Stjärnsommelieren

Tre tips under 200!

Efter de avklarade helgerna ekar mångas plånbok tom. Likaså min måste jag motvilligt erkänna. Tips kommer från många håll på viner under hundralappen. Jag har lovat mig själv att aldrig tipsa om sådant jag inte skulle köpa till mitt eget hem. Det är skillnad på köpa och dricka, därför skriver jag köpa. Sommelierer kan ibland ses som glassnurrande vinsnobbar vilket jag till viss del kan förstå när det läggs upp bilder på Instagram med dyra viner som konsumeras. Dock känner jag själv att jag inte tillhör glassnurrar-eliten, jag brinner lite väl mycket för alkoholfria alternativ för att platsa in i kategorin... Men du kommer inte se mig tipsa om viner under 80 kr och definitivt aldrig en Bag in Box. Och varför det då? Jo, jag har svårt att tipsa om sådant jag aldrig skulle köpa hem till mig själv eller ge bort till någon i present. Jag kan tycka att det känns lite märkligt att läsa från experter där de tipsar om bästa, billigaste boxen som de aldrig skulle dricka själva. Känns lite som ifall en bilförsäljare rekommenderar dig en bil som han aldrig skulle köra själv.

Folk är beredda att betala mer för vin idag än för 10 år sedan. Vad jag dock vill se är att man börjar planera sina inköp bättre. Det mesta som inhandlas på Systembolaget konsumeras inom 24 timmar. Synd tycker jag. Om du redan nu vet om att du ska ha gäster över på middag om två veckor, börja titta på vad du vill servera för vin redan nu. Då har du tid att köpa vin från beställningssortimentet och därmed ett mycket större urval. Du behöver inte ha bestämt maten, planera istället middag utefter dina vinval. Ingredienserna är oftast lättare att få tag på i mataffären än det superspeciella viner du vill att gästerna ska få uppleva.

Jag vill också slå ett slag för att höja ribban lite när du är på Systembolaget. Att lägga 30 kr extra på en flaska vin kan göra stor skillnad smakmässigt. Hoppet mellan 100 kr och 130 kr kan vara enormt. Köp färre flaskor, konsumera någon flaska mindre men få en bättre upplevelse utav det du dricker. Det är mitt signum. Hellre en riktigt bra flaska än tre halvdana. För mig är det värt att betala lite extra och veta att jag får ett hantverk i glaset, ingen stor bulkproduktion. Kvalité framför kvantitet.

Tre roliga tips under 200 kr:

Maison Rickjaert Côtes du Jura Chardonnay 2011 Nr 2327 149 kr

7 Fuentes El Lance 2013 Nr 99508 179 kr

Other People's Pinot OPP 2014 Nr 99414 169 kr

 

En perfekt kombination!

Återigen blev det nyårsmiddag i vår lya. Jag har sådan fantastisk tur som har kock-Lina vid min sida. Jag behöver nog inte förklara hur magisk hon är i köket. Hon styr upp en oförglömlig middag med lätthet. Vi kan gå och handla i evigheter. Strosa runt i varsin ände utav butiken, jag kan snegla åt hennes håll och se henne ta upp en grönsak för att känna och dofta. Det är något visst med personer som sitter inne med en sådan slags kreativitet, som får sinnena att hoppa jämfota när snilleblixten infinner sig. Eftersom vi skulle ägna dagen på Sturebadet kändes det viktigt att inte krångla till det för mycket utan att fixa en middag med lätthet. Vi bestämde oss för våra klassiska snacks inspirerade utav Werners Gourmetservice. "Chips och dipp", alltså 500 g Kalixlöjrom, smetana och dillchips. Man får dubbeldippa hur mycket man vill. Förrätten alltså avklarad utan större krångel.

Sedan var det bara varmrätt och dessert kvar. Vad är vi sugna på för sött egentligen? Vi gick länge och klurade. Tills jag plötsligt utbrast: - Lina, jag vill ha kladdkaka! - Kladdkaka? Jaha, men då får du väl en jädra kladdkaka!

I julklapp fick jag Magnus Nilssons nya bok The Nordic Cook Book så jag tänkte att Magnus måste ju ha något bra recept på kladdkaka. Mycket riktigt. Men jag ville twista till det lite på eget bevåg. Efter en helg i Dalarna med kock-Lina i höstas har jag massor av lingon i frysen. Dessa måste ju användas. Så det blev en kladdkaka med lingon helt enkelt.

px

Magnus Nilssons kladdkaka: 200 g socker En bra nypa salt 40 g kakao 1 sked vaniljsocker 150 g smält smör 2 ägg 125 g vetemjöl En smörad form med ströbröd

Min twist: 200 g frysta lingon 50 g socker

Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en kakform på sidorna. Ha endast lite smör i botten, inget ströbröd.

Smält sockret till min twist i en stekpanna. Tillsätt lingonen för att få de lite karamelliserade. Låt svalna lite innan de hälls ner i formen.

Blanda socker, salt, kakao och vaniljsocker med det smälta smöret som fått svalna. Vispa tills inga klumpar finns kvar. Tillsätt äggen och blanda tills de är helt utblandade. Skikta över mjölet sakta och blanda ut ordentligt utan att överarbetad smeten. Jag är inte förtjust i när det blir för sött, så vi slängde i lite extra havssalt. Mörk choklad och havssalt är ju som ni säkert redan vet väldigt gott ihop.

Häll smeten sakta ner över lingonen. Grädda i ugnen i 13-15 minuter. Vi förberedde kaksmeten kvällen innan utan att grädda, formen ställs då in i kylen över natten för att låta smeten sätta sig. Vi stoppade in den i ugnen 4 timmar före servering och kylde ner den ute på balkongen.

Serveras förslagsvis med syrad grädde och ett glas Don PX 1985 från Toro Albalá som just nu finns på Systembolaget. Don Px 1985 och kladdkaka, en helt perfekt kombination!

px

Självklart måste man dricka något medan man bakar också. Jag är ju ett stort fan utav att lyxa till det med läckerheter vid helt oplanerade tillfällen. För två år sedan köpte jag en flaska utav min egna årgång på bolagets auktion. Den har legat i kylen och jag hade tänkt att öppna den när jag fyller 30 år. Men bara sådär fick jag en känsla av att "Varför vänta?". Det finns ju egentligen inget bättre tillfälle än när man är i sina närmstas sällskap och bara har det mysigt. I mitt fall kock-Lina och min man Tompa. Så jag gick till vinkylen och hämtade flaskan...

