Så blir du festens stjärna

Jag höll i en bubbelprovning för ett gäng som hade möhippa igår. En blivande brud och hennes vänner. Härlig stämning och mycket frågor. I början av provningen tisslades och tasslades det en del och jag hörde ordet sabrera flyga förbi i farten. Sabrera... Jag måste ju lära bruden att sabrera efter provningen! Som tur var hade jag lagt en extra flaska champagne på kylning i frysen så att den var extra kall. Bland det viktigaste med att sabrera är att flaskan är väl kyld. Så efter en lyckad provning av bubbel med mängder av frågor var det dags för bruden i en rosa one-piece att få öppna en flaska bubbel med en kniv. Tyvärr hade jag glömt sabeln hemma, men nu vet jag vad som ska tas med till varje bubbelprovning.

På min bröllopsfest fick jag en yxa i handen och blev beordrad att sabrera en magnumflaska. Det blir ingen utmaning med en yxa. Den är tung och vass så det gick ju som en dans. Men, jag vet ju hur man sabrerar så lite fusk var det.

Någon som också är en hejare på det här med champagne och öppna bubbelflaskor på snabbare sätt är Björnstierne Antonson. Här visar han hur du saberar lekande lätt:

Brittis och rödpang

En gammal vän fyllde 30 år nyligen och vår gemensamma vän gav bort mig i födelsedagspresent. Ja, en vinprovning med mig alltså. I lördags fick vi äntligen ihop det och lyckades samla ett litet gäng för en rödvinsprovning ute på Ekerö. IMG_4795.JPGOm du någon gång ska hålla i en vinprovning så underlättar det med att ha en fyrfota vän som kan vakta flaskorna innan provningen startar. Man vill ju inte att deltagarna tjuvkikar på flaskorna i förväg. Det här är Brittis. Hon var en utmärkt vinvakt. IMG_4802.JPGFödelsedagsbarnet föredrar fylliga röda viner. Tanken var vinprovning och därefter skulle vinerna också drickas till middagen, som kvällen till ära var pulled pork. Jag hade därför valt viner som skulle vara drickbara till maten men med lite olika karaktär. IMG_4810.JPGKvällens flight av fyra röda viner. Alla sju provningsdeltagare hade olika favoriter. Min favorit var utan tvekan La Bruja de Rozas till denna middag.

På lördag väntar en till vinprovning. Denna gång en möhippa...

 

Tillbaka till skolbänken

Photo-Sep-05-6-06-09-PM.jpgFoto: http://www.courtofmastersommeliers.org/ För att göra livet lite extra spännande tycker jag om att ha mycket att göra. Tänk dig tusen bollar i luften samtidigt. Lite så har det varit senaste veckorna. 

Jag är nyss hemkommen efter en dag i skolbänken. Dag två av tre är avklarad av Introductory och Certified Sommelier. Jag har påbörjat utbildningen på väg mot att bli Master Sommelier. Har du sett filmen Somm? Då vet du vad jag pratar om. Jag tvivlar starkt på att jag har tiden att lägga ner, och även kapaciteten, för att ta mig ända upp till att bli MS. Det är väldigt få i världen som får bära titeln Master Sommelier. Jag har som mål att klara av Advanced. Men först måste jag klara av examinationerna i morgon av de första två stegen.

Två dagar i skolbänken från 8.00 till 18.00. Långa dagar fullproppade med information. Om jag inte hade pluggat WSET tidigare eller kunde något om vin sedan innan så hade jag varit totalt körd inför i morgon. Man behöver kunna ganska så mycket innan man hoppar på stegen mot att få bli certifierad sommelier enligt The Court of Master Sommeliers. Vad jag uppskattar med denna kurs är att den mer riktar sig mot sommelierer som faktiskt arbetar på restauranggolvet än för importörer och säljare. Vill du bli vinmakare eller ska sälja vin som importör? Välj WSET. Vill du bli en fantastiskt duktig sommelier? Påbörja studierna mot att bli MS. Men, tempot är högt. Vi har gått igenom hela världens vinområden på två dagar. Sydafrika fick typ 7 minuter tillägnat sig.

Dags att förbereda mig inför morgondagens examen. Jag är toknervös. Om jag klarar av det ska jag fira med bubblor, för plugga har jag inte hunnit göra inför dessa dagar. Jag satte åtminstone 4 av 5 viner blint på sista provningen vi hade för dagen. Det fick mig att känna mig något mera trygg. Men så är ju teorin min svaga sida...

