Livet

Midnattstankar

I onsdags: "Jag ska ADLRIG se Skam!"Nu: Jag har nyss avklarat samtliga tre säsonger på ett dygn.

Sånt man kan syssla med när mannen checkat in på Huddinge Holiday Inn.

Fredag - lunginflammation, han läggs in över helgen. Äsch, jag stålsätter mig och jobbar service. Ler mot gästerna, skrattar med kollegorna. Gräver ner oron så långt det går inombords. Åker hem och sover i en tom säng.

Lördag - stressar till stallet tidig morgon efter sen kväll på jobbet. Hoppträning med ponnyn. Blir lite väl andfådd under träningen och måste stanna upp. Nästan yr. Sätter mig i bilen för att åka hem snabbt och duscha. Ska ju på kalas innan jag kan åka till Huddinge. Plötsligt får jag svårt att andas en kort stund. Bakom ratten rullar tårarna okontrollerat ner för kinden. En kort stund av andnöd. Oron som tränger fram. Och så torkar jag bort tårarna med handen. Ingen får se. Kommer hem. Tar en lång dusch, gör mig iordning och åker på kalas. Från kalas till Huddinge. Tomma korridorer en lördagskväll. Lättnaden av att få se honom. Stannar fram till 20.15. Ringer en vän på väg hem. Får inget svar. Kör längs E4:an norrut. Ringer en annan vän. Inget svar. Kanske borde jag äta middag? Kör förbi Aloë. De kan inte ta emot mig. Åker vidare in till Gamla Stan. Går in på Djuret och sätter mig vid barplatsen som känns som hemma. Äter igenom lilla menyn. Trygghet, lugn och ro. Möter upp en kollega på Tjoget. Pratar jobb en stund. Bra för att skingra tankarna. Åker hemåt. Kan inte sova, oron gnager. Sätter på första avsnittet av Skam, uret är runt 02. Tittar nästan hela säsong 1 innan jag somnar.

Söndag - vaknar och tittar färdigt på säsong 1 i sängen. Går upp, drar igång tvättmaskinen. Kopplar in datorn till teven och börjar titta på säsong 2. 26 avsnitt senare sitter jag nu här. Det var längesedan jag gjorde absolut ingenting en hel dag. En ny dag gryr.

 

 

Vuxenkalas

Något av det roligaste som finns är att arrangera överraskningar för sina nära och kära. Igår var det Sofias tur att få sig en glad överraskning.  Att ha den perfekta lokalen som arbetsplats gör arrangerande så mycket lättare. Vi drog helt enkelt ihop ett vuxenkalas för födelsedagsbarnet. Allt som behövs är en vedugn, pizzadeg, vin och ett gäng glada vänner. Såhär såg en del av kvällen ut:img_4225img_4213IMG_4218.jpg Pizza och Chianti Classico i magnumflaskor = perfekt för vuxenkalaset. IMG_4231.JPG Hanna ska bli pizzabagare på heltid. IMG_4293.jpg En av kvällens godaste pizzor bestod av följande: Creme Fraiche i botten Mängder av färska champinjoner Färska tomater Mozzarella Kräm på kronärtskocka Och så in i vedugnen! Toppad med basilika efter gräddning.IMG_4263.jpg Näst bästa pizzan: Creme Fraiche i botten Fontina-ost Mozzarella Svartkål Chili Citron

Rena himmelriket... IMG_4269.jpg Kvällens tårta. IMG_4328.jpgOch kvällens, eller nej, årets bästa kombination: Flaggpunsch och siciliansk Trocadero. (Kom ihåg var du såg det först!)Det går nog lika bra med Champis eller vanlig Trocadero. Men denna Spuma Polarica är så god och perfekt läskande.  Vet inte om jag kan komma på någon bättre vuxendricka på kalas om jag ska vara ärlig.

Från Agrikultur vidare till våra grannar Babette. Och därefter fick jag mitt premiärbesök på nya vinbaren Folii på Erstagatan. Fantastiskt tillskott för Stockholmarna. Heja Jonas och Bea!

Tack för igår gänget! :) 

Drömklänningen

Jag har försökt sälja min brudklänning ett tag. Det känns så tråkigt att den bara hänger här hemma, vore ju så mycket roligare om den fick komma till användning igen. Men när man har en klänning av väldigt speciell modell så är det svårt att sälja vidare. Någon som är ungefär lika liten som jag ska klicka med klänningen och tycka att den är lika magiskt vacker som jag (och alla gästerna på bröllopet) tycker. 51.jpgJag uppdaterade annonsen på Blocket igår och så vips fick jag två mail. Och så frågorna som kommer med det. "Kan jag få dina mått av midja, höft och byst?" Helt ärligt så var jag inte så sugen på att mäta mig själv just nu. Jag vet ju att måtten inte alls är desamma som när jag var fit for fight och gick mot altaret. Jag styrketränade 3-5 dagar i veckan under nästan ett år, inte konstigt att man såg lite annorlunda ut. Jag vill hitta tillbaka till åtminstone hälften av den formen. Är så otroligt glad att jag har tid för hästarna i mitt liv igen och det vill jag absolut inte offra. Tre dagar i rad nu har jag ridit två hästar om dagen. Den som säger att det inte är träning... Håller tummarna för att bikramyogan kan ta mig en liten bit. Nu har jag varit krasslig i en vecka, tror att yogan började rensa kroppen, men i morgon vill jag minsann stå i den där heta salen igen. För många lyckliga par väntar den stora dagen runt hörnet. Kanske planerar ni ett härligt sommarbröllop som jag hade? Medan jag letade runt efter bra bilder på min klänning att skicka till spekulanterna snubblade jag över mitt inlägg om mina bästa bröllopstips som jag skrev förra våren.

Och så får vi ju inte glömma min mans bästa tips...

