Stjärnsommelieren

Tack för det gångna året!

Jag vill ta tillfället i akt att tacka Allt om Vin och alla fantastiska läsare för det gångna året som varit. Glad och tacksam är jag för att ha fått varit en del av sajten sedan juni 2015. Alltså ett helt år.  Ni som har följt mig från dag 1 vet att året har varit upp och ner, dalar och toppar. Lite som en berg- och dalbana. När jag började skriva var jag sommelier på en av Sveriges bästa restauranger, Frantzén. Jag hade precis startat enskild firma för att kunna göra saker på sidan av. Jag var i fullt sjå att planera mitt bröllop som ägde rum 5 juli 2015. Efter en fantastisk men något stressig sommar var det något som hände i livet. Jag gick sönder inombords och kraschade. I hit the wall som man brukar säga. Hösten var annorlunda men något av det nyttigaste jag har upplevt. Jag sjukskrevs för utmattning i 10 veckor och valde att gå vidare från Frantzén trots att det var en spännande arbetsplats. Skrivandet här höll mig något sånär vid ytan. Jag tror att det är viktigt att ha något att hålla fast vid när man kraschar. Att sluta med allt är farligt. Risken att vara konstant i soffläge skrämde mig. Är fullt medveten om att jag har skrivit om sjukskrivningen lite titt som tätt. Men det är ett viktigt ämne som tyvärr fortfarande är tabu.

I början av vintern blev jag en del av teamet på nya krogen Agrikultur. Där jobbar jag 2-3 dagar i veckan och delar på sommeliertjänsten med min kollega Jon. Passar mitt liv som hand i handske. Det gjorde att jag har tid för det bästa i mitt liv, hästarna, och sedan i februari har jag en liten ponny på heltid som projekt. Balansen är på gång att återställas.

Under våren har jag varit mer kreativ än någonsin. Mitt företag har både fått en logga tack vare Adigi samt en ny hemsida jag kan känna mig stolt över. Alkoholfria provningar är roligt. Och nya projekt rullar in. Med andra ord har jag lika många bollar i luften som jag älskar att ha.

På söndag flyttar jag och ponnybuset till Gotland för en sommar på Furillen. Har du aldrig varit på Furillen kan jag lova att det är värt en omväg. Nästan hela teamet från Agrikultur flyttar över och driver restaurang hela sommaren i dessa fantastiska lokaler. Väljer du att inte åka kan jag lova att jag kommer plåga med vackra bilder hela sommaren från öjn.

Nya projekt gör att det här är sista blogginlägget jag skriver på den här adressen. Jag ska till en annan galax. Bloggen flyttar in hos Köket.se där jag blir bloggkollega med coola Siri Barje. I slutet av sommaren börjar även min podcast att sändas i samarbete med Allt om Mat.  

Tack Allt om Vin och hela redaktionen för ert förtroende att låta mig skriva om himmel och jord. Att få dela med mig av både alkoholhaltiga drycker men även om livet. Tack för det gångna året. Tack ni läsare som har kommit både med ris och ros via mail, ni har utvecklat mig till något bättre. Tack alla läsare för att ni har hängt med på färden. Jag hoppas att ni följer med mig på nya äventyr. Det här är bara början.

Furillen

Önskar du nå mig hittas jag lättast på wineandculture.se.

Ps. Glöm inte att champagne smakar bäst ur extra stora flaskor.

Skaka ihop en klassiker till EM

Okej, jag erkänner. EM är inget jag följer. Men, om jag skulle spendera tid i soffan framför män som jagar en liten boll så hade jag velat dricka en riktig klassiker till underhållningen. Lynchburg Lemonade började serveras redan 1980 och har fått sitt namn från staden där Jack Daniels destilleras: Lynchburg. För mig som föredrar syrliga drinkar är det här en storfavorit.

Ingredienser: 3 cl Jack Daniels 3 cl triple sec 3 cl citronjuice 1 cl sockerlag Sprite eller fruktsoda is

Fyll ett glas med is. Skaka Jack Daniels, triple sec, citronjuice och sockerlag i en shaker med is i. Sila ner i glaset. Toppa med Sprite eller fruktsoda och garnera med en citronskiva. Drick och njut. Skål!

Ps. Nu drar jag till Barcelona. Woop loop! Men först, lunch på Pontus in the air.

 

Fest på Furillen

Förra helgen var jag och Joel nere på Furillen för en 40-årsfest. Det kändes oerhört rogivande att komma ner en helg och få lite koll på läget innan vi kör ner hela flyttlasset för sommaren. 27 juni öppnar vi upp etablissemanget. Furillen Att äta frukost med den här utsikten skulle man kunna vänja sig vid. Och det är precis vad jag tänker göra. Att vänja sig vid att äta frukost blir dock lite av en utmaning för mig som varit utan frukost i princip hela livet. Dagens vikigaste måltid sägs det. Ja, någon gång ska väl jag växa upp också?

