Vad läsarna vill veta

Jag får en del mejl från läsare som vill ha hjälp. Man undrar exempelvis vilket vin som fungerar till en viss maträtt eller vill ha tips på allround-viner som är bra att ha hemma. Men, vad de flesta ändå frågar om är tips på vad man kan ge bort. Oftast vill man ha presenttips på vad man kan ge till någon som fyller jämnt. Och visst är det roligt med en riktig dyrgrip. Som en flaska Krug eller Dom Perignon. Champagne går alltid hem. Less is more sägs det ju.

Häromveckan fyllde min svåger år. Han var en riktig utmaning att bita i när det kom till present. Det är nämligen så att han tillhör de där som inte tycker om vin. Han är en öldrickare kan man säga. Men för några veckor sedan tog jag med en flaska vin hem till honom när vi åkte ut på middag. Ett vin som han, mot min förvåning, verkligen uppskattade.

"Det här var ju lätt och trevligt, inte sådär tungt och strävt som farsans viner brukar vara. Gott!"

Perfekt, nöten var knäckt. Jag förstod vilken typ av viner han skulle kunna tycka om. Jag hade tagit med mig en fantastiskt fin Grenache från Kalifornien. En av mina storfavoriter. A tribute to Grace. Så mitt uppdrag blev att plocka ihop en låda vin till en person som inte riktigt gillar vin. I uppgiften ingick att plocka ut viner i en prisklass som han sedan själv skulle kunna köpa vin för. En flaska Krug kändes därför helt onödigt. Så det blev viner i en lätt och elegant stil. Viner som man kanske inte köper på sig själv men som är roliga att testa för någon som inte har vin som största intresse, som en PX-sherry. En ögonöppnare helt enkelt.

Mitt presenttips till er läsare: Plocka ihop en låda med olika viner och skriv instruktioner för varje flaska, exempelvis "Denna flaska dricks ihop med Pelle och Lotta." eller "Dricks tidigast om 5 år!".

Presenttips

Går du och funderar över något som har med dryckesvärlden att göra? Mejla mig på daniella@wineandculture.se så svarar jag så fort jag kan.

Våren och dess vackra färger

Äntligen börjar färgerna spraka och jag kan inreda med blomster.Agrikultur pryder vackra Ranunkels borden tillsammans med de klassiska Koholmen-lyktorna. Ranunkels och Anemoner kan vara de häftigaste blommorna jag vet. Man blir så fantastiskt glad av färgerna. Tänk att något så enkelt som blommor kan ge så mycket energi. Ranunkel Billecart-Salmon

En annan slags energi, riktig sådan, är ju mat. Asiatiskt är en favorit i mitt hem. Häromdagen när jag kom hem riktigt trött efter att ha ridit tre hästar slängde jag ihop en nudelwok med några enkla ingredienser. Shiitakesvamp, pak choi, edamamebönor, vitlök och en massa chili kombinerades med äggnudlar, pocherat ägg och sesamfrön. Och ett glas Billecart-Salmon Rosé. Jag var tvungen att inviga mitt nya efterlängtade superglas...

Tänk om våren gav mig energi att hitta tillbaka till träningen?

Vitaminbomb till frukost

Jag är, helt ärligt, värdelös på att äta frukost. Har nog aldrig riktigt ätit frukost om jag tänker på det. Förutom de gånger jag motvilligt blivit itvingad något på väg till skolan. Oftast en smörgås i handen. Min man gör, när jag har tur, våfflor till mig och lägger i kaffefilter som take-away när jag är i farten. I perioder kan jag vara duktig på att göra smoothies. Jag älskar smoothies för att de är lätt att ha med sig i en flaska på språng. Och så kan man slänga ner lite av vad som finns hemma i blendern. Frysta bär är något som alltid bör finnas hemma i frysen. Det bästa är såklart att plocka en massa själv under säsong och frysa in. Men osockrade från affären går också bra.