1988

Skål på er :)

Året som var

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i att skriva långa sammanfattningar utav året som var. Ändå kan jag se något hälsosamt i fenomenet. Med dagens moderniteter som bloggar och Instagram är det lätt att se tillbaka. Att läsa igenom sina egna gamla blogginlägg kan vara både nyttigt men också lite smått skrämmande. Man kan inte gömma sina egna känslor bakom bokstäverna. I varenda textrad kan man läsa precis hur magkänslan var just precis då när tangenterna smattrade ner orden som flödade i hjärnan, just precis den stunden. Så känns det ikväll.

"Vi två, vi kommer att genomföra stordåd tillsammans."

Året 2015 kan ha varit det mest händelserika år för mig hittills, både på gott och ont. Jag läste igenom min årssummering utav 2014 med ett leende. Jag minns den där känslan jag fick i bilen när jag och kock-Lina åkte runt till några leverantörer för att införskaffa ingredienser till nyårsmiddagen: "Vi två, vi kommer att genomföra stordåd tillsammans."

Precis som året innan spenderade vi även näst sista dagen 2015 med att inhandla råvaror till nyårsmiddagen. Men nu bestämde vi oss för att göra allt så enkelt som möjligt. Vi hade tagit det genialiska beslutet att spendera nästan hela årets sista dag på Sturebadet. Vi deltog i vattengympa med en instruktör från 80-talet iförd neonrosa tights. Kanske har du sett henne i TV-rutan? Det hade inte vi. Just precis, Susanne Lanefelt. Två pensionärer coachade oss för att utföra samtliga övningar korrekt medan Lotta Engberg dånade ur högtalarna. Alldeles fantastiskt. Innan vi begav oss hem för middag lyxade vi till det med varsin behandling. Kock-Lina fick massage och jag en välgörande ansiktsmask. Det här med spa, det är en riktigt bra uppfinning.

Så  vad hände egentligen 2015?

Jag fick en oväntad gäst som vände upp och ner på min värld. Jag ville göra allt som stod i min makt för att upplysa världen om en okänd sjukdom. Jag satsade stort på att ge ett rejält uppsving åt det alkoholfria på finkrogen. Kock-Lina blev utnämnd till Årets Rising Star av Whiteguide, detta firade vi med en magisk helg på landet. Allt om Vin döpte mig till Stjärnsommelieren och så vips hade jag helt plötsligt en sån där blogg. Och så kom den, livets största dag. Jag blev Fru Egenäs. Eller, Lundh Egenäs, om jag får be! Ett vulkanutbrott satte stopp för den efterlängtade resan till Bali, istället såg vi 760 mil utav Europa från bilen. Helt okej det med. Jag fick också uppleva mitt livs första kräftskiva och min vän Sofia vann Lily Bollinger Award. Väl tillbaka från semestern tog det inte många veckor innan min kropp och själ sa ifrån. "Anna Daniella Paula Lundh Egenäs, nu är det stopp. Vi klarar inte mer." Jag hade råkat ut för utmattningssyndromet, gått in i väggen. Jag sjukskrevs i 10 veckor. Det kan vara något av det nyttigaste som hänt mig.

Att våga visa sig svag är att vara stark.

Beslutet att skriva om stressen här i bloggen vägdes fram och tillbaka i flera dagar. Jag bollade tanken med vänner och även redaktionen. Nackdelen att blotta sig? Folk tror att man är svag. Det kanske kan bli svårare att få jobb i framtiden om de får reda på att jag har gått in i väggen? Det är kanske inte så bra att skriva om sitt privatliv såhär på nätet där det aldrig går att sudda ut? Varför jag valde att dela med mig utav händelsen? Jag ville visa att det kan hända vemsomhelst, att krogbranschen kan vara riktigt tuff med sina långa dagar och nätter. Jag ville prata om ett tabubelagt ämne. Om jag kunde hjälpa bara en enda person genom att skriva om det så skulle jag lyckas. Vilken respons jag fick? Jag har inte fått ett enda negativt ord om blogginlägget. Däremot har flertalet kända profiler inom branschen hört av sig och sagt att de gått igenom precis samma krasch. Personer jag aldrig någonsin skulle ha gissat mig till. Om jag ser dessa personer som svaga? Aldrig någonsin. Att våga visa sig svag är att vara stark.

Hösten har varit dimmig. Mina 10 veckor som sjukskriven tillbringades mest i stallet. Den mest rogivande platsen i världen för min själ. Jag är tacksam till tusen som har en fantastisk familj i min närhet vars ponnyer jag får hjälpa till med. Ljuset i tunneln såg jag när jag visste vilken riktning jag skulle gå i efter mitt beslut att jag inte kunde fortsätta på Frantzén om jag skulle hitta tillbaka till mig själv. Med gänget på Agrikultur kan jag få ha ett liv utöver jobbet. Men att få tillbringa tiden på jobbet med fantastiskt vackra människor är ett stort plus i kanten samt ger tillvaron guld och gröna skogar. Det kommer ta lång tid att hitta tillbaka helt och hållet. Ska jag vara ärlig så vill jag aldrig bli den jag var. Jag har lärt mig att uppskatta livet mer. Njuta till fullo utav ledig tid. Lärt mig att det är helt okej att välja soffliggande en ledig dag om det är vad kropp och knopp behöver. Hjärnan och mina fingrar känns mer kreativa och jag längtar till min arbetsplats.

En klyschig sak är säker: det är vid motgång man märker vilka som är ens riktiga vänner. Utan er hade jag grävt ner mig i en grop långt ute i en skog någonstans. Tack för att ni är ni. Tack för att ni höll mig ovanför ytan.

2016, kom an bara, jag är redo!