Furillen

Här är Joels smörgåsar som vi dukade fram till gästerna när de anlände. Vackra som tavlor.

Furillen

Snacks. Grillad gurka med en dressing på libbsticka samt grönsparris med en misodipp. Ibland önskar jag att jag kunde få vara gäst hos Joel & Filip istället så att jag kunde få njuta av alla godsaker.

Furillen

Kvällens viner, två producenter jag bara älskar. Chenin Blanc från Domaine Guibrteau i Loire och Garnacha från Comando G i Sierra de Gredos.

Från det ena till det andra. Nu ska jag bege mig ut till stallet för att agera hoppdomare på vår klubbtävling.

Minst lika viktigt med noll procent i glaset

För några veckor sedan höll jag en alkoholfri provning i samband med att Ica släppte den väl genomarbetade Kockkompassen 2016 där jag är med på ett hörn och pratar om den alkoholfria trenden. Jag fick visa upp mina nollprocentiga experiment som jag har serverat både på Frantzén och Agrikultur. Att alkoholfria alternativ tar mer plats på krogen går inte att förneka längre. Och jag klappar händerna för trenden som är här för att stanna. Som sommelier är det minst lika viktigt att tänka till vad man kan servera till de som inte vill ha alkohol i glaset av olika anledningar. Alkoholfritt

Provningen hölls en tidig morgon på Gastrologik där Jacob och Anton serverade en utomordentligt fin frukost. Jag som i princip aldrig äter frukost kände mig rejält bortskämd.

IMG_5869

Det är kul när saker ger ringar på vattnet. I eftermiddag ska jag hålla en alkoholfri provning för ett gäng kvinnor på en tidningsredaktion. En i gänget var på Gastrologik och inspirerades av att göra en liknande provning för sina kollegor. Så idag har jag fixat och donat och snart bär det av för en rolig provning.

wineandculture.se

Jag gör mycket alkoholfria alternativ själv. Men det är lika viktigt att spana runt vad som finns på marknaden. Johan & Nyström gör gott iste med olika smaksättningar. En variant med fläder och grönt te är läskande. Den här nedan är också spännande smaksatt med gran och citrus.

Dear T

En klassiker är La Ribaudes Pommes Pétillant som finns på bolaget för 39 kr. Frisk och läskande. Såg också att min favoritproducent av öl, Mikkeller, har släppt ännu en variant av alkoholfri bärs. Den följde med hem för att testas.

Alkoholfritt

Bilden på mig är från Ica.

Sista service för sommaren

Nu beger jag mig in till Roslagsgatan 43 för en sista service på Agrikultur innan vår lilla sylta tar semester. Vilka otroligt bra första månader vi har haft. Härliga gäster, och fullsatt i princip varje kväll. Att ha öppet måndag till fredag verkar fungera även i vår lilla stad Stockholm. Tänk vad tiden går fort. På flera sätt känns öppningsdagen 4 januari som igår. Men också som en livstid sedan. Men, ingen vila här inte. Nästa söndag flyttar jag och ponnybuset ner till Gotland. Agrikultur huserar hela sommaren på Fabriken Furillen. Har du inte varit där kan jag lova att det är värt en resa.

Innan hela teamet beger sig ner till öjn drar vi en tripp ner till Barcelona nästa vecka...

Vi ses på Furillen!

 

Någonstans i Stockholm

Du är en person mitt i karriären och anser dig vara ganska så viktig. Veckorna är fullspäckade med viktiga möten och viktiga telefonsamtal. Gymkortet används flitigt för att du ska slippa stå i vassen i sommar. Du följer alla coola kids på Instagram och du har koll på trendiga krogar. Du är inne helt enkelt. Du hör talas om en ganska så ny restaurang som du så gärna vill gå på. Du snackar med polarna och ni säger att ”dit måste vi ju bara gå, så fort som möjligt!” vilket innebär att någon måste boka bord. Restaurangen är tydligen poppis så det är svårt att få ett bord. Du lyckas till slut få ett bord för fyra personer en fredagskväll klockan 20.30 hela 30 dagar senare i slutet av maj. Samtliga i kompisgänget är tokladdade. Det här ska bli riktigt intressant, roligt och förhoppningsvis också gott. En bra kväll helt enkelt.

