Vin

En torr vit månad

Som många andra i vårt avlånga land har du säkert flera nyårslöften. Bland löftena ligger säkert dessa två högt upp på listan:

  • Börja träna
  • Inleda året med en vit månad

Träna kan jag inte hjälpa dig så mycket med. Det finns flera projekt att gå med i om du skulle vilja det. Många PT's har "Beach 2017" som koncept och nu i januari kryllar det av folk på gymmet. Själv ska jag, utöver ridningen, börja med bikramyoga. Jag har fått för mig att det är något som kan falla mig i smaken.

Den vita månaden däremot, den kan jag hjälpa dig med. Det finns lite olika alternativ här. Jag har ju introducerat dig för min kärlek för te. Alkoholfritt tillhör definitivt mitt segment överhuvudtaget. Så låt oss för en gångs skull ta en annan väg.

Inled året med en annorlunda vit månad. En knastertorr vit månad. Låt mig introducera en av världens absolut coolaste druvsorter och kungen av de vita druvorna: Riesling. IMG_6698.jpgOmogna druvor i Moseldalen, juli 2015. Foto: Thomas Egenäs.

Odlas i land Tyskland, Frankrike, Österrike, Australien, USA
Kända distrikt Mosel, Rheingau, Pfalz, Alsace, Washington Sate
Karaktär Riesling kan vara allt från krispigt och knastertorrt med bitande hög syra så att det vattnas i munnen till härligt sötsliskigt, lite som flytande guld. Smaker som citrus, gröna äpplen, mineral, päron och honung är vanligt förekommande.
Passar till De torra vinerna passar väldigt bra ihop med fisk och skaldjur. Kan vara väldigt trevligt sällskapsvin. De halvtorra med fruktsötma är kanongott till asiatiskt mat. Den lägre alkoholhalten går utmärkt ihop med den heta maten. Och så de söta vinerna är givetvis en oslagbar kombination till många desserter, gärna fruktiga sådana.

IMG_6700.jpgBernkastel, Moseldalen. Foto: Thomas Egenäs, juli 2015.

Från knastertorr till honungssöt Riesling har många olika skepnader. I Alsace hittas knastertorra viner medan man i Tyskland och Österrike hittar de honungssöta varianterna.

Svala klimat är vad Riesling trivs allra bäst i där den får mogna långsamt och vinrankorna växer gärna i branta sluttningar. Har du någon gång varit i Moseldalen vet du precis vad jag menar med brant. Druvorna är lite mindre med ett tjockare skal.

Den höga syran gör vinerna väldigt lagringsdugliga. Vinerna klarar ofta lätt över 10 år i flaska. De söta vinerna klarar bra mycket längre tid än så. Hög syra och sötma i ett vin gör att de kan lagras väldigt länge och få utvecklas till något komplext. Med åldern får vinerna ofta karaktär av petroleum och honungstoner. IMG_6684.jpg Branta sluttningar i Bernkastel. Foto: Thomas Egenäs.

I Tyskland finns något som kallas Prädikatswein. Det är en beteckning för att kvalitetsklassa vinerna. Dessa prädikat är följande (utdrag från Wikipedia):

  • Kabinett, normalskörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 8,5-11,5 procent. Potentiell alkoholhalt är den alkoholhalt som vinet får om det jäser ut helt till ett torrt vin.
  • Spätlese, sen skörd, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 10-13 procent.
  • Auslese, utvalda klasar ur den totala skörden, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 11-14,5 procent.
  • Beerenauslese, utvalda övermogna druvor, motsvarar en potentiell alkoholhalt på 15,5-18 procent.
  • Trockenbeerenauslese, utvalda övermogna druvor som skrumpnat efter att ha angripits av ädelröta, botrytis, motsvarar en potentiell alkoholhalt på minst 21,5 procent. Restsockerhalten är mycket hög då den faktiska alkoholhalten i vinerna ofta ligger i trakterna kring 7-8 procent.
  • Eiswein, druvor som plockats och pressats i fruset tillstånd. Har samma minimigränser som Beerenauslese, men druvorna har ej angripits av botrytis.

Vill du besöka ett vindistrikt är Mosel en plats jag varmt kan rekommendera med otroligt vackra vyer. Bila längs med floden och stanna i de olika byarna och testa vin hos producenterna.

Men våga också testa Riesling från andra områden än Europa. USA och Australien gör viner av hög kvalitet. I Washington State hittas liknande klimat som i Tyskland, Alsace och Österrike.

Sätt ihop en Riesling-provning hemma. Här är olika varianter av Riesling att testa:

Och dessa maträtter blir extra goda med ett glas Riesling till: Heta asiatiska musslor i grön curry - Jennie Walldén Laxsahimi med sesamaioli och limesyrad gurka - Jennie Walldén Vit sparris med hollandaisesås - Tommy Myllymäki

En positiv anledning att dricka mycket Riesling är att vinerna ofta håller en lite lägre alkoholhalt. Så, mer Riesling åt folket säger jag.