  1. Hitta en partner 🙂 
  2. Fyll rispåsarna i god tid innan bröllopet – detta för husfriden då bruden i giftastider lätt kan stressas upp över småsaker…
  3. Som brudgum måste du ha koll ALLA viktiga detaljer, det är mycket mer än en ring på fingret. Du MÅSTE ha koll på följande: datum och plats för vigsel, samt klockslag (missar du någon av dessa detaljer kommer du ligga illa till…)
  4. Se i god tid över den klädsel som du (din partner) har bestämt att du ska bära.
  5. Räkna med två skjortor, minst! Planera för fläckar…
  6. Utöver detta rekommenderar jag sköna skor då det finns risk för dans, Resorb för dagen efter och att försöka dricka lite vatten under kvällen. 

Jag står fullt fast vid två viktiga punkter som man inte får snåla med: champagnen och fotografen. 

Nej, om jag ska slänga mig ner på golvet och försöka mig på några burpees då...

The King of Grapes

Så har en ny säsong startat med besked. I måndags flängde jag runt på vinprovningar och en rolig middag tillsammans med en vinimportör. Av någon konstig anledning läggs många stora vinprovningar på samma dagar. Visst är det bra att klämma in allt på en gång, men det blir också en viss stress att försöka hinna med allt. För jag vill gå på så mycket jag kan och hinner. IMG_4193.jpgInledde måndagen på en Master Class med Gambero Rosso på Grand Hotel. Vi testade igenom de viner som fått priser av italienska röda lilla boken i år. IMG_4197.jpg Därefter kastade jag mig på spårvagnen ut mot Djurgården och deltog i en något mer inspirerande provning på Oaxen: en Master Class med vinmakarna Fernando Garcia, Dani Landi och Tom Matassa. Grenache vs Garnacha: The King of Grapes in Spain and France. Åtta viner av druvan Grenache/Garnacha testades igenom. Jag bara älskar denna druva när den är gjord i en sval, elegant stil som dessa viner. IMG_4203.jpg Olly från Winetrade, Fernando Garcia, Dani Landi & Tom Matassa. 

Herrarna i mitten på bilden är männen bakom vinfestivalen jag var på i Madrid förra våren. Ja, du vet, den här resan:

https://youtu.be/mapyftJkSkQ

I övrigt verkar bikramyogan ha satt sina spår. Jag gick både i måndags och igår. Kroppen verkar ha börjat rensas och jag är superförkyld. Får nog överlåta avsmakandes av vinerna till gästerna ikväll...

Ett annat vin gjort på Garnacha kan du läsa om här.

Nollprocentigt

Wow. Vilken vecka det har varit. Jag har lite svårt att smälta att jag igår syntes i rutan inför nästan 700.000 tittare. Det var nervöst, läskigt, pirrigt och så fantastiskt kul på samma gång. Den största anledningen till att jag tackade ja till att vara med framför kameran var för att jag fick prata om något jag tycker är extra roligt och framförallt viktigt: alkoholfritt. För mig är det en självklarhet att de alkoholfria alternativen på krogen ska hålla samma kvalité som vinet. För mig är det självklart att man som sommelier tar de alkoholfria alternativen på allvar. Gokväll drink.jpg Äpple, gurka, lime & koriander. 

När jag började jobba på restaurang för 10 år sedan var det i princip bara läsk eller apelsinjuice som erbjöds de gäster som inte ville ha vin eller öl. Och förbanne de vuxna gäster som valde att ta sig en tranbärsjuice till middagen istället för ett glas rött, de gästerna tjänade man ju inte en krona på. De ska minsann inte få samma bra service och uppmärksamhet. Jo, jag hade äldre kollegor som i princip vände dessa gäster ryggen. 

Jag kommer ihåg att jag som servitris kunde skämmas när jag läste upp de alkoholfria alternativen för gästerna. "Vi har Cola, Fanta, Sprite, apelsinjuice, äppeljuice och tranbärsjuice."  När den alkoholfria ölen hittade till restaurangerna kunde jag pusta ut litegrann. Äntligen en vuxen smak för chaufförerna, de gravida och de som helt enkelt inte vill få i sig alkohol. IMG_1166.JPG Verkstad hemma i köket. 

På en tidigare arbetsplats fanns det vinpaket som de flesta gäster valde att ta till sin meny. Ett alkoholfritt alternativ fanns också men det bestod endast av frukt- och juiceblandningar. Man dricker sig lätt mätt på juicer till en avsmakningsmeny. Jag bestämde mig för att skapa ett alkoholfritt dryckespaket som höll samma standard som vinpaketet. Jag la ner säkert 10 timmar i veckan på att utveckla recept, göra olika juicer, teer och bland annat en "punsch". Responsen från gästerna var helt fantastisk.

Min nuvarande arbetsplats har inget dryckespaket. Jag och min sommelierkollega kom tillsammans fram till att vi ville anamma den kontinentala dryckesfilosofin. Vi vill att våra gäster ska få dricka som i vinländerna: ta in en flaska vin du tycker om och njut av den genom hela middagen. På det viset får man uppleva hur vinet utvecklas i glaset och man kan fokusera på att ha trevligt med sitt sällskap istället för sjutton olika kombinationer av mat och dryck.

Häromveckan pratade jag länge med en gäst som var så glad för att vi hade valt att inte servera dryckespaket. Hon såg det från en vinkel jag inte riktigt har reflekterat på tidigare, men samtidigt upplevt så många gånger. Den okontrollerade fyllan. Flera restauranger som har paket toppar också upp glasen under kvällens gång. Ibland mer än en gång. Det innebär att om du har fått fem olika drycker så kan du ha hällt i dig en flaska själv eller likväl mycket mer än så. Det är väldigt svårt att kontrollera hur mycket man får i sig. På en finkrog med bra service får glasen inte stå tomma. På gott och ont. Som sommelier har jag ingen som helst aning om gästens historia gällande alkoholhantering. Samtalet med kvinnan denna kväll gav mig en rejäl tankeställare.

Jag älskar att göra egna drycker att servera gästerna. Problematiken när man skapar färska juicer är hållbarheten. Det är väldigt svårt att förutsäga hur mycket som kommer att gå åt och jag hatar att hälla ut dryck som blivit för gammal. Därför har olika safter och Kombucha blivit det som passar mig bäst i dagsläget. Drycker där hållbarheten är mycket längre. Men jag experimenterar ofta för att ha fler alternativ att erbjuda. IMG_3999.jpg Charcoal Lemonade.

