Stjärnsommelieren

Därför tar jag som sommelier avstånd från boxviner

Min man roar mig ganska ofta med roliga tankeställningar. Han kan komma med frågor som får mig att fundera lite extra och ibland blir det som nu.

"Älskling, har vi någonsin köpt ett vin som går som TV-reklam?" Nej, det har vi inte. Men givetvis är det för att jag har bra koll på vad för alternativ som finns.

Vilka viner är det som säljs mest på Systembolaget? Ja, 20 procent av vinerna som säljs är Bag-in-Box. Argument som "det är så lätt att bara dricka ett glas från en box eftersom den håller sig även öppnad" och "mycket vin för lite pengar", alltså mest alkohol för dina slantar, det får folk att konsumera. Vilket ibland kan göra mig lite oroad. Jag kanske sticker ut hakan nu och självklart ska man dricka det man gillar. Men jag vill slå ett slag för hållbarhetsaspekten även i vininköpen.

I förra veckan var jag på ett möte som var väldigt intressant. En av personerna i mötet berättade om när hon var i Toscana på vinresa och besökte en av de största producenterna i området. Guiden tog med dem in till lagret: "Ja därborta har vi vinerna som skickas till Sverige, vill du testa dessa eller våra riktiga viner?" sa han och pekade mot en massa pallar fyllda med BIB. Det kan inte bli mer tydligt än så.

Behöver jag nämna eko-kuppen en mathandlare stod för häromdagen? Om det gäller vindruvorna vi äter, hur tror du då vindruvorna som används till BIB-vinerna behandlas?

Läs även: Tänk en gång extra när du handlar vin – här skriver jag om arbetarnas förhållanden och miljöaspekten i vinproduktionen.

Dryckesvärlden är extremt stor, det finns oändliga varianter av vin och sätt att konsumera. Men jag vill att man ska fundera över hur man konsumerar, inte bara mat utan även dryck. Därför har jag bestämt mig för att under våren titt som tätt skriva om hur vinvärlden ser ut på djupet. Hur är det att plocka vindruvor i Sydafrika eller Chile? Platser svenskar gärna konsumerar boxviner från. Vilka löner kan de få ut? Om en treliters BIB kostar 150 kr (50 kr/liter) hur mycket går egentligen till producenten? Jag ska göra mitt bästa för att få oss att tänka hållbart, även när vi dricker. Vin är ju oerhört roligt och spännande. Det är kultur och hantverk. Häng med vettja!

Kära läsare, tillhör du de som tänker på vad du äter genom att köpa närproducerat kött, eko-mjölk och skippar läsken men kanske dricker boxviner på helgen och är sugen på att vidga vyerna? Hör av dig till mig så lovar jag att ge dig en massa drickbara viner för en rimlig slant som alternativ. Du når mig på daniella@wineandculture.se och jag guidar dig så gärna i dryckesdjungeln. 

Rättning! Jag var alldeles för snäll när jag skrev att 20% av vinerna som säljs på bolaget är boxar. Uppemot 50-60% utav försäljningen står boxarna för.

Vecka 9? Just ja, sportlov...

Tänk att man helt missar det här med lovveckor som vuxen utan barn. Jag blev varse om det i stallet när jag förra veckan fick reda på att hopplektionen på torsdag ställs in på kvällen denna vecka. Ungdomarna har ju sportlov! Men jag då? Inte tusan vill jag ställa in träningen bara för att ungarna är på skidsemester, full av avund som jag är. Nåja. Medan ni andra gottar er i pudret och dricker öl i solen så letar jag fram allt jag har skrivit om vinter, bara för att längta tillbaka och minnas goda stunder... Rätt dryck på Afterskin spred sig faktiskt ända till en utav mina favorittidningar Åka Skidor där jag intervjuades om vad du bör dricka på afterskin. Ta gärna en titt, det var kul och en otrolig ära att få snacka dryck med en tidning jag läst och beundrat sedan barnsben.

Om du befinner dig i Schweiz nu på sportlovet får du absolut inte missa mina favoritdrycker! Och oavsett var du än befinner dig kanske denna värmande drink som Alexander Mannerfors ligger bakom kan smaka mumsfilibabba på afterskin.

Behöver du underhållning tipsar jag om Vinets värld eller min egen lilla serie Glasguiden. Självklart sitter jag också inne på lite filmtips!