Lycka till med din torra vita månad!

 

 

Queen Ulrika Ferlin

1798512_10152892828574792_2426228382732856568_n.jpgDet här är min ascoola vän Ulrika. Jag har uppmärksammat henne tidigare här <--- Ulrika vann tävlingen Årets Lily 2013. Det var första gången jag själv testade på tävlandet. Det var också första gången jag träffade Ulrika som kom att bli en väldigt god vän.

Varför skriver jag då om Ulrika nu igen? Jo, för att hon den 28:e december var med i Nyhetsmorgon och pratade om bubbel inför nyår. Och jädrar vad fin hon var i rutan. Wow vilken kvinna. Jag beundrar dig något enormt, fina Ulrika.

Se klippet här.

 

Druvskola: Chardonnay

Jag tycker inte om Chardonnay. Jag tar ett glas Chablis, tack!

Hur många som arbetar på restauranggolvet eller bakom baren har inte hört den frasen och skrattat inombords? Chablis är nämligen ett område där man nästintill endast odlar den gröna druvan Chardonnay. Men vinerna som görs har ofta legat på ståltank istället för ekfat och ger lättare, krispiga viner med härlig mineral och citrustoner. Istället för de ekfatslagrade mer smöriga varianterna av Chardonnay som produceras på andra platser.

Chardonnay är världens mest odlade druvsort och är precis som flera andra druvor en naturlig korsning av druvorna Pinot Noir och Gouais Blanc. Druvan härstammar från Frankrike och nämns första gången 1685-90.

Det är egentligen ganska svårt att säga hur Chardonnay doftar och smakar. Jag skulle vilja kalla Chardonnay för en kameleont, den anpassar sig efter växtplatsen. Druvan är inte särskilt aromatisk i sig själv, snarare ganska anonym. Jordmånen och klimatet tillsammans med vinkamningen avgör hur vinet kommer att smaka i slutändan. Vanligt förekommande dofter/smaker är gröna äpplen och citrus. Om vinet har legat på ekfat infinner sig aromer som vanilj och smörighet i smaken. Har druvan dessutom växt i ett varmare klimat får vinet smak av exotiska frukter som ananas och ibland popcorn.

Chardonnay odlas världen över. De mest kända områdena är Bourgogne och Champagne i Frankrike. I USA odlas druvan flitigt i Kalifornien men även i Oregon och Washington State.

I Champagne är Chardonnay druvornas konung. Om det står Blanc de Blanc på en flaska från Champagne är det bubblande magiska vinet gjort på Chardonnay. Druvan bidrar med elegans och frisk syra till vinerna från området och trivs väldigt bra i de kalkrika jordarna.

Kanske har du hört uttrycket ABC någon gång? Anything but Chardonnay kunde folk slänga ur sig i samma veva som man ofta likställde Chardonnay med Sunshine in a Bottle. Under en period var rejält ekfatslagrade chardonnay-viner med lite högre alkohol väldigt trendigt. Lite som en motpol uppstod In Pursuit of Balance i Kalifornien så sent som 2011. IPOB är ett gäng vinmakare som strävar efter balanserade viner med diskret vinmakning. Viner som får visa sitt riktiga ursprung. IMG_6987.JPGJag spanar ut över Chardonnay-rankor i Chablis. 

 

Il est arrivé!

BeaujolaisHumor.pngDenna vecka kommer man kunna hitta skyltar på många platser i Frankrike med texten Il est arrivé! De menar såklart Beaujolais Nouveau November innebär för oss vinnördar Beaujolais Nouveau. Enligt fransk lag släpps vinet den tredje torsdagen i november klockan 12.01, bara några veckor efter att druvorna har skördats. Över 40 miljoner flaskor skickas ut i världen för denna stora högtid som firas med fyrverkerier och festivaler runtom i Frankrike.

Vinet Beaujolais Nouveau kommer, som namnet avslöjar, från området Beaujolais i södra Bourgogne där den blå druvan Gamay härskar. Gamay ger ett elegant vin med en frisk syra och nästan obefintliga tanniner. Framställningen av vinet görs med en metod som heter maceration carbonique. Lätt förklarat får de hela druvorna jäsa under ett kolsyretäcke tills att de spricker, vilket  resulterar i detta lättdruckna vin med hög klunkabilitet. Det körsbärsröda vinet dricks allra bäst lite kylt. Perfekt temperatur är det när flaskan kommer direkt ur vinkylen, runt 12 grader. I det franska området handplockas druvorna och vinet uppkom för ungefär hundra år sedan som ett billigt vin producerat till lokalborna för att fira att årets skörd var över. GamayGrape.jpg Den största producenten i området är Georges Duboeuf som har satt Beaujolais på kartan och är en storsäljare även i Sverige. På torsdag börjar Beaujolais Nouveau säljas på Systembolaget. Den fantastiska producenten Jean Foillard som håller till i byn Morgon kommer att finnas i sortimentet och så även ett vin från Bourgogne-producenten Labouré-RoiEtt flertal av krogarna i Sverige lär uppmärksamma dagen med Bojo-juice på glas till bra pris.