Du har inte klippt dig på ett tag så varför inte passa på att boka in en tid hos din frisör samma dag som restaurangbesöket. Du ska ändå till tandläkaren samma dag så varför inte ta två flugor i en smäll. Klart man ska ha en snygg frilla när man går på en hipp krog. Det kan hända att det blir ett gäng selfies och groupies med gänget, då måste håret vara i toppform så att bilderna kan hamna på Insta. #instamoment

Någon vecka går. Du får ett sms av en annan polare. Hen ska ha fest på sitt landställe ute i skärgården just exakt samma kväll som du bokat bord på den nya restaurangen du så gärna vill gå på. Du ber att få återkoppla senare, men det här kan man ju inte missa. Årets fest. Du får ett viktigt telefonsamtal och dagen fortsätter. In på gymmet och så en selfie på det. I morgon är det årets fest. Du har lyckats övertala polarna att ni måste ut i skärgården. Lika bäst att ta den tidiga båten ut.

Du ringer din frisör och avbokar tiden eftersom du måste hinna med båten. Du får ett mail från restaurangen du bokat bord på som önskar få bokningen konfirmerad. Du konfirmerar med att ni kommer. Man vet aldrig. Det kanske regnar i morgon.

Dagen D. Himlen är oskyldigt blå och solen strålar som aldrig förr. Du möter upp polarna tidigt på morgonen vid båten, ni är tokladdade inför kvällen och årets fest. Nu ska ni ha en så fantastisk kväll.

Det är fredagskväll någonstans i Stockholm. Klockan är 20.30. En restaurang med få sittplatser inväntar sitt sista sällskap för kvällen på fyra personer. På väntelistan stod ett femtiotal gäster som så gärna ville få bord just denna kväll. Klockan tickar. Hovmästaren väntar en liten stund till innan hen lyfter telefonluren för att ringa sällskapet som fortfarande inte har dykt upp. Signalen går fram. Ingen svarar. I den lilla matsalen står ett bord med fyra tomma stolar. Det är fredagskväll i Stockholm. Någonstans i skärgården är kvällen fortfarande ung…

Två veckor senare får du en räkning från tandläkaren för tiden du glömde bort när du drog på fest i skärgården. Tandis tar fullt betalt för besöket du aldrig dök upp till.

Ny fredagskväll någonstans i Stockholm. Samma lilla restaurang är fullbokad för kvällen. Hovmästaren ringer sista sällskapet för att se om de är på väg eftersom de är 20 minuter sena. ”Oj, hoppsan vi glömde avboka. Vi fick förhinder.” Sista sällskapet dyker inte upp. Återigen tomma stolar på en restaurang med lång väntelista.


Observera: "Det är inte personen i filmen som har skrivit brevet!"

Det har alltså ingenting med min arbetsplats att göra. Jag skriver det här för att det är dags att börja prata om det alltför vanliga fenomenet no-shows. Folk som av all möjliga olika anledningar inte dyker upp till sitt bokade bord.

Från Google:

noun: no-show; plural noun: no-shows
  1. a person who has made a reservation, booking, or appointment but neither keeps nor cancels it.

 

#TBT till en vinfestival i España

Jag har bestämt mig för att det absolut bästa sättet att lära mer om vin är att gästa en vinfestival. Det måste utan tvekan vara den ultimata metoden. Du lär känna vinmakarna i en avslappnad miljö, du får testa på kulturen i byn och du får dansa till svängig musik. Idag kör vi en #TBT (throwback Thursday för dig som inte har koll på hashtags på Instagram) till en söndag och måndag tidigare i maj när jag fick hänga i San Martín och göra just allt det ovan nämnda. En bild säger mer än tusen ord. Men en video säger ännu mer än så. Varsågod, jag ger dig MFC Chicken och lite bilder från mina upplevelser. Director's cut. Såhär såg förresten lördagskvällen i Madrid ut.

Har hört ryktas om att det är vinfestival i Priorat 31 oktober. Datumet ringas in i kalendern genast!

[embed]https://youtu.be/mapyftJkSkQ[/embed]

Vill du hellre läsa om Fiesta de la Floracíon så finner du en vacker text just här.

PS. Kan någon snälla ta hit MFC Chicken till Sverige för en eller flera spelningar?! Det svänger, katten...

Bubbel och en gnutta grubbel

Kommer hem till en tom lägenhet efter en lång dag. Mannen befinner sig i Monaco och bevittnar Formel 1. Jag går raka vägen till min vinkyl och plockar fram en liten flaska bubbel från senaste resan till Champagne. En producent jag aldrig testat tidigare och knappt hört talas om. Jag älskar att fylla resväskan med spännande små flaskor. Ikväll är det Charles Ellner från Epernay som får fylla glaset medan Walking on a dream dånar ur högtalarna och tar mig tillbaka till snötäckta alptoppar. Jag minns, ler inombords, längtar tillbaka.  Och så kommer nästa låt. Spotify-listan är inställd på shuffle och ger mig en tidsresa. Utan dina andetag med Kent. Bandet mitt hjärta klappar lite extra för. En låt som från början var en B-sida men idag är Kents mest spelade låt, med råge. En text som för många har blivit en kärleksförklaring. Så sjöngs den även på mitt eget bröllop förra sommaren av min far. Med blandade känslor. Texten gör mig skör. Den får mig alltid att tänka på min man.

