Att ha gått i mål

Jag har svårt att finna ord. Igår var det äntligen dags för EAT4AIR som jag har arbetat intensivt med under hösten. En middag där samtliga intäkter gick till sjukdomen cystisk fibros (CF). Jag kan inte tacka er nog, ni som hjälpt mig att lyckas med detta. Jag är mållös och så tacksam. TACK!IMG_3649.jpgDet är klart man ska få gå på röda mattan när man går på välgörande middag.IMG_0041.JPG Kvällens meny signerad Lina Ahlin, Mattias Bosta och Desirée Jaks. Och tack till parkeringsvakterna... IMG_3657.jpgPilgrimsmussla, kastanj, grillad citron & buljong. IMG_3667.jpgMina underbara vänner och kollegor som gjorde denna kvällen möjlig. De serverade gudomlig mat! IMG_3669.jpgRotselleri, jordärtsskocka, biff & picklade senapsfrön. IMG_3672.jpgBlåmögel, endiver, äppelmust & hasselnöt.IMG_3673.jpgBlommor till de fantastiska kockarna från Christoffers Blommor i Gamla Stan. IMG_3674.jpgPrecis såhär ska ett bord se ut efter en lyckad middag med mat och dryck i överflöd. IMG_0042.jpgFler bilder kommer så fort jag har fått dem från en annan kamera.

Middagen i sig genererade 20900kr. Men under middagen hölls även en liten auktion för att samla in extra, vilket gav bra resultat. Ni har fått följa auktionen av den otroligt vackra såpbubblan i glas här i bloggen. Bubblan ropades hem för 9000kr. Jag passade också på att auktionera ut Filip för en hemma hos-middag. Han gick för sammanlagt 13000kr. Och med lite extra donationer idag blev summan helt fantastisk. Tillsammans har vi samlat in 43500kr. Det är makalöst bra. TACK!

Men jag tänker inte nöja mig här. Jag har startat en insamlingssida där vem som helst kan donera ett bidrag. Du hittar sidan här <---  Och förhoppningsvis kan EAT4AIR bli ett återkommande evenemang.

KRAM/Danni

 

Dan före dan

IMG_0034.JPGFoto: Niklas Nyman

Eld och lågor. Är det inte lugnande med en brasa? Jag behöver nog sätta mig framför en brasa i timmar efter den här helgen är över. Dan före dan. Det är precis så det känns idag. Lite som lugnet före stormen. Fast inombords är det 'hela havet stormar' för tillfället.

I morgon är det äntligen dags för EAT4AIR som jag har kämpat med senaset veckorna. Legat vaken om nätterna och tänkt igenom varenda detalj. Gjort allt som står i min makt för att försöka sprida auktionen som just nu pågår på min Instagram av den magiskt vackra såpbubblan i glas som Jennie Olofsson har skapat unikt till mig för att auktionera ut. Budet är uppe i 5000kr. Hela natten har jag oroligt legat och funderat. Tänk om jag inte får ett högre bud?  Ja, tänk om. Då är det så - skulle kock-Lina säga till mig om hon hörde mina tankar. Ja, då är det så. Då har jag gjort vad jag kan för denna gång.

Jag vill redan nu tacka de personer som hjälpt till att sprida både auktionen och information om middagen. Till min vän och bloggkollega Siri som skrev om det i sin blogg igår. Fina Desirée Jaks som lagade mat i Nyhetsmorgon i morse och nämnde vår middag. Till Filip som skrev ett inlägg som rörde mig till tårar på sin Instagram. Tack till Allt om Vin som uppmärksammade EAT4AIr. Tack till sponsorerna som gjort detta möjligt.

Ett allra största TACK till Lina Ahlin, Desirée Jaks och Mattias Bosta som i morgon ställer upp på sin lediga dag och lagar maten. Tack. Tack för att ni stöttar mitt projekt. Tack för att ni är ni. 

Efter att morgondagen är avklarad behöver jag nog checka in på spa, typ resten av året. Nu ska jag in till jobbet. Jag ska ge mig själv minst 5 minuter åt att bara titta in i elden i vedugnen...

Trevlig fredag!

 

 

AUKTION

Jennie Olofsson (Glasstudion Big Pink) har blåst en "såpbubbla" i glas som jag nu auktionerar ut till högsta bud, detta i samband med lördagens middag EAT4AIR som jag arrangerar på Agrikultur. Samtliga intäkter både från skulpturen och middagen går raka vägen till sjukdomen cystisk fibros. Otroligt vacker skapelse! Perfekt unik julklapp!  Lägg ditt bud via min Instagram @lundhmedh eller skicka ett mail till mig på daniella@wineandculture.se Första budet lades för en liten stund sedan på 5000kr.

Auktionen avslutas nu på lördag den 3/12 kl 21.30. KRAM

PS. Är du intresserad av middagen så finns det några platser kvar. Kontakta mig för info.

AUKTION

img_7798-1.jpg

Jennie Olofsson (Glasstudion Big Pink) har blåst en "såpbubbla" i glas som jag nu auktionerar ut till högsta bud, detta i samband med lördagens middag EAT4AIR som jag arrangerar på Agrikultur. Samtliga intäkter både från skulpturen och middagen går raka vägen till sjukdomen cystisk fibros. 

Otroligt vacker skapelse! Perfekt unik julklapp! 

Lägg ditt bud via min Instagram @lundhmedh eller skicka ett mail till mig på daniella@wineandculture.se 

Första budet lades för en liten stund sedan på 5000kr. 

Auktionen avslutas nu på lördag den 3/12 kl 21.30. 

KRAM

PS. Är du intresserad av middagen så finns det några platser kvar. Kontakta mig för info. 

Guide till julens drycker

dinner-meal-table-wine.jpgFörsta advent. Snön virvlar magiskt vackert utanför fönstret. Många är ni säkert som har adventsmys en dag som denna. Kanske går ni på julmarknad? Själv har jag myst under filten i soffan med värmande äppelglögg framför sändningarna av hästhoppningen från Friends Arena innan jag strax ska bege mig ut till stallet.

Första advent. En perfekt tidpunkt att börja förbereda inför julens alla härliga måltider med familj och vänner. Så vad passar inte bättre idag än en guide till julens drycker?