Seedlip från Selfridges

Väl i London borde man väl handla med sig något spännande hem? Jag hade hört talas om Seedlip och deras alkoholfria alternativ till gin. Den säljs på Selfridges i London så jag var bara tvungen att ta mig dit och inhandla en flaska. Seedlips alkoholfria drinkmixer kommer till Sverige inom kort, men jag kunde inte vänta. IMG_4786.jpgOch ett utlåtande då? Det smakar rent krasst som ett smaksatt vatten. Ett örtvatten. Jag hade önskat att den inte var så vattnig. Alltså lite mer viskositet. Med det sagt så är det en spännande dryck att blanda med tonic. Man kan dock behöva ganska mycket för att den ska framhävas och stå sig mot tonicen. En flaska kostar 30 pund, vilket man betalar för en flaska gin också. Om det ska vara ett substitut för gin kanske den inte ska kosta riktigt lika mycket? Oerhört snygg design iallafall, och en hantverksprodukt. Sådant gillar jag.

Champagne och Hot Dogs

Jag besöker inte London särskilt flitigt så jag har helt missat ett av de bästa koncept jag någonsin har skådat: Champagne & Hot Dogs. Ja, det finns en restaurang/bar i London som fokuserar på gudomliga bubblor och serverar något så bra som korv med bröd till. Fast inga vanliga svenska varmkorvar direkt. Här kan du få en Mac Daddy (macaroni & cheese, crispy onions & bacon bits) och en Horny Dog (bubbledogs’ honey corn batter, deep fried, served on a stick). Och vad dricker man till? Champagne såklart! Missa för tusan inte Bubbledogs när du besöker London. Det är helt genialiskt. 

IMG_4734.jpgIMG_4755.JPGIMG_4735.jpgIMG_4739.jpgIMG_4736.jpgIMG_4752.jpgIMG_4747.jpg

Nu blev jag hungrig igen... Ikväll väntar en vinprovning ute på Ekerö. Tjoho!

The Real Wine Fair

Jag drog till London över ett dygn denna vecka måndag till tisdag för att gå på The Real Wine Fair på Tobacco Dock. Vinmässan vänder sig till vinmakare som producerar ekologiska, biodynamiska eller naturviner. Det är en mässa för riktiga viner, vin utan skit för att tala klarspråk. För mig var det första gången jag besökte en mässa i London. Andra gången jag besökte London överhuvdtaget. På ett dygn kan man hinna med många saker även om det blir extremt intensivt. Som tur var hade jag med min resande partner in crime Alex, som jag också gjorde en snabbvisit till Peking med i december.

Vi landade i London 9:45 lokal tid. Efter en stund i passkontrollen kunde vi ta oss in till mässan. Alltså, raka vägen från flygplatsen till mässan vid Tobacco Dock. Väl framme på mässan var klockan 12. Redan då var jag helt slut av att ha varit vaken sedan 5 på morgonen. Men det var bara att grabba tag i ett vinglas och glida fram genom mässlokalen och prata med producenter.

Det var omkring 170 olika producenter på plats. Att prova igenom alla vore i princip omöjligt, åtminstone när man knappt sovit en blund. På plats i London var mitt mål att testa viner jag inte sett förut. För vad är meningen med att flyga till ett annat land för att testa viner som finns här i Sverige? Å andra sidan är det trevligt att säga hej till producenter man har träffat förut, för att skapa en relation. Av någon konstig anledning fastnade vi bland de amerikanska producenterna. Vi försökte ta avstickare men hamnade hela tiden i samma gång återigen. USA, England, Sydafrika och Sicilien var de viner som vi fokuserade extra på.

Här är ett axplock av dagens favoriter:IMG_4686.jpgIMG_4688.jpgIMG_4692.jpgIMG_4695.jpgIMG_4694.jpgIMG_4696.jpgIMG_4698.jpgIMG_4706.jpgIMG_4708.jpgIMG_4699.jpgIMG_4714.jpgIMG_4709.jpgIMG_4704.jpgIMG_4712.jpg

Bubblor för en 50-åring

Det här med att hålla vinprovningar hemma hos folk är ju såååååå roligt. I eftermiddags höll jag en champagneprovning för ett gäng i Täby. Vännerna hade gått ihop och överraskade sin väninna som fyllt 50 och jag var alltså en del av hennes present. Så kul! IMG_4672.jpgChampagnerna som testades idag var följande:

IMG_4670.jpg En recension av de provade flaskorna efterfrågades av en läsare tidigare idag. Ni som följt mig en tid vet att jag inte är ett stort fan av att skriva om hur vinerna smakar. (Om du inte hängt med finns en förklaring att läsa här.) Däremot hur vinet ter sig berättar jag gärna om. Eller hur provningsdeltagarna uppfattade dryckerna för det är intressant på riktigt. Det blev inte alls som jag väntade mig.