När vi var i Dubai nu i julas testade jag på Charcoal Lemonade för första gången. Den här svarta lemonaden är helt enkelt en vanlig lemonad men med aktivt kol som extra krydda. Därav färgen.

Jag är ständigt på jakt efter alkoholfria drycker som håller samma standard som vin och öl. Utbudet av alkoholfri öl är väldigt bra. Jag har inte testat ett enda alkoholfritt vin som jag känner att jag kan servera en gäst. Mousserande viner däremot är bra. När det kommer till vinerna finns det så många andra bra alternativt så jag ser ingen som helst anledning till att dricka de alkoholfria vinerna. Vin är, enligt mig, just vin. Låt det få vara vin.

Om du inte vill dricka alkohol, välj istället drycker gjorda på härliga nordiska smaker som vinbär, blåbär, lingon eller tranbär där man kan få känna på sträveten från tanniner. Drick äpplen. Vi i Sverige är duktiga på äpplen. Både mousserande och stilla varianter.

Du behöver inte vara gravid eller köra bil för att välja nollprocentig dryck. Du som gäst kan kräva bättre sortiment än läsk och juice. Det är aldrig fult att välja alkoholfritt på krogen. 

Jag kan uppskatta en flaska champagne till middagen men kan också känna mig alldeles nöjd med min alternativa punsch till desserten. Ibland kan jag känna mig som en dålig sommelier för att jag fokuserar så mycket på det alkoholfria. Men vet du vad? Det gör inget. Det gör inget alls. För jag har hittat något jag brinner lite extra för.

Ps. Du vet väl att du kan maila mig om du behöver dryckestips inför helgen? Både med alkohol och utan. daniella@wineandculture.se

 

Rivstartar 2017

2017 har knappt börjat men denna vecka har jag redan hunnit debutera i, för mig, två nya grenar.  I onsdags var jag på bikramyoga för första gången. (Ja, förlåt, jag vet att jag tjatar.) Det känns faktiskt lite smått i kroppen fortfarande. Väldigt skönt och ett gott tecken att kroppen har fått anstränga nya muskler.

Igår torsdag var det dags för en ny sak för mig. Vad nervös jag har varit! I flera dagar har jag vridit och vänt på mig om nätterna och sovit alldeles oroligt. Jag ägnade hela dagen i en TV-studio framför kameran. Sååå roligt!  IMG_0074.jpg Foto: Tareq Taylor.

Som debutant kunde jag nog inte haft bättre support. Med fullblodsproffsen Tareq Taylor, Hanna Hellquist och Beppe Starbrink vid min sida var jag aldrig långt från skratt. Trots förseningar i flygtrafiken både upp till Umeå och tillbaka till Stockholm var det en otroligt spännande dag. Det bästa var faktiskt att få träffa Tareq och Hanna som båda sprudlade av energi. Och Beppe såklart.

Om du zappar runt med fjärrkontrollen imorgon lördag strax efter 18 så kanske du ser lilla mig i rutan babblandes om ja, vadå? 

Tills vidare... Glöm inte att champagne smakar väldigt gott ur stora flaskformat.

 

Queen Ulrika Ferlin

1798512_10152892828574792_2426228382732856568_n.jpgDet här är min ascoola vän Ulrika. Jag har uppmärksammat henne tidigare här <--- Ulrika vann tävlingen Årets Lily 2013. Det var första gången jag själv testade på tävlandet. Det var också första gången jag träffade Ulrika som kom att bli en väldigt god vän.

Varför skriver jag då om Ulrika nu igen? Jo, för att hon den 28:e december var med i Nyhetsmorgon och pratade om bubbel inför nyår. Och jädrar vad fin hon var i rutan. Wow vilken kvinna. Jag beundrar dig något enormt, fina Ulrika.

Se klippet här.

 

Rensar med tetox

Så är det nytt år. Det är redan den 3:e januari 2017. Tiden bara springer förbi. Agrikultur har fortfarande stängt en vecka till, vi öppnar upp fit for fight och redo för våren nu på måndag. Jag har verkligen kommit in i semesterlunket på riktigt nu. Veckan i Dubai handlade mest om att vila och komma ikapp livet efter sommarens hårda jobb på öjn. Ligga på stranden och lapa sol var alldeles perfekt. Men, rastlös som jag är krävdes givetvis en hel del äventyr också för att jag och mannen skulle känna oss nöjda. Äventyrsbad är kul även när man närmar sig 30 kan jag intyga.

Nyårsafton var jag trött, på riktigt. Kände mig jetlaggad trots att jag bara gick tillbaka 3 timmar i tiden. Jag somnade med två hundar i famnen medan övriga gänget badade jacuzzi på granntomten. Helt okej för mig.

På nyårsdagen var det dags för min årliga utrensning i garderoben. Jag städade, sorterade kläder till insamling och kände hur själen blev lättare. Medan ni andra låg och kved i soffan och vräkte i er pizza gjorde jag iordning mitt egna företags bokföring och såg att jag åkte en väldans massa Uber hem från jobbet sena kvällar 2016. Hur skönt är det inte att ha klart all ekonomi redan 1/1? Sååååå underbart.

Så igår började det klia i fingrarna ordentligt. Begav mig till IKEA där jag inte satt en fot på flera år. (Nu ljög jag, var där för Agrikulturs räkning i november...) Shoppade förvaringslösningar till garderob och skafferi. Kom hem och rensade ännu mer och organiserade fint i skafferiet och samtliga garderober. 2017, mitt hem är så redo, kom an bara.

Och vad har jag druckit till allt detta fixande? Jo, te. 

Jag har alltid varit en te-drickare men efter resan till Peking känns det nästan som att jag har fått någon slags te-mani. Jag dricker te typ hela tiden. Hittade en fin glastermos i Dubai som jag tyvärr inte köpte. Det ångrar jag nu.