Vid gästernas ankomst Hälsa dina frusna gäster välkomna med värmande glögg. Äppelglögg är uppfriskande och något annorlunda än vinglöggen. Eftersom Sverige är ett äppelland förespråkar jag äppelglögg alla dagar i veckan. Och då främst på julafton. Saturnus 1893 Äppelvinsglögg, 79:-

Fortsätt med stil När glöggen är uppdrucken kan festligheterna börja. Och ingen riktig fest utan champagne. Är ni flera så passar champagne i större flaskformat allra bäst. Champagne på magnum alltså. Drick som Winston Churchill Pol Roger Brut Réserve Magnum, 809:- eller som James Bond Bollinger Special Cuvée Brut Magnum, 949:-

Till sillen Många vill dricka öl till sillbordet. Jag är den sista att hindra er. Men varför inte testa något annorlunda som är makalöst gott till, som torr sherry? Sherry passar utmärkt till buffémat och rent krasst så är det ju faktiskt just vad julbordet är. Buffé alltså. Men framförallt till den salta sillen är sherry kalasgott. En torr sherry av varianten fino sitter som en smäck till. Fino Inocente, 69:- Vill du ändå absolut ha öl till rekommenderar jag varmt Melleruds prima julöl som dessutom är ekologisk. I smaken finns inslag av dadlar, kola och julkryddor. Mums!

I de små glasen Till julbordet hör också den lilla nubben. Välj en klassik akvavit eller våga testa exempelvis en gin av bättre kvalitét. Aalborg Jule Akvavit 2016, 299:- eller Hernö Gin, 314:-

Till laxen Det är faktiskt ingen riktig höjdare att fortsätta med öl eller sherry till den gravade eller rökta laxen. Satsa på ett torrt, friskt vitt vin. Gärna en härlig Riesling eller en kryddig Grüner Veltliner. Lite citron på laxen matchar friskheten i vinet. Domaene Gobelsburg Kamptal Grüner Veltliner 2015, 94:- eller Künstler Riesling Trocken 2015, 125:-

Skinkan och svärmors köttbullar Dags att plocka fram det röda vinet. När det är många olika sorters mat på bordet föredrar jag ett lättare rödvin som är elegant i stilen. Pinot Noir är vad jag sträcker mig efter. Druvan har ofta en trevlig syra, mjuka tanniner och ger härliga viner med smak av röda bär. Domaine Arlaud Bourgogne Rouge Oka 2014, 199:- eller Louis Jadot Couvent des Jacobins 2013, 139:-

Äntligen dags för godiset och chokladen! Som jag har väntat tålmodigt genom hela middagen... Jag som inte ens äter lax. Däremot vet jag att en alldeles perfekt kombination är pepparkakor med stilton på och sött portvin i glaset till. Ja, precis just det vill jag ha i glaset till. Funkar lika bra till Alladin-asken. Kopke Fine Ruby, 119:-

Kaffe eller te? Bjud svärfar på en fin cigarr till kaffet och svep in er i filtar ute på altanen med en riktigt bra rom i glaset. Bästa knepet är att ge honom en flaska rom i julklapp, du vet, den där du egentligen vill köpa till dig själv men mannen/frugan säger nej för att den är alldeles för dyr. (Jag skulle aldrig säga nej om Tompa vill köpa hem en dyr flaska alkoholhaltig dryck.) På svärfars önskelista står garanterat någon av dessa: Diplomático Single Vintage 2002, 1150:- eller Ron Quorhum 30 Yeras Old Aniversario, 799:-

Alla kanske inte är lika förtjusta i rom så plocka fram alla avecer som finns i hushållet så får man välja själv. En liten spritbuffé helt enkelt.

Om jag skulle firat jul i Sverige så hade jag gjort precis just såhär som ovan. Men nu ska ju jag och Tompa fira jul i Dubai, så vi får nog dricka annat och svärfar får klara sig utan en flaska rom från oss på självaste julafton...

Men glöm för all del inte bort de alkoholfria alternativen! Jag är lite halvt beroende av julmust så det måste finnas i mängder under julen. Här hittar du mitt test av julmust jag gjorde förra året. 

Trevlig advent! /Danni

 

Bubblande vertikal

‘Champagne is the wine of civilisation and the oil of government.’ - Sir Winston Churchill

IMG_0698.JPGWow vilken ära att ha fått testa dessa godingar! Igår hade vi en champagnemiddag på jobbet för en liten grupp champagneälskare. Det tillhör verkligen inte vardagen att få smaka på en rosé från 1964. 1964! Ja, du läste rätt. Och den var alldeles, alldeles underbar.

Champagnen som serverades var ingen mindre än Grand Hotels husbubbel Pol Roger. Ett av få störa familjeägda firmor som finns kvar i Champagne. Firman grundades 1849 i byn Épernay där flera av de största husen ligger uppradade längs med L'Avenue de Champagne.

Pol Roger drivs idag av Jean Pol-Roger och Christian de Billy. Källarmästare är Dominique Petit. Firman äger 89 hektar egna vingårdar som täcker upp ungefär 45% av deras behov. Resterande druvor köps in, då mestadels Pinot Noir och Pinot Meunier för att ge struktur till champagnen.

Du har säkert hört uttrycket "Champagne ska vara kall, torr och gratis". Bakom ordspråket står Sir Winston Churchill. Han införskaffade sin första flaska Pol Roger år 1908. Efter hans död 1965 fick flaskorna som skickades till Storbritannien en sorgkant på etiketten för att hedra Churchill. Därefter skapade producenten Cuvée Sir Winston Churchill som en homage vilken kom att bli Pol Rogers prestigechampagne och bara görs de allra bästa årgångarna. Första årgången, 1975, gjordes endast i magnum och lanserades på Blenheim Palace i Oxfordshire. Sedan länge är Pol Roger kunglig hovleverantör till drottning Elizabeth II av Storbritannien. Bara det ett tecken på kvalitét.

Igår fick jag den störa äran att testa många årgångar av Pol Roger...