Dagens favorit från en enig jury: Diebolt-Vallois var bubblet som vann de flestas hjärtan. Och jag förstår varför. Diebolt-Vallois är en familjeproducent som håller till i Cramant i Côtes de Blancs. Byn är en Grand Cru där man odlar Chardonnay. Diebolt-Vallois Prestige är en Blanc de Blancs, alltså gjord 100% på Chardonnay med druvor från Grand Cru-byarna Cramant, Chouilly och Les Mesnil sur Oger.  Reservvinerna får ligga två till tre år i gamla stora ekfat. Vinet är torrt, krispigt, har en hög syra, smakar citrus och brödigt. Perfekt att inleda kvällen med.

Alice Bardot Cuvée Belle Noire fick lite delade meningar. Till en början var det ingen som var riktigt imponerad av vinet. Flera trodde att det inte var champagne alls (jag gjorde en luring och lät de testa samtliga utan att veta vad det var) utan snarare en prosecco. Lite taskigt kan jag nog tycka, för så stor skillnad var det inte från övriga champagner. Men bubblorna försvann ganska snabbt i jämförelse till de övriga glasen. Det märks att det är lite skillnad i kvalitén. Alice Bardot håller till i södra delen av Champagne och gör sitt bubbel på 100% Pinot Noir. Det är alltså en Blanc de Noirs. Torrt, hög syra med inslag av röda äpplen och bröd. Skarp till en början men den hänger inte kvar särskilt länge i munnen. Trevlig mousse tyckte jag. I slutet av provningen (när priset avslöjades) fångade den fleras hjärtan. En bra vardagschampagne helt enkelt.

André Clouet tillhör en av de mest sålda producenterna när det kommer till Champagne i Sverige. Det är bra kvalité till de flesta plånböcker. Bubblorna kostar inte skjortan. När jag var med och blinprovade flertalet champagner tillsammans med Sommeliergillet för några år sedan så hamnade André Clouet i topp. Jag tog med mig producentens årgångsbubbel, Millésimé 2008, till dagens provning. Vinet finns i det tillfälliga sortimentet och är riktigt bra. Speciellt med tanke på sina 370:-. André Clouet håller till i Grand Crun Bouzy som är duktiga på Pinot Noir. Denna flaska innehåller 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Här märks genast mer komplexitet än i de tidigare två. Något som kommer automatiskt med de flesta årgångschampagner eftersom de har lagrats längre. Eftersmaken hänger kvar länge i munnen och moussen är alldeles underbart krämig. Provningsdeltagarna kom fram till att om man skulle dricka en hel flaska av någon så var det just denna de ville avnjuta.

Och så Henri Giraud Dame-Jane Rosé. En typ av champagne som jag älskar. Jag gillar champagne som fått spendera tid i ekfat. Henri Giraud är mästare när det kommer till ek. Det här är en liten odlarchampagne från byn Aÿ. Här har man gjort en rosé genom att addera 6% rött vin till cuvéen. Basvinet görs av 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay som får lugga 6 månader på ekfat från Argonne-skogen. Det stilla röda vinet som tillsätts innan buteljering är 100% Pinot Noir Coteux Champenois från 70 år gamla vinstockar. Vinet jäser och får mogna i amforor. Man producerar sammanlagt ungefär 250.000 flaskor om året, så det är ingen megastor produktion. Till en början var det flera deltagare som inte var särskilt förtjusta i denna champagne. Den urskiljer sig från de andra genom sin tid på ekfat och användandet av amfora i produktionen. Vilket jag tycker ger en häftig komplexitet som de andra saknar. Den är rundare i karaktären. Passar kanske inte som en aperitif utan här kan man behöva något att äta till. Och när mina testare fick höra att den nog skulle vara kalasgod att servera till middagen så kunde de inte annat än hålla med. Till slut fick den tummen upp. Tack och lov! IMG_4675.jpgTvå backar disk fick åka med i bilen. Det är så smidigt att hyra glas när man ska hålla provningar. Hämta hos uthyraren, använda, ställa ner smutsiga i disken och lämna tillbaka. Klart.

