Inspiration

Älgört, saft och sånt

IMG_2137.jpgFlädersaft är för mig lika med sommar. En annan somrig smak jag fick bekanta mig med i samband med starten på Agrikultur är älgört, eller älggräs. Har man aldrig smakat älgört så kan det påminna lite om Jenka. Du vet, de där tuggummit man tuggade febrilt som barn.

Jag gjorde saft på blommorna nu i somras, enligt samma recept som min flädersaft. Enda skillnaden var såklart att det var älgörtsblommor istället för fläderblommor. Receptet hittar du här.

Torkad älgört är spännande att använda i desserter. Att smaksätta exempelvis grädde eller  mousse. Jag har också gjort te på torkad älgört.  IMG_2139.jpg Hur jag spetsar till min flädersaft? Genom att tillsätta rosenblad från nyponbuskar. Testa det nästa sommar när det är dags för saftning igen. Det krävs mycket blad för att ge någon smak. Tar man bara ett gäng så ger det knappt någon smak men en alldeles magiskt fin ljusrosa färg.

Semesterdricka

Nu när sommaren börjar på sin sista suck är det roligt med en liten återblick till semestern som var. Precis som vid varje besök i Schweiz så konsumerades en del vin. Det blir lätt så när värdinnan har en vinkällare. Och källaren behöver både fyllas upp samtidigt som flaskor behöver smakas av. Jag är duktig på båda delarna. Jag hjälpte till att fylla på i källaren, men så tackar jag inte nej när flaskor behöver testas och njutas av. Här är ett axplock av semesterns uppdruckna viner: IMG_2198.jpgIMG_2264.jpgIMG_2642.jpgIMG_2497.jpgIMG_2666.jpgIMG_2649.jpgIMG_2652.jpgIMG_2684.jpgIMG_2692.jpg

Caves Jean Bourdy

IMG_2309.jpgMitt andra besök i Jura bjöd på två nya producentbesök. I byn Arlay hälsade jag på hos Jean-Francois Bourdy som är 15:e generationen av vinmakare. Hans familj har producerat vin i Jura ända sedan 1475 så vem passar bättre som ambassadör av Juras viner än just herr Bourdy? Och är det något han är så är det just en utmärkt ambassadör. Jean-Francois vill lära hela världen att dricka världens bästa vin: Vin Jaune. Vin Jaune är en speciell vinstil som jag fullkomligt älskar. Vinet görs bara på druvan Savagnin. Druvorna skördas ganska sent, vinifieras och får sedan lagras i gamla ekfat. I ekfaten måste vinet spendera minst 6 år och 3 månader innan det får buteljeras i flaskor som är 62 cl. Flaskorna kallas Clavelins. Under tiden utvecklas en jästhinna på vinets yta som skyddar mot viss oxidation, precis som vid produktionen av fino-sherry. Vin Jaune är en komplex vinstil som bara måste upplevas. Karaktären som kännetecknar Vin Jaune är ett torrt vin med en nötighet och jästiga toner. Med en flaska Vin Jaune och en bit Comté är kvällen fulländad. IMG_2300.jpg Jean-Francois tog över domänen tillsammans med sin bror Jean-Philippe år 1990. De gör viner som man alltid har gjort i Jura, genom att blanda druvor från olika vingårdslägen och druvsorter. Att följa trender, som att göra viner enligt samma metod som i Bourgogne (enskilda vingårdslägen etc), är inget för familjen Bourdy. De brukar 10 hektar mark som sedan 2006 är biodynamisk odlad. Men de har i princip alltid arbetat ekologiskt. Och allt sköts självklart för hand. Resultatet? Viner som kan drickas om 300 år, om du frågar Jean-Francois. IMG_2301.jpg Något som imponerar ordentligt är den stora samlingen av äldre årgångar. Här har man sparat varenda årgång som har gjorts. Innanför gallret på bilden finns ett vinmuseum med flaskor från 1700-talet. På plats kan man köpa med sig av årgångar ända sedan 1912. Vill du överraska någon med en 40- eller 50-årspresent är det definitivt hit du ska åka.