Restaurangbesök jag minns utan inbördes ordning: Piazza Duomo ***, Fäviken, Etxebarri*, Mathias Dahlgren **, kinesen i Biarritz. Årets vinupplevelse: Mouton Rothschild 1988 hemma i köket preppande inför nyår tillsammans med Tompa och kock-Lina. En egoboost: när min första gästkrönika blev publicerad i Allt om Vin.

wedding bffwedding wedding

Ps. Ser du den svarta lilla ikonen till höger under informationen om mig? Om du klickar på den kan du nu följa bloggen och få information när jag skriver. Enkelt va?!

Ett bättre nyårslöfte

Ett riktigt gott nytt år önskar jag alla med min gästkrönika från tidningen Allt om Vin nr 1 2016 som jag skrev i november. Jag sitter på Babette och har precis tryckt i mig en pizza. Det första jag ätit på hela dagen. Det är lördagskväll, klockan är efter 22. Jag sitter i baren och tittar på när min vän Lina jobbar i köket. Stjärnan som lyser upp mitt liv. Fram tills igår visste jag exakt vad jag skulle skriva om. Jag ville såga alla hobbykritiker, eller åtminstone föra en diskussion kring det, och få fram min åsikt. Jag har jobbat inom restaurangbranschen i snart 10 år och det senaste året har jag tillhört Sveriges elitstyrka i teamet på en tvåstjärnig krog. Jag har varit i en miljö där 50-best och Guide Michelin är det viktigaste som finns, där varenda gäst lägger upp bilder under sitt besök på Instagram. Idag är det fritt för vemsomhelst att recensera sitt krogbesök. Det är bara att skriva på social media. Och det görs flitigt, framförallt när folk är missnöjda. Mer sällan skrivs det om fantastiska upplevelser. Jag ville ta upp att jag tycker vi kan låta de riktiga krogrecensenterna sköta sitt jobb. Ta bara en titt på Idol. Sätter man en fotograf i juryn för att komma med åsikter angående deltagarna? Nej, det är proffs inom sin yrkesgrupp. De kan sin bransch. Precis som inspektörerna för Guide Michelin kan krogar. De gör hundratals restaurangbesök årligen. Men just idag känns ämnet fånigt att ta upp. Det är lördagskväll. Igår var det fredag den 13 november. Ett datum fransmännen aldrig kommer att glömma. Precis som amerikanarna aldrig glömmer 11 september. Världen har drabbats av ännu ett terrordåd. Ämnet jag hade tänkt skriva om känns plötsligt oviktigt.

Jag tar en snabb granskande blick omkring mig i lokalen. Och där har vi det, fenomenet jag aldrig slutar häpnas över: mobiltelefonerna. Folk är ute på stan för att träffa sina vänner och ändå kan de inte släppa ifrån sig sin käraste ägodel. Spelar ingen roll om det är i en bar, bistro eller på en stjärnkrog. Man ska checka in och visa var man befinner sig, lägga upp bilder, kolla flödet och skriva med vännerna man ska möta upp senare. Värst är det nog ändå på finkrogarna. Allt ska dokumenteras: hur besticken ligger, vinet man dricker och varenda maträtt ska fotograferas. Annars glömmer man bort vad man har upplevt. Jag har sett flertalet par som inte pratar med varandra under en hel middag. De sitter med sina telefoner. Visst, jag kan förstå att man vill ha något foto från kvällen som minne. Men någonstans glöms syftet bort varför man är på restaurangen från allra första början. För det är väl ändå för att umgås, fira någons födelsedag, prata om livet och njuta av stunden? Att vara närvarande i nuet. När hemskheter drabbar oss känns det mer relevant än någonsin.

På en tidigare arbetsplats hade vi många större sällskap. En kväll hade jag en kvinna som var på restaurangen för att äta middag med sitt tjejgäng som inte hade setts på länge. När alla hade beställt något att dricka sa hon till sina vänner: ”Nu tar alla fram sina telefoner, stänger av ljudet och lägger dem i en hög i mitten utav bordet. Den som rör sin telefon först innan vi är redo att betala ikväll får stå hela notan.” Hon fick klagomål till en början, men när kvällen led mot sitt slut var tjejerna så glada över att för första gången på länge verkligen ha lyssnat och deltagit ordentligt i samtalen kring bordet. Denna kväll skulle de sent komma att glömma. Om jag fick en skön känsla utav andra större sällskap kunde jag ibland föreslå att de skulle leka en lek. När gästerna gick kunde jag tackas för att jag fick dem att lägga ifrån sig telefonerna och att de äntligen umgåtts på riktigt.

Mitt nyårslöfte är att låta den lilla tekniska prylen ligga kvar i jackfickan när jag delar på en flaska champagne med min man, Lina, eller någon annan också för den delen. Att vara närvarande i stunden är viktigare än vilken bild som helst. Låt oss umgås på riktigt 2016. God jul och gott nytt år!

En schweizare talar

För några veckor sedan hade jag den stora äran att dela scenen tillsammans med den svensktalande schweiziska vinmakaren från Valais, Andy Varonier. Svensktalande därför att hans fru är från Sverige. Tillsammans skulle vi få en publik att förälska sig i Schweiz i samband med att My Switzerland gjorde ett event på Rival. Gemensamt pratade vi om Schweiz som vinland. Andy tyckte att det var oerhört roligt att någon som jag brann så mycket för vinerna från det lilla landet Toblerone. Jag var ju därför tvungen att grilla honom med några kluriga frågor. Varonier

Vad är utmaningarna för en vinmakare i Schweiz? Den största utmaningen är på samma sätt vår fördel. Det är den stora mångfald av druvsorter. Det finns över 70 sorter bara i vår lilla dal, därav många lokala sorter. I vår vingård vinifieras 18 utav dem, vilket innebär att arbetet under skörden naturligtvis blir tyngre. Men även om det är en stor oenologisk utmaning så känner vi oss privilegierade över att kunna arbeta med så hög diversifiering av druvor.

De flesta av schweiziska viner konsumeras av en schweiziska befolkningen, finns det tillräckligt för export? Endast 1-2% av vår totala produktion exporteras. Men med tanke på alla internationella gäster/turister som dricker lokala viner skulle vi kunna säga att det är en typ av export inom landet.