Pol Roger Brut Non Vintage Magnum Vintage: 2006 2004 2002 1999 1998 1996 1982 1982 rosé 1979 1975 1964 1964 rosé

Kvällens största upplevelse blev för mig 1964 rosé av två anledningar. 1; det är min mammas födelseår. Att testa ett vin av hennes kaliber var häftigt bara det. 2; vinet var otroligt piggt, fina bubblor och en härlig syra. Första årgångsrosén Pol Roger gjorde var 1961 så 1964 var alltså en av de första årgångarna de tillverkade.

‘In success you deserve it and in defeat, you need it.’ - Sir Winston Churchill

Druvskola: Chardonnay

Jag tycker inte om Chardonnay. Jag tar ett glas Chablis, tack!

Hur många som arbetar på restauranggolvet eller bakom baren har inte hört den frasen och skrattat inombords? Chablis är nämligen ett område där man nästintill endast odlar den gröna druvan Chardonnay. Men vinerna som görs har ofta legat på ståltank istället för ekfat och ger lättare, krispiga viner med härlig mineral och citrustoner. Istället för de ekfatslagrade mer smöriga varianterna av Chardonnay som produceras på andra platser.

Chardonnay är världens mest odlade druvsort och är precis som flera andra druvor en naturlig korsning av druvorna Pinot Noir och Gouais Blanc. Druvan härstammar från Frankrike och nämns första gången 1685-90.

Det är egentligen ganska svårt att säga hur Chardonnay doftar och smakar. Jag skulle vilja kalla Chardonnay för en kameleont, den anpassar sig efter växtplatsen. Druvan är inte särskilt aromatisk i sig själv, snarare ganska anonym. Jordmånen och klimatet tillsammans med vinkamningen avgör hur vinet kommer att smaka i slutändan. Vanligt förekommande dofter/smaker är gröna äpplen och citrus. Om vinet har legat på ekfat infinner sig aromer som vanilj och smörighet i smaken. Har druvan dessutom växt i ett varmare klimat får vinet smak av exotiska frukter som ananas och ibland popcorn.

Chardonnay odlas världen över. De mest kända områdena är Bourgogne och Champagne i Frankrike. I USA odlas druvan flitigt i Kalifornien men även i Oregon och Washington State.

I Champagne är Chardonnay druvornas konung. Om det står Blanc de Blanc på en flaska från Champagne är det bubblande magiska vinet gjort på Chardonnay. Druvan bidrar med elegans och frisk syra till vinerna från området och trivs väldigt bra i de kalkrika jordarna.

Kanske har du hört uttrycket ABC någon gång? Anything but Chardonnay kunde folk slänga ur sig i samma veva som man ofta likställde Chardonnay med Sunshine in a Bottle. Under en period var rejält ekfatslagrade chardonnay-viner med lite högre alkohol väldigt trendigt. Lite som en motpol uppstod In Pursuit of Balance i Kalifornien så sent som 2011. IPOB är ett gäng vinmakare som strävar efter balanserade viner med diskret vinmakning. Viner som får visa sitt riktiga ursprung. IMG_6987.JPGJag spanar ut över Chardonnay-rankor i Chablis. 

 

Det svarta guldet part 2

IMG_3594.jpgGuld kan komma i många typer och varianter. Vi har det svenska guldet om du frågar oss på min arbetsplats: jordärtsskocka. Sedan finns det minst två olika svarta guld: lyxig svart kaviar och så... svarta tryffeln!  Den lilla knölen som tillhör hösten är en av mina favoriter att spetsa till måltiden med. Albatryffeln från Piemonte är alldeles magisk, men gör ett stort hål i plånboken. Höstryffeln från franska Perigord är mindre aromatisk och för samma peng som albatryffeln får du enorma mängder perigordtryffel. Med andra ord kan man enkelt unna sig en liten svart knöl till söndagsmiddagen.

En av mina favoriträtter är något så enkelt som smörslungad pasta med massor av riven vit albatryffel. Fyra ingredienser är allt som krävs:

  1. pasta av din favoritsort, för denna rätt är min favorit tajarin
  2. smör
  3. salt
  4. vit albatryffel

Du kan nog ganska enkelt räkna ut själv hur rätten ovan tillagas om det är vad du önskar förtära.

Jag tillhör ju de personer som predikar för lyxiga råvaror en vanlig vardag. Eller i det här fallet, en söndag. En alldeles perfekt söndagsmiddag för mig är rätten på bilden jag lagade för någon vecka sedan (vi kör en Throwback Sunday). Jag hittade en liten perigordtryffel i min lokala mataffär som ja fick betala en hundring för. Tryffeln fick ackompanjeras av små pastaknyten fyllda med lufttorkad prosciutto, pancetta och flower sprouts. Och i glaset? En fyllig och smakrik men  oerhört elegant Barolo.

Förutom tryffel så är jag förälskad i kål. Svartkål är favoriten, för mig kan svartkål också få gå under namnet det svarta guldet. Det kan kock-Lina intyga om. En annan sort som jag tidigare bara har sett på restaurang men som verkar ha hittat till hyllorna i mataffärerna nu är den jag använde till pastan: flower sprout. 2010_f0510117-82d2-416d-a1f8-306baf3a36ae.jpgFlower sprout är en korsning av brysselkål och grönkål. Lika liten som brysselkålen men med vackra krusiga lilagröna blad. Ät som den är eller koka, stek eller woka.

Just det, jag öppnade ju en flaska vin till middagen. En flaska som legat i vinkylen ett tag. Flaskan var en present från en vän så den väntade på det perfekta tillfället att konsumeras. För mig blev det perfekta tillfället en söndagskväll i soffan med min man. Och en skål pasta och tryffel. Ibland krävs det inte mer för att vara det perfekta tillfället. Vi tog fram våra största vinkupor och njöt av en Barolo från producenten Borgogono. Borgogno Barolo Liste 2008. <--- Mer om vinet kan du läsa där.

Nej, nu ska jag krypa upp i soffan och njuta av årets äppelglögg som jag har varit och hämtat ute på Äppelfabriken idag. Hurra!

Det svarta guldet part 1 kan du läsa om här <---

Ps. När det kommer till tryffel gäller inte begreppet less is more...

Il est arrivé!