Igår släpptes också trailern för årets upplaga utav Livets Goda topp 20. Vi väntar med spänning på att den här otroligt snygga och välgjorda guiden släpps.

[embed]https://youtu.be/vM3SeFqBa-o[/embed]

Foto ovan: Martin Lundmark, Alagna.

PS. Glöm inte att Champagne är gott till allt! Nästan...

Lite Napa-cab tack!

Kalifornien, vad jag älskar vinerna från området. Men det gäller att hitta de riktigt bra producenterna. Som Hirsch, Sandhi, Melville, Jolie Laide... Och så Chateau Montelena som jag konsumerade en flaska utav förra veckan. Ett helt perfekt fredagsvin. Denna Cabernet Sauvignon var årgång 2010. Visst är det härligt om det får mogna till sig ännu mer, men ibland kan man bara inte vänta. En stund i karaff innan servering gör susen. 1976 var ett bra år för Montelena. De var nämligen med i den så kallade Parisprovningen. Fyra vita Bourgogner provades emot fyra chardonnays från Kalifornien. Montelena vann och satte Kalifornien på kartan. Självklart har en filmatisering utav händelsen gjorts, en sevärd sådan också. Filmen Bottle Shock kom ut 2008 och är värd att se om du inte redan har sett den. Varför inte redan i helgen?

Givetvis ackompanjeras filmen utav en flaska Napa-cab!

[embed]https://youtu.be/ZKo9HWlwVME[/embed]

En annan bra lördagsfilm istället för Melodifestivalen är Sideways. Trevlig helg!

Glasguiden avsnitt 1

I serien Glasguiden har jag tagit hjälp utav glasexperten Robert Seaton från Öl & Vinmagasinet på Karlbergsvägen och reder ut det här med glas. För det är faktiskt inte så enkelt som att ett glas fungerar till allt. Åtminstone inte när man pratar med en glasnörd eller en sommelier... [embed]https://youtu.be/TVA1LFu774c[/embed]

Filip Fastén får White Guide Rising Star

Jag är halvt i chocktillstånd. Gick in på Instagram för en stund sedan och först i flödet såg jag en bild på Filip Fastén, delägare utav Agrikultur samt min arbetsgivare. Jag var tvungen att ta en skärmdump och skicka ut i vår sms-grupp. Direkt ringer kock-Lina. Ni vet, hon som tilldelades priset förra året. Då såg det ut såhär. Lina, som förra veckan fick utmärkelsen Karin Franssons Mentorspris. White Guide Rising Star tilldelas i år Filip Fastén, Årets Kock 2014 med motiveringen:

För att i liten blygsam skala testa ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett härligt organiserat kaos.

Idag är jag extra stolt och tacksam över att få ägna mina dagar på världens bästa arbetsplats. Att vi är nominerade till Årets Stjärnskott utav White Guide är också en otroligt stor ära efter att ha haft öppet i 6 veckor. Vilken rivstart, vilket gäng!

Nu bara måste jag dela med mig utav vad som kan serveras på Agrikultur:

Agrikultur

Skrei, rökta blåmusslor, ölsabayonne & vallmofrön.

Fasiken vad stolt jag är. Jag är faktiskt lite tårögd. 2016 är redan ett magiskt år.

GRATTIS FILIP!!!

Kock-Lina, lär honom allt du kan nu! Jag vill även passa på att skapa en egen utmärkelse: Livets pris vill jag tilldela min sommelierkollega Jon Bergqvist med motiveringen: för att du modigt tagit dig an utmaningen att jobba med oss drivna, konstnärliga osnutna småglin med bravur efter att ha jobbat i Frantzéns lokaler sedan Mistrals tid. För att du alltid stöttar oss, pushar oss, tar oss till högre höjder. För att du tror på mig, för att du låter mig använda mina vingar och testa hur högt jag kan flyga. Härmed tilldelar jag dig Livets pris Jon Bergqvist. Tack för att du är just Du.

