisk prepp-kock...  Ibland säger bilder mer än tusen ord. Här är vår senaste söndagsmiddag "en asiatisk afton", självklart inleddes det med en GT eftersom det var internationella GT-dagen i lördags. Enjoy:

Alf TumbleGTGyoza Asiatisk TartarTartarJaque ChanceAsiatisk Miraval MajsIMG_0196 Gyoza

 

 

"Kaffe med mjölk, tack!"

Kaffe. Ett väldigt intressant ämne, speciellt för någon som mig som börjar lära sig dricka kaffe nu som 28-åring. Jag har inte kunnat dricka kaffe tidigare då jag har blivit riktigt illamående. Det lär inte bero på koffeinet eftersom jag kan hälla i mig Coca Cola och energidrycker. Så vad det beror på är väldigt oklart.  Det är nog egentligen de sista 2-3 veckorna som jag har börjat dricka kaffe på jobbet. Vi arbetar med bryggkaffe så det är vad jag dricker. Med en ganska stor mängd mjölk. Jag vet, jag är nybörjare. Jag har smakat vårt kaffe utan mjölk i koppen och det är fantastiskt gott men det blir helt enkelt för starkt för mig. När man häller i mjölk blir det också en mindre mängd koffein. Espresso kan jag inte dricka alls.

Här kan du läsa 19 saker du måste veta om kaffe.

Bönorna vi använder kommer från fantastiska David Haugaard, även kunglig hovleverantör. Han är en riktig mästare på kaffe och en stor inspirationskälla. Lite är det nog hans förtjänst att jag vill kunna dricka kaffe. Vårt bryggkaffe är så oerhört elegant och en perfekt avslutning efter maten till kanske den bästa kakan i världen, hallongrottan.

En sak som har snurrat i mina tankar sedan jag försiktigt började dricka kaffe är dilemmat om mjölk i kaffet. Eller, det är inte själva mjölken som är dilemmat, snarare hur den används. Det här är ett ämne jag var tvungen att diskutera med branschkollegor häromdagen och det fanns två sidor av det hela.

Dilemmat: Att hälla mjölk i kaffet innan man har smakat kaffet borde vara som att salta maten innan man har smakat och känt av om salt behövs. Eller att ha ketchup på köttfärssåsen innan den har smakats. 

Varför? Jag anser att kaffet bör smakas innan man har i sin trotjänare mjölken eftersom kaffe kan vara så olika i karaktären. Har du ditt klassiskt hårdrostade bryggkaffe hemma så är det givetvis fritt fram att dränka med mjölk. Men är du på restaurang eller café rekommenderar jag att smaka först. Kaffebönor som kommer från exempelvis David Haugaard, Sthlm Roast eller Koppi har en mjukare rostning som ger ett annorlunda kaffe som ofta bör avnjutas utan mjölk. 

Så hur dricker du ditt kaffe? Är du kockens största fiende och saltar maten innan du har smakat?

 

Mina bästa bröllopstips

Bröllopet. För många är det livets viktigaste dag. Man vill att allt ska vara perfekt och att det ska bli en dag att minnas i evigheter. Min dag var förra sommaren, dagen då jag fick känna mig som en blivande drottning. Jag tillhör perfektionisterna och som många kvinnor vill jag ha stenkoll på allt själv. För att du som tillhör samma kategori som jag ska undvika att bli en bridezilla vill jag här dela med mig av mina bästa bröllopstips. Är det något jag själv ansåg var viktigt så var det att undvika att flippa ur...

Platsen för vigsel och fest är viktigt. Men den är viktigt för er, inte gästerna. Välj en plats där ni känner er bekväma och kan slappna av. Min dröm har alltid varit att få gifta mig på en alptopp. Vi pratade om det och övervägde tanken. Det var egentligen planen. Till slut kände vi dock att vi ville dela dagen med familj och vänner vilket inte hade fungerat lika enkelt om vi var på en snötäckt alptopp. Det blev alltså plan B. Vigsel i kyrkan där jag döptes och fest på en vacker gård precis invid kyrkan, där jag hade min häst uppstallad under tonåren. En plats där vi båda växte upp. Platsen är viktig och det är bara ni själva som kan bestämma om ni vill vara hemma i trädgården, på en tropisk strand, i ett slott eller en lada på landet. Det är endast ni själva och er budget som styr. Ingen annan.