Var på temuseeum i Peking där jag fick vara med om någon slags ceremoni och se hur de brygger sitt te. L1010138.JPG Länge har jag trott att te bryggs genom att låta teet ligga i en sil, hälla vatten över och låta stå och dra 2-5 minuter. Men icke. I Kina häller man vattnet över teet flera gånger genom att hälla emellan två små kannor. Tre till fyra gånger hälls vattnet över teet innan det är färdigt att drickas i pyttesmå koppar. L1010102.JPG Tesorterna jag fick smaka på museet var svart te smaksatt med litchi, jasminte, oolong,  fruktte och pu'er.

I Kina dricker man te både för hälsoeffekterna men också som vi dricker kaffe och fikar: för att umgås, samtala och byta idéer med varandra. Vuxna människor går runt med te i princip hela dagarna och dricker sällan något kallt. Varmt eller ljummet te är det som gäller. Något som jag också stött på när jag har haft kinesiska gäster på krogen. De beställer in te till middagen vilket vi svenskar inte alls är vana vid. Alla teerna har olika slags hälsoeffekter. L1010126.JPG Eftersom barn föredrar när det smakar sött så har kineserna försökt komma på ett sätt att få barnen att dricka te istället för läsk genom att uppfinna fruktte. Den här varianten innehöll torkade fruktbitar som också kan ätas som de är. Hibiskus, passionsfrukt, mango och kiwi är några av frukterna i teet som ger en sötsyrlig smak. Barnsligt gott så jag var tvungen att köpa med mig ett paket hem. Sweet lover innehåller en massa vitamin C och E samt är tydligen bra för matsmältningen.  L1010117.JPG Här är mitt nya favoritte. Pu'er-te eller slimming tea som kineserna kallar det. Pu'er kommer från området med samma namn i provinsen Yunnan. Det är ett efterfermenterat te och blir väldigt gott av att lagras. Teet anses bli bättre ju längre det lagras. L1010119.JPGPu'er ska ha flera hälsoeffekter och bland dessa är:

  • välgörande för matsmältningen
  • motverkar förgiftningar
  • rensar kroppen
  • bra mot baksmälla
  • sänker kolesterolet

Om så är fallet håller jag osagt men jag älskar smaken som är otroligt komplex. Här finns inga söta smaker utan doft av skog, svamp och källare. Då teet kan bryggas flera gånger om och ska kokas som en soppa i kastrull (enligt kinesen jag testade med) har jag en kastrull stående som får kokas upp flera gånger under dagen. IMG_0066.jpg Eftersom det finns en rolig marknad i Dubai där alla möjliga kryddor kan inhandlas var jag tvungen att shoppa mer ingredienser som kan drickas som te. Här ovan är torkad hibiskus, torkad kamomill och masala-te. Det sistnämnda är en blandning av svart te, hibiskus, rosor, mynta, lavendel, kardemumma, kanel, nejlikor och röda pepparkorn. Det doftar alldeles ljuvligt och smakar lika gott. Kamomill ska vara inflammationshämmande, bakteriedödande och rogivande vilket känns som bra effekter. IMG_4104.jpg På marknaden hittade jag dessa små vackra tebollar som jag tror är av sorten Purple Pagoda. Det är en krans av vita jasminblommor runt en rosa amaranth. IMG_4112.jpgVatten hälls över bollen som vecklar ut sig, ju varmare vatten desto snabbare får man se bollen utvecklas till en fin liten blomboll. Teet har en blommig smak av jasmin.

I övrigt har jag nyss införskaffat ett introduktionskort för att testa på bikramyoga i en månad och se om det är något för mig. Jag känner att ridningen behöver utökas med någon annan slags träning nu och jag har länge velat testa på bikram på riktigt.

Äsch, om man ska åka ut till stallet och städa lite i skåpen kanske? #kryperpåväggarna

Och du, tetox är det nya detox. Bara så du vet. 

(Januari och blogginlägg om te verkar hänga ihop. Det här skrev jag för två år sedan. <---)

Kära vänner kräva goda drycker

Så är vi åter hemma i Stockholm efter en helt fantastiskt skön semester i Dubai. Det var andra gången i fantasivärlden för mig och definitivt inte sista gången. Det finns så mycket att upptäcka både när det kommer till aktiviteter och bra restauranger att besöka. IMG_4069.jpgPlatsen vi spenderat mest tid på var utan tvekan The Beach i Dubai Marina. Stranden som de har storsatsat på både för barn och vuxna. Vattenland, utegym, löpbana, restauranger, lekhörna, vattensporter, marknad och bio är bara några av sakerna som finns att göra.  IMG_0065.jpgJag och Tompa ägnade en dag på en uppblåsbar äventyrsbana ute i vattnet. Hur kul som helst men jädrar vad ont i kroppen jag hade dagen efter. Jag kunde knappt röra mig på två dagar. Dags att boka en redig helkroppsmassage innan jobbet drar igång igen. Tur att jag har en hel veckas återhämtning kvar...IMG_4118.jpg Ikväll nalkas middag med våra fina vänner Janna, Martin och deras underbara son Viktor. Vi träffades första gången under en skidsemester i Alagna julen för två år sedan. Man kan säga att vi klickade direkt, alla fyra. Men, det är ju inte särskilt ofta jag träffar en kvinna lika kort och lockhårig som mig så det kunde ju inte annat än bli helt fantastiskt. Ska bli så härligt att få umgås igen då de flyttade till Danmark för ett år sedan. Det är bra när middagsplaneraren skickar menyn i förväg så att jag kan plocka med mig roliga saker från vinkylen hemma. Här är kvällens dryck: Ridgeviews mousserande vin från England av ny årgång som jag inte har testat, Pinot Gris från en av mina absoluta favoritproducenter Jolie-Laide från Kalifornien och kanongott vitt vin från Rioja i Spanien, Vina Tondonia årgång 2005. Jag tror att vi kommer klara oss bra. IMG_4103.jpg En del flaskor hemma i vinkylen kan jag ibland titta på och tänka 'du får vänta på ett bättre tillfälle'. Både Jolie-Laide och Vina Tondonia tillhör dessa flaskor (Ridgeview köpte Tompa på Bolaget idag då den finns i tillfälliga sortimentet). Jag har svårt att komma på ett bättre tillfälle att öppna dessa flaskor än med kära vänner som uppskattar goda viner. IMG_0067.jpg Kim the Beagle får också följa med på nyårsuppladdning ikväll. Och Mariestads svarta inlandspilsner är verkligen dags att testa, resultatet från sommarens Smakresa. Utlåtande kommer senare. Det verkar finnas 3 flaskor kvar i skrivande stund för den som vill hugga tag i en.