I morgon ska jag och Tompa se John Mayer live i Globen. För mig blir det tredje gången jag får se en av världens mest musikaliska artister live. Satan i gatan vad jag ser fram emot morgondagen. 

Apropå John Mayer. Den här är obeskrivligt bra:

https://youtu.be/MW5w9AetRJ4

Och med det säger jag god natt!

TBS, eller throw back Saturday

Det är exakt ett år sedan jag var på en av de roligaste resorna i mitt liv och fick lära känna fantastiska människor lite närmare. Den här helgen är det ett år sedan vi åkte ner till Fiesta de la Floracion i Sierra de Gredos strax utanför Madrid i Spanien. IMG_4668.jpgSå det kunde nog inte vara bättre tidpunkt för detta vin att släppas i de tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Jag pratar såklart om Comando G's La Bruja de Rozas 2015. 100% Garnacha som växer på hög höjd, runt 900 meter över havet, i Sierra de Gredos 10 mil väster om Madrid. Vinmakare är Dani Landi och Fernando Garcia som sköter vingårdarna biodynamiskt och plöjer med häst. Det här är gott, som tusan. Vinet är ungt och mår bra av att hällas upp i karaff en timme innan servering för att komma helt till sin rätt. När flaskan är nyöppnad känns den lite stängd och skitig i doften. Men detta försvinner snabbt efter en liten stund i glaset. Ännu snabbare i karaff. Dani Landi och Fernando Garcia är mästarna bakom vinfestivalen Fiesta de la Floracion som jag fick besöka förra våren. Lägg benen på ryggen till Bolaget och inhandla denna skönhet. Här hittar du pris och artikelnummer så du vet vad du ska fråga efterIMG_4663.jpgMax tycker också att Garnacha från Spanien är kalasgott. 

På måndag åker jag till London över en natt tillsammans med några ur gänget som gjorde Sierra de Gredos osäkert för ett år sedan. Denna gång besöker vi The Real Wine Fair samt äter middag (och troligtvis klunkar i oss druvjuice) på Noble Rot. Jag hoppas kunna säga hej till några gamla vänner från Verbier också över ett glas alkoholhaltigt på måndag kväll.

https://youtu.be/mapyftJkSkQ

Vill du också åka på vinfestival? Såhär såg det ut i San Martin de Valdeiglesias en regnig helg förra våren...

PS. Jag är nyss hemkommen från mitt 16:e pass bikramyoga på 18 dagar. Det trodde du aldrig va?! Tji fick du. #30daychallenge 

 

Engelska bubblor

I morse var min arbetsgivare Filip Fastén med i Nyhetsmorgon och pratade om krokiga gurkor, lagade vit sparris och visade upp svenska charkuterier. Du kan se klippet här.   I andra delen pratade Maya om mousserande viner från England som tar upp kampen mot Champagne. (Och Filip visar upp vår egna jaktgin.) Klippet går att se här.

Jag var på bolaget strax före 11 i förmiddags för att inhandla vin till en champagneprovning jag ska hålla i morgon för en 50-åring som fyllt år. (Att det var långa köer till kassorna redan före lunch gjorde mig något chockad...) Rent av en slump plockade jag ner en av flaskorna Maya visat upp i rutan. Jag hann bara se Filips tid i TV-rutan innan det var dags att åka och byta däck samt inhandla drycker. Efter att jag varit och handlat såg jag att Maya pratat om just Nyetimber. Ett riktigt jädra bra mousserande vin som verkligen står sig mot champagne. Hemma i vinkylen fanns redan en flaska Ridgeview som ligger och väntar på ett bättre tillfälle. Varför kan England göra så bra mousserande viner då? Jo, de befinner sig på ungefär samma breddgrad som Champagne och har ett liknande klimat perfekt för att odla druvorna som används i bubblet. Det är framförallt i Sussex som det produceras fantastiska bubblor. IMG_4653.jpg I Ridgeview har man använt sig av största delen Chardonnay med både Pinot Noir och Pinot Meunier som stöttepelare. Nyteimber har 79% Chardonnay, 13% Pinot Noir och 8% Pinot Meunier för att vara exakt.

Hatten av till dig Maya Samuelsson som slog ett slag för engelska bubblor i rutan framför svenska folket. Snyggt jobbat och fantastiskt bra dryckesval!