Foto Victoria Stillwell

Jag vill ha kontroll på situationen och har svårt att lita på att andra sköter sitt jobb. Alltid. Du kan styra mycket själv, men av egen erfarenhet, ta hjälp av andra. Delegera ut uppgifter och gör inte allt själv. Jag gjorde det mesta på egen hand vilket kanske gjorde mig lite väl trött... I efterhand känner jag att det hade varit smartare att be om hjälp med fler saker. Du måste inte sitta och skriva alla inbjudningar för hand ensam mitt i natten efter jobbet. Du kan be mamma eller svärmor att skriva på kuverten. Eller varför inte en vän.

Foto Victoria Stillwell

Peka ut vad andra kan göra. Eftersom jag själv är i krogbranschen har jag mycket kontakter och vet hur man anordnar en fest. Ditt bröllop är ett ypperligt tillfälle att utnyttja alla kontakter du sitter inne på. När du tänker efter så känner du nog fler du kan ta hjälp av än du tror. Du kanske känner en fotograf, musiker, reklamare, florist och konditor? Eller så känner du någon som känner någon... Är de duktiga på vad de gör är det bara att prata med dem och se om de vill hjälpa till. Anlitar du proffs så är det lättare att släppa taget och låta de sköta sitt. Och det här är viktigt: låt dem göra sin grej. Ge dem en hint om vad ni själva gillar och låt de skapa därefter. Jag lovar att det kommer bli så mycket bättre än om du själv bestämmer allt i minsta detalj.

Foto Victoria Stillwell

Jag är väldigt glad att jag hade så fantastiska människor omkring mig som fick mig att slappna av och litade på att de gjorde ett utmärkt jobb. Min florist gav jag några bilder på buketter som jag tyckte var fina, därefter fick han skapa själv. Jag hade ingen aning om hur buketten skulle se ut förrän den hämtades. Jag själv hade aldrig kunnat ens föreställa mig vad jag fick. Samma sak när det kom till vår tårta. Jag berättade för Tea som gjorde vår tårta vilka smaker vi ville ha och vilken färgskala vi önskade. Därefter fick hon fria händer. Första gången jag såg resultatet var när vi skulle skära upp tårtan. Och det kunde inte ha blivit bättre. Varken tårtan eller buketten.

Foto Victoria Stillwell

När du känner dig trygg med människorna omkring dig kan du själv få en fantastisk dag. Och det är ju målet med dagen, att den ska vara som i en saga. Låt proffsen skapa frisyren och sminket. Ge dem fria händer. Min frisör som gjorde bruduppsättningen sa något till mig när och fixade mitt hår som gjorde mig så glad: Det är så härligt med dig Danni att du är så lugn. Jag har aldrig varit med om en brud som är så cool. Det är så himla skönt att få skapa på egen hand. 

Foto Victoria Stillwell

Det är helt okej att vara nervös.

Foto Victoria Stillwell

Klänningen ja... Det sägs att när du ser klänningen så vet du att det är den som gäller. Så även för mig. Du kan ha en bild i huvudet av hur du vill att den ska se ut. Men jag lovar dig, det kommer bli något helt annat i slutändan. Jag själv hade en bild av en enkel gammaldags spetsklänning. Tänk 20-tal. Resultatet blev lite annorlunda. Det var ryggen jag föll för. Den virkade helt fantastiskt mönstrade bara ryggen. Och ja, den blev något helt annat än vad jag hade tänkt mig från början. Men när jag såg den blev jag såld. Då är det bara att ge med sig.

Foto Victoria Stillwell

Se till att ta mycket bilder. Anlita en proffsfotograf men be också vänner fota mycket. Ställ upp ett kamerastativ någonstans på festplatsen och låt gästerna ta egna bilder. Det ger ett riktigt gott skratt när man bläddrar igenom alla oväntade bilder ett par veckor senare. Bilderna är det enda som finns kvar efter festen, tillsammans med alla vackra minnen.

Foto Victoria Stillwell

Bjud på er själva. Skratta och ha roligt tillsammans. Glöm inte att det här är er dag. Den enda dagen i livet då allt fokus ligger på just er, ni två tillsammans. Ta vara på stunden och njut. varenda sekund.