Dags att åka, tjillevippen! 

 

Två nätter i Peking del 3

Sista dagen i Peking. L1010199.JPGVi började dagen med lite gatumat till frukost idag igen. Stora dumplings med biffyllning och typ friterad deg. Mums!L1010202.JPG Tunnelbanan mot Beijing Zoo. L1010252.JPG Det absolut viktigaste under hela resan för Alex var att titta på pandorna på Beijing Zoo. Jag har ju lite svårt att säga nej till Alex. Klart hon skulle få beskåda pandor. L1010258.JPG En sovande panda. L1010261.JPG Små vackra rävar.L1010269.JPG En sovande vit tiger i den bitande kylan. L1010279.JPGEn sista promenad i hutongen vi bodde i påväg mot flygplatsen.

Sammanfattning av besöket i Peking:

  • Jag har aldrig känt mig så säker i en stad. Här finns kameraövervakning i varje gathörn, väskorna måste åka igenom säkerhetskontroll när man ska gå ner i tunnelbanan och poliserna står precis överallt.
  • Jag har aldrig känt mig så övervakad någonsin. Här finns ju kameraövervakning precis överallt.
  • Den här tiden på året är det kallt. Riktigt kallt. Glöm inte vantar om du tänker besöka Peking i december. Det gjorde jag.
  • Det doftar inte hallon på gatorna direkt. I hutongerna kastas soporna rakt ut på gatan.
  • Kineserna är vänliga och hjälpsamma.
  • För skador där operation behövs går kineserna till västerländsk doktor. För att förebygga sjukdomar går de till kinesisk doktor.
  • Det finns alldeles för många bilar.
  • Kineserna harklar, spottar och fräser konstant på gatorna.
  • För att få plats med stadens 22 miljoner människor har det byggts höghus i varenda förort. Det är smart.
  • Jag skulle kunna äta dumplings till frukost varje morgon.
  • Pandorna har det väldigt bra i djurparken. De tas väl omhand. Till skillnad från de nordiska isbjörnarna och vargarna. Det fick mig att fälla ett par tårar.
  • Man dricker te och samtalar med varandra för att byta erfarenheter, tankar och åsikter. Ungefär som vi fikar här i Sverige.
  • Det finns något som heter tevin. Vin smaksatt med teblad.
  • Vuxna dricker sällan något kallt. De dricker te eller varmt vatten. Barnen får ibland dricka kall läsk. Te dricks i stora mängder varje dag för att rensa kroppen.
  • Det gamla Pekings hutonger är charmiga trots att det luktar ganska så illa på gatorna.
  • Tunnelbanesystemet är lätt att förstå. Och billigt. 2 yen per resa.
  • Statlig taxi är tokbilligt. 25 yen för 25 minuters bilfärd.
  • Kinesiska muren har väldigt höga trappsteg.
  • Pekinganka är gott men gav en fet smak i munnen flera timmar efter.
  • En gatufrukost behöver inte kosta mer än 2 yen.

Två nätter i Peking del 2

Dag två i Peking i bilder. Lördagen spenderade vi som de turister vi var tillsammans med en privat chaufför och en engelsktalande guide. L1010005.JPGFrukost på gatan. L1010010.JPG Vi hamnade, utan vetskap, på en fabrik där de tillverkade smycken och konsthantverk av jade. L1010029.JPG Och så ett obligatoriskt besök vid den 600 mil långa Kinesiska muren. L1010034.JPG Jag kan nu få kalla mig för en riktig hjälte som har gått väldigt många av murens branta trappsteg.L1010086.JPG Ett snabbt besök hos en kinesisk doktor där vi fick fotmassage. Doktorn tittade i min handflata och sa att jag har ett stressigt jobb och ett dåligt immunförsvar. Jag tackade nej till hans rekommenderade medicinering. L1010129.JPG Äntligen något vi faktiskt ville till: ett temuseum. Här fick vi smaka flera olika tesorter, höra om teets historia och se hur man brygger te på riktigt. L1010148.JPG Dumplings till lunch. SÅ gott!L1010157.JPG Dags för ett besök i en sidenfabrik. Ovan små silkeskokonger. L1010161.JPG Ett sidentäcke blir till. Efter vår långa dags besökande av flertalet turistmål tog vi oss en powernap på tre timmar. Dock på vårt hostel, inte på sidenfabriken. L1010167.JPG Dags att hitta mat. Men först gick vi vilse i hutongerna. L1010175.JPG Så lyckades vi äntligen hitta någonstans att äta där vi inte behövde vara oroliga att äta inälvor. Jag åt ramen och Alex åt en otroligt god kycklingrätt. Även denna kväll drack vi jordnötsmjölken till. L1010179.JPG Därefter tog vi tunnelbanan till de finare delarna av stan. L1010195.JPG I World Trade Center tog vi hissen upp på 80:e våningen och besökte The Lounge Bar/Atmosphere Bar för att få se stan ovanifrån.L1010186.JPGJag var självklart tvungen att dricka en cocktail med te som ingrediens. Den innehöll även bland annat bourbon och PX-sherry.

Fortsättning följer...

Dryck i Kina?

La du märke till i mitt senaste inlägg att jag ska till Kina i helgen? Jag vet, det är helt galet. Torsdag till söndag. Beijing here I come! Ju mer jag tänker på det desto mer går det upp för mig: jag har noll koll på landet Kina. Pinsamt, verkligen pinsamt. Vad dricker de i Kina? Ingen aning. Öl gissar jag. Det blir helt klart helgens uppdrag att ta reda på vad som dricks i Kina.