Seså, spring och köp lite engelska bubblor och bjud på i helgen. Jag lovar att 99% av dina vänner kommer tro att det är från Champagne.

Dag 9

Klockan är 13:25. Jag sitter vid Odenplan och väntar på bussen mot jobbet. Det är 7 minuter tills bussen kommer. Om jag börjar gå mot krogen nu kommer jag att vara framme precis när bussen rullar förbi Roslagsgatan. Men jag Orkar. Inte. Gå.  Kroppen är helt slut. Ändå känner jag mig full av energi. Jag har hunnit motionera nya hästen på morgonen och nyss avklarat mitt åttonde pass bikramyoga av mina 25 pass på 30 dagar. Jag trodde aldrig att jag skulle yoga ens sju dagar i rad. 

(Nu kom bussen.)

Passar på att hälla i mig kombucha. Kroppen behöver mer vätska än någonsin just nu och jag har blivit av med en stor del av mitt sötsug. Så skönt!Men även om sötsuget är borta måste jag ju ändå utföra mitt jobb. En av uppgifterna är att hitta spännande alkoholfria drycker. Här ovan är en ny favorit. Jag älskar hjortron, nästan lika mycket som havtorn, så den här drycken från Nyckelbryggerier är nästan perfekt. Smakerna är hjortron och granat. Varför nästan perfekt? Jag tror att den hade varit fulländad om det var en kombination av hjortron och havtorn istället. Det kan behövas lite mer syra för den rätta balansen. Annars är den här läsken supergod. Rekommenderas starkt!

Du hittar den i Urban Dehlis butik samt Pardiset. 

I morgon öppnar vår nya krog Bar Agrikultur. Så nu måste jag sätta fart med en massa administrativt jobb. Trevlig torsdag! 

Dag 7.

Undrar du hur det går med min utmaning? Inte? Nähe. Men jag tänker uppdatera dig ändå.  Idag är dag 7 av utmaningen och jag är strax påväg till mitt 6:e pass. Jag har avklarat en femtedel av utmaningen och har 20 klasser kvar att utföra innan den 18:e maj. Varannan klass har jag känt mig stark som en krigare och varannan har jag bara velat lägga mig på mattan och gråta.

Så, dags att packa väskan och hänga yogamattan över axeln. Mot pass 6! 0deba02e553afb6d4e44528ba1b4f196.jpg

PS. Jag lovar att skriva något nedrans bra om vin snart. Det är bara lite svårt att motiveras när man vill hälla i sig vatten! 

En ny stjärna på gång

På Svartlösavägen 52 i Älvsjö ligger en rykande het stjärna där Daniel Höglander och Niclas Jönsson har sitt mäktiga högsäte. Jag har sagt till mig själv att så länge jag själv arbetar på restauranggolvet kommer jag aldrig att recensera andra krogar. Men det här är absolut ingen recension. Det är en hyllning och uppmaning till alla att besöka krogen med stort K. Jag vet inte om det är jag som är extra kräsen. Helt ärligt tror jag bara att jag är något yrkesskadad, som alla inom sina egna områden. Jag uppskattar god mat, härliga viner samt varm och hjärtlig service. Men det var längesedan jag blev imponerad på riktigt. Det var längesedan jag kunde luta mig tillbaka och bara åka med, utan att undersöka ner på detaljnivå hur de arbetar på just denna restaurang.

Om du inte har besökt Aloë redan, boka in ditt besök genast. På en gång. Pronto!IMG_3331.JPG Vårsallad & kycklingdressing.

Vad jag särskilt föll för var att det var tryck i smakerna. Inget mesande utan man vågar ta i med kryddor och sälta. Det finns ingen riktig röd tråd genom menyn, åtminstone ingen nämnare som jag kunde tänka på. Men det gör absolut ingenting. Det är härligt att kastas runt i olika delar av världen när det görs makalöst bra. IMG_3325.JPG.jpegKrogen har en vinlista där man lätt hittar godbitar. Emidio Pepe är en favorit hos mig som jag inte kunde låta bli att beställa. Likaså gör Sandhi viner lätta att klunka i sig. Jag och mitt sällskap hade marinerat oss i champagne innan middagen så två flaskor på fyra personer räckte alldeles utmärkt. Ett vinpaket är trevligt, men för min egen del oftast alldeles för mycket vin. 

Servisen svävar runt i matsalen med stolthet och den rätta humorn som ibland krävs för att kunna hantera gästerna på rätt sätt. Det gör de galant.