Jag kan inte ens gå utan din luft i mina lungor jag kan inte ens stå när du inte ser på och genomskinlig grå blir jag utan dina andetag

Texten påminner mig om Cystisk Fibros som min man lever med. Som vi lever med. Jag pratar sällan om det då det är en del av vardagen. Vill du veta mer så öppnade jag upp mig en gång här. Det räcker så.

Att tillåta sig själv att vara skör.

Ponny

- Utsikten som skapar harmoni i vardagen. Sedan 4 års ålder har hästarna varit en del av mitt liv. Sittandes på hästryggen i skogen, där har jag säkert skrivit hundratals noveller i tankarna. Ett par ponnyöron som lugnar. Under tiden jag arbetade på Frantzén hann jag inte med hästeriet. Jag var sommelier på en av Sveriges absolut bästa krogar. Jag hade, för många och även mig själv då, drömjobbet. Men jag tappade bort mig. Den viktiga stunden när jag skapar mitt eget universum i hjärnan hade jag inte tid för. I höstas gick jag in i väggen. Något jag var öppen med här. Jag valde att vara öppen om min sjukskrivning för att utbrändhet är ett tabubelagt ämne som verkligen måste tas på allvar. Jag var sjukskriven i 10 veckor. Min läkare ville låta mig vila längre men då Försäkringskassan nekade mig sjukpenning hade jag inget val, det var bara att börja jobba igen om jag skulle ha råd att leva. Jag togs inte på allvar. Jag trodde att min karriär som sommelier bara var att säga tack och adjö till. Jag var körd. Vad har någon som gått in i väggen att ge en arbetsgivare?

Men Joel och Filip ville ha med mig i sitt team när de öppnade sin krog Agrikultur. De trodde på mig, de visste att jag är en klippa på restauranggolvet. Strax efter öppningen av krogen som satsar lika mycket på en hälsosam miljö för sin personal som att laga bra mat skrev min bloggkollega Jon Hansson om oss och intervjuade mig för White Paper. Det skrevs om min sjukskrivning. Om arbetsmiljön för kroganställda. Jag var livrädd när artikeln kom ut. Vad skulle branschen säga? För någon månad sedan överhörde jag ett sällskap när de pratade. Pratade om mig. "Hon Daniella, sommeliern, jag läste någonstans att hon gått in i väggen på Frantzén. Men nu är hon här." Ja, jag är här. Starkare än någonsin. Och jag ger mig själv tid att spendera på hästryggen med ponnyöron som utsikt. Nästan varje dag.

När jag sakta började jobba igen var jag livrädd för vad folk skulle tycka och tänka. Att jag var svag. Att jag inte gjorde ett bra jobb. I efterhand är mina 10 veckors sjuskrivning något av det bästa som kunde hända mig. Jag är en arbetsnarkoman som mår bäst när jag har tusen bollar i luften och det är sådan jag är och kommer troligtvis aldrig lära mig bättre. Men de 10 veckorna lärde mig att sätta gränser. Jag lärde mig att stava till ordet NEJ. Ett ord jag knappt visste vad det betydde tidigare.

Under våren har jag tagit två steg fram och ett steg tillbaka. Tre steg fram och fyra steg tillbaka. Stormsteg fram och sedan inser jag att handbromsen måste dras åt igen. Linjen är hårfin. Att lära sig livets balansgång. Min svaghet är att jag alltid ska vara så nedrans stark. För lite mer än en månad sedan erbjöds jag ett av mina drömjobb. Enligt mig, Sveriges viktigaste sommeliertjänst. De ville ha mig, även fast jag gick in i väggen i höstas. De tror på mig. Men jag är inte redo. Jag tackade nej.

Jag sökte nyligen till Poppius grundkurs i journalistik. Att utveckla mitt skrivande är något jag länge velat lägga tid på. Men så slog det mig idag; varför just Poppius? Ska jag rätta mig in i ledet och bli ännu en sommelierutbildad tjej i min egen ålder som också går på Poppius? Det verkar vara lika trendigt att gå på Poppius idag som att bli sommelier. Och framförallt, varför ska jag alltid pressa mig själv till bristningsgränsen? Jag intalar mig själv att det är helt okej att inte vara bäst på allt. Just av samma anledning valde jag att inte delta i sommelier-SM eller Lily Bollinger Award i år. Att tävla ska vara något roligt. Inte något man pressar sig själv till för att man tror att man förväntas ställa upp.