Foto Victoria Stillwell

Drick det ni vill. Ni bestämmer. Vill ni dricka champagne hela dagen, ja då är det precis vad ni ska göra. Men glöm inte att dricka mycket vatten också, speciellt om det är varmt och soligt. Det är en lång dag... Vi som älskar champagne kände att det var viktigt för oss att få avnjuta det under vår dag istället för att ta något billigare alternativ som cava eller cremant. Vi valde att dra ner på kostnaderna någon annanstans. Champagnen var viktigt och vi visste att vi skulle ångra oss djupt om vi inte fick ha som vi ville.

Om ni i vanliga fall är nöjda med cava, ja då är det vad ni ska dricka på ert bröllop.

Foto Victoria Stillwell

Njut av stunden även tillsammans med din bästa vän. Hon är minst lika nervös som du och förhoppningsvis väldigt stolt över dig denna dag. Stunder som dessa får man inte särskilt många fler av i livet. Sitt ner, ta vara på ögonblicken ni får ihop. Gråt en skvätt av lycka tillsammans. Kramas och håll om varandra.

Foto Victoria Stillwell

Och återigen, glöm inte att ta vara på nuet. Känn er som kung och drottning för en dag. För det är just precis vad ni är.

Foto Victoria Stillwell

Ovan var mina, brudens, bröllopstips och tankar. Men det känns också viktigt att ge brudgummens sida av det hela. Så nedan har ni Tompas giftastips:

  1. Hitta en partner :) 
  2. Fyll rispåsarna i god tid innan bröllopet – detta för husfriden då bruden i giftastider lätt kan stressas upp över småsaker…
  3. Som brudgum måste du ha koll ALLA viktiga detaljer, det är mycket mer än en ring på fingret. Du MÅSTE ha koll på följande: datum och plats för vigsel, samt klockslag (missar du någon av dessa detaljer kommer du ligga illa till…)
  4. Se i god tid över den klädsel som du (din partner) har bestämt att du ska bära.
  5. Räkna med två skjortor, minst! Planera för fläckar…
  6. Utöver detta rekommenderar jag sköna skor då det finns risk för dans, Resorb för dagen efter och att försöka dricka lite vatten under kvällen :)

Utöver detta rekommenderar jag dig att ge vigselringen till din bestman innan vigseln, för oavsett hur lugn du känner dig kommer stressen infinna sig, så ju färre detaljer du behöver tänka på själv desto bättre. Det vill säga saknas ringen i kyrkan står du fri från skuld!

 Njoy!

Foto Victoria Stillwell

Foton: Victoria Stillwell 

Vill du veta mer om mitt bröllop kan du läsa här. Och även här. Vad vi drack finner du här.

Wine & Culture testar slovenskt mousserande

I helgen var jag och kock-Lina och åt på Omakase Köttsköjd. Innan middagen så busade jag till det lite och utsatte henne för lite blindprovning. Resultatet med en video från Wine & Culture ser du här: https://youtu.be/l8d7W0DRBkg

Gitarren står pappa Michael Nannini för. Trevligt när man kan sammarbeta, father & daughter.

Gyllene regler inför ditt krogbesök

Då jag spenderat många år på restauranggolvet tänkte jag komma med lite tips inför ditt krogbesök. Kanske tillhör du de som inte går ut så ofta, eller så går du på krogen flera dagar i veckan. Även den sistnämnda typen kan ibland behöva friska upp minnet litegrann... Dålig service toppar listan av vad gästerna irriterar sig mest över. Så vad kan du som gäst hjälpa till med innan besöket för att få ut det bästa av din kväll? Låt oss ta en liten titt:

- När du bokar bord, ange antal gäster inklusive barnen om de sitter på en egen stol. Ja, det händer att folk bokar för fyra och dyker upp sex personer (fyra vuxna och två barn).

- Om någon i ditt sällskap får förhinder och inte kan följa med på er planerade utekväll, meddela restaurangen innan ni kommer att ni blir färre. Helst igår. Varje tom stol är en förlust för krogen och får de veta i tid att ni inte är fulltaliga får restaurangen chans att fylla upp med andra gäster från väntelistan som blir lyckliga över att ha fått platser. Vid ett annat tillfälle kanske det är du som står på väntelistan och får plats!