När jag besöker en krog är det bästa betyget från mitt håll att jag går därifrån med ett leende på läpparna och känslan av att här skulle jag kunna tänka mig att arbeta. 

(Filip och Joel, oroa er inte. Jag kommer nog att bli en inventarier på Agrikultur.)

Aloë: TACK FÖR DANSEN! Ni är riktigt bra. Jag förväntar mig ett stjärnregn över er i framtiden. 

Vill du veta vad som serveras så får du faktiskt ta och boka dig en stol för mina ord kommer inte att göra maten rättvis.

1 avklarad 24 kvar

Fick för mig att anmäla mig till 30-dagars utmaningen i yogastudion. Jag har ju inget annat för mig om dagarna. Jobb på krogen både service och admin, blogg, vinprovningar, utbilda en 4-årig häst, vara ordförande i ridklubben, aspirera som hoppdomare, arrangera aktiviteter för ridklubben, lagledare för ponnylaget i hoppallsvenskan. Äsch, det ska väl inte vara någon utmaning att gå på Bikramyoga 25 av 30 dagar? För jag var ju lite smart och valde "mix to match" åtminstone... 

Jag har nyss avklarat dag 1. Bara 24 kvar. (Jag är också värdelös på fenomenet "selfies".) 

Gick till matbutiken Paradiset före klassen och införskaffade lite extra energi. Jag älskar havtorn. Vill vräka i mig allt som har med havtorn att göra. Hoppas att detta ska göra susen. 

Nu har jag också testat på det här med att uppdatera bloggen på tunnelbanan. Det får tummen upp!  

Jag kände mig tvungen att informera om min utmaning som började idag. Den enda klassen jag har möjlighet att gå på imorgon är nämligen 6.30 på morgonen. Ja, ni förstår att denna nattuggla kan behöva lite stöd... 

Och till påsk dricker vi...

...ja, vad passar egentligen till den blandade påskmaten? Som vanligt är det smak, tycke och plånbok som avgör. Men jag ska försöka ge lite vägledning i dryckesdjungeln.  Apropå påsk hittade jag nyss ett recept inne på Köket.se som fick det att vattnas i munnen. Tommy Myllymäkis krämiga äggröra med löjrom och chips är något jag gärna skulle vilja bjuda på under påskmiddagen. Hur gott låter det inte?! I glaset vill jag ha champagne. Utan tvekan. Gärna en champagne som har fått spendera lite tid på ekfat som exempelvis Bollinger Special Cuvée Brut.

vit-sparris-med-bearnaise-pa-brynt-smor-och-krutonger Foto: Jessica Frej

Och sparris. Jag älskar sparris. Jag blir alldeles lycklig i själen när sparrissäsongen äntligen är här. Jessica Frejs variant av denna klassiska sparrisrätt skulle jag nog kunna äta mängder av. (Jessica, kan du komma hem till mig och laga denna rätt snälla?) Vit sparris med bearnaise på brynt smör och krutonger. JA TACK! Med brynt smör i bean kommer en fetare Chardonnay sitta som en smäck till. Testa gärna Calera Central Coast Chardonnay, jag tror att det blir en riktig hit. Côtes du Jura från Masion Rijckaert är också en spännande kombination värt att testa tillsammans med just denna sparris.

Ett klassiskt sparrisvin är annars tysk Riesling. En Riesling med hög syra och lite restsötma. Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett sådant exempel på alldeles perfekt vin till sparris.

Men lammet då? För nu är det ju äntligen dags för lammet att inta matbordet. Ja, som alltid när man väljer vin till maten så beror det inte bara på vad man har för protein. Tillbehören spelar stor roll. Är det eleganta, lätta och fräscha tillbehör? Då ska man välja ett lättare vin. Smakrika tillbehör och feta såser? Här behövs ett fylligare vin med tanniner och struktur för att kunna stå upp emot det som serveras på tallriken.

Jag har tipsat om detta vin tidigare, senast förra påsken, men det är som gjort för att drickas till lammet. Och så är det så fantastiskt bra när man kan få tag på ett vin med några år på nacken. Ett vin som har fått åldras i lugn och ro. La Rioja Alta Gran Reserva 2005 kommer få även den mest kräsne att jubla och klappa händerna.

Just nu finns Algueira Mencia från Ribeira Sacra i tillfälligt sortiment i vissa butiker. Vinet är ungt men om du häller upp på karaff någon timme före servering och luftar kommer det att öppna upp sig fint och smaka fantastiskt till lammet även detta vin.