Den här morgonen kände jag för en riktigt vitaminbomb till frukost och min smoothie såg ut såhär:

Smoothie

Dagens vitaminfyllda ingredienser:

1 dl blandade frysta bär (gojibär, havtorn, blåbär, björnbär, tranbär, röda vinbär) 4 st färskpressade blodapelsiner 3 st passionfrukter 1 msk chiafrön 

Mixa allt i blendern. Servera i ditt favoritglas.

Vi får se hur många veckor det dröjer tills jag är lika duktig igen på morgonen. Föredrar ju att sova så länge det går, nattuggla som jag är...

En lördagskväll på Pubologi

Jag har inte riktigt förstått det här med lediga lördagar än. Men fytusan vad roligt det är att kunna undersöka krog-Stockholm på lördagskvällar. Ja, det är ju då de flesta har öppet. Men inte vi på Agrikultur. Du kommer, så länge jag arbetar på restauranggolvet, aldrig se mig recensera en annan krog. Men, jag älskar att ge tips om mina smultronställen. Ett av dessa är Köksbordet på Pubologi. Det är, enligt mig, ett av de absolut bästa bord man kan spendera sin kväll vid. Kock-Lina hade aldrig varit där så självklart var jag tvungen att introducera henne för bordet jag har suttit vid X antal gånger. Maten är givetvis top notch men det bästa är sällskapet av kockarna och att man får ha full kontroll över vilken musik man vill spela. Detta kan leda till ett battle av låtar från uppväxten. Perfekt sysselsättning till god mat och dryck. Ungefär som en hemmafest när alla vill välja musik, men mer uppstyrt. Du får köa max 5 låtar och därefter är det din väns tur. Robert Broberg - Öken och The Pinks är sånt som kan dyka upp när du minst anar det. Ja, det finns mycket man inte vet om sina vänner...

Bilden högst upp är råstekt hummer, torkad Karl-Johansvamp, pilsnervinäger & konserverade nypon. Kvällens bästa rätt, tillsammans med ett av de första snacksen som var en liten råräka med krasse och räksalt. Jag beställde in en flaska Melville Chardonnay Inox 2005. Mest av nyfikenhet då jag besökte Melville när jag var i området för några år sedan. Fantastiskt gott vin som dock blev lite för smörigt efter ett tag för mig. Mr Crespi informerade mig dock om att det är nada/noll ekfat, alltså bara ståltank för denna pjäs. Skulle gärna testa en yngre årgång och uppleva fräschören. Men, det är de jag älskar med vin. De kan ge dig smakassociationer som kanske inte alls stämmer in på tillverkningen. Och det är helt ok. Jag har inget alls emot att ha fel. Tvärtom är det roligt att överraskas.

Pubologi Pubologi

Bilden ovan är Ankteknik x 5  som bestod av bröst, lår, hjärta & lever. Tillbehören bestod av kål med picklad libbsticka & jus aigre doux. Den var, som min vän sa, riktigt bra kompis med Macvin du Jura från Chateau D'Arlay.

"Bilder på maten från ditt krogbesök?" undrar du nu? Just det, mitt nyårslöfte. Vi lät bli att ta bilder på maten en bra bit in i middagen. Men efter ett par glas vin sa vi alla tre "Äsch, skitsamma nu kör vi!" Och min ursäkt var att jag behövde bilder till det här inlägget, det blir ju så trist utan bilder att visa er...

Måste också dela med mig av hur stolt jag är att få arbeta med eldsjälar som Filip Fastén och Joel Åhlin. Filip, som igår skrev så bra på sin FB att jag måste dela med mig av texten: Ledig lördag på @agrikulturrestaurant. Dock inte för alla de eldsjälar där ute som jobbar med det Svenska Lantbruket. Det är ni som borde få ha pampiga galor, "stjärnregn", berömmelse och stjärnstatus. Tack för att ni kämpar och gör det ni gör. Vem vet, en dag kanske t.o.m Svensson kommer välja en marginellt dyrare produkt i matbutiken för att stödja er så att nästa genration kan få möjlighet att träffa er. Men troligtvis nog är vi alla för dumma för det. Tack för att ni finns. Utan er är det omöjligt att vara någon som mig.