- Har ni blivit akut magsjuka och inte kan komma, glöm inte att boka av ert bord. Om restaurangen bara har telefonen igång under vissa tider som gör att det inte går att ringa, skicka ett mail om att ni ligger hemma och kurerar er. (Det låter bättre än att ni egentligen ska på fest hos grannen). Oavsett anledning till att ni inte kan komma, boka av ert bord så att krogen kan fylla på med andra gäster. Om du följer Daniel Crespi på Instagram så har du nog redan förstått att en "no-show" inte uppskattas av krögare. Och återigen, ett avbokat bord kan innebära att du i framtiden får bord genom väntelistan.

images

- Är du allergisk mot några ingredienser? Meddela det när bokningen görs. Restauranger gör idag sitt bästa för att hjälpa till med alla allergier genom att fråga när gästerna bokar bord men hjälp till genom att informera själv också. Var det din vän som bokade åt er och missade att du är allergisk mot ostron? Informera din serveringspersonal när denne tar upp er beställning att du är allergisk. Ser du inte ingrediensen du inte kan äta på menyn? Informera ändå. Kockarna kan ha ostron i någon sås eller smugit ner nötter i en rätt utan att ha skrivit ut det i menyn. Vi vill lika lite som du att du ska få en allergisk chock. Jag lovar.

- Vegetarian? Har restaurangen en fast avsmakningsmeny är tipset att även här informera innan om specialkost. Detta för att du ska få lika bra upplevelse som alla andra gäster. Idag finns det många olika varianter av vegetarianer. Någon äter fisk, en annan äter kyckling men inte rött kött. Den tredje äter bara vilt kött medan den fjärde inte äter något från djurriket alls. Lika bra att vara på den säkra sidan och berätta hur du vill ha det med andra ord.

- Under ditt besök, glöm inte att ett glatt humör kommer man långt med oavsett vem man är :)

Jag skulle kunna skriva en hel bok om jobbet i ett par serveringsskor och vad som händer på krogen, men jag lämnar det åt Restauranghyfs som gör det på ett underhållande sätt. Åtminstone för mig som är i branschen.

Tre månader av lyckorus på Agrikultur

Nittio dagar har sprungit förbi snabbt som blixten. Att vi skulle känna oss varma i kläderna efter såhär kort tid kunde nog ingen ana. Åtminstone inte vi. Jag känner mig lyckligt lottad som får äran att arbeta med det jag brinner för på en mänsklig nivå. En nivå som gör att livet hinner ifatt. Och jag är så tacksam för de människor jag spenderar dagarna tillsammans med: Kock-Lina, Fille, Joel, Dessie och så han som ser till att jag lever livet till fullo, min stöttepelare och sommelierkollega Jon. Agrikultur kan vara den roligaste arbetsplats jag har haft. Även om mina år i Verbier är svåra att mäta sig med. Vad som gör det extra roligt att gå till jobbet är alla nöjda gäster. Det finns en kommentar som klår alla andra när det kommer till ris och ros:

Det här stället vill jag uppleva igen och återigen.

För det måste väl ändå vara målet som restauratör, att få gästerna att vilja komma tillbaka? Inget betyg eller någon recension kan slå återkommande själar. Och när det är folk från området, våra grannar, som kommer flera gånger måste man ändå le lite extra. Det är kul på riktigt.

Men bra betyg och fina recensioner ger självklart energi. Så jag måste bara dela med mig av flera fantastiska skriverier om oss sedan öppningen för tre månader sedan:

Eater - The 10 Hottest Restaurants in Stockholm Right Now, March 2016

SvD - 5 av 6 i Krogguiden: Smakmagi på lyxig minikrog

Metros Jonas Cramby - Förbannat gott, här vill man äta ofta

23 av 25 i DI Weekend - Elegans med en stor skopa kärlek

4 av 5 i DN - Opretentiös pärla med hög ambition

Taffel.se Lisa Förare Winbladh

Vår vän Olive Hummer besökte oss också.