Hur står sig schweiziska viner mot andra "gamla världen" vinländer? Även om schweiziska viner inte är välkända bland konsumenter utanför Schweiz så graderar experter dem till att tillhöra bland de bästa vinerna i världen. Definitivt ett hett tips.

Har du en favoritdruva att arbeta med? Ja, det är den lokala druvan som kallas "Petite Arvine" - även känd som "den salta prinsessan". Prinsessa för sin fantastiskt fruktiga uttryck med aromer av rosa grapefrukt, lime och apelsin och salt för den salta eftersmaken. Även om den är lite av en diva att arbeta med så är resultatet alltid värt varje droppe svett som krävs för att göra det.

Vad är det bästa sättet att lära sig om vin enligt dig? Ämnet vin är inte komplicerat men komplext. Låt oss också tackla det på enklaste möjliga sätt. Och det är att dricka vin och låta vinet berätta för dig om det är gjort för dig eller inte. Förutom att få information om bakgrunden av vinet så kan du genom att göra så med tiden bygga upp en stor databas utav vinkunskap och samtidigt kommer du alltid ha roligt på vägen. Sakta blir ämnet mindre komplicerat men förblir komplext.

Vilket är ditt bästa gastronomiska minne? Mat och vin kombination? Jag var inbjuden att göra ett gästspel på en krog där de serverade ett av mina viner gjort i samma stil som Amarone. De serverade vinet tillsammans med en Moelleux au chocolat. Detta var inte bara en bra kombination utan för mig även en total symbios.

Mer om Schweiz? Läs om ett spännande samarbete eller mina favoriter från Schweiz.

Hittas i min vinkyl

När jag rotar runt i min vinkyl kan jag berätta en kort historia om nästan varje flaska. Var den är inköpt, när jag drack vinet första gången, om jag har besökt producenten eller vilken musik som jag förknippar med vinet. Den här flaskan är inget undantag. Den här flaskan påminner mig om en utav de mäktigaste dagarna i mitt vinliv. Dagen jag fick besöka kungahuset utav Champagne: Superproducenten Krug grundat 1843 utav Joseph Krug.

"Min vinkyl skall alltid innehålla minst en flaska Krug."

För två år sedan hade jag den stora äran att få gå runt i källaren hos Krug samt dricka deras fantastiska bubbliga viner. Jag var i sjunde himlen. Som ett litet barn på julafton. Krug är något av det godaste jag vet. En champagne med power. Fasansfullt gott helt enkelt och behöver nog inte presenteras särskilt mycket mer. Flaskan inhandlades direkt efter besöket i Reims. Vi gick raka vägen till en liten vinbutik inne i stan och handlade denna butelj som jag har märkt upp med inköpsdatum. Och sedan dess har jag en regel: min vinkyl skall alltid innehålla minst en flaska Krug. Än så länge är det tyvärr bara en men jag hoppas att det ändras snart. När den här flaskan ska avnjutas? En skön vardagskväll tillsammans med Tompa och kock-Lina när det ligger en ny i kylen.

Krug

Är du nyfiken på hur det ser ut i kungahuset i Reims? Här är bilder från mitt besök.

Om jag hade möjlighet att välja ut ett drömvin som jag skulle få dricka ett glas (eller gärna en flaska…) utav är det utan tvekan Krug Clos d’Ambonnay. Denna champagne gjord på Pinot Noir som kommer från den 0,68 hektar lilla vingårdsplätten Clos d’Ambonnay i byn med samma namn, Ambonnay. Självklart är det en väldigt liten produktion utav denna rariret och därav det fina priset som börjar någonstans på 16.000 kr om man får tag på en flaska. Vad jag önskar mig när jag fyller 30? Äsch, det är lite mer än två år kvar! Bara att börja spara mamma…

ambonnaybottle

En flaska Krug kan nog vara det absolut bästa julklappstipset jag har om du funderar på vad du ska köpa till vinälskaren. Jag menar, vem tycker inte om Krug? Krug Grande Cuvée säljs på Systembolaget för det ynka priset 1499kr och har artikelnummer 7494.

En ny era startar med Agrikultur!

Äntligen är det dags! Igår hade vi första provmiddagen och det gick helt smärtfritt. På måndag öppnar bokningen till en magisk restaurang, Agrikultur. En hållbar upplevelse, enkelt, avskalat och väldigt personligt. Ring på måndag och prata med mig för att boka Ditt bord, jag svarar i telefon 11-16. Vi önskar er hjärtligt välkomna! Agrikul

Det här kommer bli så nedrans bra. Att få jobba med magiska människor, en bästa vän, en ny familj. Det är något av en dröm som går i uppfyllelse. Agrikultur i våra hjärtan!

Foto: Bo-Marcus Melander

Hej då trygghetszon! Hej ost- och vinprovning!

Att få kliva ur sin trygghetszon på restauranggolvet och istället hålla provningar för folk är bland de nyttigaste som finns. Man friskar upp minnet och lär sig en massa på vägen. En god vän fyllde 30 ganska nyligen och önskade att jag höll en ost- och vinprovning på hennes 30-års fest för 15 tjejer. Den utmaningen kunde jag absolut inte tacka nej till. Att få stå inför personer som vill lära sig mer är otroligt inspirerande, och att få visa upp vad dryckesvärlden har att erbjuda utanför BIB-landet för att vägleda i rätt riktning känns som ett viktigt uppdrag jag mer än gärna tar på mig. Ost

När det är ett tillfälle som denna, ett inslag på festen, gäller det att hålla det enkelt men roligt och experimentellt. Därav blev upplägget att välja fem olika sorters ostar och drycker som matchade var och en av ostarna. Därefter fick tjejerna själva testa sig fram till hur jag hade tänkt när jag valde ut drycken. Testa olika kombinationer och se vad de själva tyckte om. av någon konstig anledning höll de flesta med mina kombinationsval...