BeaujolaisHumor.pngDenna vecka kommer man kunna hitta skyltar på många platser i Frankrike med texten Il est arrivé! De menar såklart Beaujolais Nouveau November innebär för oss vinnördar Beaujolais Nouveau. Enligt fransk lag släpps vinet den tredje torsdagen i november klockan 12.01, bara några veckor efter att druvorna har skördats. Över 40 miljoner flaskor skickas ut i världen för denna stora högtid som firas med fyrverkerier och festivaler runtom i Frankrike.

Vinet Beaujolais Nouveau kommer, som namnet avslöjar, från området Beaujolais i södra Bourgogne där den blå druvan Gamay härskar. Gamay ger ett elegant vin med en frisk syra och nästan obefintliga tanniner. Framställningen av vinet görs med en metod som heter maceration carbonique. Lätt förklarat får de hela druvorna jäsa under ett kolsyretäcke tills att de spricker, vilket  resulterar i detta lättdruckna vin med hög klunkabilitet. Det körsbärsröda vinet dricks allra bäst lite kylt. Perfekt temperatur är det när flaskan kommer direkt ur vinkylen, runt 12 grader. I det franska området handplockas druvorna och vinet uppkom för ungefär hundra år sedan som ett billigt vin producerat till lokalborna för att fira att årets skörd var över. GamayGrape.jpg Den största producenten i området är Georges Duboeuf som har satt Beaujolais på kartan och är en storsäljare även i Sverige. På torsdag börjar Beaujolais Nouveau säljas på Systembolaget. Den fantastiska producenten Jean Foillard som håller till i byn Morgon kommer att finnas i sortimentet och så även ett vin från Bourgogne-producenten Labouré-RoiEtt flertal av krogarna i Sverige lär uppmärksamma dagen med Bojo-juice på glas till bra pris.

Beaujolais må vara känt för sina primeur-viner som släpps på torsdag. Men låt dig inte luras och tro att de bara producerar dessa lätta, nästan saftliknande viner. I området görs även långlivade viner som ibland fått ligga en tid på ekfat. Leta efter viner med bynamnen Brouilly, Fleurie, Morgon och Moulin á Vent på etiketten.

Seså, missa inte att inhandla lite Bojo Nouveau nu på torsdag.

EAT4AIR

IMG_0034.JPGFoto: Niklas Nyman

“Det är synd om det barn som smakar salt när man kysser det på pannan för det är förhäxat och kommer snart att dö”. (- Medeltida beskrivning av cystisk fibros.)

Jag är så otroligt stolt, glad och förväntansfull när jag äntligen kan berätta om ett projekt jag har jobbat med en tid. Ibland har jag öppnat upp mig och delat med mig av min vardag. En del av vardagen är min mans sjukdom, CF eller cystisk fibros. För något år sedan skrev jag ett inlägg där jag berättade lite enkelt om vad sjukdomen handlar om. Du kan läsa inlägget i sin helhet här.

Jag har länge funderat över hur jag kan hjälpa till att skapa förändring. I somras föreslog jag för min man att vi kunde göra något event nästa sommar för att samla in pengar. Och förhoppningsvis fortsätter jag efter min första utmaning. För i december arrangerar jag EAT4AIR.

Tack vare mina fantastiska kockkollegor och vänner ska vi göra en middag tillägnat sjukdomen cystisk fibros. Vartenda litet öre som dras in kommer att gå till kampen mot sjukdomen.

Jag vill redan nu tacka Joel och Filip för att jag får låna Agrikultur för en kväll. Och tack till Lina, Desirée och Mattias för att ni ställer upp och lagar underbart god mat.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här. <---eat4air-insta

Om du skulle vilja hjälpa till redan nu så är det ganska så enkelt att swisha en liten slant till RFCF. Swisha ditt stöd till kampen för ett bättre liv med CF och PCD till 123 351 31 32. Märk överföringen med Eat4Air :)

 

 

 

 

 

Lyxiga bubblor

I måndags fick jag gå på en väldans trevlig middag på Millesgården arrangerad av champagnehuset Perrier-Jouët. Jag hade aldrig besökt Millesgården tidigare så det var ett perfekt tillfälle att förena nytta med nöje. Dricka lyxiga bubblor i en vacker lokal är aldrig fel. IMG_3596 2.jpgVacker dukning med vackra glas.

Min gamla arbetsgivare Frantzén stod för maten så det var spännande att se hur det fungerade i ett sammanhang. Gott var det såklart. I glasen serverades champagnehusets prestigebubbel Belle Époque med nya årgången 2008 samt Belle Époque Rosé 2006. IMG_3598.jpg Med min bordsherre källarmästare Hervé Deschamps.

Jag hade den stora äran att få ha kvällens huvudperson som bordsherre, Perrier-Jouëts källarmästare Hervé Deschamps. Mannen som ligger bakom husets samtliga champagner. Hervé är ingen man kan kalla nybörjare direkt. Han har jobbat hos Perrier-Jouët i 33 år och varit källarmästare sedan 1993. Med 5 år kvar till pension kommer Belle Epoque 2016 troligtvis att vara hans sista årgång som han får släppa.

Själva champagnehuset startades 1811 genom en klassisk kärlekshistoria. Pierre-Nicolais-Marie Perrier och Adèle Jouët gifter sig. Därefter startar de sin champagnefirma som får namnet Perrier-Jouët.