När jag frågade vilken som är Jean-Francois favoritårgång svarar han snabbt "1782, utan tvekan. Den var magisk!" Och han har testat varenda årgång... IMG_2303.jpg Här produceras ett gäng viner. Côtes du Jura Rouge är en blandning av druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Lagras i 3-4 år i gamla fat. Jag hade äran att testa en flaska från 1959 som fortfarande lever livet.

Côtes du Jura Blanc är ett vin gjort på Chardonnay som man knappt har smakat druvan tidigare. Ett vin som lätt kan drickas om 150 år enligt producenten själv. Även detta vin lagras i 3-4 år i gamla fat. Perfekt till ostfondue och dricks gärna tempererad runt 15 grader efter att flaskan har varit öppen några timmar. IMG_2306.jpgUtöver dessa viner så görs även Côtes du Jura Savagnin, Vin Jaune, Vin Jaune Châteu-Châlon, Macvin, Crémant du Jura och Galant des Abbesses. Det sistnämnda, ett vin som görs enligt ett recept från 1500-talet. Galant är ett väldigt komplext vin som kan drickas som aperitif men skulle även passa lika bra till dessert. Sååååå gott! Vinerna från Jean Bourdy finns representerade både på Agrikultur och Furillen. Vill du testa riktigt traditionella viner från Jura så är mitt tips att kontakta Brixwine som importerar vinerna till Sverige. IMG_2308.jpg

Den eviga längtan

En kvinna och hennes bästa vänner. Det finns få saker som är finare än bestående vänskap. Jag har turen att ha dessa två i mitt liv, om än på långt avstånd. Två fantastiskt häftiga kvinnor som jag mött under olika skeden av livet. Jag är lyckligt lottad. True friends go long periods of time without speaking & never question their friendship.

Tina och Eira. Mina gudinnor, hjältinnor och "med er är allt möjligt". Den ena, en tyska bosatt i Schweiz. Den andra, en superkvinna som nyligen blev supermamma borta på andra sidan Atlanten i Kanada.

Som jag saknar er vareviga dag. Och gläds åt de få stunder vi får. Som ett dygn uppe i Verbier. Ett telefonsamtal från Ontario. Jag vet att ni för alltid kommer finnas vid min sida, precis som jag  vid er. 187.jpg210.jpg

Foton: Victoria Stillwell 

Dryckesnörderi

Jag är extremt dålig på att följa bloggar. Jag kan kika in någon gång ibland för att hålla mig a jour. Däremot brukar jag titt som tätt titta förbi hos mina bloggkollegor Siri och Malin. Siri är ju en av de coolaste kvinnor jag träffat och Malin bjuder på några av de vackraste bilder jag skådat när det kommer till bakverk. Som dryckesnörd har jag en annan lite udda sak jag ibland kan sysselsätta mig med vid brist på annat. Jag brukar gå in på Köket.se och scrolla runt för middagsinspiration.  Därefter bläddra runt bland olika recept och utmana mig själv genom att sätta dryck till recepten. Det hela började när jag tävlade i sommeliertävlingarna. Ett av tävlingsmomenten går ofta ut på att rekommendera dryck till satta menyer. Så det började som ett sätt att träna inför tävling. Nu är det nog mest ett tidsfördriv som samtidigt håller igång tomrummet innanför pannbenet.

Låt mig ge dig några exempel:

Siris krämiga rigatoni med kronärtskocka skulle nog bli en fullträff tillsammans med Barbera d'Alba från Vajra. Vinet är välbalanserat med både syra och tanniner som kommer funka perfekt ihop med den krämiga pastan. Man kan gå upp ett snäpp i tanninstruktur och hoppa på en Langhe Nebbiolo, som La Spinettas från 2013, också om man uppskattar strävheten i vin. Fett mjukar upp tanninerna i vinet.