Ja, många är matprogrammen i TV-rutan där matlagning nästan har blivit en statusgrej. Jag önskar riktigt bra program om lantbruket för att folk ska förstå innebörden av hantverk och hur viktigt det är att köpa närproducerat. Med de orden önskar jag dig en riktigt trevlig söndag.

Missa förresten inte kock-Linas och min påskmeny som du hittar här. 

En ny upplevelse av grönt te på Yasuragi

Vi har gjort ett debutbesök på Yasuragi. En plats jag velat åka till flertalet gånger men det här med att lägga pengar på sig själv är inte alltid högst upp på prioritetslistan. Ett gäng smarta vänner gav oss ett presentkort i bröllopspresent. Det tackar vi ödmjukast för. Vilken magisk gåva. Idén att åka dit en kall februarisöndag var nog ett genialiskt drag av mig. Jag bokade in oss i ett Superior-rum och överraskade Tompa med att få gå på fish spa. Det här med fish spa har vi testat på Bali och jag som är rädd för fiskar avstod glatt denna gång. Och tur var väl det för fiskarna på Yasuragi var av storleken betydligt större än i Indonesien... Visst är vi förresten snygga i våra samuraidräkter som fått följa med hem?

Tompa samurai Daniella samurai

Jag träffade på min vän ponnymamman som också besökte Yasuragi med sina vänninor. De tipsade om klangresa vilket vi var tvungna att testa. Samurai-Tompa somnade snabbt och var svårväckt. Det här med klangresa borde man göra oftare.

Tillbaka i rummet före middagen överraskades vi med frukt och bubbel. Jag vet inte om alla får detta eller om mina vänner kan ha haft något med detta att göra...? Glada blev vi iallafall!

Yasuragi

Det blev middag i restaurang Teppanyaki som vi blivit rekommenderade. Terppanyaki är ju fantastiskt gott och ett roligt koncept att ha kocken framför dig med sin stora spishäll. Middagens stora överraskning blev nog ändå dessertdrycken. Visst har jag hyfsad koll på sake sedan tidigare och har testat igenom mycket med Sveriges egen sakemästare Åke från Akebono. Men nu serverades jag en helt ny smak. En Umeshu smaksatt med grönt te. Jäklar vilka fyrverkerier i gommen! Det här är gott. Riktigt gott. Choya Ujicha heter flaskan och är alltså en Umeshu infuserad med japanskt grönt te. Umeshu enkelt förklarat skulle man kunna säga är en fruktlikör gjord på umefrukt, en japansk plommonart. Men med betydligt lägre alkohol, endast 7%. Sötman och smaken av bittermandel från umefrukten tillsammans med friskheten från det gröna teet är underbar. Det här skulle jag kunna dricka alldeles för mycket av. Hipp hurra för den här flaskan! Distribueras av Akebono såklart. Wow!

Choya_ujicha

"Då som nu för alltid"

Kungsgatan, Stockholm, en söndag i januari. Vi promenerar till tunnelbanan. Kvällen har spenderats på bio, En man som heter  Ove, därefter stillades hungern på Surfers. Plötsligt ser vi att Kungsgatan är avspärrad för trafiken. Stockholm ligger öde och världen håller andan. Mitt på går en enorm orkester. Det är mörkt ute. Mystiken kring orkestern går att ta på. Vad är det som händer? Filminspelning. Musikanterna ser ut som zombies. Jag vill filma det som händer, men så nära får ingen gå. Vi är trötta och går vidare för att hinna med tunnelbanan. Och så tänker vi inte mer på det här. Söndag kväll den 13 mars. Jag får ett sms av kock-Lina:

"Vafan det var ju detta vi hamnade mitt i!!!"