Första årgången av Belle Époque var 1964 som släpptes 1969. En mycket exceptionell årgång då även min mor föddes. Årgång 2008 är en blandning av 50% Chardonnay, 45% Pinot Noir och 5% Pinot Meunier. Chardonnay från Grand Cru-byarna Avize och Cramant ger elegans samt blommiga toner medan Pinot Noir från norra delarna av Champagne, Montagne de Reims, ger vinet sin komplexitet. Enligt Hervé binder den lilla mängden av Pinot Meunier samman de andra två druvorna till en perfekt balans. Vinet låg 5 år i flaska på sin jästfällning innan det degorgerades och tillsattes en dosage av 6g/liter. IMG_0039.jpgBelle Époque Rosé 2006 är en druvblandning av 45% Chardonnay, 50% Pinot Noir och även här 5% Pinot Meunier. För att få till den laxrosa färgen tillsätts 8% stilla rött vin från byarna Ambonnay och Aÿ. Vinet får ligga minst 4 år på sin jästfällning och därefter tillsätts en dosage av 8g/liter. YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEzNTY4MDk7czoxOiJ3IjtpOjU3ODtzOjE6ImgiO2k6MzIwMDtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6ImJiMDE2YTY0MGVkNDNiMGRlYmRlMGIwMDRjZGQyZTgyMDFlMWEwYTQiO30=.png Här är förresten jag festfin tillsammans med Caroline Blumenthal. Foto: Studio Emma Svensson

Lyxiga bubblor som Belle Époque är ingen vardagsdricka direkt. Belle Époque 2008 går loss på 1205:- och Belle Époque Rosé 2006 får du punga ut hela 2150:- för. Men jag investerar mer än gärna i någon flaska och lägger in i vinkylen. För det här är gott på riktigt. Jag vill säga att klunkabiliteten är skyhög.

Skål!

Historia skrivs

Den 9:e november 2016 kommer att gå till historien på många plan. Det är förstås dagen då befolkningen i USA röstade fram Donald Trump till president. IMG_3600.jpgAll den här snön vaknade jag upp till i morse. Minst hälften måste ha kommit i natt. Snön är enda anledningen till att jag igår insåg att det är i princip omöjligt att köra om man inte införskaffar medar. Så den 9:e november går också till historien som det tidigaste datum på tre vintrar som Vespan ställs av. 2014 åkte Vespan ner i garaget den 18:e december. Förra säsongen ställdes den in så sent som den 3:e januari. IMG_3604.jpg Såhär lycklig är jag när jag får traska runt i ett vinterparadis!

Jag tillhör skaran som älskar vintern och är så lycklig för all snö som har kommit i dagarna och håller alla tummar och tår för att snön faktiskt ska ligga kvar. En dag som denna längtar jag till att få stå på skidorna. Alperna lockar men jag skulle lätt lika gärna kunna bestiga Ekeröbacken bara för att få åka några snabba svängar.IMG_3568.jpgApropå Mälaröarna så kommer jag att tänka på äpplen. Vackra röda vinteräpplen. Ute på Mälaröarna finns två riktigt bra ställen där man kan ta med sina äpplen och få egen äppelmust. Jag jobbar sedan tidigare med det ena stället och köper deras must till krogen. Härproducerat är ju ännu bättre än närproducerat. IMG_3563.jpgFör några veckor sedan tvingade jag med min man ut för att plocka 60 kg äpplen och begav oss ut till Färingsö för att göra must. Den serveras just nu på mitt jobb. IMG_3573.jpgÄppelfabriken på Färingsö är en fantastisk plats att besöka både om du har äpplen att bli av med eller om du vill fika. De har helgöppet fram tills 10:e december med brasan igång i stugan.IMG_3576 (1).jpg Medans du väntar på att dina äpplen blir till flytande guld finns det en kaffevagn med nybakta äppelmunkar. IMG_3578.jpg Kan du äta äppelmunk utan att slicka dig runt munnen? IMG_3582.jpg Från nästa helg finns deras prisbelönta äppelglögg också att köpa. Den görs i begränsad upplaga och jag har redan förbokat 6 flaskor till vintern. Äppelglögg eller varm äppelmust tillhör mina favoritdrycker under den kalla tiden av året. 

Perfekt värmande vinterdryck? - Värm upp äppelmust och häll upp i en stor kopp. - Häll i 4 cl Xanté (päroncognac). - Servera med en kanelstång. - Kryp upp i soffan under en varm filt och njut. Eller ta med och drick efter pulkaturen ute i snön :)

Kladdkakans dag

Är det inte helt otroligt att det finns temadagar för i princip allt nuförtiden? Kanelbullens dag, grapefruktens dag, internationella 112-dagen, myggholkens dag, bussförarens dag... Nej jag skämtar inte. Du hittar hela listan med temadagar här. Men är det en temadag jag kan gå med på att fira glatt så är det morgondagens temadag (som i övrigt infinner sig på samma dag som frysrättens dag). KLADDKAKANS DAG! I morgon den 7:e november är det kladdkakans dag. Denna underbara skapelse.

Kladdkakan. Vi alla föredrar nog olika varianter av den. Själv älskar jag när den är så kladdig som möjligt. Någon annan kanske tycker bäst om den sega varianten. IMG_9626.jpg Den absolut bästa jag någonsin har smakat råkar vara en som jag själv gjorde tillsammans med kock-Lina. Vi utgick från Magnus Nilssons kokbok The Nordic Cook Book när vi bakade inför senaste årskiftet, men spetsade till den lite med lingon.

Vill du veta hur vi gjorde så hittar du vårt recept här <---IMG_9637.jpgJag kan tycka att det är ganska sällan som en kombination av mat och dryck blir riktigt dålig. Om du diggar vinet och tuggar i dig mat som du uppskattar så blir det troligtvis inte katastrof. De lättaste men också svåraste kombinationerna är dessertviner. Det kan bli riktigt dåligt. Eller de absolut bästa upplevelserna någonsin.

En grundregel är att drycken måste vara sötare än desserten. Om du serverar en riktigt söt dessert behöver du alltså ha något riktigt sliskigt i glaset. Är desserten sötare än vinet så kommer vinet att upplevas torrare än vad det faktiskt är.

Till vår kladdkaka serverade jag en söt, vällagrad PX-sherry. Kombinationen tog oss till himlen. En kladdig, mäktig chokladdessert lättades upp av syrad grädde och en alldeles gudomlig sherry med smak av fikon, dadlar, choklad och kryddnejlika. Den finns faktiskt på Systembolaget. Aktuell årgång är 1986. Perfekt present till någon som fyller 30 år nu sista tiden av 2016.

Behöver du inspiration och fler recept på kladdkakor så finns det mängder hos Köket! 