Vinvärlden är oändlig. Ju mer jag lär mig desto mindre kan jag. Jag är självsäker i hur jag för mig på restauranggolvet men är otroligt ödmjuk som sommelier. Jag har så mycket att lära mig. Teori är min svaghet, jag har alltid varit en praktiker. Jag vill resa vinvärlden runt, lära känna människorna bakom drycken i glaset, lära känna marken där druvorna växer. Att resa är bland det bästa jag vet, skulle utan tvekan kunna leva livet med bara en resväska i handen och få uppleva kulturen världen runt. Få dansa till ljudet av en saxofon på en vinfestival någonstans i Spanien.

Kvällens spellista jobbar vidare. Awolnations version av I´m on fire förgyller min tillvaro och min halvflaska Charles Ellner börjar ta slut. Den är förresten väldigt trevlig. Drick om du får möjlighet.

Ps. Jag saknar min Vespa.

Min vän kock-Lina

Kanske har du missat att min kära vän kock-Lina också är min kollega. Hon är min stolthet bland annat för att hon i år fick Karin Franssons mentorspris. Men givetvis mest för att hon är en fantastisk vän.  Kock-Lina gör sig väldigt bra i TV-rutan. Här är ett klipp från när hon lagade mat i Vardagspuls. 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6JpmZlJ8nEY[/embed]

När man får plocka fram champagne

I helgen fyllde Tompa år, ja min man alltså. Jag hade lovat att ordna födelsedagsmiddag åt honom och två vänner.  Sagt och gjort, Danni styr upp så som bara jag kan. Låter andra göra jobbet alltså... Jag lurade iväg mannen under dagen med en vän som såg till att de höll sig borta medan jag handlade mat och fixade middag. I själva verket tog jag lite extra tid på mig i stallet, en lång krävande ridtur för ponnyn och sen tog jag ännu längre tid på mig att göra mig själv iordning hemma i lugn och ro medan jag lyssnade på några avsnitt av Kentpodden. (Rekommenderas verkligen till alla er Kent-fans eller ni som vill veta mer om Sveriges största band.) Det är inte ofta jag piffar till mig så jag bjuder på en sån där selfie.

Daniella Lundh Egenas

Till slut fick herrarna godkänt att komma hem. Jag hade dukat fram de där vi alltid inleder kvällen med när vi har gäster. Chips och dipp. Det finns inget lättare snacks till bubblet som ändå är så otroligt genialiskt. Allt du behöver är: Kalixlöjrom, dillchips och syrad grädde. Servera i skålar. Klart! Dubbeldippa hur mycket du vill.

Bubbel

Kvällens champagne blev Marie-Courtin Éloquence Extra Brut BdB 2007 samt Jacques Chance Brut Grand Cru NV från Mailly-Champagne. Den sistnämnda är en pytteliten odlare som vi har bott hos under våra road trips ner till Champagne. Jag älskar hur Jacques Chance är lite wild and crazy med sina brickor till korkarna. Eftersom det är en så liten odlare har varje flaska vi öppnat haft olika små brickor. Den senaste är helt klart min favorit: Flower Power!

Jacque Chance

Efter att vi avnjutit bubbel samt chips och dipp en stund började Tompa undra hur det gick med maten. Jag såg hur nervös han blev när han märkte att jag inte ens hade påbörjat maten. "Hur ska det här gå, du har ju inte läget under kontroll?" Åjo, under kontroll var det nog. Tompa beordrades att sätta på sig någon av sina surfiga t-shirts. Och så kom taxin. Jag kunde inte låta bli att småfnittra belåtet. Extra stolt blir jag när våra vänner är med på mina hyss. Så vi fyra hoppar in i en taxi där chauffören är helt med på noterna. "Vilken terminal på Arlanda var det ni skulle till?" 

Okej, Tompa slapp Arlanda för denna gång. Istället hamnade han på Surfers på Regeringsgatan. Har du inte varit där? Gå dit. Så. Jädra. Gott.

Ibland blir de enkla kvällarna de bästa. Man behöver inte vända ut och in på sig själv för att göra något fantastiskt härligt och bra. Allt som behövs är vänner som ställer upp på lite lurendrejeri. Jag är lite extra stolt över mig själv, det kan vara enda tillfället som jag har lyckats med mina hyss utan att bli påkommen. Annars är han en jävel på att lyckas lista ut saker och ting i förväg, min man.

Kim Idag njuter jag av måndag med min måndagsvovve, Kim the Beagle. Det är inte särskilt lätt att jobba med en hund i knät, men det är helt okej för min del. Nu struntar vi i allt som har med jobb att göra, det kan vänta tills ikväll. Den här byrackan vill leka i Drottningholmsparken. Så klart han ska få göra det. De här fina bruna ögonen får alltid sin vilja igenom hos extramatte :)

Kim the beagle

Trevlig måndag önskar jag och Kim the Beagle.