Tänk en gång extra när du handlar vin

Sydafrika. Ett vinland jag har blandade känslor för. Ena sidan visar på bulkviner, Bag-in-Box, massproduktion, oetiska förhållanden för de anställda, mycket besprutningar. Å andra sidan finns det eldsjälar som arbetar biodynamiskt, naturligt, ekologiskt, Fairtrade, värnar om både miljö och sin personal. Hållbarhet. Sverige har en handelsöverenskommelse med Sydafrika som gör oss till en av världens största konsumenter utav sydafrikanska viner. Men vilka viner är mest representerade på Systembolaget? Se dig omkring på hyllorna nästa gång du är i butiken. Vilka viner tror du dricks mest i de svenska hushållen?

Hållbarhet är ett ganska uttjatat ord men ack så viktigt. Hållbara viner kostar ofta några kronor extra. Kanske 50 kr mer än det vin du tänkt handla. Men gjorde inte den närproducerade svenska biffen också det som du handlade till fredagsmiddag? De svenska ekologiska grönsakerna som du anser är otroligt viktigt att köpa? Tillhör du de personer som vill bidra till en bättre värld genom att tänka på vad du äter? Tänk en gång extra även när du handlar vin. Dyrare viner har oftast bättre förutsättningar både för sina anställda och hur de producerar sitt vin. Att skapa vin är ett hantverk. Hantverk kostar pengar, det vet vi alla. Därför kostar rättviseproducerade viner mer än bulkviner med dåliga arbetsförhållanden.

Johan Reyneke i Stellenbosch tillhör en utav de där eldsjälarna i Sydafrika. Han är surfare i grunden som ville göra vin samtidigt som han ville skapa bra förhållanden för sina anställda. En del av intäkterna går till att bygga hus åt hans personal. Och ja, hans vingårdar är biodynamiska.

Testalonga

En annan ny favorit från Swartland är Craig Hawkins som gör vin under namnet Testalonga - El Bandito. Craig odlar ekologiskt och vinifierar sina viner helt utan tillsatser.  Fantastiskt häftiga viner och inte nog med det, de har några av de häftigaste etiketterna jag har skådat på länge. Hurra för Testalonga!

Testalonga

När du köper viner från Sydafrika måste du tänka efter en gång extra. Jag säger inte att du ska låta bli att konsumera dessa viner. Tvärtom. Köp och drick, men köp hållbara viner. Ta reda på vad du handlar. Är det ett superbilligt vin, ja då är det troligtvis inte de bästa att köpa för en hållbar värld. Däremot behöver vi konsumera de bättre vinerna för att bidra till trevligare förhållanden. Precis som vi behöver köpa närproducerat svenskt kött och mjölk från mindre aktörer som ger mer pengar till bönderna.

Tänk efter en gång extra när du handlar vin.

Ett bättre veckoslut

Vilken vecka det har varit, jag är slut i både kropp och knopp. Men trött på ett bra sätt efter många aktiviteter. Häng i stallet har blandats med vinprovningar, informationsträff på Skatteverket, roliga kvällar på Agrikultur, finalen utav Årets kock, födelsedagskalas, utlfyttningsfest, provning med Cedric Bouchard, glasprovning... Ja, jag skulle kunna fortsätta. Jag är fortfarande lite tagen efter att kock-Lina fick sin fantastiska utmärkelse Karins Franssons Mentorspris. Nedan ser ni oss i festblåsor från Filippa-K. Stort tack för att ni hjälpte mig att styla Lina när jag höll på med mitt hemlighetsmakeri.

Vimmel

Och så är den här. Allahjärtansdag. Enligt mig en alldeles för kommersiell dag. Men i år är den något speciell då det är första kärleksdagen som man och fru. Så jag införskaffade en tårta från Tea Malmegård som även gjorde vår bröllopstårta. Önskar er alla en trevlig kväll i kärlekens tecken. Nu ska vi klunka rosébubbel och vräka i oss utav den vackra tårtskapelsen.

Skål!

Lina Ahlin är vinnaren av Karin Franssons Mentorspris 2016

I en veckas tid har jag gått och förberett för gårdagskvällen. Jag har varit hos Filippa K och lånat kläder, diskuterat med min chef om hur vi skulle få Lina att stanna kvar i Annexet efter seminariet hon deltog i samt jagat snygga skor till partyklänningen. Jag har ljugit för Lina om hur min födelsedags skulle spenderas. Och äntligen var dagen här. Som jag längtat att få gratta henne. Hon hade ju ingen som helst aning. Att hon inte ens anade något lurt när jag frågade om jag kunde få låna ett par skor utav henne trots att vi har olika stora fötter... Årets vinnare utav Karin Franssons Mentorspris 2016 är ingen mindre än min alldeles egna stjärna LINA AHLIN! Ingen är, förutom möjligtvis hennes föräldrar, stoltare än vad jag är just nu. Stort jädra grattis kära vän. Du är så otroligt värd detta pris! Jag kunde inte ha spenderat min födelsedag bättre än vid din sida som vinnare utav denna utmärkelse.