Beaujolais må vara känt för sina primeur-viner som släpps på torsdag. Men låt dig inte luras och tro att de bara producerar dessa lätta, nästan saftliknande viner. I området görs även långlivade viner som ibland fått ligga en tid på ekfat. Leta efter viner med bynamnen Brouilly, Fleurie, Morgon och Moulin á Vent på etiketten.

Seså, missa inte att inhandla lite Bojo Nouveau nu på torsdag.

Värmande ramen

Jag är nyligen hemkommen efter att agerat hoppdomare för små ponnyryttare på ridklubben denna fredagskväll. Ridhus tillhör inte de varmaste platserna direkt, jag är helt förfrusen. Tog en skållhet dusch för att få kroppen att fungera igen. Imorgon blir det till att gå upp i ottan då jag och ponnybuset ska ut på tävling. Säsongens sista för nu börjar det bli kallt att åka iväg på äventyr. När man är kall finns det få saker som passar bättre att äta än en värmande soppa. Jag är inne i en period när det enda jag är sugen på är ramen. Asiatisk ramen. Så det är precis vad jag ska göra mig en nu.asiatisk-ramensoppa-med-kyckling.jpg Foto: Filip Poon

Filip Poon har gjort ett bra recept på en snabb ramen. Receptet hittar du här <---

Vad ska man dricka till då? Jag föredrar en riktigt het ramen med en massa chili i. Då krävs ett vitt vin med lite fruktsötma för att klara av rätten. En tysk Riesling av varianten Spätlese brukar exempelvis bli alldeles perfekt. Idag släpptes ett supervin i liten upplaga på bolis. Keller Limestone Riesling Kabinett Goldkapsel 2015 är verkligen ett vin att hålla utkik efter. Med sin friska syra och yppiga fruktsötma passar det som hand i handske till min extra heta variant av en asiatisk nudelsoppa. I vinet hittas smaker som äpple, honung och citronzest.1114878.jpgProducenten Keller håller till i Rheinhessen i Tyskland och gör några av Tyskland absolut bästa Rieslingviner. Grundat på tidigt 1700-tal drivs firman idag av Klaus-Peter Keller, alltså hålls det fortfarande inom familjen. De äger 17 hektar vinmark och på 70 % av ytan odlas Riesling men man odlar även ett gäng andra druvsorter, bland annat Silvaner och Pinot Gris.

Nu ska jag njuta av min heta ramen innan sängen väntar...

Psst. Ha på extra mycket sesamfrön på din ramen för bästa upplevelse!

 

Budget eller lyx

3.jpgJag läste nyss en artikel i en av de stora kvällstidningarna där de 20 bästa rödvinerna under hundralappen presenteras. I artikeln får även några av Sveriges vinskribenter (inklusive undertecknad) tipsa om sitt "husets röda" som ofta finns hemma.  Roligt och inte alls oväntat är det få av oss som ofta har ett och samma vin hemma flertalet gånger. Jag själv hade svårt att komma på ett vin som alltid finns hemma. Mest givande är att testa nytt och få nya bekantskaper inom vinvärlden. Det är ju en av de saker som är så spännande med ämnet. Att man aldrig blir fullärd och att det alltid finns nya flaskor som behöver testas. Jag tipsade ändå om två som på något sätt har varit återkommande innanför mina dörrar och även passar årstidens middagar.

Det är intressant att se vad andra skribenter har hemma. Man kan se ett mönster över vilken slags publik skribenter riktar sig till för de rekommenderar ofta vin ur liknande prisklass som sin målgrupp köper. Den enklaste och mest troliga förklaringen är att vinexperterna skriver om vin för olika målgrupper. Dagspress, kvällstidningar, livsstilsmagasin och nördiga vinmagasin har såklart helt olika läsare. Personen som läser kvällstidningen och vill ha tips på rödpang inför helgen är troligtvis inte beredd att betala lika mycket som vinnörden som lusläser Sveriges ledande vinmagasin från pärm till pärm. Inget konstigt med det alls.

Det finns en slags mall för kategorisering av vad viner kostar. När jag utbildades till sommelier vid Restaurangakademien studerade jag även WSET (Wine & Sprit Education Trust). Samtliga vinprovningar gjordes enligt WSETs mall Systematic Approach to Tasting Wines och enligt mallen finns en spalt där man ska ange vinets kvalité samt vad det kan kosta. Alternativen du kan välja är: inexpensive - mid-priced - high-priced - premium - super-premium Som student fick man bara välja ett av alternativen vid vinprovning.

Eftersom det var ett litet tag sedan jag läste WSET blev jag tvungen att dra iväg ett SMS till en sommelierstudent på Grythyttan för läxförhör (tack Max) om hur priskategorierna ser ut.