Kittost: Langres, gjord på komjölk från Champagne Frankrike. Lagring 2-5 veckor. Getost: Ferme de jouvence Chèvredou. Gjord på pastöriserad getmjölk. Lagring 15 dagar. Kommer från Ile-de-France. Grönmögelost: L’Arbas Roquefort. Tillverkas utav fårmjölk. Lagras 3-6 månader. Från Aveyron i Frankrike. Färskost: Brillat Savarin, gjord på komjölk.Lagras 2-4 veckor. Ile-de-France. Hårdost: Gruyere, komjölksost. Lagras 12-18 månader och kommer från Bulle i Schweiz.

Provning

Dryckesmässigt var det viktigt att dryckerna fanns på Systembolaget för en rimlig prislapp för att de själva skulle kunna dricka de vid senare tillfälle. Därav vinvalen.

Champagne: Pierre Peters Cuvèe de Reserve (nr 7350) 319kr Rött: Jadot Couvent des Jacobins (nr 5283) 129 kr Vitt: Domaine de la Villaudere Sancerre (nr 5338) 139 kr Sött: Château Lamarque årgång 2000 (nr 4221) 145 kr

Vilken dryck jag valde till vilken ost? Testa själv och försök lista ut!

Att få hälsa på hemma hos folk och hålla i provningar är superkul. Att göra något tillsammans med kock-Lina är ännu roligare, som detta tillfälle.

 

 

 

 

Vardagstips

Det finns dagar man inte orkar bry sig om vad man stoppar i sig till middag. De där stressiga dagarna när man egentligen bara vill gå och lägga sig efter en lång arbetsdag. Vad jag har lärt mig är att lyxa till det på ett enkelt sätt just dessa dagar. Det är då det behövs som mest. Gör en lättlagad middag. Krångla inte till det. Jag älskar dumplings. Det är meckigt att göra själv men finns riktigt goda att köpa färdiga i mataffären som man kan ånga eller steka själv. Beijing 8 har flertalet restauranger men säljer även sina dumplings i 10-pack på bland annat ICA och Coop. Saltade edamamebönör är ett givet tillbehör. Likaså champagne om du vill lyxa till det ordentligt. Här hemma köper vi på oss halvflaskor champagne för att kunna dela på en flaska när vi som bäst behöver det utan att behöva dricka en hel. Ibland är lite mer än ett glas det enda man behöver för att få känna sig lite extra härlig. Halvflaskor är perfekta. De tar inte en massa plats i kylen vilket ger det möjlighet att ha stora mängder, man kan dricka en ensam utan att känna att man häller i sig alldeles för mycket på egen hand, man behöver inte oroa sig över att ha öppnat en hel flaska utan att tömma den. Halvflaskor är perfekta. Jag önskar dock att det fanns fler sorter som såldes i ordinarie sortiment. Halvflaskor är nämligen ett utmärkt sätt att testa många olika producenter. Bubbel i glaset piffar upp vilken middag som helst och gör sig nog ändå allra bäst en trist grå vardagskväll när man behöver lite extra kärlek.

Mitt absolut viktigaste vardagstips på länge är att dricka bubbel en tråkig vardag. Då blir vilken dag som helst lite ljusare. Och, våga drick bubbel genom hela middagen till fest.

Mailly

Mailly är ett champagnehus jag har besökt och köpt med mig på plats. Men just denna flaska är inhandlad från Franska vinlistan. Jag passade på att beställa hem 6 stycken halvflaskor för tillfällen då suget efter bubbel behöver stillas.

Just idag lever jag kanske inte riktigt som jag lär ut. Ingen enkelt tisdagsmiddag för mig ikväll. Äntligen är jag på väg till Fäviken för att få uppleva deras atmosfär, Magnus Nilssons mat och vinerna som Jonas Sandberg valt ut. Att få hänga uppe i Norrland även om det bara är för ett dygn kommer göra min själ fantastiskt gott. Det här har jag sett fram emot oerhört länge. Det här är vad jag kallar äkta vardagslyx!

Luciafirande med äppelsmaker

Äntligen har jag hämtat hem den. Min efterlängtade äppelglögg från Äppelfabriken. Jag firar Lucia med goda vänner samt äppelglögg. Passade på att köpa med mig lite grönt te smaksatt kvitten och ringblomma. Fantastiskt gott och passar utmärkt såhär under vintern. Även om det inte är så mycket till vinter för tillfället... Fabriken

Önskar er alla en härlig Lucia med många lussekatter, glögg i mängder eller varför inte bubblande Champagne såhär på julkanten? Det finns alltid något att fira...

Intresserad av mer glögg? Kika in här.

Gillar du precis som jag te? Här hittar du stans bästa.

Julmust i stora mängder

Det tar emot lite inombords att erkänna det här: jag är beroende utav två drycker som jag egentligen, för min hälsas skull, troligtvis skulle må mycket bättre utan. Jag älskar sötsaker. Men lösgodis äter jag i princip aldrig. Bakelser är som magi för själen, men det är sällan jag stoppar i mig det. Kaffe har jag fortfarande inte lärt mig att dricka. Däremot Coca Cola, den riktiga sorten, Pepsi kan slänga sig i väggen. Och julmust. Jag ÄLSKAR julmust. Jag har inga som helst problem att dricka 33 cl om dagen från att den börjar säljas i början på november, tills den reas ut under påsken. Om jag gör det? Jag försöker vara hälsosam och inte hälla i mig utav allt onyttigt socker... Eftersom jag skulle kunna leva på julmust så kände jag mig tvungen att ta reda på om det gäller all slags julmust eller om jag är lika mycket märkesfixerad som när det kommer till Coca Cola. Det finns vissa som påstår att all cola smakar likadant. Dessa personer har ingen aning om vad de pratar om. Alla colasorter smakar annorlunda! Detsamma gäller julmust. För att bevisa detta gjordes mitt test blint. Jag köpte hem ett gäng flaskor, vissa smaksatta andra inte, så fick min man hälla upp och ställa fram glasen åt mig. Behöver jag säga att jag satte alla?

Julmust Nyckel

Musterna i testet är föjande: Nygårda klassiska Apotekarnes klassiska Västergården Nyckel-Bryggeri NaturFrisk Vasa Special smaksatt (avslöjar inte än med vad...) Apotekarnes Årsmust 2015 Nygårda ekfastlagrad must Nygårda romfatslagrad must

Must

Jag kan nog nästan kalla mig själv för expert utav julmust. Så vad jag tyckte?