 

Foto: Årets kock

En sommeliers önskelista

Tanken slog mig att jag blir ett år äldre om en vecka. Jösses vad tiden går fort! Jag är ingen som gör en stor sak utav firanden, men i år är det faktiskt första födelsedagen som gift kvinna. Och det måste väl ändå skålas för?

Önskelistan i mina drömmar just nu:

- För att kunna leverera toppbilder till den här bloggen behöver jag uppdatera min kamera. Absolut högst upp på min önskelista i år är alltså en ny kamera. Den jag kommit fram till är rätt för mig kommer från Canon som jag är van att arbeta med. Canon PowerShot G5X skulle göra mitt liv lite lättare. Eller åtminstone roligare.

- De flesta har förstått att jag älskar champagnehuset Krug och för tillfället innehåller min vinkyl endast en flaska utav Krug Grande Cuvée. Reglerna hemma hos mig är att kylen alltid ska innehålla en flaska Krug. Alltså kan den inte konsumeras förrän jag har en till. Så, högst upp på listan står champagne från Krug. Det gör absolut inget om det är Clos d'Ambonnay!

- En annan flaska jag gärna lägger in i kylen är Charles Heidsieck Rosé 2006 som släpps i små partier på fredag. Den får gärna ligga till sig ett par år.

- Sa jag att jag älskar Champagne?

- Helt onödig men ändå ack så viktig sak att ha för en vinnörd är Alf Tumbles väska för vinflaskor som han har gjort tillsammans med Sandqvist. Väskan har inte hittat hem till mig än och jag älskar ju både Sandqvists väskor och vin... Alfs bok Vin med adress är jag också sugen på att bläddra igenom. Mest av nyfikenhet.

- Min absolut bästa syssla för att koppla av är att gå på spa. Favoriten är Grand Hotells spa och givetvis är priset ganska högt. Sturebadet är också härligt. En dag på spa är en kanonbra present till mig.

- Osten La Tur från Piemonte i Italien är hur god som helst. Varför inte en årsförbrukning utav denna magiskt krämiga ost?

Riedel

- Glas från Riedel får jag inte nog av. Sommelierserien är förstås bäst både om du frågar mig och Robert på Öl & Vinmagasinet som helt klart är bäst på glas i Stockholm. Champagneglas och Rieslingkupor behövs alltid i mitt hem. Men Bourgognekupor ur sommelierserien skulle också sitta fint. På min födelsedag förra året fick prova champagne ur 16 olika vinglas från olika märken. Just då ville jag bara dricka ur Zaltos glas men Robert lovade att han kunde få mig att förstå varför Riedels glas var bäst. Han vann över min envishet.

- Det sägs att varje sommelier bör ha en vinöppnare från Laguiole. Men ska jag vara helt ärlig så tycker jag att de är ganska svåra att öppna flaskor med. Den bästa vinöppnare enligt mig är de där reklamöppnarna från Pulltex. Men det vore roligt att ha en finare variant till samlingen. Pulltex vinöppnare i rosenträ är självklart något jag behöver.

En annan värdefull present till mig om du inte hittar någon ovan som lockar vore att skänka en slant till forskningen av Cystisk Fibros till postgiro 90 02 28-8. Du kan läsa här om varför det står mig varmt om hjärtat.

Ja, som du ser önskar jag mig inget speciellt och absolut inget särskilt...

(Ps. 11 februari!)

 

Partybilden ovan kommer från iStockphoto.

Dunder-Danni gör Kombucha

Jag fick ett nytt namn häromdagen: Dunder-Danni. Och Dunder-Danni har spelat in en liten video om hur du gör Kombucha: [embed]https://youtu.be/ZhFkH_DoV04[/embed]

Har du fortfarande missat vad Kombucha är? Läs mitt inlägg från i höstas här.