Inexpensive -> 75 kr Mid priced 75-125 kr High priced 125-300 kr Premium 300-1000 kr Super premium 1000 kr ->

Som sommelier är det viktigt att kunna läsa av sina gäster och på ett snyggt sätt höra vad de är beredda att spendera på en flaska vin när de går ut på krogen. Du ska vara lika duktig på att rekommendera ett vin för 400 kr som för 4000 kr. Detsamma gäller skribenterna när de rekommenderar viner i tidningen. Du måste kunna rikta in dig på olika målgrupper. Även om det är många som inte skulle betala mer än 75 kr för en flaska vin så finns det en hel del som faktiskt vill köpa på sig finviner även om de inte är så kunniga. Då är det viktigt att skribenterna kan leva upp till deras förväntningar.

Personligen köper jag i princip aldrig hem en flaska som kostar mindre ön 150 kr. Sällan kostar vinet under 200 kr. Jag är medveten om vad som finns på marknaden och dricker väldigt sällan. (Jo, det är sant.) Att sällan konsumera leder till att när jag väl poppar en flaska vin vill jag dricka kvalitét. Jag njuter hellre av en riktigt bra flaska än att dricka flera halvdanna. Och det är något jag gärna förmedlar vidare: drick kvalitét istället för kvantitet. Drick lyxigt när du väl dricker. Unna dig en riktigt fin flaska vin en enkel tisdagskväll. Lyx framför budget.

 

 

Domaine du Closel

IMG_0030.jpgEn del viner får det att kittla till lite extra i gomseglet. För mig är ett av dessa Domaine du Closels "Clos du Papillon". Bakom detta hantverksmässiga vin från Savennières i Loire, Frankrike, står en rad kvinnor. Château de Vaults byggdes på 1600-talet. Här har en rad av kvinnliga vinmakare härjat med Marque de Las Cases du Closel som först ut. Hennes systerdotter Michèle Bazin de Jessey utvecklade vingården och skapade företaget Les vins Domaine Closel som hon  överlämnade till sina två barn. Idag förvaltas fastigheten av hennes dotter Evelyne de Pontbriand.

Evelyne har tagit hand om egendomen sedan 2001. Hon vill att vinet ska berätta för dig om sitt ursprung så när Evelyne talar om vin tycker hon om att citera Jacques Puisais:

"Wine should have the face of its birthplace and the guts of the man who made it...
At the bottom of the glass, I want to find the landscape of where I am."

Denna kärlek till vinets terroir gör att man arbetar biodynamiskt i vingården och är certifierade av Demeter. Den absolut största prioriteringen är att behålla den biologiska balansen och att respektera den naturliga ekologiska cykeln i ekosystemet.

Savennières AOC tillhör Loires Grand Cru-byar där fantastiska viner görs på Chenin Blanc. Appellationen är endast 130 hektar och här huserar 36 vinmakare och Madame Evelyne de Pontbriand är president över området sedan 6 år tillbaka med stort inflytande.

Hur du får mest värde ur vinlistan

Du får vad du betalar för.

Michale Sager är en bekant till mig som driver två väldigt bra vinbarer i London: Sager + Wilde. Efter att ha varit med i en video där han beskriver hur du väljer vin på krogen (klippet kan du se här) la han nyligen upp en fantastisk text på sin privata Facebook-sida som jag bad om att få översätta till er. 


img_8924 Hur du får mest värde ur en restaurangs vinlista

1. Om du inte bryr dig om vad du ska dricka eller hur det smakar, låt ingen säga att du inte får ta husets. En bra restaurang kommer alltid att ha ett anständigt husets vin och det finns ingen anledning att skämmas över att bara vilja ha en härlig stund på en restaurang och att dricka till lågt pris. Om värdet för dig är att uppleva maten och dricka billigast möjliga så är det precis vad du ska göra.
 2. På de flesta restauranger med traditionellt påslag är det mindre värt att köpa viner du redan är bekant med, som exempelvis viner från Bourgogne. Det handlar helt enkelt om tillgång och efterfrågan med prisjustering därefter. Viner som praktiskt taget säljer sig själva kan restaurangerna ha ett högre pris på.
3. Om du och dina middagskompisar går utanför er bekvämlighetszon och beställer ett vin ni inte är bekanta med kan det hjälpa dig att få mer vin för pengarna. Viner som restauranger kämpar för att sälja för att ingen känner till dem kommer ganska ofta utgöra ett bra köp. Få vill ha viner de inte känner till så restauranger kommer inte straffa dig med höga marginaler på dessa viner. Enkel prisjustering enligt tillgång och efterfrågan igen.
4. Be din sommelier om hjälp. Berätta hur mycket du vill spendera och be dem att välja något av deras favoritviner. Det är vad jag gör ganska ofta när jag går ut. På det här sättet bör det sista i deras tankar vara att lura dig. Det första borde vara att imponera på dig och göra din måltid minnesvärd.
5. Du får vad du betalar för, anledningen till att 1000-kronorsflaskan kostar så mycket beror på att mycket mer arbete gick in i det här vinet än produktionen av husets. Det syns dock inte alltid i vinet. Ibland använder producenter över hela världen en massa nya ekfat till deras viner som kostar mycket pengar, men kommer nödvändigtvis inte understryka regionens specifika personlighet. Det här kan vara ett mindre prisvärt. Men du får alltid vad du betalar för. Om du vill uppleva ett vin med sin sanna personlighet och ett du kommer att minnas, kan du få bästa upplevelse genom att enkelt berätta för din sommelier vad du vill ha. Ta hjälp av din guide, vin kan vara ett minfält. Sommelieren är din vän.