Ps. Glöm inte att planera in lite hyss för mor på söndag!

Alkoholfri verkstad

Att alkoholfria alternativ är viktiga för mig vet nog många redan. I dag deltar jag i ett frukostseminarium och får prata om min passion för att skapa drickbart även för de som inte vill eller kan dricka vin eller annat alkoholhaltigt.  Med dessa ingredienser skapar jag en av mina signaturdrycker som jag hittade på under min tid på Frantzén. Jag hade nästan glömt bort den, men så var den en självklarhet att göra till provningen idag. Min alkoholfria punsch.

Alkoholfritt

Apropå alkoholfritt. Jag hittade en rolig flaska på bolaget häromdagen som jag var tvungen att köpa med mig hem och testa. Det känns ju extra roligt när det är för en god sak.

Alkoholfritt

God Dryck No 2 är ett mousserande alternativ för den som inte vill dricka med alkohol. Bland det bästa jag har testat. Viktigt för mig är att det inte blir sött och sliskigt. Här är det ändå hyfsat torrt och balanserat. 85 kr får man betala för en flaska, men det är den absolut värd när pengarna går till goda ändamål.

god dryck

Roliga ingredienser att spetsa till sina alkoholfria drycker med?

- Matcha te - Nypon - Honung - Jasmin - Kamomill - Arrak

När vi tog över Agrikultur för en kväll

I lördags var det äntligen dags för vår efterlängtade pop-up med ett riktigt härligt och starkt tjejgäng. Vi hade planerat in kvällen redan i februari men pga sjukdom var vi tvungna att skjuta fram, så i lördags var dagen alltså äntligen här.  Kock-Lina, jag och vårt nya stjärnskott Dessan fick sällskap av TV-profilerna Siri Barje och Tea Malmegård (Dessertmästarna) för en oförglömlig kväll. De andra fyra töserna satte ihop en 10-rätters och jag fixade ihop ett dryckespaket som innehöll bland annat Billecart-Salmon Rosé, ett vin med en slaktargris på etiketten, punsch blandat med rabarber och så världens bästa kaffeservering: en variant av hot shot.

pop up Vedugnsrostade kaffebönor. dipp Snacks.

buljongVårbuljong.

sallad Siris trädgårdssallad.

vedugn

billecart rose

hot shot Hot shots!

personalmat Min efterservice-mat.

popup

Tjejerna introducerades självklart också för hur man avslutar en service på Agrikultur. Man tittar in ett av Sveriges bästa klipp från Mästerkocken. Varsågod, jag bjuder på det:

[embed]https://youtu.be/unJ1KFWCeB8[/embed]

Tack för dansen tjejer, det här hoppas jag att vi gör om!

En kväll i Madrid med Comando G

Ibland säger bilder mer än tusen ord. Här, en oförglömlig kväll på nyöppnade restaurangen Angelita i Madrid. I sällskap med Daniel Landi och Fernando Garcia, vinmakarna bakom bland annat Comando G (G för Garnacha) från bergen i Sierra de Gredos. Champagne

Vin

Comando G

Angelita

Vinos

Comando G

IMG_0472

Comando G

Conca de Barbera

Angelita

Madrid

Vinos

IMG_0496

Det svenska guldet havtorn

Jag kan inte tjata om detta svenska bär tillräckligt många gånger. JAG ÄLSKAR HAVTORN! Bäret som är fullproppat med vitaminer, har en fantastiskt härlig syra och en liten sötma som rundar av. Havtorn måste vara det ultimata bäret. Förutom kärnorna kanske. Fast kärnorna ger lite tuggmotstånd så det är absolut inget som stör. Det är också det ultimata bäret att få i sig till frukost. Med syran väcks du garanterat till liv. Min favorit-smoothie just nu? Innehåller havtorn såklart.

Du behöver:

3 dl frysta havtorn 3 dl GoGreen kokosdryck 1 ägg 1 msk chiafrön

Mixa allt i en blender. Servera i ett fint glas. Drick, njut och känn hur kroppen fylls av ny energi :)

Fler tips på vad du kan göra med havtorn finner du här.

 

Låt oss prata "naturvin"

Nästan dagligen får jag någon fråga gällande naturvin. Få vet vad ett naturvin är. Är det ett sånt där orange vin? Är naturvin samma som ekologiskt? Låt oss reda ut några kända begrepp inom vinvärlden.  Enligt EU definieras vin som jäst dryck från nyligen skördade druvor.

Utöver konventionell vinmakning finns de tre kategorier som det talas om: ekologiska viner, biodynamiska viner och naturviner.