Efter det här lovar jag att sluta tjata om Kombucha. Nästan. Kanske. Vi får se...

 

Januari avklarad med bravur

Wow, vilken otrolig start på året det har varit! Januari brukar ofta vara en ganska så deprimerande månad. Kontot är tomt, det är mörkt och trist ute samt att man är allmänt trött efter decembers högtider. Men jag är så nöjd med årets första 31 dagar. Jag har ägnat väldigt massa tid på hästryggen, min hjärna exploderar nästan utav alla idéer jag har i huvudet och Stockholms häftigaste krog öppnade upp sina dörrar. Självklart pratar jag om Agrikultur. Jag har även suttit i möte med några utav Sveriges coolaste tjejer: min kollega kocke-Lina, Siri Barje samt Tea Malmegård. Håll utkik här i bloggen efter vinterns coolaste händelse som du absolut inte vill missa. Vi träffades över en mysig frukost på Pascal vid Odenplan, som för övrigt kan vara en utav stans bästa platser för kompishäng.

Nu ser jag med spänning fram emot februari då jag blir ett år äldre (men troligtvis inte klokare), kommer satsa mer på min egna lilla firma Daniella Lundh Wine & Culture, få besöka Yasuragi och fortsätta med mitt experimenterande av kombucha.

Första dagen i februari kommer jag att spendera med redaktionen på Allt om Vin vilket känns superkul! Lite miljöombyte är aldrig fel för inspiration...

Håll i er, nu kommer februari och tar över!

När tisdag blev veckans höjdpunkt

Efter en tung höst är det otroligt häftigt att få ha den där känslan: att längta efter tisdagen och starten på arbetsveckan. Tack vare en magisk arbetsplats med häftiga kollegor som förgyller vardagen vill jag bara hänga på jobbet. Det här med att vi faktiskt får har en riktig helg som vanliga arbetande människor är troligtvis en stor bidragande faktor till att det är roligt på en annan nivå. Det har gett mig ny energi som får mig att ha många drömmar och planer i huvudet. Jag ser fram emot våren och de små projekt jag skapar i mina fantasier.

Du har väl inte missat när jag snackade om bubbel med Jamie Sallmén? Det var definitivt något som gav mig en rejäl egoboost.

Helgen avslutades på bästa sätt. En man som heter Ove sågs tillsammans med kockeLina och en kär vän till. Har du inte sätt den? Se den genast ikväll! Jag var hungrig efter bion så vi körde drop-in på Surfers som jag länge har velat besöka vilket var ett riktigt bra beslut. Har du inte varit där? Gå dit snarast! De erbjuder mindre rätter för 88kr och rekommenderar att man delar på flera. Maten är kryddstark utav Sichuanpeppar som är magiskt gott. Hit kommer jag gå flertalet gånger igen. Skön avslappnad stämning som är perfekt för oss krogisar som vill slappna av efter veckan. Och för er som inte jobbar på krogen? Makalöst bra för er också givetvis. De har en rolig drinklista och en svalkande drink är perfekt till den heta smakrika maten.

Något som också hade funkat finfint till deras mat skulle kunna vara denna bärs från Kona Brewing Co från Hawaii. Jag är ingen öldrickare men den här diggar jag skarpt. Skön humlearom och friska citrustoner. Finns förresten i beställningssortimentet.

 

Kona

Läser du matbloggar? Då hoppas jag att du inte har missat supertjejen och min vän Siri Barje aka Olive Hummers blogg. Du kanske har sett henne i Nyhetsmorgon på TV4 någon gång. Grym tjej det här! Hon besökte Agrikultur för ett tag sedan.

Ett stort grattis också till alla vinnare utav Gulddraken igår. Omakase Köttslöjd är så ju värdiga vinnare! Boka genast ditt besök till denna gastronomiska charkupplevelse. High-five till Daniel Crespi som är en mästare på att skapa krogkoncept!

Jag önskar er alla en härlig vecka, trots det grå och trista vädret. Drick ett glas bubbel så blir dagen lite ljusare. Skål!

Vinets dag firas med Vinets Värld

Ett utav vinterns roligaste uppdrag jag gjort är helt klart deltagandet i Vinets Värld. Lite utav min dröm är att prata om dryck i TV-rutan och få vin att vara roligt, gott och enkelt så det här blev ett bra smakprov på hur det skulle kunna kännas. Med fantastiska Jamie Sallmén som programledare gick det lekande lätt.