Vive la Suisse! Och så lite rotmos...

Vissa dagar saknar jag Schweiz mer än andra. Idag är en sådan dag. Jag saknar bergen, luften, vännerna och vinerna. Jag är ändå lyckligt lottad att ha en del av familjen strax utanför Genevé så att jag på ett enkelt sätt kan åka ner lite då och då. Minst en gång om året. I somras fick jag nästan två veckor. Helt fantastiskt. Att få stilla mitt behov och min hunger efter bergen. De, det är balsam för själen på riktigt.

Verbier må vara en av Alpernas lyxigaste och mest populära skidorter. Ett riktigt mecka för alla snödyrkare. Men sommaren går inte av för hackor den heller. Cykla, vandra, flyg eller varför inte rulla nedför backarna? (Det sistnämnda är kanske inte att rekommendera visserligen.) IMG_2447.jpgIMG_2450.jpgIMG_2456.jpg Jag älskar för övrigt den här bilden: Min fina Tina och i bakgrunden svävar hennes man JC uppe i luften.IMG_2463.jpgIMG_2479.jpgimg_2398Schweizarna kan ju göra vin också, inte bara åka skidor eller ta hand om sina kor uppe i bergen. Andy är en mästerlig vinmakare men det görs också riktigt bra bubbel i Valais, kantonen som Verbier tillhör. För snart ett år sedan bjöd jag hem till traditionsenlig brunch hemma hos mig med ett gäng sommelierdamer. Temat var mousserande viner från hela världen. Tjejerna fick i uppgift att ta med sig varsin flaska mousserande, men det fick inte vara champagne. En av mina flaskor blev en Blanc de Blanc 2010 från Valais och producenten Jacques Germanier. Just denna flaska slog alla med häpnad. Jag vet att schweizarna kan göra vin sedan innan, men jag förväntar mig inte att en flaska inköpt i den lokala mataffären ska vara så slående bra. IMG_2497.jpgDet fantastiska med att kunna köpa bubbel i mataffären? Det är så enkelt att ta med en likadan flaska när man hälsar på en vän uppe i Verbier då. Jag blir nästan lite kaxig när jag får möjlighet att visa lokalborna vad som produceras i deras lilla land. Och ja, flaskans innehåll smakade lika bra i somras som för ett år sedan.

Tråkigt nog är Systembolaget dåliga på att lagerföra viner från Schweiz på hyllan. Att priserna på schweiziska viner är höga är en liten förklaring. Just nu finns dock en torr cider i tillfälligt sortiment i utvalda butiker runt om i landet. Testa gärna Premiers Emois Cidrerie du Vulcain årgång 2014. Alkoholhalten är endast på 4% vilket gör att du lika gärna kan stoppa ner två flaskor i kundkorgen när du ändå håller på. Cider är en god måltidsdryck. Äpplen är också något som finns mycket av i Sverige, en råvara vi känner oss hemma med. Speciellt till vår husmanskost gör sig den torra cidern väldigt bra. Varför inte testa något så klassiskt som rotmos och fläsklägg med en härlig schweizisk torr cider? Per Moberg har ett bra recept på klassikern.  Eller ännu godare: raggmunk med rimmat fläsk och äpple. Där har vi det. Vilken jädra superkombo.

I rasande fart är hösten på ingång. Med hösten kommer vintern. Med vintern kommer skidsäsongen. Du har väl inte missat mitt inlägg där jag tipsar om drycker på afterskin?  Jag menar, när vi ändå pratar om Schweiz...

Skål på er!

Fram med stjärnbönderna!

IMG_2738.jpgSom jag älskar att jobba med mannen ovan. Den kreativa stormvinden Filip Fastén. (Och hela gänget på Agrikultur/Furillen såklart...) Säsongen på Furillen har nått sitt slut. Ikväll är sista kvällen vi har öppet för allmänheten. Nu är det bara några privata bokningar kvar och sedan är det dags att flytta hem igen. Jag måste erkänna att jag längtar hem. Ganska rejält. Jag är inte en 21-årig säsongare längre även om jag vill tro det ibland. Jag uppskattar min lyxiga Jensensäng på 180 hemma i lägenheten. Sommaren har varit otroligt lärorik. Jag har jobbat mer än jag borde. Men det visste jag redan innan jag åkte ner. Skillnaden på Furillen är att restaurangen är öppen sju dagar i veckan, inte fem som hemma. Och att det är ett hotell. Vilket innebär full fokus så fort man är på plats.

