Sommarens alla härliga fester med allt vad det innebär flåsar oss i nacken. Studenten, midsommar och mängder av bröllop. Något som kan vara svårt om man inte är van vid det är att beräkna hur mycket dryck som går åt. Och det beror såklart på tillställning.
Håller festen på hela dagen eller endast på kvällen? Är det sittande middag eller buffé? Ska gästerna servera sig själva? Är det fri bar? Ja, mängder av saker behöver besvaras innan man kan ge ett tydligt svar. Men jag ska försöka ge lite riktlinjer att gå efter. Till mitt eget bröllop hade jag räknat ut hur mycket dryck som skulle köpas in nästan oförskämt bra. Bröllopet ägde rum en söndag med vigsel redan klockan 13.00 i kyrkan. Efter vigseln var jag och Tompa iväg på fotografering. Detta innebar att våra 70 gäster behövde underhållas med dryck under tiden. Vi kan säga att gästerna skulle ha ett glas i sin hand från 14.00 fram till småtimmarna. Medan vi fotades bjöds gästerna på champagne, ost, chark och jordgubbar på en brygga nere vid vattnet. Det var strålande sol och varmt. På bryggan fanns det 12 magnumflaskor champagne. Alltså 24 flaskor bubbel. Dessa flaskor räckte precis under den timmen vi var iväg. En av mina vänninor blev lite orolig att vi inte skulle få något när vi kom ner till bryggan, så herrn som serverade bara log och sa att det ordnar sig nog ska du se.
När vi anlände ner till bryggan hade vi en Methuselah att öppna. Alltså en flaska på 6 liter (lika med 8 standardflaskor). Det var precis lagom att toppa upp alla gästers glas med. Så, på 70 gäster gick det alltså 32 flaskor champagne på 2 timmar. Sen då? Vi hade valt en avslappnad trädgårdsfest med självservering och plockmat. Drycken tog man också själv. Flaskor stod utställda lite här och var i skottkärror med is. Eftersom det var en varm sommardag i början av juli fokuserade vi på vitt och rosé. Några flaskor rött fanns för de som absolut ville ha.
Jag hade planerat och införskaffat öl, vin, bubbel och lite avec. När det var slut så fanns det en bar som gästerna själva kunde handla i. Där serverades drinkar. Och, när det är fest är det absolut roligast att ha flaskor i stora format.
Hur mycket dryck fanns på festen?
14 magnum + 1 Methuselah = 36 flaskor Champagne
18 flaskor vitt vin
18 flaskor rosé
4 magnumflaskor rött = 8 flaskor
4 flaskor sprit
120 flaskor 33 cl öl
Hur mycket blir detta då per person?
Jag räknar att det går 6 glas på en flaska bubbel och 5 glas på en flaska vin.
36x6=216 glas bubbel, vilket innebär 3 glas/pp.
44x5=220 glas vin, cirka 3 glas/pp.
120 st öl är knappt 2 var.
Till varje person fanns det 1 flaska vin och nästan 2 öl. Plus ett par centiliter sprit.
Festen höll på fram till 02 på natten. Vilket innebär att det serverades dryck i 12 timmar. I baren där gästerna själva kunde handla drinkar serverades endast 8 stycken Gin & Tonic. Med andra ord, drycken räckte alldeles perfekt. Självklart är det så att vissa gäster höll sig helt till alkoholfritt, någon drack bara något glas vin medan andra kalasade på ordentligt. Men ingen gick törstig.
Vid en sittande kvällsbjudning kan man räkna ungefär såhär:
Fördrink: 1,5 glas (1 plus påfyllning)
Förrätt: 1 glas vin eller en flasköl
Varmrätt: 2 glas vin
Dessert: 1 glas
Avec till kaffet: 4 cl till de som önskar
Detta är beräknat på att drycken hälls upp av serveringspersonal. Om det är sittande middag där flaskorna står framme på bordet, räkna på en halv flaska vin per person till varmrätten.
Det vikigaste av allt när man planerar dryck är att inte vara dumsnål. Har du fest på en festvåning, låt personalen toppa upp glasen. Ingen vill stå med ett tomt glas. Har du festen hemma eller där du själv handlar, köp några (läs fler än du tänkt) flaskor extra på Systembolaget. Allt som inte går åt kan du lämna tillbaka så länge du har kvar kvittot. Men att ha fri bar gör också gästerna giriga. Jag har arbetat många fester med fri bar där gästerna tar en drink i baren, går iväg, tar en klunk, ställer ifrån sig drinken och går till baren för att hämta en ny. Och så håller det på. En gäst som kanske hade beställt två drinkar om den själv betalade för drinken tar istället tio stycken när det är fri bar. Ja, så fungerar folk. Ett bra alternativ är att bjuda på allt under middag, någon drink men sedan ha betalbar. Genom att ha fri bar hela kvällen ger man gästerna ett slags tecken att det förväntas fylleslag. Tänk på att du själv sätter standarden för vilken slags fest du önskar.
Glöm inte att skaffa mycket alkoholfritt och framförallt att ställa fram rikligt med vatten. Samt is. Glöm för tusan inte isen.
Ett av de bästa tipsen jag kan ge dig inför sommaren stora fester: Var inte snål när det kommer till kvalité på drycken. Älskar du champagne? Då ska du skåla i champagne även om det är dyrare än cava. Det finns många andra kostnader man kan dra ner på.
Lycka till med festen. Behöver du hjälp med beräkning eller val av dryck, välkommen att höra av dig till mig på daniella@wineandculture.se
KRAM