 Videon hittar du HÄR!

Länkar till där Vinets Värld visas i media:

Allt om Stockholm

Realtid

Livets Goda - Med en otroligt fin presentation: "I del 3 tar vi oss an mousserande viner och Jamie gästas av vår kollega Daniella Lundh Egenäs, en relativt nybliven sommelier med skyhöga krav på sig själv. Hon är aktiv bloggare, håller föreläsningar, vinprovningar med mera och har varit sommelier på den internationellt erkända restaurangen Frantzén i Gamla Stan i Stockholm."

Hur firar jag annars Vinets dag? Med världens bästa kollegor på en fantastisk arbetsplats! Och gör som väldigt få andra krogarbetare: tar helg efter kvällens arbetspass. Det skålar vi för med några glas bubbel ikväll någonstans i vimlet. På Babette kanske?

Blodpudding och bubbel!

Ja, det är de där som jag alltid tjatar om: det enkla är ibland det bästa! Men en vän som kocke-Lina får ju visserligen allt att smaka fantastiskt. Nu vill jag slå ett slag för att dricka bubbel igen. Våga drick Champagne till klassiskt svenska rätter så får de helt plötsligt en riktigt lyxig känsla och passar vilken lördag som helst. Kocke-Lina köpte blodpudding från Fäviken på Urban Delhi i lördags (vi är lediga en lördag, jag vet det känns fortfarande obegripligt!) och tog med hem till mig. Jag la rosébubblet på kylning och plockade fram lingonen ur frysen. Nu jäklar skulle vi äta gott!

Blodpudding med stekt bacon, rårörda lingon och brynt smör ackompanjerades med Bulle de Rosé 1:e Cru från Champagne Savart köpt via Caviste. Om det blev makalöst smarrigt...

Blodpudding

Ett budgettips för en lyxig känsla är Patriarche från Bourgogne. Nr 7601 för under hundringen.

Skål och trevlig helg!

Smaker från Agrikultur/ Flavours from Agrikultur

Agrikultur är nu inne på sin tredje vecka som öppen restaurang. Så jag tänkte bjuda på en liten teaser om vad som kan serveras. Nej, bilden ovan är inget konstverk. Det är en bild på en fantastisk rätt utav krondill, pärlkorn, alger och fläsksida. Något läckert i glaset till detta är Côtes du Jura Rouge från Jean Bourdy. Ett elegant vin som är så gott att man bara vill svepa hela flaskan. Två veckor passerade blixtsnabbt inne på Agrikultur och Roslagsgatan 43 som fortfarande är en rolig och givande arbetsplats. Det har nästan gått lite för lätt i början. Känslan av att vi leker restaurang håller i sig och man väntar lite på att chefen ska komma hem från semestern. (Oroa er inte, Joel och Filip, jag vet att ni ser allt jag gör!) Nu hoppas vi på att våren flyter på smärtfritt med sköna gäster som fyller stolarna och sprider värme i lokalen tillsammans med den gamla vedugnen.

Hoppas vi ses snart på Agrikultur!

/

Agrikultur is now in its third week as an open restaurant. So I was thinking a little teaser of what can be served is in place. No, the picture above is no artwork. It is a picture of a stunning dish of dill, barley, algae and pork. Something delicious in the glass for this could be the Côtes du Jura Rouge from Jean Bourdy. An elegant wine that is so good that you want to down the whole bottle at once .

Two weeks passed with the speed of lightning at Agrikultur and Roslagsgatan 43 which is still a fun and exciting workplace. It has almost been too easy in the beginning. The feeling that we are playing restaurant continues and you are waiting for the boss to come home from vacation. (Don’t worry, Joel and Filip, I know you can see everything I do!) Now we hope for a great spring with nice guests that fills the chairs and distributes heat in the room along with the old wood-burning oven.

Hope to see you soon at Agrikultur!