Något Filip har haft full fokus på under sommaren är bönderna. Jag är så imponerad över hans vilja att lyfta fram bönderna och deras produkter. Utan bönderna vore alla stjärnkockar ingenting. Och det är något han pratar helhjärtat med våra gäster om. Det finns så många TV-program som handlar om stjärnkockar, mästerkockar och matlagningsprogram i allmänhet. Men var får kockarna produkterna ifrån? Det är dags att lyfta fram bönderna och visa uppskattning för deras fantastiska grönsaker eller köttproduktion. Jag pratar om de mindre aktörerna. De som skapar riktig kvalité. Som exempelvis Stora Tollby Gård och Stafva Mejeri på Gotland eller Sunnanheds Fjällkor utanför Rättvik. Eller Juntras Grönt på Färingsö. Att köpa lokalt och se till att dessa bönder överlever och kan producera mer. De finns i hela Sverige, titta bara noggrant i din lokala mataffär vad som finns representerat. Kan man handla direkt av din närmsta bonde? Gör det. Visa dem uppskattning. Hylla bönderna.

Precis som Filip vill lyfta bönderna så vill jag bidra till att vi dricker mer medvetet. Att vi köper hantverk istället för bulkvin. Det kostar dig några kronor extra men dessa kronor kanske kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Med mindre besprutning. Mindre kemikalier i vinet. Handskördade druvor. Kanske även fottrampade? Bättre förutsättningar för de anställda. Jag kräver inte att folk ska köpa ekologiska eller biodynamiska viner. Jag önskar bara att folk var lite mer medvetna om att billigt är just billigt av en anledning. Precis som med vilka råvaror som helst. Du får vad du betalar för. En köttbit från Brasilien är billigare än närproducerat svenskt kött. För att djuret med största sannolikhet inte har haft ett lika bra liv.

Jag jämför inte vin med djur. Men ett välhanterat, välmående vin kommer att kosta mer än ett bulkvin. Det är dags att kockarna hamnar i skymundan och låter stjärnbönderna kliva fram i rampljuset.

Vyer genom bilrutan

IMG_7079.JPGJag har alltid älskat att åka bil. Ända sedan barnsben när jag låg i baksätet på väg upp till landet i Harrsele eller till fjällen för skidsemester. Jag var lite lätt åksjuk, men kunde sova ihopknöglad bak i bilen som en liten boll. När vinintresset tilltog drastiskt för ett par år sedan insåg jag att det finns så mycket att se och uppleva från bilen. Innan ville jag ta mig snabbt från A till B med flyget. Nu kan jag verkligen uppskatta friheten med att ha bilen med på semestern. Man kan stanna var man vill, behöver inte stressa någonstans och kan ta det lite som det kommer. Var ska vi sova ikväll? Vi ser var det finns rum eller vem vi kan hälsa på. IMG_5095.jpgVi har gjort två långresor ner i Europa. Första resan 2013 körde vi ner till Champagne och upptäckte distriktet med ett flertal producentbesök. Man kan säga att denna åktur gav mersmak. Förra året skulle vi åkt på bröllopsresa till Bali men den stoppades tyvärr på grund av vulkanutbrott på ön. Kvällen innan vårt planerade flyg skulle lyfta bestämde vi oss för att istället packa bilen. Sagt och gjort. Vi slängde in allt vi ville ha med oss i bilen och så rullade vi iväg. Utan färdplan.IMG_6972.JPGBilen hann rulla 760 mil innan den åter var tillbaka i Stockholm. Tyskland, Frankrike, Spanien, Monaco, Italien och Schweiz besöktes. Danmark brände vi bara snabbt igenom. Platser som Moseldalen, Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Biarritz, San Sebastian, Monte Carlo, Menton, Piemonte och Genevé hann vi traska igenom. Jag tittar tillbaka på en massa bilder och inser hur många producentbesök vi faktiskt hann med. Så mycket som finns kvar att berätta. Att resa utan färdplan kan vara alldeles fantastiskt. Att upptäcka nya platser är bland det bästa jag vet. Och att resa med vinet som utgångspunkt är oerhört lärorikt. Du får historia och geografi inkluderat. Med bilen besöker du också platser som du aldrig skulle ha åkt till annars. Biarittz var en sådan plats för oss. Ett riktigt guldkorn som passade oss som hand i handske med surf, vin i närheten och trevlig gastronomi. Men vi hade aldrig bokat en flygresa dit annars. Med eller utan bil så är det häftigt att utforska världen med fokus på vindistrikt. Utanför Europa har jag bara besökt Kalifornien och då just Santa Barbara. Det finns så många platser jag vill se och lära mig om. Sydafrika, Nya Zeeland, Australien, Kina... Eller varför inte Iran där de också odlar vin?