Här är enkla och korta beskrivningar av de olika typerna:

Ekologiska viner Ekologiska viner produceras av druvor som odlats utan användning av pesticider och konstgödsel. I övrigt sker produktionen som vanligt. D.v.s. man tillåter användning av  konstgjord jäst och ett 30-tal tillsatser. Producenterna är ofta certifierade av en oberoende kontrollorganisation. Sulfithalten ska vara minst 30 mg/liter lägre än för konventionella viner. På etiketten kan det ofta stå wine made from organically grown grapes  vilket är detsamma som ekologiskt.

Naturviner Ursprungliga sättet att producera vin. Druvorna odlas ekologiskt eller biodynamisk d.v.s utan besprutning av pesticider eller konstgödsel. Druvmusten jäser med naturjäst. Minimala eller inga tillsatser av sulfitet. Inga tillsatser tillåts vid vinifiering. Vinerna klarnas genom gravitation och utan animaliska tillsatser.

Biodynamiska viner Samma grundprinciper som naturviner men man tillämpar antroposofiska metoder. Introducerades av Rudolf Steiner som höll en kurs om agrikultur, Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture, år 1924. Man följer månkalender för att styra när olika moment skall utföras. Homeopatiska principer används för att tillverka olika preparat för att behandla jorden och druvorna. Bland annat fylls kohorn med kospillning som grävs ner i jorden under vintern för att dra åt sig kosmisk energi. Hornen grävs upp efter vintern och innehållet rörs ut i vatten som sprids på vinodlingarna. Preparat som sprids över odlingarna görs bland annat på kamomill, nässlor och ekbark. Organisationen Demeter är specialiserade på biodynamiska viner.

En del pratar om orange viner. Det är vita viner som har skalmacererat en tid. Alltså, jäst med skalen. Skalen ger en mörkare djup färg samt tanniner åt vinet. Ofta får orange viner jäsa i ett amforakrus. Den här stilen av vin påminner troligtvis vinerna som tillverkades under romartiden. Orange viner är enligt mig superhäftiga viner att kombinera med mat. Har du aldrig testat denna vinstil rekommenderar jag varmt att testa nästa gång du går på en trendig krog.

Naturvin Ett riktigt bra exempel på ett gott oranget naturvin. 

Sulfiter, eller svavel, tillsätts i vin för att stabilisera vinet och för att skydda mot oxidation. Det kan jämföras med konserveringsmedel. I naturviner är endast en minimal mängd av sulfiter tillåtet. Ofta tillsätts inga sulfiter alls. Naturviner behöver ofta dekanteras, alltså hällas upp i karaff, en lång stund före servering för att få luft och öppnas upp ordentligt.

Många vinentusiaster av det gamla gardet likställer traditionell vinmakning med konventionella viner och är väldigt anti allt som har med naturvin att göra. Här vill jag faktiskt protestera och är av en annan åsikt. För mig är naturvin så traditionellt det kan bli. Det är så ju såhär vin producerades innan bekämpningsmedel dök upp i och med industrialiseringen. På den gamla tiden fanns inte maskinskörd, besprutning och svavel. Så vad kan vara med traditionellt än naturvin?

Om jag fick drömma så önskar jag att de olika stämplarna suddades bort när det kommer till vin. Jag skulle vilja att man delade in vin i bulkvin och kvalitetsvin. Bulkvin - massproduktion av lägre kvalitet. Kvalitetsvin - handplockade druvor och hållbart framställt. Däremot ser jag gärna grupperingar som vitt, rött, orange och rosé på Systembolaget.

För mig är det helt oviktigt om ett vin är konventionellt framställt eller biodynamiskt odlat. Det viktiga för mig är innehållet i flaskan. Är den slutliga produkten av bra kvalitet? Däremot föredrar jag hållbar odling och bra arbetsvillkor för de anställda.

Något som kan vara värt att veta när det gäller ekologisk vinmakning är att det inte är så enkelt som att bara leta certifiering på en etikett. Det är nämligen så att många producenter i traditionella vinområden som Bourgogne, Bordeaux, Loire, vissa delar av Spanien och Italien producerar ekologiskt eller biodynamisk utan att vara certifierade. Ekologiskt för att det är så de alltid har gjort. Certifieringen är dyr vilket mindre producenter kanske inte alltid har råd att införskaffa. De anser att de inte behöver en symbol på sin flasketikett eftersom de inte gör någon grej av produktionen. Det är så självklart att vinet produceras ekologiskt eller bio. Så stirra dig inte bara blind på att leta efter symboler på etiketter.

Vill du lära dig mer om naturvin rekommenderar jag boken Naturligt vin skriven av Emil Bromé och Emil Arvidsson.