Du kan kalla mig "Kombucha-sommelier"

Inte kan du väl ha missat att jag experimenterar med att göra egen Kombucha? Förra årets trenddryck måste helt klart vara denna hälsosamma dryck och självklart kände jag mig tvungen att försöka göra egen till Agrikultur. Experimentet med kombucha har nu fått flytta hemifrån och tillverkas helt och hållet inne på jobbet med lite bättre förutsättningar. Efter att ha haft några som smakat drycken och gett sitt godkännande är jag äntligen nöjd med resultatet och serverar just nu en Kombucha gjord på Oolongte smaksatt med blodapelsin. Härligt uppfriskande och supergott till maten! Kombucha är helt klart det perfekta alkoholfria alternativet till vuxna som inte vill ha något sött och sliskigt till maten. Såhär glad blir jag när folk gillar mitt experiment: Daniella Lundh Egenas

Ps. Glöm inte att klicka på den svarta lilla knappen "Bloglovin'" till höger för att följa min härliga blogg ;)

Rätt dryck på afterskin!

FOR MY INTERNATIONAL READERS, you find this text in english below! Vintern, bästa tiden på året om du frågar mig. Åtminstone när man befinner sig i ett snörikt område. För mig blev det tre vintrar i Verbier, paradiset på jorden. Jag jobbade på Pub Mont Fort och inledde som garderobiär och avslutade bakom baren där jag serverade glada semesterfirare och säsongare av alla dess slag.

Med säsonger i schweiziska Alperna i ryggsäcken vet jag vad man dricker, och inte bör dricka, på afterskin efter en tuff dag i backen. Men vad man dricker på afterskin beror väldigt mycket på var man befinner sig. Är du i Sälen, Verbier eller Alagna? Jo, det spelar faktiskt roll!

Pub Mont Fort

VERBIER/Schweiz - Var? Du börjar afterskin redan i backen på väg ner till byn med ett stopp i tältliknande baren 1936 för en svalkande öl i solen. 16.00-17.00 bör man infinna sig på Pub Mont Fort för deras happy hour. Efter puben vandrar man ner till Place Centrale och Hotel Farinet för livemusik på Après Ski.

- Hur? Här gäller det att vara tuff och gå all-in på afterskin. Man dricker pints med ljus lager. Pub Mont Fort tillhör de som säljer mest Carlsberg i Alperna. Alltså är detta vad man dricker. Alternativt Jägerbombs. Hänger du med brittiska tjejer och vill imponera, beställ in white wine spritzers. Med soda, inte sprite. Vill du vara elak mot någon beställer du in Fireball. Vin chaud är också godkänt om du fryser för mycket. Skål!

- Låt bli! Att gå till Farinet om du inte vill få öl på dig. Eller att beställa in en Jägerbomb. Jägerbombs beställs alltid i plural. Alltid!

Pub Mont Fort

ALAGNA/Italien - Var? Efter att ha åkt den långa backen ner till byn inleds afterskin på caféet bredvid liften med en värmande Bombardino. Vill du sedan strunta i att trängas i den lilla baren Caffe delle Guide under Hotel Monterosa så går du istället till vinbaren An Bacher WI och beställer in en flaska vin där du bjuds på tillhörande snacks.

- Hur? Här dricker du Bombardinos i stora mängder, vin brulé och njuter av viner från Aosta.

- Låt bli! Att dricka bärs. Okej, någon törstsläckande kall öl kan du få ta. Men kom igen, du är faktiskt i Italien. Låt också bli att åka stjärtlapp ner för sista backen ner till byn. Den är lite väl brant och svårt att få stopp i... Ja, jag har testat.

AlagnaAlagna

SÄLEN/Sverige - Var? Det finns bara ett givet ställe för afterskin i Sälen: livemusik på Högis! (Högfjällshotellet) Missa inte Rydell & Quick som jag dansade till som liten knodd med mamma och styvfar.

- Hur? Ja, vi är tillbaka till ölen. Här är det helt godkänt att dricka bärs i mängder. För finns det egentligen något mer törstsläckande än en kall öl efter en dag på skidor? Till och med jag som knappt tycker om öl kan glatt klunka i mig med rödrosiga kinder, Norrøna-kläder och mössan över mitt slitna hår efter att ha både frusit och svettats i backen.

- Låt bli! Att beställa in mousserande vin. Nej, jag är ledsen, det är helt enkelt inte afterski över bubbel. Ett glas rött går också bort. Vänta med det till middagen. Eller hot shots... Bara låt bli. Tycker du inte om bärs? Ta en cider!