Och en länk till videon:

[embed]https://youtu.be/bubOcI11sps[/embed]

Idag kom det. Pressmeddelandet. Kent går i graven. 17 december 2016 gör de sin sista spelning på Tele2 Arena i Stockholm. Jag är mållös. Har blandade känslor. Kent säger med sina egna ord:

Vi har alltid försökt gå våra egna vägar. Tack till alla ni som brytt er om vår musik. Tack till alla er som kommit på våra konserter, från de första trevande kaos-gigen på små klubbar under det dimmiga nittiotalet till de stora scenerna. Ni har gjort det möjligt för oss att fortsätta.

Det finns inget annat band eller någon annan artist som betytt lika mycket för mig som Kent har gjort. De har hängt med sedan jag hade min första praktik i skivaffären Megastore på PUB som 13-åring. Jag hade hört de innan när pappa spelade deras skivor hemma, men jag tog åt mig texterna ordentligt när jag fick några skivor i present efter avslutad praktikperiod. Idag har jag alla skivor. När jag skulle gifta mig i somras fanns det en låt som kändes given att ha i kyrkan. Utan dina andetag. En av de vackraste texter jag någonsin har hört. Min största dröm var att Jocke Berg skulle sjunga låten i kyrkan. Jag lyckades få tag i hans mailadress och skickade kaxigt iväg ett mail och frågade om han kunde uppfylla min dröm. Jag förväntade mig självklart inget svar. Men ibland måste man våga. Pappa sjöng så vackert sin version av låten till mig och min man under vår vigsel.

Jocke Berg. Han måste vara Sveriges bästa låtskrivare genom tiderna.

Jag har serverat flertalet kändisar under min tid på restaurang, men jag är absolut ingen som blir starstruck. Trodde jag ja. Sedan klev han i genom dörren på en tidigare arbetsplats. Jocke Berg. Jag blev mållös. Då slutade min hjärna att fungera för en stund. Hans texter har påverkat mig genom livet. Jag har lyssnat på högsta volym under mörka perioder i tonåren. Skrålat varenda textrad på konserter och cyklat hem i mörket från stallet med Kent i lurarna.

Jag har varit i Globen med ett lika stort fan, i en vitklädd Stadion, haft picknick utanför en festival, bjudit en vän till Uppsala för spelning. Jag är uppriktigt ledsen att jag missade den lilla intima spelningen på Cirkus för ett par år sedan. Nu är det alltså sista turnén. Biljetter släpps på lördag. Jäklar, nu måste jag turnera runt Sverige, Norge och Danmark...

Tack för alla magiska stunder ni har gett mig. Alla minnen ni skapat, alla texter jag kunnat känna en samhörighet med. Alla intryck och avtryck. Jocke; du är min hjälte för du vågar vara rak. Tack för allt. Då som nu för alltid.

pm-header

 

Visste du förresten att Kent släppte egna viner för ett par år sedan? Idag finns ett vitt kvar i BS. Kent II Edizione från producenten Tua Rita.

https://youtu.be/KVr-55hiMNg

När två världar möts

Det är lika bra att jag introducerar er, risken är stor att ni ses igen. Låt mig presentera ponnyn Corné: Corné är en C-ponny som jag sedan 1 mars hyr på heltid. Första gången vi fick bekanta oss var i januari när jag bestämde mig för att börja på ridskolan tillsammans med ett gäng jag red med under tidiga tonåren. Vi kallar vår hoppgrupp på torsdagskvällar för tantgruppen. Tantgruppen är bland de roligaste som hänt mig på senare tid. Ett perfekt sätt att förena nytta med nöje. Att få hoppträna och skratta tills man får ont i magen tillsammans med gamla vänner.

Instruktören Ella parade ihop mig med Corné, hon trodde att vi skulle passa varandra perfekt. Varför? Han var en vild odåga som småflickorna inte kunde hantera. En vilsen själ som inte hittat rätt. Första gången jag satt på honom var han vild och het. Jag var tvungen att styra in i väggen för att få stopp på kraken. Jag kunde inte sluta tänka att jag var en värdelös ryttare, det här kommer aldrig gå. Men Ella, som vet vilka slags hästar jag hanterat genom åren, matchade oss perfekt. Idag, efter bara två månader i varandras sällskap, litar han på mig och låter mig flyga över hindren. Precis den där känslan utav att sväva som jag så länge har längtat efter. Efter i höstas är Corné  precis vad jag behöver. Den perfekta terapin för en stressad själ. Jag vet inte riktigt vad det är med vilda hästar jag älskar, men av någon konstig anledning har jag ett lugn som verkar smitta av sig ordentligt på hästarna. De knasiga, vilda, heta ponnybusarna gör mig extra lugn.