Eller varför inte tänka utanför boxen och testa något nytt? Sicilien bjuder på riktigt bra viner om du inte har smakat tidigare. Planeta Eruzione 1614 Nerello Mascalese finns även det i de tillfälliga sortimentet så passa på att testa till helgen.

Och du, glöm inte dryck till desserten. Något många glömmer bort eller struntar i. Vinet ska vara sötare än desserten för att det ska fungera till. Generellt, tänk färgskala när du väljer sött vin till desserten. Har du en mörk chokladtårta, gå på en Madeira eller söt sherry. Don Px Gran Reserva är min absoluta favorit som finns hos Systembolaget när det kommer till chokladdesserter. Bjuder du på något fräscht och fruktigt, sorbet eller liknande? Moscato d'Asti blir aldrig fel.

Önskar er alla en trevlig påsk! /Danni

Heja livet!

Jag har haft svårt att finna ro till att skriva sedan attentatet i fredags. När jag nu tänker efter har det bara gått några dagar, så det borde vara okej att inte känna sig helt redo att gå vidare. Alla vi som befann oss inne i stan upplevde eftermiddagen olika men jag tror att vi delade en rädsla som vi inte varit med om tidigare.

Jag vill inte gå närmare in på min upplevelse och mina känslor. Inte just nu. Men jag bearbetar, precis som resten av Stockholm.

Ikväll höll jag en vinprovning tillsammans med min vän Alex för ett gäng tjejer. En vinprovning som kändes viktigare än på länge. Jag funderade ett tag på att ställa in. Men så kunde jag inte komma på ett bättre tillfälle att samlas runt mousserande drycker. Det kändes viktigt att få dela med mig av min kunskap och sprida glädje.

Vi hade en supertrevlig provning där vi testade prosecco, cava och champagne emot varandra och pratade om olika tillverkningsmetoder. Jag är väldigt glad över att provningen genomfördes och tacksam över att ha fått träffa härliga människor en kväll som denna. Tack. Och heja livet!

När jag lovade att skörda druvor...

Före SM-finalen idag var jag på en riktig gubblunch tillsammans med några av landets vassaste vinkunniga män. En vinlunch på Café Nizza för att testa gott rödpang från södra Frankrike med självaste vinmakaren Pierre Jacquet. Han är ena halvan av duon bakom Domaine Binet-Jacquet. Domänen är belägen i den lilla byn Faugères tillsammans med 65 andra producenter. En stund efter att jag hade introducerat mig för vinmakar-Pierre kom hans importör fram till mig:

- Pierre minns tydligt att han har träffat dig förut. Du serverade oss på Djuret för flera år sedan och lovade att du skulle komma ner och hjälpa till att plocka druvor under skörden för att få lära dig hela processen.

Och så faller bitarna på plats. Vi har ju träffats förut. I en källare i Gamla Stan. Men då visste jag inte vilka viner han producerade även fast jag har ett par flaskor hemma i vinkylen. IMG_4452.jpgUnder lunchen fick vi testa fem olika årgångar av Domaine Binet-Jacquet AOP Faugères:  2015, 2014, 2013, 2012 och 2011. Druvblandningen är ungefär 25% carignan, 25% grenache, 25% cinsault, 15% syrah, 10% mourvèdre. Jäst och lagrat på tank i 10 månader.

Dagens bästa vin var för mig årgång 2013. Men 2015 är något att verkligen se fram emot i framtiden. IMG_4461.jpgJag har nu lovat Pierre att hålla mitt ord och komma ner till södra Frankrike för att hjälpa honom skörda druvor i höst. Eftersom de mestadels har bush vines planterade på sina 9 hektar kan de behöva en kort person som slipper få ont i ryggen av att klippa de låga buskarna. Jag kan alltid se det positiva i att jag är kort i rocken. 

Nyfiken på dessa viner? Du hittar dem här.

PS. Har du inte varit på Café Nizza? GÅ DIT OCH ÄT! Det är gott på riktigt.

Fredrik Lindfors gör det igen!