Varm choklad däremot, det kan drickas varsomhelst, närsomhelst. Till och med som takeaway i liften.

Du har väl inte missat hur du spetsar till din choklad?!

 

Ps. Den som dricker i smyg blir hemlighetsfull...

 

AlagnaVerbier

Winter, the best time of year if you ask me. At least when you are in a snowy place. My three seasons in Verbier, paradise on earth, I worked at the Pub Mont Fort and started working in the cloakroom and finished behind the bar where I served happy vacationers and ski bums.

With my background  in the Swiss Alps I know what you drink, and should not drink after a tough day on the slopes. But what to drink at the after ski depends very much on where you are. If you are in Sälen, Verbier or Alagna? Well, it does matter!

Verbier / Switzerland - Where? You start your after ski already on the slopes going down to the village with a stop in the bar 1936 for a cooling beer in the sun. 4:00 p.m. to 5:00 p.m. you should present yourself at the Pub Mont Fort for their happy hour. After the pub you walk down to the Place Centrale and the Hotel Farinet for live music at the Après Ski.

- How? Here you have to be tough and go all-in on the after ski. Drinking pints of lagers. Pub Mont Fort is among the biggest of selling Carlsberg in the Alps. So this is what you drink. Alternatively Jägerbombs. Are you with British girls and want to impress, order in white wine spritzers. With soda, not sprite. Do you want to be mean to anyone order in shots of Fireball. Vin chaud is also approved if you freeze too much. Cheers!

- Don't! Go to the Farinet if you don't want to get beer on you. Or order a Jagerbomb. Jagerbombs comes in multiple. Always!

ALAGNA / Italy - Where? After skiing the long slope down to the village the after ski begins at the cafe next to the lift with a warming Bombardino. If you don't want to hang out with the big crowd in the small bar Caffe delle Guide below Hotel Monterosa I recommend you to visit the wine bar An Bacher WI and order a bottle of wine where you are treated with suitable snacks.

- How? Here you can drink Bombardinos in large amounts, wine brûlée and enjoy wines from the Aosta Valley.

- Don't! Drink beer. Okay, you get to take one refreshing cold beer. But come on, you're in Italy.

SÄLEN / Sweden - Where? There is only really one given place for après-ski in Sälen: live music at Högis! (Högfjällshotellet) Don't miss when Rydell & Quick plays which I danced on the tables to as little kid with my mummy.

- How? Yes, we are back to the beer. Here it is fully approved to drink beers in big quantities. Because there is nothing more refreshing than a cold beer after a day of skiing, right? Even I happily drink my beer with my rosy cheeks, Norrøna-clothes and hat over my worn hair after both been freezing and sweating in the slopes.

- Don't! Order sparkling wine. No, I'm sorry, bubbly just does not fit into after ski. A glass of red also goes away. Wait for the dinner. Or Hots shots... Just don't! You don't enjoy beer? Take a cider!

Hot chocolate, however, can be drunk anywhere, anytime. Even as a takeaway in the lift.

takeawayAlagna

 

 

En värmande dryck

Äntligen kom vintern. Få är nog lika lyckliga som jag. Min abstinens efter att få stå på skidor är enorm vilket stillades litegrann med ett par svängar i Flottsbro tidigt i söndag morse. En utav mina absoluta favoritdrycker såhär när snön lyser upp våra mörka eftermiddagar är varm choklad. Jag kan dricka litervis. Allra bäst kunde jag dricka dem när jag jobbade på Pub Mont Fort i Verbier där gjorde jag min varma choklad i ölglas. Självklart toppad med grädde för bästa effekt. En pint choklad någon? Vill man ha lite värmande styrka i sin choklad kan den spetsat till på många sätt. Rom är en given favorit. Men bartendern Alexander Mannerfors tipsar om något annat smarrigt: Branca Menta.

Alex värmande choklad: 5 cl Branca Menta Varm choklad Grädde Pepparkaksmulor

Häll upp den varma chokladen i ett glas tillsammans med 5 cl Branca Menta. Toppa med grädde och lite pepparkakssmulor och vips så har du en härligt värmande dryck!

 

 

Ps. Till helgen tipsar jag om bästa dryckerna på afterskin. Klicka på den lilla svarta knappen Bloglovin' här till höger så missar du inga utav mina tips.