En större utmaning är Chicken Satay som jag fullkomligt älskar. Monika Ahlberg bjuder på ett bra recept. Chicken Satay är ju inte en alltför kryddstark rätt men det finns ändå en hint av chili. Rött vin brukar då vara bra att undvika. Vitt vin med viss restsötma är ofta godast till. Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett exempel som är kalasgott till den här rätten. Viss rosé kan också funka bra till den här rätten. Som Txomin Etxaniz, en av mina favoriter när det kommer till rosé.

Men alltså... Hur gott är inte rulltårta?!! Jag hittade den här varianten från systrarna Eisenman. Frusen marängrulltårta med blåbär. Ja tack! I glaset? En lätt mousserande Moscato d'Asti kan inte bli annat än magi för gomseglet. Jag tycker att producenten Prunotto gör en av de bättre. De bubblande vinet med smak av citrus, fläder och päron är omöjligt att inte uppskatta.

Annars var ju kombinationen nedan en fullträff. Kommer du ihåg?

IMG_2175

 

 

 

Packar bort ungdomen

Alla har vi dem, sakerna som får oss att hålla oss unga. För mig, eller oss, är det nog surfbrädorna i hemmet. De har stått uppradade i vardagsrummet och har hittills varit en snygg inredningsdetalj och något vi kunnat titta, känna och klämma på medan vi längtat tillbaka till stränderna på Bali. Senast förra året skulle vi åka dit en månad. Men ett vulkanutbrott satte stopp för resan. IMG_5545.JPGI och med att Tompa fick för sig att måla om hemma och göra vardagsrummet "Carrie-blue" istället för vitt har han nu övertalat mig att brädorna inte får stå kvar. Med brädorna på plats kommer det se ut som ett pojkrum. Så det är med vemod som jag nyss packade ner alla brädorna mjukt och säkert i fodralen för att stuvas ner i källaren. Det kändes rent utsagt som att packa ner ungdomen. Som att jag nu måste bli vuxen på riktigt. (Att gifta sig var tydligen inte det största steget till vuxenvärlden.) Jag älskar våra, förlåt, Tompas brädor. Alla är som konstverk som har fått stå framme. Nu är det alltså slut på det roliga.IMG_2886 (1).jpg Jag säger hejdå till Rusty... IMG_2889.jpg ...Militären....IMG_2893.jpg ..Karamellen...IMG_2894.jpg ...och min alldeles egna Solstråle aka Kamelen.IMG_2895.jpg Inpackade ordentligt får de nu bo i källaren tillsammans med mina älskade skidor. IMG_2896.jpg På eget bevåg får en stå kvar. Den minsta Losten. Han får nu bo i sovrummet. Än tänker jag minsann inte bli vuxen och jag håller alla tummar och tår att Tompa kan ta sig iväg och surfa inom en snar framtid, trots livets alla motgångar.

I morgon packar jag in Tompa i bilen och tar med honom till Gotland och Furillen.