Corne Corne

Jag ägnar alltså mycket utav min lediga tid i stallet, vilket gör min man enormt besviken och ännu mer uppmärkamshetskrävande. Sex dagar i veckan är jag där, på ridskolan jag lärde mig rida som 5-åring. När man befinner sig på en ridskola träffar man på många olika sorters människor. Allt från nybörjarknatten på den lilla shettisen, elitryttaren och ponnyföräldrarna. Både nybörjarföräldrar och de som mockar åt sina döttrars ponnyer i väntan på att få åka hem och äta middag. Häromdagen överhörde jag en nybörjarpappa prata med ridskolechefen medan jag mockade åt Corné. Jag kunde inte sluta att skratta i tysthet medan jag tjuvlyssnade genom boxspringorna:

Pappan älskar att vara ute i naturen. Han är en duktig extremskidåkare (påstod han) och åker varje år till Alperna för att få pumpa puder offpist. Han gillar även att gå på tur med skidor och att cykla mountainbike. Han är en riktig tuffing helt enkelt och bäst på allt. På många sätt påminner han mig om min styvfar. Sedan hans dotter börjat rida har han inspirerats utav cowboy-filmer med John Wayne och vill börja rida. Men han är för cool för att gå på ridskola. Han kan tänka sig att gå en termin för att lära sig grunderna, men sen vill han bara rida ut i skogen tillsammans med sin dotter. Han vill gärna ha en egen häst. Men han ska bara behöva komma till stallet en eller två dagar i veckan, lördag och söndag, för att rida ut i naturen. Så det är perfekt om ridskolan kan sköta hästen annars. Kan man kanske vara andelsägare, sådär som med fjällstugor?

Hästfolket kommer förstå varför jag skrattade i tysthet. Hästarna kräver lite mer uppmärksamhet än vad skidorna gör. Jag som vistas mycket i båda världar vet. Men ändå kunde jag på något sätt förstå hur han tänkte. Pappan ville jämföra känslan av frihet med den man får ute i naturen på hästryggen. Och jag imponerades över att han faktiskt förstått en del av grejen. Du nybörjarpappa, även om jag skrattade åt ditt sätt att jämföra en häst med en fjällstuga så har du ändå min fulla respekt för att du har fattat att frihet kan vara samma känsla med olika medel. På en hästrygg eller på ett par feta offpist-lagg.

När jag ändå är inne på det här med hästar så måste jag passa på att ge er ryttare lite vintips. Glastillverkaren Riedel har gjort en satans snygg vinkaraff för alla horselovers. Ett måste att ha om du uppskattar häst och vin i kombination.

Och här lite hästviner:

Dark Horse Wine från Kalifronien Wild Horse Winery även det från Kalifronien Château Cheval Blanc, må vara dyrt men här är ett riktigt hästvin Domaine de Chevalier Iron Horse Russian Cuvée är ett bubbel även det från landet i väst.

Stay safe!

 

 

Hur ska vi beskriva vinet?

Först vill jag börja med att tacka för spridningen utav förra veckans inlägg om boxviner. Det glädjer mig att fler än jag vill sprida budskapet om hållbara viner. Nu till dagens ämne.

Ända sedan jag började lära mig en del har jag förundrats över sättet vi beskriver ett vin. På sommelierutbildningen var det viktigt att sätta ord på hur vinet doftade och smakade. Förståeligt eftersom det vore konstigt om jag ansåg att vinet doftade smörpopcorn när det endast hade varit i kontakt med ståltank. Men i skrift kan jag tycka att det känns konstigt och faktiskt helt oväsentligt att beskriva på det sätt som vi gör.