En kort tripp kräver ingen större planering. Jag och min vän Alex har tre saker vi vill göra: se den där berömda långa muren, äta Peking-anka och gå i den förbjudna staden. Jag är helt övertygad om att vi kommer hinna med detta.

Men var hittar man riktigt bra Peking-anka egentligen?

Street food

Eller i mitt fall skulle jag vilja kalla det för car foodIdag har varit en dag när jag har försökt komma ikapp med livet efter senaste tidens koncentration på välgörenhetsmiddagen som ägde rum i lördags. Igår kidnappade jag Kim the Beagle för att få lite extra ro i själen. Det finns inget som får mig att slappna av som att få hänga i stallet med både ponny och vovve.

Så idag har jag och Kim:

  • testat vin med en importör
  • levererat 30 st bag in box med äppelmust till jobbet
  • varit och hämtat ut mitt visum till Kina
  • ätit street food i bilen (säg inget till Tompa, han blir så arg när jag äter i bilen...)
  • varit i stallet och longerat två ponnysar
  • Kim har jagat Corné i ridhuset
  • gjort klart ekonomi inför besök hos revisorn i morgon
  • sett tillbaka på vad jag åt på 90-talet genom Historieätarna
  • myst i soffan

Det här med food trucks är inget jag har särskilt stor erfarenhet av eftersom det är väldigt sällan jag äter lunch på stan. Jag får ju mat på jobbet. Men idag när jag hämtade ut mitt visum vid Garnisonen kurrade det lite i magen och jag insåg att lunch kanske är ett bra påfund ändå...IMG_0043.jpgSå jag köpte mig en riktigt god sandwich.IMG_0045.jpg Och TROCADERO! Hur gott är det inte med Trocadero?!IMG_0046.jpg "Churrasco de Chile". (Riktigt god!)IMG_0047.jpgKim the Beagle var riktigt förtvivlad för att han inte fick smaka. Jag tror att han har skvallrat till Tompa att jag åt i bilen. Byracka!

Nej, nu ska jag beställa lite vin till jobbet. Och leta reda på lite info om Peking inför helgens resa.

Att ha gått i mål

Jag har svårt att finna ord. Igår var det äntligen dags för EAT4AIR som jag har arbetat intensivt med under hösten. En middag där samtliga intäkter gick till sjukdomen cystisk fibros (CF). Jag kan inte tacka er nog, ni som hjälpt mig att lyckas med detta. Jag är mållös och så tacksam. TACK!IMG_3649.jpgDet är klart man ska få gå på röda mattan när man går på välgörande middag.IMG_0041.JPG Kvällens meny signerad Lina Ahlin, Mattias Bosta och Desirée Jaks. Och tack till parkeringsvakterna... IMG_3657.jpgPilgrimsmussla, kastanj, grillad citron & buljong. IMG_3667.jpgMina underbara vänner och kollegor som gjorde denna kvällen möjlig. De serverade gudomlig mat! IMG_3669.jpgRotselleri, jordärtsskocka, biff & picklade senapsfrön. IMG_3672.jpgBlåmögel, endiver, äppelmust & hasselnöt.IMG_3673.jpgBlommor till de fantastiska kockarna från Christoffers Blommor i Gamla Stan. IMG_3674.jpgPrecis såhär ska ett bord se ut efter en lyckad middag med mat och dryck i överflöd. IMG_0042.jpgFler bilder kommer så fort jag har fått dem från en annan kamera.

Middagen i sig genererade 20900kr. Men under middagen hölls även en liten auktion för att samla in extra, vilket gav bra resultat. Ni har fått följa auktionen av den otroligt vackra såpbubblan i glas här i bloggen. Bubblan ropades hem för 9000kr. Jag passade också på att auktionera ut Filip för en hemma hos-middag. Han gick för sammanlagt 13000kr. Och med lite extra donationer idag blev summan helt fantastisk. Tillsammans har vi samlat in 43500kr. Det är makalöst bra. TACK!

Men jag tänker inte nöja mig här. Jag har startat en insamlingssida där vem som helst kan donera ett bidrag. Du hittar sidan här <---  Och förhoppningsvis kan EAT4AIR bli ett återkommande evenemang.

KRAM/Danni

 

Dan före dan

IMG_0034.JPGFoto: Niklas Nyman

Eld och lågor. Är det inte lugnande med en brasa? Jag behöver nog sätta mig framför en brasa i timmar efter den här helgen är över. Dan före dan. Det är precis så det känns idag. Lite som lugnet före stormen. Fast inombords är det 'hela havet stormar' för tillfället.

I morgon är det äntligen dags för EAT4AIR som jag har kämpat med senaset veckorna. Legat vaken om nätterna och tänkt igenom varenda detalj. Gjort allt som står i min makt för att försöka sprida auktionen som just nu pågår på min Instagram av den magiskt vackra såpbubblan i glas som Jennie Olofsson har skapat unikt till mig för att auktionera ut. Budet är uppe i 5000kr. Hela natten har jag oroligt legat och funderat. Tänk om jag inte får ett högre bud?  Ja, tänk om. Då är det så - skulle kock-Lina säga till mig om hon hörde mina tankar. Ja, då är det så. Då har jag gjort vad jag kan för denna gång.

Jag vill redan nu tacka de personer som hjälpt till att sprida både auktionen och information om middagen. Till min vän och bloggkollega Siri som skrev om det i sin blogg igår. Fina Desirée Jaks som lagade mat i Nyhetsmorgon i morse och nämnde vår middag. Till Filip som skrev ett inlägg som rörde mig till tårar på sin Instagram. Tack till Allt om Vin som uppmärksammade EAT4AIr. Tack till sponsorerna som gjort detta möjligt.

Ett allra största TACK till Lina Ahlin, Desirée Jaks och Mattias Bosta som i morgon ställer upp på sin lediga dag och lagar maten. Tack. Tack för att ni stöttar mitt projekt. Tack för att ni är ni. 