Fatprover hos Varonier

I vintras introducerades jag för Andy Varonier, vinmakare från Valais i Schweiz. Vi gjorde ett event på Rival tillsammans och därefter gjorde jag en liten kort intervju med den svensktalande schweizaren som finns att läsa här Andy är en härlig person som jag klickade med direkt så när jag och Tompa var på semester i Schweiz fanns det ingen tvekan om att jag ville hälsa på hos Andy. Sagt och gjort. Vi styrde bilen mot lilla byn Varen. IMG_2374.jpg Eller, jag styrde och Tompa satt bredvid och roade sig... IMG_2368.jpg Jag slutar aldrig häpnas av den magiska vyn när man färdas genom Alperna. IMG_2365.jpg Om det finns vin i lilla landet Toblerone? Som det finns vinrankor! IMG_2363.jpg Välkommen till Varen...IMG_2359.jpg...och Varoniers vineri. IMG_2360.jpg Andy bjöd mig på en liten överraskning när vi kom fram. Han skulle testa sig igenom fatprover och se vilka viner som började bli redo för buteljering. Han önskade mina åsikter om vinerna vilket var en stor ära. IMG_2345.jpg Det var första gången jag bekantade mig med druvan Gwäss som odlas kommersiellt i Valais på den lilla ytan av ungefär 1,5 hektar. Druvan gjorde att jag nu kände mig tvungen att plocka fram mitt druvlexikon Wine Grapes av Jancis Robinson. I boken hittar man Gwäss som Gouais Blanc och på andra platser har den namn som Président och Foirard bland annat. Kärt barn har många namn, åtminstone när det kommer till vindruvor. En av de svårare sakerna med att vara sommelier. Att samma druvsort kan ha så många olika namn... Gouais är iallafall en väldigt gammal druvsort och som grön druvsort kunde man hitta den redan 1540 i Valais. Men troligtvis fanns den mycket tidigare i Frankrike. När man har tittat på druvans DNA har det visat sig att den är förälder till åtminstone 81 olika druvsorter, vilket har gett den namnet Casanova of the grapes enligt mitt druvlexikon. IMG_2344.jpg Druvorna som växer i Valais kan lätt få en lite högre sockerhalt. Detta fick vi känna på när vi testade oss igenom fatproverna. Andys Chardonnay hade rejält med socker vilket hade fått honom att testa en blandning av 80% Chardonnay och 20% Gwäss. Vinet blev genast välbalanserat och bar upp sig på ett helt annat sätt med högre syra och mindre sötma. Gott på riktigt! IMG_2343.jpgIMG_2348.jpg Pinot, Cabernet Sauvignon, Gwäss, Chardonnay och Chard + Gwäss var fatproverna vi fick testa oss igenom. Vi kom gemensamt fram till att Pinot var redo för buteljering, att Chard+Gwäss var en hit men den rena Chardonnayn var för söt och att Cab S behövde lite mer tid för att växa till sig och falla på plats.IMG_2351.jpg Ett nytt projekt är Andys varumärke Varenheit som fick en stor PR-kampanj under våren. Nu konsumeras rosén flitigt i alla barer nere i dalen och runtom i tysktalande delen av Schweiz. Krispigt, fruktigt med smaker av röd grape, skogshallon och lingon. Hög klunkabilitet och perfekt sommarvin. Andy sa att man får dricka det med is och göra vinet till en paraplydrink om man vill. En vinmakare med sinne för humor. IMG_2353.jpg Humorn är genomgående hos Andy. (Jag älskar Andy, han är fantastisk.) Ett vin som produceras är finvinet Avarone. Gjort på druvan Diolinoir, en schweizisk korsning av druvorna Robin Noir och Pinot Noir som gjordes 1970 av André Jaquinet i Lausanne. Även den informationen kan hittas i mitt druvlexikon. Vinet tillverkas på samma sätt som Amarone med skillnaden att här används bara en druvsort. I Italien används ett flertal olika druvor: Corvina, Rondinella och Molinara. Med andra ord, druvorna torkas före pressning och jäsning vilket ger en helt annan koncentration till vinet. Jag måste erkänna, Avarone är bra mycket bättre än de flesta Amarone jag har testat. Tompa som gärna ställer frågor undrade om någon blivit upprörd för att Andy har döpt vinet till Amarone? -Ingen har vågat säga något. Men så har jag inte heller gjort någon stor grej över att de uppkallat Amarone efter mitt vin... IMG_2355.jpgOch så sprit från druvresterna såklart. Wow vilken arom! Men den fick vi inte smaka på då alkoholhalten för tillfället låg på 70%...

Fick med mig en flaska Merlot 2014 som nu ligger i vinkylen och väntar på bättre tider. Jag hoppas att få hälsa på Andy många gånger framöver, och kanske till och med få hjälpa till i vineriet för att få lära mig en dag.

Eftersom Schweiz är mitt paradis på jorden har jag skrivit en hel del om lilla landet Toblerone. Bland annat detta: "Välj rätt dryck på afterskin" "Beroendeframkallande drycker från landet Toblerone" "I min vinkyl..."