Klassisk smaksättning Nygårda: Är en riktig klassiker i dessa sammanhang. Och den står sig, helt klart. En smak som must ska ha, inte för söt som många var i testet. Om jag har något att klaga på så är det lite dåligt skum och den blir platt ganska fort. Apotekarnes: Även denna en given kompis till julbordet. Här sitter allt rätt. Bra doft av julkryddor. Den skummar mest av alla och kolsyran håller i sig fint. Ingen sötsliskig smak utan fungerar även för den vuxna paletten. Mycket god och något jag kan hälla i mig i stora mängder. Västergården: Bra vuxenalternativ om man vill ha något mer speciellt än de stora produkterna ovan. Kolsyran håller sig dock inte alls länge. Dåligt skum. Bra doft av julkryddor och en knäckig hint. Nyckel-Bryggeri: Här vill jag ge ett stort plus till den riktigt snygga flaskan i gammaldags stil. Jag gillar den skarpt. Skummar väldigt bra när den hälls upp i glaset. Härlig doft  som ger mig stort hopp om en kanondryck men tyvärr är den alldeles för söt i eftersmaken.   NaturFrisk: Doften som slår mig så fort jag stoppar ner näsan i glaset är sura colanappar. Visst gillar jag colanappar, men inte hos julmust. Rödaktig ton i färgen. Visserligen en fräsch smak av citrus men ändå är den alldeles för söt och sliskig.

Smaksättningar Apotekarnes Årsmust 2015 smaksatt med kardemumma: Jag visste inte vad smaksättningen var tills efter testet och doften av kardemumma finns där. Musten doftar kardemummabullar och jag kunde inte sluta tänka på annat. Doftar helt fantastiskt. Vad jag gillar med denna är att den inte är för söt trots smaksättningen. Den har de klassiska smakerna i bakgrunden som håller ihop den. Fin flaska och en perfekt present att ha med sig när man är bortbjuden under juletiden. Nygårda ekfastlagrad must: Lagrad i 2 månader på ekfat. Här har vi en för den vuxne. Definitivt toner av ekfat på näsan, även i smaken. Lite beska i smaken men det är inget som stör mig alls. Det här var Tompas favorit när han tvingades att testa igenom alla. Han har inte riktigt samma kärlek till julmust som jag har, om vi säger så. Nygårda romfatslagrad must: Lagrad i 6 månader på romfat. Doft och smak av vanilj, precis som i rom. Även om jag gillar rom så är det här inget jag vill kombinera med julmust. Det blir alldeles för sött och sliskigt. Vasa Special smaksatt med banan(?!?): Okej, jag måste erkänna att jag inte visste om smaksättningen när jag köpte flaskan. Har aldrig testat Vasa Special tidigare och måste nog ge originalet en chans. Men det här? När jag doftade på den var det första jag kände en syntetisk doft av Banana Skids. Ni vet, det där godiset man åt som barn. Smaken? Ja, den smakar banan. Inte på ett positivt sätt. Det här är inte en positiv upplevelse. Min stora fråga är, hur tänkte man när man bestämde sig för att smaksätta en julmust med banan?! Vad tusan har det med julen att göra? Nej tack! Gör om gör rätt. Den här vägrar jag att dricka igen.

vastergarden Smaksatt

Vilken blev då min favorit? Ja, det tar emot lite i mitt experimentella hjärta. Men precis som när det kommer till Coca Cola så är jag även här klassisk. Den som för mig står sig allra bäst är Apotekarnes klassiska julmust. Den har allt jag önskar. Bra skum, kolsyra som håller i sig, doftar julkryddor och smakar inte sött och sliskigt. Den smakar julmust helt enkelt. Så även om jag hoppades på att de mer småskaliga varianterna skulle kunna tävla emot den så är jag ledsen att säga: för mig höll de inte riktigt måttet. Om jag ska välja två andra som kan vara trevliga att servera till julbordet så blir det Västergårdens och Apotekarnes Årsmust.

På återseende Moët & Chandon

För två år sedan stod jag på scenen för första gången i Moët & Chandon Sommelier Challenge 2013. I uttagningen var det cirka 15 deltagare som fick genomföra en blindprovning samt teoriprov skriftligt. Sedan var det servering utav vitt vin samt blindprovning utav öl och cider muntligt. Oväntat knep jag en utav finalplatserna tillsammans med mina dåvarande kollegor från Leijontornet: John Sterner och Hans Weinefalk. Efter en tuff final stod John klar som välförtjänt vinnare men jag var väldigt nöjd med min delade andraplats tillsammans med Hasse. Daniella

År 2014 var det dags igen. Denna gång såg tävlingen väldigt annorlunda ut. Vi var bara 4 tävlande och första omgången filmades vi när vi utförde muntlig blindprovning och muntligt teoretiskt prov. Sista dagen var det scendags på Restaurang AG. Detta år var det Johan Nilsson som kunde se sig som en värdig segrare.

[embed]https://youtu.be/TVUsG612cRo[/embed]

Idag var det en riktigt tidig morgon. Det är äntligen dags för vår resa ner till Champagne för att besöka Moët & Chandon tillsammans som vi alla finalister från både 2013 och 2014 fick. Det är en tidig flight till Paris där vi plockas upp för transfer till Epernay med ett fullspäckat schema hos Moët. Det känns väldigt roligt att få göra mitt andra besök hos jätteproducenten i Champagne. Hoppas på spännande provningar under dagen!

Läs mer om Johan "Patjanga" Nilsson här.

En annan som får hänga med på resan är såklart Årets Lily 2015 fröken Sofia Castensson som även hon deltog i Moët & Chandon Sommelier Challenge förra året.

Bilder från Sommeliergillet.