Efter att morgondagen är avklarad behöver jag nog checka in på spa, typ resten av året. Nu ska jag in till jobbet. Jag ska ge mig själv minst 5 minuter åt att bara titta in i elden i vedugnen...

Trevlig fredag!

 

 

AUKTION

Jennie Olofsson (Glasstudion Big Pink) har blåst en "såpbubbla" i glas som jag nu auktionerar ut till högsta bud, detta i samband med lördagens middag EAT4AIR som jag arrangerar på Agrikultur. Samtliga intäkter både från skulpturen och middagen går raka vägen till sjukdomen cystisk fibros. Otroligt vacker skapelse! Perfekt unik julklapp!  Lägg ditt bud via min Instagram @lundhmedh eller skicka ett mail till mig på daniella@wineandculture.se Första budet lades för en liten stund sedan på 5000kr.

Auktionen avslutas nu på lördag den 3/12 kl 21.30. KRAM

PS. Är du intresserad av middagen så finns det några platser kvar. Kontakta mig för info.

AUKTION

img_7798-1.jpg

Jennie Olofsson (Glasstudion Big Pink) har blåst en "såpbubbla" i glas som jag nu auktionerar ut till högsta bud, detta i samband med lördagens middag EAT4AIR som jag arrangerar på Agrikultur. Samtliga intäkter både från skulpturen och middagen går raka vägen till sjukdomen cystisk fibros. 

Otroligt vacker skapelse! Perfekt unik julklapp! 

Lägg ditt bud via min Instagram @lundhmedh eller skicka ett mail till mig på daniella@wineandculture.se 

Första budet lades för en liten stund sedan på 5000kr. 

Auktionen avslutas nu på lördag den 3/12 kl 21.30. 

KRAM

PS. Är du intresserad av middagen så finns det några platser kvar. Kontakta mig för info. 

Guide till julens drycker

dinner-meal-table-wine.jpgFörsta advent. Snön virvlar magiskt vackert utanför fönstret. Många är ni säkert som har adventsmys en dag som denna. Kanske går ni på julmarknad? Själv har jag myst under filten i soffan med värmande äppelglögg framför sändningarna av hästhoppningen från Friends Arena innan jag strax ska bege mig ut till stallet.

Första advent. En perfekt tidpunkt att börja förbereda inför julens alla härliga måltider med familj och vänner. Så vad passar inte bättre idag än en guide till julens drycker?

Vid gästernas ankomst Hälsa dina frusna gäster välkomna med värmande glögg. Äppelglögg är uppfriskande och något annorlunda än vinglöggen. Eftersom Sverige är ett äppelland förespråkar jag äppelglögg alla dagar i veckan. Och då främst på julafton. Saturnus 1893 Äppelvinsglögg, 79:-

Fortsätt med stil När glöggen är uppdrucken kan festligheterna börja. Och ingen riktig fest utan champagne. Är ni flera så passar champagne i större flaskformat allra bäst. Champagne på magnum alltså. Drick som Winston Churchill Pol Roger Brut Réserve Magnum, 809:- eller som James Bond Bollinger Special Cuvée Brut Magnum, 949:-

Till sillen Många vill dricka öl till sillbordet. Jag är den sista att hindra er. Men varför inte testa något annorlunda som är makalöst gott till, som torr sherry? Sherry passar utmärkt till buffémat och rent krasst så är det ju faktiskt just vad julbordet är. Buffé alltså. Men framförallt till den salta sillen är sherry kalasgott. En torr sherry av varianten fino sitter som en smäck till. Fino Inocente, 69:- Vill du ändå absolut ha öl till rekommenderar jag varmt Melleruds prima julöl som dessutom är ekologisk. I smaken finns inslag av dadlar, kola och julkryddor. Mums!

I de små glasen Till julbordet hör också den lilla nubben. Välj en klassik akvavit eller våga testa exempelvis en gin av bättre kvalitét. Aalborg Jule Akvavit 2016, 299:- eller Hernö Gin, 314:-

Till laxen Det är faktiskt ingen riktig höjdare att fortsätta med öl eller sherry till den gravade eller rökta laxen. Satsa på ett torrt, friskt vitt vin. Gärna en härlig Riesling eller en kryddig Grüner Veltliner. Lite citron på laxen matchar friskheten i vinet. Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner 2015, 94:- eller Künstler Riesling Trocken 2015, 125:-

Skinkan och svärmors köttbullar Dags att plocka fram det röda vinet. När det är många olika sorters mat på bordet föredrar jag ett lättare rödvin som är elegant i stilen. Pinot Noir är vad jag sträcker mig efter. Druvan har ofta en trevlig syra, mjuka tanniner och ger härliga viner med smak av röda bär. Domaine Arlaud Bourgogne Rouge Oka 2014, 199:- eller Louis Jadot Couvent des Jacobins 2013, 139:-

Äntligen dags för godiset och chokladen! Som jag har väntat tålmodigt genom hela middagen... Jag som inte ens äter lax. Däremot vet jag att en alldeles perfekt kombination är pepparkakor med stilton på och sött portvin i glaset till. Ja, precis just det vill jag ha i glaset till. Funkar lika bra till Alladin-asken. Kopke Fine Ruby, 119:-

Kaffe eller te? Bjud svärfar på en fin cigarr till kaffet och svep in er i filtar ute på altanen med en riktigt bra rom i glaset. Bästa knepet är att ge honom en flaska rom i julklapp, du vet, den där du egentligen vill köpa till dig själv men mannen/frugan säger nej för att den är alldeles för dyr. (Jag skulle aldrig säga nej om Tompa vill köpa hem en dyr flaska alkoholhaltig dryck.) På svärfars önskelista står garanterat någon av dessa: Diplomático Single Vintage 2002, 1150:- eller Ron Quorhum 30 Yeras Old Aniversario, 799:-

Alla kanske inte är lika förtjusta i rom så plocka fram alla avecer som finns i hushållet så får man välja själv. En liten spritbuffé helt enkelt.

Om jag skulle firat jul i Sverige så hade jag gjort precis just såhär som ovan. Men nu ska ju jag och Tompa fira jul i Dubai, så vi får nog dricka annat och svärfar får klara sig utan en flaska rom från oss på självaste julafton...