Om du läser min blogg ofta kanske du har lagt märke till att jag sällan beskriver ett vin genom ord som hallon, citron, vanilj och ceder. När jag skriver Veckans 3 bästa vintips kan det hända att jag slänger in några beskrivande frukter. Mest för att det är så folk är vana att läsa det på Systembolagets hyllor. Men helst skulle jag vilja undvika det helt. Varför? Min vän och gamla kollega från Frantzén, Hanna Wessman, använder sig utav en så fantastisk replik när hon pratar med gäster som jag har tagit efter:

Min mormors och din mormors hallonsylt smakar inte likadant. Hallonen har växt på olika platser och våra mormödrar har olika recept.

För mig är det att sätta ord på ett fenomen jag inte riktigt förstår. Citron smakar inte likadant för alla. Vinet smakar äpple? Okej. Menar du syrliga gröna Granny Smith, röda vinteräpplen, den mjöliga sorten eller övermogna oxiderade äpplen? Det är svårare och mer komplext än man kan tro. Och länge har jag velat skriva om ämnet, dela med mig om varför jag hellre skriver historier om producenten bakom vinet än att beskriva hur det doftar av fläder och kattpiss i en salig blandning. Druvan Sauvignon Blanc kan ibland kännas igen utav en frän lukt som liknar just kattpiss. Jag gissar att ingen vill läsa det. Inte heller att vinet luktar som en svettig häst. För mig är dofterna utav stall och svettig häst några utav de mest fantastiska dofterna som finns. Konstigt nog är de inga dofter jag någonsin har hittat i vin. Ändå har jag hört många beskriva att äldre Bordeaux-viner doftar stalligt och just svettig häst. Jag som flitig hästtjej borde väl känna igen dofter som dessa? Förståeligt att det blev diskussioner i sommelierutbildningens klassrum.

Länge har jag trott att jag var ensam om åsikten att man borde beskriva vinets struktur istället för hur det smakar. Strukturen är vad som är viktigt när man ska förklara för någon hur vinet ter sig. Är det lätt och elegant med ganska hög syra eller är det ett kraftigt vin men mycket tanniner, alltså ett strävt vin? Det är egentligen helt oviktigt om vinet smakar mogna körsbär eller svarta vinbär. Det kan vara lika tanninrikt ändå. En stram Piemontes eller en kärv Bordeaux. Båda kan de ha enorma tanniner. Om en person inte uppskattar ett strävt vin är dessa båda några viner att undvika. En lättare och mer elegant Bourgogne är kanske att föredra. Men den här Bourgognen kanske har liknande doftupplevelser som Piemontesen, med vissa undantag. Krångligt? Ja. Åtminstone om man måste använda sig av smaker. För mig är det viktigt om ett vin har hög eller låg syra, en brännande alkohol eller om det är superlätt. Det är också detta som är relevant när jag ska rekommendera vin till gästerna på krogen.

Efter att ha forskat lite verkar jag inte vara ensam. En utav Sveriges absolut bästa (enligt mig) vinskribenter Cruz Liljegren skrev ett inlägg om just detta ämnen redan för två år sedan. Tusan, jag är efter. Cruz, en personlighet jag aldrig har sprungit på trots flertalet gemensamma vänner. En kille jag gärna skulle ta en fika med och diskutera hur vi ska göra revolt och ändra skrivandet om viner. Han har försprång och jag litar på att han gör en ordentlig revolt som medlem i The Circle of Wine Writers. (Satans coolt måste jag säga, klapp på axeln från mig!)

Även Jamie Goode verkar hålla med mig. Kanske är jag inte helt ute och cyklar? Han skriver:

I don’t think my tasting notes are absolutely the worst of all. But I still dislike them, for several reasons.