Pappa och Punkvin

När jag ändå berättar om pappa Micke så måste jag passa på att dela med mig utav hans 15 seconds of fame i vinvärlden. Det finns en fantastiskt kvinna som heter Susanne Berglund Krantz. Hon är en utav utbildarna på Restaurangakademien, vann Årets Lily Bollinger 2003 och är även hjärnan bakom Punkvin. Det finns så mycket mer än så att säga om henne, men jag sparar det till en annan gång. Här hänger pappa Micke en kväll hemma hos Punkvin och dricker viner från Friuli i Italien:

[embed]https://youtu.be/W1wHaBnXbh8[/embed]

Har du helt missat vem pappa Micke är? Läs vidare i gårdagens inlägg här.

Grattis pappa och musikhistoria

Den 6 december 1961 var dagen då min far kom till världen. Alltså är det hans födelsedag idag och det tänkte jag fira med lite musikhistoria. Det är ju sedan gammalt att musik och vin går hand i hand. Musik kan få ett vin att smaka helt annorlunda. De jazziga tonerna klingar extra bra ihop med whisky och cigarr kanske någon tycker. En annan känner att det klingar bättre med ljuvliga bubblor tillsammans med saxofonen. Vad man än föredrar så finns det inget rätt och fel. Det är helt upp till den enskilda individens smak och tycke. Det är de som är så härligt, både med vin och musik. 1988 var en ljuvlig årgång i Champagne och Bordeaux. Det var även året som jag fick sätta mina fossingar på planeten Tellus för första gången. Och ingen kan väl ha glömt när Tommy Körberg vann Melodifestivalen med hans mäktiga sång Stad i ljus? Vad för dryck kopplar du ihop med schlager? Personligen kommer jag att tänka på Prosecco. Kanske för att det funnits ett bubbel från Italien just med namnet Schlager Prosecco de två senaste åren. Klart det ska vara bubblor till schlagerns glitter och glamour.

Och ingen kan väl ha glömt när Tommy Körberg vann Melodifestivalen med hans mäktiga Sång stad i ljus?

Kommer du ihåg några andra bidrag i Melodifestivalen 1988? Inte? Låt mig då friska upp ditt minne en aning. Detta år var 28:e upplagan utav schlagern i Sverige och tävlingen arrangerades i Malmö. Deltagande artister var Lena Philipsson med sin hitlåt Om igen, Lotta Engberg med Triple & Touch, Siw Malmkvist och Uffe Persson för att nämna några. Men har jag inte glömt någon?

Så klart. Jag har ju glömt min far. Pappa Michael Nannini deltog även han detta år i en duett tillsammans med musikläraren Karin Ljung när jag bara var några veckor gammal. Högst upp ser du en bild på pappsen tillsammans med hans 80-talsband Gamla Stan.

Tror du mig inte? Bevisen går aldrig att sudda ut. Ledsen pappa. Jag bjuder på denna... (Grattis på födelsedagen!)

[embed]https://youtu.be/Q4zpOXcV1Eg[/embed]

Eftersom att min far tror att han är italienare måste jag passa på att tipsa om ett härligt sicilianskt vin som finns i små partier just nu. Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2014 nr 94819 för 169kr är elegant och supergott gjort utav en ganska så ung vinmakartjej. Gjort på druvorna Frappato och Nero d'Avola. Du kan läsa mer om Arianna här.

På vårt bröllop i somras blev min man väldigt överraskad då jag hade bett pappa Micke att sjunga sin schlagerdänga som brudvals åt oss. Så nu finns det en film i nyare format. Men den håller jag nog på ett litet tag till...

Hembrygd utav kombucha

Tidigare i höstas skrev jag om årets trenddryck Kombucha. Jag efterlyste då om det fanns någon som hade scoby hemma och Erica Landin var fantastisk att dela med sig utav sin scoby så att jag kunde starta min egen tillverkning utav kombucha. Så i måndags satte jag igång första satsen som nu står hemma i köket. Jag hoppas på att mitt försök lyckas så att det kan användas på krogen i framtiden. Jag håller tummarna! Annars får jag kanske be Tove Nilsson om lite proffstips... Kombucha

Första december och glögg

Så kom den, december månad. Åren går fortare och fortare. Tiden rusar iväg. Känns som att man knappt hinner med längre. Och ändå är jag bara 27 år... Hur ska detta gå? Jag har åtminstone hunnit testa årets glögg från Blossas som är smaksatt med Earl Grey, eller rättare sagt: bergamott. Ska jag vara helt ärlig så föredrar jag alkoholfri glögg. Den där riktigt saftigt söta varianten. Men den här gillade jag skarpt, trots att det är starkvinsglögg. Nästan åt det lite torra hållet med en hint utav te. Jag kan verkligen rekommendera den till kommande helgers glöggmingel. Och ja, jag älskar designen utav flaskan! Som en engelsk teservis. Mycket vackert.

En flaska glögg finns undanlagd åt mig ute på Äppelfabriken på Färingsö som jag ännu inte har hunnit hämta ut. Äppelglögg känns av någon anledning mycket fräschare. Blaxsta vingård gjorde för något år sedan en Mulled apple spice som var kalasgod. Har fortfarande en flaska liggande och hoppas på att den har hållt sig bra.

På bolaget är det en hel glöggdjungel för tillfället. Om du av någon anledning skulle känna dig lite vilsen så är mitt enda tips att testa äppelglögg. Jag älskar äppelglögg. Så, nu tänker jag sluta tjata om det. Trevlig 1:a december!

Ps. Testa äppelglögg!

Ljuset i tunneln

År 2015 kommer jag att minnas som både mitt bästa och tyngsta år i livet. Jag genomgick glädjens dag och gifte mig med mannen i mitt liv. Men jag har också haft en jobbig höst. Mitt inlägg jag skrev i oktober om utmattningssyndrom spreds ganska snabbt och lästes utav många. Jag har idag gjort min sista dag som sjukskriven. I morgon är det sagt att jag ska försöka komma tillbaka och vara redo. Sedan den 10 september har jag varit sjukskriven och försökt att varva ner. Under flera år har jag varit extremt aktiv och jobbat så mycket jag har orkat. Troligtvis mer än många jag känner. Jag har extremt höga krav på mig själv att prestera. Under dessa veckor har jag försökt lära mig hantera detta. Jag har försökt att sänka min garde. Jag har försökt lära mig att leva livet. Tröttheten hänger över mig konstant och min energi varierar från dag till dag. Ena dagen vill jag rädda världen, nästa dag har jag knappt orkat ta mig ur sängen. Men jag har accepterat situationen och förstått att jag behövt ge mig själv tid. Ganska snabbt efter att jag sjukskrevs bestämde jag mig för att en stor förändring krävdes om jag skulle kunna hitta tillbaka till mitt glada och spralliga jag. Jag har därför valt att avsluta min tjänst som sommelier på tvåstjärniga Frantzén i Gamla Stan. Min tid på krogen sedan juni 2014 har lärt mig otroligt mycket. Men jag har bestämt mig för att min egen hälsa är viktigare än alla prestigefulla jobb som finns.