Semesterdricka

Nu när sommaren börjar på sin sista suck är det roligt med en liten återblick till semestern som var. Precis som vid varje besök i Schweiz så konsumerades en del vin. Det blir lätt så när värdinnan har en vinkällare. Och källaren behöver både fyllas upp samtidigt som flaskor behöver smakas av. Jag är duktig på båda delarna. Jag hjälpte till att fylla på i källaren, men så tackar jag inte nej när flaskor behöver testas och njutas av. Här är ett axplock av semesterns uppdruckna viner: IMG_2198.jpgIMG_2264.jpgIMG_2642.jpgIMG_2497.jpgIMG_2666.jpgIMG_2649.jpgIMG_2652.jpgIMG_2684.jpgIMG_2692.jpg

Caves Jean Bourdy

IMG_2309.jpgMitt andra besök i Jura bjöd på två nya producentbesök. I byn Arlay hälsade jag på hos Jean-Francois Bourdy som är 15:e generationen av vinmakare. Hans familj har producerat vin i Jura ända sedan 1475 så vem passar bättre som ambassadör av Juras viner än just herr Bourdy? Och är det något han är så är det just en utmärkt ambassadör. Jean-Francois vill lära hela världen att dricka världens bästa vin: Vin Jaune. Vin Jaune är en speciell vinstil som jag fullkomligt älskar. Vinet görs bara på druvan Savagnin. Druvorna skördas ganska sent, vinifieras och får sedan lagras i gamla ekfat. I ekfaten måste vinet spendera minst 6 år och 3 månader innan det får buteljeras i flaskor som är 62 cl. Flaskorna kallas Clavelins. Under tiden utvecklas en jästhinna på vinets yta som skyddar mot viss oxidation, precis som vid produktionen av fino-sherry. Vin Jaune är en komplex vinstil som bara måste upplevas. Karaktären som kännetecknar Vin Jaune är ett torrt vin med en nötighet och jästiga toner. Med en flaska Vin Jaune och en bit Comté är kvällen fulländad. IMG_2300.jpg Jean-Francois tog över domänen tillsammans med sin bror Jean-Philippe år 1990. De gör viner som man alltid har gjort i Jura, genom att blanda druvor från olika vingårdslägen och druvsorter. Att följa trender, som att göra viner enligt samma metod som i Bourgogne (enskilda vingårdslägen etc), är inget för familjen Bourdy. De brukar 10 hektar mark som sedan 2006 är biodynamisk odlad. Men de har i princip alltid arbetat ekologiskt. Och allt sköts självklart för hand. Resultatet? Viner som kan drickas om 300 år, om du frågar Jean-Francois. IMG_2301.jpg Något som imponerar ordentligt är den stora samlingen av äldre årgångar. Här har man sparat varenda årgång som har gjorts. Innanför gallret på bilden finns ett vinmuseum med flaskor från 1700-talet. På plats kan man köpa med sig av årgångar ända sedan 1912. Vill du överraska någon med en 40- eller 50-årspresent är det definitivt hit du ska åka.

När jag frågade vilken som är Jean-Francois favoritårgång svarar han snabbt "1782, utan tvekan. Den var magisk!" Och han har testat varenda årgång... IMG_2303.jpg Här produceras ett gäng viner. Côtes du Jura Rouge är en blandning av druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Lagras i 3-4 år i gamla fat. Jag hade äran att testa en flaska från 1959 som fortfarande lever livet.

Côtes du Jura Blanc är ett vin gjort på Chardonnay som man knappt har smakat druvan tidigare. Ett vin som lätt kan drickas om 150 år enligt producenten själv. Även detta vin lagras i 3-4 år i gamla fat. Perfekt till ostfondue och dricks gärna tempererad runt 15 grader efter att flaskan har varit öppen några timmar. IMG_2306.jpgUtöver dessa viner så görs även Côtes du Jura Savagnin, Vin Jaune, Vin Jaune Châteu-Châlon, Macvin, Crémant du Jura och Galant des Abbesses. Det sistnämnda, ett vin som görs enligt ett recept från 1500-talet. Galant är ett väldigt komplext vin som kan drickas som aperitif men skulle även passa lika bra till dessert. Sååååå gott! Vinerna från Jean Bourdy finns representerade både på Agrikultur och Furillen. Vill du testa riktigt traditionella viner från Jura så är mitt tips att kontakta Brixwine som importerar vinerna till Sverige. IMG_2308.jpg

Dryckesnörderi

Jag är extremt dålig på att följa bloggar. Jag kan kika in någon gång ibland för att hålla mig a jour. Däremot brukar jag titt som tätt titta förbi hos mina bloggkollegor Siri och Malin. Siri är ju en av de coolaste kvinnor jag träffat och Malin bjuder på några av de vackraste bilder jag skådat när det kommer till bakverk. Som dryckesnörd har jag en annan lite udda sak jag ibland kan sysselsätta mig med vid brist på annat. Jag brukar gå in på Köket.se och scrolla runt för middagsinspiration.  Därefter bläddra runt bland olika recept och utmana mig själv genom att sätta dryck till recepten. Det hela började när jag tävlade i sommeliertävlingarna. Ett av tävlingsmomenten går ofta ut på att rekommendera dryck till satta menyer. Så det började som ett sätt att träna inför tävling. Nu är det nog mest ett tidsfördriv som samtidigt håller igång tomrummet innanför pannbenet.