Jag är värdelös på att skriva provningsnoteringar. Sitter jag på en provning så antecknar jag all information som sägs om vinet. Sedan kanske jag bara gör en stjärna eller skriver JA TACK om jag gillar vinet och ett streck om det är ointressant. Jag har för svårt att koncentrera mig för att skriva en massa. Jag vill dofta, smaka, uppleva. Sedan minns jag vinet väl om det var en positiv upplevelse. För mig är det nästan irrelevant att skriva överhuvudtaget om något jag inte tyckte om. Varför tipsa om en dålig låt eller film du bör undvika? Lyft fram det positiva, strunta i det negativa. Ungefär som jag anser att man lika gärna kan låta bli att skriva en dålig recension av en krog. Men en negativ recension anses underhållande och visst gillar folk att såga. Speciellt recensenter. Tur att jag inte är recensent. Jag är alldeles för snäll.

En annan bra text om ämnet, om du orkar läsa, hittar du här.

Väldigt ofta får jag frågan från någon gäst om jag kan beskriva hur vinet doftar och smakar. Jag svarar alltid likadant, precis som Hanna svarar, att min svärmors och din mormors hallonsylt inte smakar likadant. Att vi inte känner samma dofter. Men jag beskriver gärna hur vinet ter sig i munnen. Om det är kraftigt, elegant, strävt, har hög syra eller mycket fruktsötma. Det räcker oftast för gästen när den ska välja ett vin att njuta utav under kvällen.

Glasguiden avsnitt 3

I tredje avsnittet utav Glasguiden träffar jag glasexperten Robert Seaton från Öl & Vinmagasinet igen. Tillsammans  diskuterar vi vilket glas som bör användas till en klassisk Rhône-blend gjord på druvorna Grenache, Syrah och Mourvedre (GSM).  

[embed]https://youtu.be/HhS2DU42mYg[/embed]

Därför tar jag som sommelier avstånd från boxviner

Min man roar mig ganska ofta med roliga tankeställningar. Han kan komma med frågor som får mig att fundera lite extra och ibland blir det som nu.

"Älskling, har vi någonsin köpt ett vin som går som TV-reklam?" Nej, det har vi inte. Men givetvis är det för att jag har bra koll på vad för alternativ som finns.

Vilka viner är det som säljs mest på Systembolaget? Ja, 20 procent av vinerna som säljs är Bag-in-Box. Argument som "det är så lätt att bara dricka ett glas från en box eftersom den håller sig även öppnad" och "mycket vin för lite pengar", alltså mest alkohol för dina slantar, det får folk att konsumera. Vilket ibland kan göra mig lite oroad. Jag kanske sticker ut hakan nu och självklart ska man dricka det man gillar. Men jag vill slå ett slag för hållbarhetsaspekten även i vininköpen.

I förra veckan var jag på ett möte som var väldigt intressant. En av personerna i mötet berättade om när hon var i Toscana på vinresa och besökte en av de största producenterna i området. Guiden tog med dem in till lagret: "Ja därborta har vi vinerna som skickas till Sverige, vill du testa dessa eller våra riktiga viner?" sa han och pekade mot en massa pallar fyllda med BIB. Det kan inte bli mer tydligt än så.

Behöver jag nämna eko-kuppen en mathandlare stod för häromdagen? Om det gäller vindruvorna vi äter, hur tror du då vindruvorna som används till BIB-vinerna behandlas?

Läs även: Tänk en gång extra när du handlar vin – här skriver jag om arbetarnas förhållanden och miljöaspekten i vinproduktionen.

Dryckesvärlden är extremt stor, det finns oändliga varianter av vin och sätt att konsumera. Men jag vill att man ska fundera över hur man konsumerar, inte bara mat utan även dryck. Därför har jag bestämt mig för att under våren titt som tätt skriva om hur vinvärlden ser ut på djupet. Hur är det att plocka vindruvor i Sydafrika eller Chile? Platser svenskar gärna konsumerar boxviner från. Vilka löner kan de få ut? Om en treliters BIB kostar 150 kr (50 kr/liter) hur mycket går egentligen till producenten? Jag ska göra mitt bästa för att få oss att tänka hållbart, även när vi dricker. Vin är ju oerhört roligt och spännande. Det är kultur och hantverk. Häng med vettja!