Det är också med stor glädje jag kan meddela att jag ser ljuset i tunneln på riktigt. Snart börjar ett helt nytt liv. På mina egna villkor. I december öppnar Agrikultur.

Hållbart har nästan blivit ett uttjatat ord den senaste tiden. Men ack så viktigt för vår framtid. Filip Fastén och Joel Åhlin som blir mina nya arbetsgivare tänker hållbart rakt igenom. Från råvaror till personal. Det är också bland annat det som gjorde att jag föll pladask för projektet. Självklart också för att jag får ha Lina Ahlin som kollega. Min stöttepelare i livet. Bättre kan det inte bli. En bit i det hållbara tänket är att ha öppet måndag till fredag. Vi ska testa och se hur det fungerar. Det går ju i andra länder, så varför ska det inte kunna funka i Stockholm? Öppningsdatum är ännu inte spikat, men jag lovar att hålla er alla uppdaterade. Och på sommaren kan man hitta oss på nordöstra Gotland och fantastiska Furillen.

På Agrikultur kommer jag att arbeta deltid vilket ger mig en chans att ägna tid åt annat roligt som att skriva och hålla i vinprovningar för den intresserade.

Jag ser fram emot att skapa mig ett hållbart liv fyllt utav vin, glädje och träning.

Bubbelbrunch

Bubbelbrunch är något som håller på att bli en tradition hemma hos mig. För ett år sedan hade vi en omtalad brunch då jag och sommelieren Janni var busigt stökiga och satte ihop en rolig blindprovning till tjejerna. I år blev det inte riktigt lika busigt men temat en regnig novembersöndag blev sparkling wines of the world och alla fick ta med sig varsin flaska bubbel från annat område än Champagne. Frankrike blev ändå överrepresenterat med både Jura och Loire. Men vi vet ju alla vid det här laget att jag gillar Schweiz. Och såklart måste jag få bevisa för mina vänner att schweizarna kan. Dagens favorit och överraskning för oss alla blev alltså min årgång 2010 Blanc de Blanc från Valais i Schweiz. Knastertorrt med en härlig mousse, en lätt brödig ton och lite äpplig. Väldigt friskt och härligt vin. Valais

Go Switzerland!

Med fokus på Italien

I måndags var det dags för Italienska vindagen på Grand Hotel för branschfolket. Importörer samlas för att visa upp vad de har att erbjuda ur sitt italienska sortiment. Jag får lätt lite panik utav dessa mässor men går för att försöka hålla mig lite uppdaterad. Det är omöjligt att testa allt och lättast är alltid att hamna hos de man känner och vill småprata lite med. Egentligen får jag inte ut något alls av att prova vin i en miljö som denna. Jag blir bara stressad och att testa så många olika drycker gör det bara snurrigt i mitt huvud. Jag föredrar att sitta i en lugn miljö och att testa vin själv med någon säljare. Men jag förstår att det är ett smidigt sätt att nå ut till den stora massan. För att lätta upp stämningen drog jag med mig kock-Lina på vinäventyr. Savino

Savino bjöd på supersmarriga viner från Etna med vita viner som producerats utav Al-Cantàra. Något som verkligen föll mig i smaken.

Desto lugnare var det på eventet Bene bene där ett gäng mindre importörer samlats tillsammans på Konstakademin för att låta restaurangbranschen testa deras viner. Här var det som vanligt mer avslappnat och det känns som att testa vin ihop med vännerna.

För mig blev nog provningens höjdpunkt ett mousserande vin från Sicilien. TM Kvalitetsviner importerar viner från producenten Marco De Bartoli och det bubblande vinet Terzavia Brut Nature 2011 gjort enligt den traditionella metoden är så fantastiskt gott.

Ett rött med hög klunkabilitet stod Campanino från Umbrien för. Deras vin Vecchia Botte 2014 är gjort på Sangiovese och har lagrats i ett stort väldigt gammalt kastanjefat från producentens farfars tid. Vin&Natur står för importen.

Kvalitetsviner Vinnatur

Man blir rätt hungrig av att testa en massa vin så jag tvingade med kock-Lina hem till mig för att styra en bättre måndagsmiddag. Vi mötte min man i mataffären för att luska ut vad vi var sugna på. Det blidde ankbröst med svamprisotto, ugnsrostad savojkål samt fänkål och lite apelsinsky på det.

Anka

Till det självklart lite Italien. Varför dricka tråkigt en måndag? Tompas 30-årspresent korkades upp och avnjöts tillsammans med fantastisk måltid. Lina kan laga mat hon. Och jag kan öppna vinflaskor. Vi är helt enkelt ett oslagbart team!

Boca

Mer om Tompas vin från 1985 kan du läsa här.

Mariestads Rököl med löjrom

Den stora smakresan fortsätter och den här gången serveras rököl. Tillsammans med Eric Bräck från Mackmyra, örtexperten Lisen Sundgren och bryggmästare Richard Bengtsson får jag smaka på löjromstoast i kombination med den nya rökölen. den stora smakresan

Rökölen är lätt och elegant givetvis med rökiga toner. Den kommer att stå sig fint emot julmaten. Från den 1 december kan du beställa hem Mariestads Rökig Kustlager för 169 kr. Flaskorna är på 75 cl och artikelnumret är följande: 89481-01 s

[embed]https://youtu.be/TjfOYY0PqI8[/embed]