Inspirationsafton deluxe

Jag har lovat mig själv att så länge jag jobbar på ett restauranggolv kommer du aldrig att läsa en krogrecension från mig. Av de enkla anledningarna att 1. jag är ingen krogrecensent och 2. man uttalar sig inte negativt om sina branschkollegor.Med det sagt så kan jag hylla det jag tycker är fantastiskt. Är det mediokert känns det onödigt att ens nämna. Och jag är lite av åsikten att är något dåligt så behöver man inte skylta med det. Dålig reklam är även det, precis just det, reklam. Men häromkvällen var något speciellt för mig. Ett krogbesök jag har sett fram emot länge. Jag tog med mig min kockkollega Desirée till Krakas Krog på Gotland. Inte just för själva restaurangen kanske utan snarare kvinnan bakom krogen. Ulrika Karlsson. Ja, just hon.

Jag träffade Ulrika första gången när jag serverade gänget bakom Livets Goda på Djuret. De firade årets sommelierer 2014, Fredrik Horn och Rubén Sanz Ramiro. Den kvällen blev början på min tid hos Frantzen. Sedan har jag träffat henne i olika sammanhang, som när hon satt i juryn när jag tävlade i finalen av Årets Lily 2014 och även serverat henne ett par gånger till.

Visst har jag förstått att hon ska vara en stjärna i matsalen. Men att få sitta i baren på första parkett och få beskåda henne, det var bland det nyttigaste jag har upplevt på länge. Hon är precis så man önskar att en värdinna ska vara. Med sin fantastiska utstrålning och pondus. Från att gästerna kliver in genom dörren till att de sätter sig i bilen för att åka hem. Jag skulle kunna skriva en lång hyllningstext till Ulrika men istället skriver jag följande ord till Sveriges sommelierer och serveringspersonal: ÅK TILL KRAKAS! Upplev, se och lär av Ulrika. Min inspiration och glöd är tillbaka. Det är SÅHÄR en riktig värdinna/värd ska vara. Tack Ulrika för att du år efter år pushar vår bransch framåt.

IMG_2798 Välkommen till Krakas krog!IMG_2801 Tjejer laddade för middag. IMG_2805 Desirée och bubbel. IMG_2815 Bubbel i trädgården är mys!IMG_2822 Snacks.IMG_2825 Ett glatt pajskal. IMG_2826 Löjrom med tillbehör.IMG_2829 Min egna kreation.IMG_2831 Gott vin!IMG_2836 Vitlökskräm och bönor i variation.IMG_2841 Blomkål och torsk.IMG_2844Spältgröt och riven äggula. IMG_2845 Gott vin!IMG_2850 Terassen lockar med myshörna.IMG_2851 Rödbeta med tillbehör.IMG_2861Mjölkko hängd i 3 månader och vitkålsblad.IMG_2862 Häggblomsdryck.IMG_2864 Syrad mjölk, degkrisp och krondill. IMG_2870 Dessert med Moulin Touschais 1983 i glaset. Magiskt kombination!IMG_2874Kaffe på terassen med smulpaj. Perfekt avslut på en underbar kväll!

Återigen, TACK Ulrika för en fantastiskt inspirerande kväll. Det kommer jag leva på länge.

Ett annat slags bolag

Det finns såklart både för- och nackdelar med att ha ett monopol för alkohol som vi har i Sverige. Systembolaget är bra på mycket, bland annat att förhandla sig till bra priser när de köper in stora volymer. Ändå är det vinbutikerna jag söker mig till när jag är utomlands. Fönstershopping är så mycket roligare när man kan klappa lite på flaskor som Château d'Yquem 1979 och halvflaskor av Château Haut-Brion. För dessa rariteter står inte direkt och väntar hos gröna skylten. IMG_2216.jpg Inne i Genevé har varuhuset Globus en trevlig vinavdelning längst ner i huset. Om än med något höga priser. Men så är vi i Schweiz, så vad kan man vänta sig? IMG_2210.jpg På hyllorna finns lite La Landonne från Guigal...IMG_2220.jpg ...och halvflaskor Haut-Brion.