Säg efter mig: Pinot Noir

Nu har jag senaste tiden alldeles för många gånger hört det påhittade ordet Pinoir istället för druvans riktiga namn Pinot Noir. Alltså, en hopslagning av pinot och noir. Något jag absolut kan godkänna och definitivt le åt när det gäller okunnighet. Men när jag hör säljare hos importörer som använder ordet pinoir så kan jag inte låta bli att bli lite upprörd i själen. Särskilt eftersom druvan tillhör mina favoriter, tillsammans med skönheten Grenache...

Säg efter mig: PINOT - NOIR!

Pinot Noir är mest känd som den röda druvsorten i Bourgogne, Frankrike. Den trivs bäst i svalare områden och är en ömtålig druvsort som är krävande att odla. Men lägger man ner sin själ ger druvan viner som kan åldras i evigheter. Röda bourgonger är ofta eleganta, förföriska viner med en relativt hög syra och mjuka tanniner. Färgen är röd med en låg intensitet. Pinot Noir är även en av tre druvsorter som används i champagne.

Men Pinot Noir odlas i stora delar av världen, bland annat på följande platser:

USA - Kalifornien Tyskland - Baden & Rheingau Nya Zeeland - Central Otago, Martinborough, Marlborough Italien - Trentino-Alto Adige Australien - Yarra Valley, Adelaide Hills, Tasmanien Kanada - Okanagan Valley

Smaker som kännetecknar Pinot Noir: Röda frukter och bär som jordgubbar, hallon, granatäpple, körsbär och plommon.

Vill du lära känna druvan Pinot Noir lite bättre? Här har du fyra varianter från olika delar av världen:

Bourgogne - Dominique Guyon Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2013 149 kr. Kalifornien - Calera Pinot Noir 2013 249 kr. Nya Zeeland - Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2014 149 kr. Australien - De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Pinot Noir 2014 149 kr.

Agrikultur's Angels

Livet känns lite extra spännande för tillfället. Äntligen börjar det hända saker. Tillsammans med en av mina absolut närmsta vänner samt kollega kock-Lina (Lina Ahlin) kommer jag inom en snar framtid att duka bordet. Så just nu går vi runt och bollar idéer med varandra dagligen om vårt framtida projekt.

För att du ska kunna hänga med ordentligt i svängarna vill jag tipsa om att ladda ner en app som du kan ha stor användning för om du ofta lyssnar på podcasts: acast.

Agrikultur's Angels, snart i hörlurar nära dig...

Ps. I helgen blev jag av med min vackra ögonsten. Vespan är stulen och befinner sig troligtvis långt ifrån Stockholm vid de här laget.

När man missar Valborg

Valborg, en högtid jag inte har firat på flertalet år.  Som jag hade sett fram emot att få värma mina små tassar framför majbrasan i lördags. Jag ville så gärna stå uppe på Stora Essingens berg och se ut över vårt vackra Stockholm bredvid en värmande eld. Jag skulle ta vackra bilder att lägga upp här i bloggen. Ni vet, sådär vackra bilder så att man blir tårögd och önskar att man själv varit där.

Min underbara, fantastiska man satte stopp för mina planer. Istället bjöds vi ut på en mysig middag hos min svåger. Det pratades om att se elden i Ekebyhovsparken på Ekerö. - Ja tack gärna, tänkte jag. Men elden missades. Vi åt god mat och jag fick mysa med mina fina vovvar som jag är extramatte till. Jag är nöjd och glad ändå även om vi missade brasan...

Kim the Beagle

...men eftersom jag har världens bästa man så ordnade han en egen majbrasa åt mig, gasspisen:

valborg

Bourgogne och Loire drabbade av frost

Morgonfrost kan vara något av det vackraste jag vet. Att tänka sig att något så vackert kan förstöra så mycket är svårt. Men i veckan slog frosten till i Bourgogne och Loire. I Bourgogne är det den värsta frosten sedan 1981 som drog in natten den 26 april och har förstört stora delar av årets skörd. Det är fortfarande för tidigt att säga hur mycket som är förstört. Samma natt drabbades även stora delar av Loire där det blev så kallt som -6 grader på vissa platser.

Så vad kan frost ha för konsekvenser för vinodlare? Många producenter och odlare är oroade inför fortsättningen av 2016. Frost innebär att vinrankorna kan ha förstörts. Eftersom det fortfarande är känsliga knoppar på rankorna som inte har blommat ut än är det ett kritiskt läge. Om knopparna fryser innebär det att de med största sannolikhet inte kommer att utvecklas till vindruvor. Skörden kommer att bli betydligt mindre. Kanske uppemot 50-70% mindre på sina ställen. Alltså färre flaskor att kunna sälja. Bourgogne är en av de regioner som efterfrågas mest. Liten produktion, stor efterfrågan = högt pris.

Decanter rapporterar både från Bourgogne och Loire.

Här hittar du nyheter från Bourgogne.