Kära läsare, tillhör du de som tänker på vad du äter genom att köpa närproducerat kött, eko-mjölk och skippar läsken men kanske dricker boxviner på helgen och är sugen på att vidga vyerna? Hör av dig till mig så lovar jag att ge dig en massa drickbara viner för en rimlig slant som alternativ. Du når mig på daniella@wineandculture.se och jag guidar dig så gärna i dryckesdjungeln. 

Rättning! Jag var alldeles för snäll när jag skrev att 20% av vinerna som säljs på bolaget är boxar. Uppemot 50-60% utav försäljningen står boxarna för.

Välj rätt dryck på afterskin!

Efter några vintersäsonger i Verbier har jag hyffsad koll på vad som konsumeras på afterski. Jag knåpade ihop ett inlägg om detta på bloggen hos Allt om Vin och detta finner du här. Mitt inlägg hittade ända till magasinet Åka Skidor som gärna ville ta reda på mer om fenomenet rätt dryck på afterskin så jag ställde glatt upp på en intervju för min favorittidning. Intervjun hittar du här! Trevlig läsning.

/Danni

Vecka 9? Just ja, sportlov...

Tänk att man helt missar det här med lovveckor som vuxen utan barn. Jag blev varse om det i stallet när jag förra veckan fick reda på att hopplektionen på torsdag ställs in på kvällen denna vecka. Ungdomarna har ju sportlov! Men jag då? Inte tusan vill jag ställa in träningen bara för att ungarna är på skidsemester, full av avund som jag är. Nåja. Medan ni andra gottar er i pudret och dricker öl i solen så letar jag fram allt jag har skrivit om vinter, bara för att längta tillbaka och minnas goda stunder... Rätt dryck på Afterskin spred sig faktiskt ända till en utav mina favorittidningar Åka Skidor där jag intervjuades om vad du bör dricka på afterskin. Ta gärna en titt, det var kul och en otrolig ära att få snacka dryck med en tidning jag läst och beundrat sedan barnsben.

Om du befinner dig i Schweiz nu på sportlovet får du absolut inte missa mina favoritdrycker! Och oavsett var du än befinner dig kanske denna värmande drink som Alexander Mannerfors ligger bakom kan smaka mumsfilibabba på afterskin.

Behöver du underhållning tipsar jag om Vinets värld eller min egen lilla serie Glasguiden. Självklart sitter jag också inne på lite filmtips!

Igår släpptes också trailern för årets upplaga utav Livets Goda topp 20. Vi väntar med spänning på att den här otroligt snygga och välgjorda guiden släpps.

[embed]https://youtu.be/vM3SeFqBa-o[/embed]

Foto ovan: Martin Lundmark, Alagna.

PS. Glöm inte att Champagne är gott till allt! Nästan...

Lite Napa-cab tack!

Kalifornien, vad jag älskar vinerna från området. Men det gäller att hitta de riktigt bra producenterna. Som Hirsch, Sandhi, Melville, Jolie Laide... Och så Chateau Montelena som jag konsumerade en flaska utav förra veckan. Ett helt perfekt fredagsvin. Denna Cabernet Sauvignon var årgång 2010. Visst är det härligt om det får mogna till sig ännu mer, men ibland kan man bara inte vänta. En stund i karaff innan servering gör susen. 1976 var ett bra år för Montelena. De var nämligen med i den så kallade Parisprovningen. Fyra vita Bourgogner provades emot fyra chardonnays från Kalifornien. Montelena vann och satte Kalifornien på kartan. Självklart har en filmatisering utav händelsen gjorts, en sevärd sådan också. Filmen Bottle Shock kom ut 2008 och är värd att se om du inte redan har sett den. Varför inte redan i helgen?

Givetvis ackompanjeras filmen utav en flaska Napa-cab!

[embed]https://youtu.be/ZKo9HWlwVME[/embed]

En annan bra lördagsfilm istället för Melodifestivalen är Sideways. Trevlig helg!