Men glöm för all del inte bort de alkoholfria alternativen! Jag är lite halvt beroende av julmust så det måste finnas i mängder under julen. Här hittar du mitt test av julmust jag gjorde förra året. 

Trevlig advent! /Danni

 

Det svarta guldet part 2

IMG_3594.jpgGuld kan komma i många typer och varianter. Vi har det svenska guldet om du frågar oss på min arbetsplats: jordärtsskocka. Sedan finns det minst två olika svarta guld: lyxig svart kaviar och så... svarta tryffeln!  Den lilla knölen som tillhör hösten är en av mina favoriter att spetsa till måltiden med. Albatryffeln från Piemonte är alldeles magisk, men gör ett stort hål i plånboken. Höstryffeln från franska Perigord är mindre aromatisk och för samma peng som albatryffeln får du enorma mängder perigordtryffel. Med andra ord kan man enkelt unna sig en liten svart knöl till söndagsmiddagen.

En av mina favoriträtter är något så enkelt som smörslungad pasta med massor av riven vit albatryffel. Fyra ingredienser är allt som krävs:

  1. pasta av din favoritsort, för denna rätt är min favorit tajarin
  2. smör
  3. salt
  4. vit albatryffel

Du kan nog ganska enkelt räkna ut själv hur rätten ovan tillagas om det är vad du önskar förtära.

Jag tillhör ju de personer som predikar för lyxiga råvaror en vanlig vardag. Eller i det här fallet, en söndag. En alldeles perfekt söndagsmiddag för mig är rätten på bilden jag lagade för någon vecka sedan (vi kör en Throwback Sunday). Jag hittade en liten perigordtryffel i min lokala mataffär som ja fick betala en hundring för. Tryffeln fick ackompanjeras av små pastaknyten fyllda med lufttorkad prosciutto, pancetta och flower sprouts. Och i glaset? En fyllig och smakrik men  oerhört elegant Barolo.

Förutom tryffel så är jag förälskad i kål. Svartkål är favoriten, för mig kan svartkål också få gå under namnet det svarta guldet. Det kan kock-Lina intyga om. En annan sort som jag tidigare bara har sett på restaurang men som verkar ha hittat till hyllorna i mataffärerna nu är den jag använde till pastan: flower sprout. 2010_f0510117-82d2-416d-a1f8-306baf3a36ae.jpgFlower sprout är en korsning av brysselkål och grönkål. Lika liten som brysselkålen men med vackra krusiga lilagröna blad. Ät som den är eller koka, stek eller woka.

Just det, jag öppnade ju en flaska vin till middagen. En flaska som legat i vinkylen ett tag. Flaskan var en present från en vän så den väntade på det perfekta tillfället att konsumeras. För mig blev det perfekta tillfället en söndagskväll i soffan med min man. Och en skål pasta och tryffel. Ibland krävs det inte mer för att vara det perfekta tillfället. Vi tog fram våra största vinkupor och njöt av en Barolo från producenten Borgogono. Borgogno Barolo Liste 2008. <--- Mer om vinet kan du läsa där.

Nej, nu ska jag krypa upp i soffan och njuta av årets äppelglögg som jag har varit och hämtat ute på Äppelfabriken idag. Hurra!

Det svarta guldet part 1 kan du läsa om här <---

Ps. När det kommer till tryffel gäller inte begreppet less is more...

Historia skrivs

Den 9:e november 2016 kommer att gå till historien på många plan. Det är förstås dagen då befolkningen i USA röstade fram Donald Trump till president. IMG_3600.jpgAll den här snön vaknade jag upp till i morse. Minst hälften måste ha kommit i natt. Snön är enda anledningen till att jag igår insåg att det är i princip omöjligt att köra om man inte införskaffar medar. Så den 9:e november går också till historien som det tidigaste datum på tre vintrar som Vespan ställs av. 2014 åkte Vespan ner i garaget den 18:e december. Förra säsongen ställdes den in så sent som den 3:e januari. IMG_3604.jpg Såhär lycklig är jag när jag får traska runt i ett vinterparadis!

Jag tillhör skaran som älskar vintern och är så lycklig för all snö som har kommit i dagarna och håller alla tummar och tår för att snön faktiskt ska ligga kvar. En dag som denna längtar jag till att få stå på skidorna. Alperna lockar men jag skulle lätt lika gärna kunna bestiga Ekeröbacken bara för att få åka några snabba svängar.IMG_3568.jpgApropå Mälaröarna så kommer jag att tänka på äpplen. Vackra röda vinteräpplen. Ute på Mälaröarna finns två riktigt bra ställen där man kan ta med sina äpplen och få egen äppelmust. Jag jobbar sedan tidigare med det ena stället och köper deras must till krogen. Härproducerat är ju ännu bättre än närproducerat. IMG_3563.jpgFör några veckor sedan tvingade jag med min man ut för att plocka 60 kg äpplen och begav oss ut till Färingsö för att göra must. Den serveras just nu på mitt jobb. IMG_3573.jpgÄppelfabriken på Färingsö är en fantastisk plats att besöka både om du har äpplen att bli av med eller om du vill fika. De har helgöppet fram tills 10:e december med brasan igång i stugan.IMG_3576 (1).jpg Medans du väntar på att dina äpplen blir till flytande guld finns det en kaffevagn med nybakta äppelmunkar. IMG_3578.jpg Kan du äta äppelmunk utan att slicka dig runt munnen? IMG_3582.jpg Från nästa helg finns deras prisbelönta äppelglögg också att köpa. Den görs i begränsad upplaga och jag har redan förbokat 6 flaskor till vintern. Äppelglögg eller varm äppelmust tillhör mina favoritdrycker under den kalla tiden av året. 

Perfekt värmande vinterdryck? - Värm upp äppelmust och häll upp i en stor kopp. - Häll i 4 cl Xanté (päroncognac). - Servera med en kanelstång. - Kryp upp i soffan under en varm filt och njut. Eller ta med och drick efter pulkaturen ute i snön :)