Värmande ramen

Jag är nyligen hemkommen efter att agerat hoppdomare för små ponnyryttare på ridklubben denna fredagskväll. Ridhus tillhör inte de varmaste platserna direkt, jag är helt förfrusen. Tog en skållhet dusch för att få kroppen att fungera igen. Imorgon blir det till att gå upp i ottan då jag och ponnybuset ska ut på tävling. Säsongens sista för nu börjar det bli kallt att åka iväg på äventyr. När man är kall finns det få saker som passar bättre att äta än en värmande soppa. Jag är inne i en period när det enda jag är sugen på är ramen. Asiatisk ramen. Så det är precis vad jag ska göra mig en nu.asiatisk-ramensoppa-med-kyckling.jpg Foto: Filip Poon

Filip Poon har gjort ett bra recept på en snabb ramen. Receptet hittar du här <---

Vad ska man dricka till då? Jag föredrar en riktigt het ramen med en massa chili i. Då krävs ett vitt vin med lite fruktsötma för att klara av rätten. En tysk Riesling av varianten Spätlese brukar exempelvis bli alldeles perfekt. Idag släpptes ett supervin i liten upplaga på bolis. Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2015 är verkligen ett vin att hålla utkik efter. Med sin friska syra och yppiga fruktsötma passar det som hand i handske till min extra heta variant av en asiatisk nudelsoppa. I vinet hittas smaker som äpple, honung och citronzest.1114878.jpgProducenten Keller håller till i Rheinhessen i Tyskland och gör några av Tyskland absolut bästa Rieslingviner. Grundat på tidigt 1700-tal drivs firman idag av Klaus-Peter Keller, alltså hålls det fortfarande inom familjen. De äger 17 hektar vinmark och på 70 % av ytan odlas Riesling men man odlar även ett gäng andra druvsorter, bland annat Silvaner och Pinot Gris.

Nu ska jag njuta av min heta ramen innan sängen väntar...

Psst. Ha på extra mycket sesamfrön på din ramen för bästa upplevelse!

 

Madrid Reunion

I våras var jag på en resa tillsammans med både gamla och nya bekantskaper från Stockholm, Malmö, Uppsala och Göteborg. Vi var ett gäng krogisar som åkte till Madrid för en vinfestival i Sierra de Gredos. Vi som var iväg blev under resans gång goda vänner och bestämde oss för att vi måste ha en återträff under hösten. Sagt och gjort. Igår var kvällen vi alla längtat efter.  https://youtu.be/mapyftJkSkQ

Om du är nyfiken på hur det kan se ut på en vinfestival 10 mil väster om Madrid så ger videon ovan en liten försmak. IMG_0036.jpgDet blev middag på ganska nyöppnade Café Nizza på Åsögatan som drivs av samma gäng som ligger bakom Babette på Roslagsgatan. Nizza serverar en meny om fyra rätter men man kan också beställa à la carte i en del av lokalen. För oss blev det menyn med utfyllnad av plockrätter som vi delade på. Vinmässigt valde vi att dricka Madrid-style så vi beställde in ett gäng flaskor och ställde i mitten så fick vi testa lite olika. Jag beställde in en Chablis från Château de Beru samt en fantastisk spanjor i form av Xan Ledo från Ribeiro.

När det här gänget umgås tillsammans skrattas det så man får kramp i magen och tårarna rinner. Det är inte en lugn stund. Det är så mycket kärlek i luften, jag är så imponerad över hur Helena och Olly lyckades para ihop oss allihopa till en så magisk grupp av olika individer.

Efter middag blev det besök på Punk Royale Café och Hornstulls Bodega. Sedan stängde vi ett biljardställe på Hornsgatan och några av oss spelade Jenga till halv sex på morgonen. Precis som jag förutspådde blev gårdagen årets absolut i särklass längsta dag. Oktober kunde inte avslutas bättre. Tack för en magisk kväll gänget, det här gör vi om snart!

Om mitt besök hos Château de Béru i Chablis kan du läsa här.

Årets längsta dag

Tänk att få vakna upp på morgonen och klockan är en timme mindre än vad den borde. Att få vrida tillbaka till vintertid är en lyxig känsla. Man vaknar pigg, utvilad och har hela dagen framför sig. IMG_0035.jpgTompa och jag har spenderat dagen ute i Stavsnäs hos mina släktingar. Min favoritfamilj är på besök från Göteborg. Jag älskar att elda, det verkar gå i släkten för även min syssling har en liten pyroman inom sig. Vi har turats om att hålla igång elden i timmar. De var ute redan 8.30 på tomten och drog igång elden. Tompa och jag kom ut runt 11.30 och har tittat in i brasan fram till strax före 16. Brasor kan vara, näst efter hästar, den bästa terapi som finns. Det är på riktigt balsam för själen att bara få sitta och fastna med blicken i lågorna. Det gör ingenting alls att alla mina kläder luktar eld nu.

Men nu är det dags för mig att svida om och bege mig in till stan. Jag ska på en efterlängtad återträff med gänget som var i Madrid i våras. Det här måste garanterat bli årets längsta dag. Natten lär inte bli kortare om jag känner gänget rätt...

Budget eller lyx

3.jpgJag läste nyss en artikel i en av de stora kvällstidningarna där de 20 bästa rödvinerna under hundralappen presenteras. I artikeln får även några av Sveriges vinskribenter (inklusive undertecknad) tipsa om sitt "husets röda" som ofta finns hemma.  Roligt och inte alls oväntat är det få av oss som ofta har ett och samma vin hemma flertalet gånger. Jag själv hade svårt att komma på ett vin som alltid finns hemma. Mest givande är att testa nytt och få nya bekantskaper inom vinvärlden. Det är ju en av de saker som är så spännande med ämnet. Att man aldrig blir fullärd och att det alltid finns nya flaskor som behöver testas. Jag tipsade ändå om två som på något sätt har varit återkommande innanför mina dörrar och även passar årstidens middagar.

Det är intressant att se vad andra skribenter har hemma. Man kan se ett mönster över vilken slags publik skribenter riktar sig till för de rekommenderar ofta vin ur liknande prisklass som sin målgrupp köper. Den enklaste och mest troliga förklaringen är att vinexperterna skriver om vin för olika målgrupper. Dagspress, kvällstidningar, livsstilsmagasin och nördiga vinmagasin har såklart helt olika läsare. Personen som läser kvällstidningen och vill ha tips på rödpang inför helgen är troligtvis inte beredd att betala lika mycket som vinnörden som lusläser Sveriges ledande vinmagasin från pärm till pärm. Inget konstigt med det alls.