Vill du läsa mer om min arbetsplats Agrikultur finns här en artikel från tidningen Gourmet som skrev om oss inför öppningen. I senaste numret av White Paper skrev min bloggkollega Jon Hansson en riktigt bra artikel om arbetsmiljön på krogen och hade bland annat en pratstund med mig. Helt klart värt att läsa.

Jag kan inte upprepa det för många gånger: återkommande gäster är det absolut bästa betyget en restaurang kan få. Att ha stamgäster efter tre månader är balsam för själen. Och det skålar vi får. Trevlig helg!

Domaine Antonin Guyon i Bourgogne

Sedan en kort tid är Lively Wines ny importör av Bourgogne-producenten Domaine Antonin Guyon. Jag hade den stora äran att få en egen pratstund med Hombeline Guyon när hon var på besök i Stockholm förra veckan.  Antonin Guyon

Eric från Lively Wines, jag och Hombeline Guyon. För ett par år sedan arbetade jag på Primewine Bar på Östermalmstorg (idag Sannas),   som till en början var importören Primewines showroom. Det innebar att alla viner som serverades kom från deras sortiment. Primewine stod då för importen av Antonin Guyon. Då var min kunskap på nivån att jag kunde skilja vitt vin ifrån rött och tog till mig snabbt att Pinot Noir gav ett lätt och elegant vin. Vi hade Domaine Antonin Guyon Gevrey-Chambertin La Justice på glas då och så fort en gäst ville ha ett lätt och elegant vin så var det vad jag sålde. För det var ju Pinot Noir. Varför blir livet så mycket mer komplicerat när man lär sig mer? Nåja. Under min tid på Primewine Bar hann jag med att provsmaka detta vin i princip dagligen, vilket till slut ledde till att jag tyckte att vinet kändes tråkigt och uttjatat. Så dum man kan vara.

Domänen, belägen i Savigny-Lès-Beaune, grundades på 60-talet av Antonin Guyon som då var 55 år gammal. Idag är det hans söner, Dominique och Michel, som driver företaget och dess 55 hektar med hjälp av vinmakaren Vincent Nicot. Hombeline som var i Stockholm är dotter till Dominique och jobbar med familjeföretaget. Från och med nästa år är domänen biodynamisk certifierad. Alla druvor plockas för hand och sorteras två gånger, först en gång i vingården och därefter arbetar 10 personer i vineriet med att sortera ut de bra druvorna som får användas i vinmakningen. Redan inom 30 minuter efter skörd når druvorna vineriet. Jäsningen sker naturligt och i vineriet är all utrustning toppmodern for att kontrollera temperaturen i tankarna. Musten får ligga på gammal ek från den bästa skogen i Frankrike.

Antonin Guyon

Något vi behöver lära oss här i Sverige är att prova vin i den ordning de gör i Bourgogne: det röda först och därefter det vita. Varför? I Bourgogne är de röda vinerna väldigt lätta och eleganta gjorda på den röda druvsorten Pinot Noir. Medan de vita Chardonnay-vinerna ofta ger lite fetare känsla i munnen. Om du testar en fet och krämig vit Mersault innan du smakar på en superelegant röd Chambolle-Musigny kommer du knappt att känna någon smak alls av den sistnämnda. Provningsordningen är alltså rött före vitt.

Hautes Côtes de Nuits la Dame de Vergy har funnits på bolaget ett par år nu och är en storfavorit hos många. Det är ett fantastiskt instegsvin för de som vill lära sig hur Bourgogne smakar.

Antonin Guyon Antonin Guyon

När jag provar viner som dessa kan jag få svårt att skriva ner mina tankar. I detta fall tittade jag mest på Eric och sa Wooow vilket för mig räcker långt. Dagens favoriter var Chambolle-Musigny Les Cras 2012 och Corton-Charlemagne Grand Cru 2012. Chambolle för sin feminina elegans, välbalanserade syra och rödfuktighet som kommer leva länge. Corton-Charlemagne för att, ja jag vet inte riktigt vad som behövs sägas? En grand cru med otroligt bra balans, elegant struktur och en smak som håller i sig i evigheter. Jag kan dricka dessa viner dagligen om det skulle behövas...

Vi träffades på Guldtaxen som är Lively Wines nya lilla mötesplats. Där kan även du få gå på provningar. Anmäl dig på deras hemsida för inbjudan till vinprovningar och andra event. Det är skoj!