En annan butik värd ett besök är La Cave du Palais de Justice i gamla kvarteren. IMG_2228.jpg En mycket trevlig butik med ett stort utbud av sprit. IMG_2224.jpg Lite Veuve Clicquot kanske? Ja, tänk om det var tillåtet med markandsföring som denna på Systembolaget. IMG_2225.jpg

Har du tips på trevliga vinbutiker värda ett besök i andra länder? Tips mottages mer än gärna!

VM - vacation mission

Vi har alltså spenderat semestern i Schweiz strax utanför Genevé där jag känner mig väl som hemma. I huset på okänd adress finns en vinkällare som jag hjälper till att fylla på så fort jag får möjlighet. Under denna resa blev det en tripp över till franska sidan av Jura och producentbesök i Valais. IMG_2591.jpgInköpen var bland annat bubbel från Jura som jag verkligen kan rekommendera. Ett bra alternativ till Champagne när plånboken inte tillåter originalet. IMG_2593.jpgIMG_2594.jpgJag älskar att organisera i vinkällare och kylar. Varje flaska har sin plats och för att slippa leta länge är det bra att märka ut vad som finns var. Som dessa blandade lådor.IMG_2595.jpg Mer om producentbesöken kommer snart. Tills dess: skål & hej!

Bästa tillbehöret

  Finns det något bättre tillbehör till grillat än vitlökssmöret? Alltså, jag älskar vitlökssmör. Vitlök kan vara världens bästa krydda. Har du inte en mortel av modell större så bör du sätta upp det på inköpslistan pronto. IMG_2621.jpg Hur jag gör mitt vitlökssmör? Mortla många klyftor vitlök. Tillsätt rumstemprerat smör, lite olivolja och smaka av med havssalt. Voila!IMG_2612.jpgIMG_2637.jpg En enkel men fantastisk förrätt eller som tillbehör är att köra en hel aubergine i ugnen. Stick några hål i den så att den inte spricker. Dela på hälften och dränk i vitlökssmör. Mums!IMG_2642.jpgSemesterdryck 2.0: Pinot Noir från Yvan Parmelin i Bursins, Schweiz. Årgång 2014. Ett enkelt, lättdrucket bordsvin som funkar alla dagar i veckan. Blir extra gott med en trevlig utsikt.

Munkar och "Edes"

Sockermunkar.. Hur gott är inte sockermunkar!?  I stor mängd kan det vara alldeles för sött och sliskigt, men som en liten minimunk som komponent i en dessert med mindre söta tillbehör blir det balsam för själen.IMG_2150Här är en dessert som serverades på Furillen häromdagen signerad unga stjärnskottet Desirée Jaks. Sockermunk tillsammans med en lätt vispad flädermousse samt en mullbärsgranité.  IMG_2161 I glaset? Zoltán Demeters "Edes" från Tokaj i Ungern. Ett elegant friskt vin med cirka 100 gram socker/liter. Med andra ord, inte för sött utan snarare en härlig fräschör som gifter sig fint med desserten. IMG_2175Zoltán är en av Ungerns mest begåvade vinmakare och har varit runt både i Frankrike, USA och England efter att ha pluggat till vinmakare i Budapest. Hans egna egendom startade han 1996 då han ärvt ett par mindre vingårdslotter. Idag har han 7 hektar vingårdsmark som han brukar. Alla vingårdslägen gör han separata viner på för att visa vad varje läge har att erbjuda, enligt samma princip som i exempelvis Bourgogne.

Birtokbor 2014 är en blandning av druvsorter som alla är extremt lätta att uttala... Harslevelü, Furmint, Sargamuskotaly och Kövérsölö. Säg det nu snabbt. Typ som fem laxar i en laxask.

Annat gott i glaset? Moscato d'Asti från Prunotto för 99 kr finns just nu i begränsad upplaga hos gröna skylten. Lätt mousserande med inslag av fläder och päron. Mums!