Det finns en slags mall för kategorisering av vad viner kostar. När jag utbildades till sommelier vid Restaurangakademien studerade jag även WSET (Wine & Sprit Education Trust). Samtliga vinprovningar gjordes enligt WSETs mall Systematic Approach to Tasting Wines och enligt mallen finns en spalt där man ska ange vinets kvalité samt vad det kan kosta. Alternativen du kan välja är: inexpensive - mid-priced - high-priced - premium - super-premium Som student fick man bara välja ett av alternativen vid vinprovning.

Eftersom det var ett litet tag sedan jag läste WSET blev jag tvungen att dra iväg ett SMS till en sommelierstudent på Grythyttan för läxförhör (tack Max) om hur priskategorierna ser ut.

Inexpensive -> 75 kr Mid priced 75-125 kr High priced 125-300 kr Premium 300-1000 kr Super premium 1000 kr ->

Som sommelier är det viktigt att kunna läsa av sina gäster och på ett snyggt sätt höra vad de är beredda att spendera på en flaska vin när de går ut på krogen. Du ska vara lika duktig på att rekommendera ett vin för 400 kr som för 4000 kr. Detsamma gäller skribenterna när de rekommenderar viner i tidningen. Du måste kunna rikta in dig på olika målgrupper. Även om det är många som inte skulle betala mer än 75 kr för en flaska vin så finns det en hel del som faktiskt vill köpa på sig finviner även om de inte är så kunniga. Då är det viktigt att skribenterna kan leva upp till deras förväntningar.

Personligen köper jag i princip aldrig hem en flaska som kostar mindre ön 150 kr. Sällan kostar vinet under 200 kr. Jag är medveten om vad som finns på marknaden och dricker väldigt sällan. (Jo, det är sant.) Att sällan konsumera leder till att när jag väl poppar en flaska vin vill jag dricka kvalitét. Jag njuter hellre av en riktigt bra flaska än att dricka flera halvdanna. Och det är något jag gärna förmedlar vidare: drick kvalitét istället för kvantitet. Drick lyxigt när du väl dricker. Unna dig en riktigt fin flaska vin en enkel tisdagskväll. Lyx framför budget.

 

 

Julmust i stort test

Då den första julmusten för säsongen nu har börjat säljas känner jag att det är på sin plats att lägga upp mitt inlägg som jag skrev i december förra året. Varsågod, här är mitt test av julmust: Det tar emot lite inombords att erkänna det här men jag är beroende utav två drycker som jag egentligen, för min hälsas skull, troligtvis skulle må mycket bättre utan. Jag älskar sötsaker. Men lösgodis äter jag i princip aldrig. Bakelser är som magi för själen, men det är sällan jag stoppar i mig det. Kaffe har jag fortfarande inte lärt mig att dricka. Däremot Coca Cola, den riktiga sorten, Pepsi kan slänga sig i väggen. Och julmust. Jag ÄLSKAR julmust. Jag har inga som helst problem att dricka 33 cl om dagen från att den börjar säljas i början på november, tills den reas ut under påsken. Om jag gör det? Jag försöker vara hälsosam och inte hälla i mig utav allt onyttigt socker…

Eftersom jag skulle kunna leva på julmust så kände jag mig tvungen att ta reda på om det gäller all slags julmust eller om jag är lika mycket märkesfixerad som när det kommer till Coca Cola. Det finns vissa som påstår att all cola smakar likadant. Dessa personer har ingen aning om vad de pratar om. Alla colasorter smakar annorlunda! Detsamma gäller julmust. För att bevisa detta gjordes mitt test blint. Jag köpte hem ett gäng flaskor, vissa smaksatta andra inte, så fick min man hälla upp och ställa fram glasen åt mig. Behöver jag säga att jag satte alla?Julmust NyckelMusterna i testet är föjande: Nygårda klassiska Apotekarnes klassiska Västergården  Nyckel-Bryggeri NaturFrisk  Vasa Special smaksatt (avslöjar inte än med vad…) Apotekarnes Årsmust 2015 Nygårda ekfastlagrad must Nygårda romfatslagrad mustMust Jag kan nog nästan kalla mig själv för expert utav julmust. Så vad jag tyckte?

Klassisk smaksättning Nygårda: Är en riktig klassiker i dessa sammanhang. Och den står sig, helt klart. En smak som must ska ha, inte för söt som många var i testet. Om jag har något att klaga på så är det lite dåligt skum och den blir platt ganska fort. Apotekarnes: Även denna en given kompis till julbordet. Här sitter allt rätt. Bra doft av julkryddor. Den skummar mest av alla och kolsyran håller i sig fint. Ingen sötsliskig smak utan fungerar även för den vuxna paletten. Mycket god och något jag kan hälla i mig i stora mängder. Västergården: Bra vuxenalternativ om man vill ha något mer speciellt än de stora produkterna ovan. Kolsyran håller sig dock inte alls länge. Dåligt skum. Bra doft av julkryddor och en knäckig hint. Nyckel-Bryggeri: Här vill jag ge ett stort plus till den riktigt snygga flaskan i gammaldags stil. Jag gillar den skarpt. Skummar väldigt bra när den hälls upp i glaset. Härlig doft  som ger mig stort hopp om en kanondryck men tyvärr är den alldeles för söt i eftersmaken.    NaturFrisk: Doften som slår mig så fort jag stoppar ner näsan i glaset är sura colanappar. Visst gillar jag colanappar, men inte hos julmust. Rödaktig ton i färgen. Visserligen en fräsch smak av citrus men ändå är den alldeles för söt och sliskig.