Idag var det dags för årets händelse inom dryckesbranschen. Det var dags att kora årets Svenska Mästare i Sommellerie. I år arrangerades tävlingen på Berns och jag hann med att se en glimt av finalen. Tyvärr missade jag att se när stjärnan Fredrik Lindfors, chefssommelier på Grand Hôtel i Stockholm, gjorde sina enskilda finalmoment på scen. Det är så inspirerande att få se någon riktigt skicklig tävla. IMG_4463.jpgDet är nästan så att jag får ett tävlingssug igen när jag står i publiken. Jag är en tävlingsmänniska och älskar att ha uppsatta mål att jobba efter. Stora som små mål. Men så påminns jag om det otroligt hårda jobbet som krävs för att kunna stå på scen. Fredrik.jpg Foto: Grand Hôtel För andra året i rad tar han hem titeln som Svensk Mästare i Sommellerie. Jag gissar att Fredrik har siktet inne på att få vinna Nordiska Mästerskapen också. Jag vet nämligen vilken envishet och vinnarskalle denna tvåfaldiga SM-vinnare besitter. Och det är vad som krävs för att ta hem titeln.

Hatten av, fanfarer, stort grattis och stående ovationer till dig Fredrik Lindfors! 

Uppfriskande shrub på hallon och röda vinbär

Så äntligen kan jag avslöja vad det är jag har pysslat med de senaste veckorna hemma i köket. Ikväll visar jag upp i rutan hur man enkelt tillreder sin egen shrub. Och nej, det är inget aprilskämt. Shrub är en gammal metod att ta till vara på frukt och grönsaker inför vintern genom att konservera det på ett sätt. Att syra grönsaker är ju vanligt i köket. När man gör shrub så använder man sig av vinäger för att kunna använda frukt, bär och grönsaker långt efter att säsongen är slut. Man lägger helt enkelt in bär, frukt eller grönsaker och örter i socker och vinäger. Sedan får det stå och dra i kylen ungefär en vecka. Sedan silas fruktresterna bort och vips så har man som en saftsirap som enkelt blandas upp med kolsyrat vatten, tonic eller använder som smaksättning i drinkar. Vilka smakkombinationer som fungerar är bara din fantasi och egna preferenser som sätter stopp för. IMG_4390.JPGTill mitt första försökt att tillverka shrub hemma använde jag mig av hallon och syrliga röda vinbär. Jag tog en smakrik men elegant sherryvinäger som är en av mina favoritsorter att använda i matlagning. IMG_4394.jpgSå hur gör man då? Jag föredrar att använda mig av en klassisk glasburk på en gång för att slippa flera steg. Jag mosade 3 dl hallon och 1 dl röda vinbär tillsammans med 2 dl socker i burken med en träslev. Man behöver blanda runt ordentligt till sockret löser upp sig med bärjuicen. Ställ in i kylen med locket på över natten. Dag 2 tillsätts vinägern. I detta fall 2 dl sherryvinäger. Rör om igen och låt sedan stå i kylen ungefär 5 dagar.

Efter att glasburken har fått stå svalt upp till en vecka silar man bort resterna av bärmoset och häller upp sin shrub på flaska. Godast är att servera med is och kolsyrat vatten. En läskande dryck perfekt i vårsolen!

Våfflor och mjölk

Förra året skrev jag en bra guide till vad du kan dricka till dina våfflor, såhär på våffeldagen. Inlägget finns att läsa här. I år är jag mest glad att jag ens får i mig någon våffla. Jag kom nyss hem från min sista hoppträning med ponnybuset Corné. Nu lämnar jag över stafettpinnen på riktigt till en yngre tjej. T är på besök hos sin mormor och jag har några timmars lugn och ro för mig själv innan vi ska iväg. Ikväll har jag en överraskning inplanerad åt honom. Det var längesedan vi var ute och åt så igår spontanbokade jag ett restaurangbesök för kvällen. Han har ingen aning om var vi ska... Så, trött och hungrig stannade jag till på Ica på väg hem från stallet för att inhandla lite tillbehör till min lunch. För det är klart att jag måste få i mig åtminstone en våffla idag. IMG_4446.jpg Inga klassiska tillbehör till mina våfflor idag, förutom drycken. Mjölk. Det finns inget som slår ett glas mjölk till våfflor och pannkakor. Där är och förblir jag traditionalist. Punkt. En härligt fet helmjölk. Till lunch fick jag i mig två frasiga våfflor. Och på sidan en tallrik med godsaker. Avokado med en skvätt citron och timjan. Snällost (resterna från tillverkning av halloumi). Kiwi. Passionsfrukt. Så simpelt, fräscht, gott och mättande.

Nu ska jag ta mig en powernap på soffan. Ikväll väntar riktigt god mat.