Smaksättningar Apotekarnes Årsmust 2015 smaksatt med kardemumma: Jag visste inte vad smaksättningen var tills efter testet och doften av kardemumma finns där. Musten doftar kardemummabullar och jag kunde inte sluta tänka på annat. Doftar helt fantastiskt. Vad jag gillar med denna är att den inte är för söt trots smaksättningen. Den har de klassiska smakerna i bakgrunden som håller ihop den. Fin flaska och en perfekt present att ha med sig när man är bortbjuden under juletiden. Nygårda ekfastlagrad must: Lagrad i 2 månader på ekfat. Här har vi en för den vuxne. Definitivt toner av ekfat på näsan, även i smaken. Lite beska i smaken men det är inget som stör mig alls. Det här var Tompas favorit när han tvingades att testa igenom alla. Han har inte riktigt samma kärlek till julmust som jag har, om vi säger så. Nygårda romfatslagrad must: Lagrad i 6 månader på romfat. Doft och smak av vanilj, precis som i rom. Även om jag gillar rom så är det här inget jag vill kombinera med julmust. Det blir alldeles för sött och sliskigt. Vasa Special smaksatt med banan(?!?): Okej, jag måste erkänna att jag inte visste om smaksättningen när jag köpte flaskan. Har aldrig testat Vasa Special tidigare och måste nog ge originalet en chans. Men det här? När jag doftade på den var det första jag kände en syntetisk doft av Banana Skids. Ni vet, det där godiset man åt som barn. Smaken? Ja, den smakar banan. Inte på ett positivt sätt. Det här är inte en positiv upplevelse. Min stora fråga är, hur tänkte man när man bestämde sig för att smaksätta en julmust med banan?! Vad tusan har det med julen att göra? Nej tack! Gör om gör rätt. Den här vägrar jag att dricka igen.vastergarden SmaksattVilken blev då min favorit? Ja, det tar emot lite i mitt experimentella hjärta. Men precis som när det kommer till Coca Cola så är jag även här klassisk. Den som för mig står sig allra bäst är Apotekarnes klassiska julmust. Den har allt jag önskar. Bra skum, kolsyra som håller i sig, doftar julkryddor och smakar inte sött och sliskigt. Den smakar julmust helt enkelt. Så även om jag hoppades på att de mer småskaliga varianterna skulle kunna tävla emot den så är jag ledsen att säga: för mig höll de inte riktigt måttet. Om jag ska välja två andra som kan vara trevliga att servera till julbordet så blir det Västergårdensoch Apotekarnes Årsmust.

Domaine du Closel

IMG_0030.jpgEn del viner får det att kittla till lite extra i gomseglet. För mig är ett av dessa Domaine du Closels "Clos du Papillon". Bakom detta hantverksmässiga vin från Savennières i Loire, Frankrike, står en rad kvinnor. Château de Vaults byggdes på 1600-talet. Här har en rad av kvinnliga vinmakare härjat med Marque de Las Cases du Closel som först ut. Hennes systerdotter Michèle Bazin de Jessey utvecklade vingården och skapade företaget Les vins Domaine Closel som hon  överlämnade till sina två barn. Idag förvaltas fastigheten av hennes dotter Evelyne de Pontbriand.

Evelyne har tagit hand om egendomen sedan 2001. Hon vill att vinet ska berätta för dig om sitt ursprung så när Evelyne talar om vin tycker hon om att citera Jacques Puisais:

"Wine should have the face of its birthplace and the guts of the man who made it...
At the bottom of the glass, I want to find the landscape of where I am."

Denna kärlek till vinets terroir gör att man arbetar biodynamiskt i vingården och är certifierade av Demeter. Den absolut största prioriteringen är att behålla den biologiska balansen och att respektera den naturliga ekologiska cykeln i ekosystemet.

Savennières AOC tillhör Loires Grand Cru-byar där fantastiska viner görs på Chenin Blanc. Appellationen är endast 130 hektar och här huserar 36 vinmakare och Madame Evelyne de Pontbriand är president över området sedan 6 år tillbaka med stort inflytande.

Hur du får mest värde ur vinlistan

Du får vad du betalar för.

Michale Sager är en bekant till mig som driver två väldigt bra vinbarer i London: Sager + Wilde. Efter att ha varit med i en video där han beskriver hur du väljer vin på krogen (klippet kan du se här) la han nyligen upp en fantastisk text på sin privata Facebook-sida som jag bad om att få översätta till er. 


img_8924 Hur du får mest värde ur en restaurangs vinlista

1. Om du inte bryr dig om vad du ska dricka eller hur det smakar, låt ingen säga att du inte får ta husets. En bra restaurang kommer alltid att ha ett anständigt husets vin och det finns ingen anledning att skämmas över att bara vilja ha en härlig stund på en restaurang och att dricka till lågt pris. Om värdet för dig är att uppleva maten och dricka billigast möjliga så är det precis vad du ska göra.
 2. På de flesta restauranger med traditionellt påslag är det mindre värt att köpa viner du redan är bekant med, som exempelvis viner från Bourgogne. Det handlar helt enkelt om tillgång och efterfrågan med prisjustering därefter. Viner som praktiskt taget säljer sig själva kan restaurangerna ha ett högre pris på.
3. Om du och dina middagskompisar går utanför er bekvämlighetszon och beställer ett vin ni inte är bekanta med kan det hjälpa dig att få mer vin för pengarna. Viner som restauranger kämpar för att sälja för att ingen känner till dem kommer ganska ofta utgöra ett bra köp. Få vill ha viner de inte känner till så restauranger kommer inte straffa dig med höga marginaler på dessa viner. Enkel prisjustering enligt tillgång och efterfrågan igen.
4. Be din sommelier om hjälp. Berätta hur mycket du vill spendera och be dem att välja något av deras favoritviner. Det är vad jag gör ganska ofta när jag går ut. På det här sättet bör det sista i deras tankar vara att lura dig. Det första borde vara att imponera på dig och göra din måltid minnesvärd.
5. Du får vad du betalar för, anledningen till att 1000-kronorsflaskan kostar så mycket beror på att mycket mer arbete gick in i det här vinet än produktionen av husets. Det syns dock inte alltid i vinet. Ibland använder producenter över hela världen en massa nya ekfat till deras viner som kostar mycket pengar, men kommer nödvändigtvis inte understryka regionens specifika personlighet. Det här kan vara ett mindre prisvärt. Men du får alltid vad du betalar för. Om du vill uppleva ett vin med sin sanna personlighet och ett du kommer att minnas, kan du få bästa upplevelse genom att enkelt berätta för din sommelier vad du vill ha. Ta hjälp av din guide, vin kan vara ett minfält. Sommelieren är din vän.