Låt mig ge dig några exempel:

Siris krämiga rigatoni med kronärtskocka skulle nog bli en fullträff tillsammans med Barbera d'Alba från Vajra. Vinet är välbalanserat med både syra och tanniner som kommer funka perfekt ihop med den krämiga pastan. Man kan gå upp ett snäpp i tanninstruktur och hoppa på en Langhe Nebbiolo, som La Spinettas från 2013, också om man uppskattar strävheten i vin. Fett mjukar upp tanninerna i vinet.

En större utmaning är Chicken Satay som jag fullkomligt älskar. Monika Ahlberg bjuder på ett bra recept. Chicken Satay är ju inte en alltför kryddstark rätt men det finns ändå en hint av chili. Rött vin brukar då vara bra att undvika. Vitt vin med viss restsötma är ofta godast till. Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett exempel som är kalasgott till den här rätten. Viss rosé kan också funka bra till den här rätten. Som Txomin Etxaniz, en av mina favoriter när det kommer till rosé.

Men alltså... Hur gott är inte rulltårta?!! Jag hittade den här varianten från systrarna Eisenman. Frusen marängrulltårta med blåbär. Ja tack! I glaset? En lätt mousserande Moscato d'Asti kan inte bli annat än magi för gomseglet. Jag tycker att producenten Prunotto gör en av de bättre. De bubblande vinet med smak av citrus, fläder och päron är omöjligt att inte uppskatta.

Annars var ju kombinationen nedan en fullträff. Kommer du ihåg?

IMG_2175

 

 

 

Fatprover hos Varonier

I vintras introducerades jag för Andy Varonier, vinmakare från Valais i Schweiz. Vi gjorde ett event på Rival tillsammans och därefter gjorde jag en liten kort intervju med den svensktalande schweizaren som finns att läsa här Andy är en härlig person som jag klickade med direkt så när jag och Tompa var på semester i Schweiz fanns det ingen tvekan om att jag ville hälsa på hos Andy. Sagt och gjort. Vi styrde bilen mot lilla byn Varen. IMG_2374.jpg Eller, jag styrde och Tompa satt bredvid och roade sig... IMG_2368.jpg Jag slutar aldrig häpnas av den magiska vyn när man färdas genom Alperna. IMG_2365.jpg Om det finns vin i lilla landet Toblerone? Som det finns vinrankor! IMG_2363.jpg Välkommen till Varen...IMG_2359.jpg...och Varoniers vineri. IMG_2360.jpg Andy bjöd mig på en liten överraskning när vi kom fram. Han skulle testa sig igenom fatprover och se vilka viner som började bli redo för buteljering. Han önskade mina åsikter om vinerna vilket var en stor ära. IMG_2345.jpg Det var första gången jag bekantade mig med druvan Gwäss som odlas kommersiellt i Valais på den lilla ytan av ungefär 1,5 hektar. Druvan gjorde att jag nu kände mig tvungen att plocka fram mitt druvlexikon Wine Grapes av Jancis Robinson. I boken hittar man Gwäss som Gouais Blanc och på andra platser har den namn som Président och Foirard bland annat. Kärt barn har många namn, åtminstone när det kommer till vindruvor. En av de svårare sakerna med att vara sommelier. Att samma druvsort kan ha så många olika namn... Gouais är iallafall en väldigt gammal druvsort och som grön druvsort kunde man hitta den redan 1540 i Valais. Men troligtvis fanns den mycket tidigare i Frankrike. När man har tittat på druvans DNA har det visat sig att den är förälder till åtminstone 81 olika druvsorter, vilket har gett den namnet Casanova of the grapes enligt mitt druvlexikon. IMG_2344.jpg Druvorna som växer i Valais kan lätt få en lite högre sockerhalt. Detta fick vi känna på när vi testade oss igenom fatproverna. Andys Chardonnay hade rejält med socker vilket hade fått honom att testa en blandning av 80% Chardonnay och 20% Gwäss. Vinet blev genast välbalanserat och bar upp sig på ett helt annat sätt med högre syra och mindre sötma. Gott på riktigt! IMG_2343.jpgIMG_2348.jpg Pinot, Cabernet Sauvignon, Gwäss, Chardonnay och Chard + Gwäss var fatproverna vi fick testa oss igenom. Vi kom gemensamt fram till att Pinot var redo för buteljering, att Chard+Gwäss var en hit men den rena Chardonnayn var för söt och att Cab S behövde lite mer tid för att växa till sig och falla på plats.IMG_2351.jpg Ett nytt projekt är Andys varumärke Varenheit som fick en stor PR-kampanj under våren. Nu konsumeras rosén flitigt i alla barer nere i dalen och runtom i tysktalande delen av Schweiz. Krispigt, fruktigt med smaker av röd grape, skogshallon och lingon. Hög klunkabilitet och perfekt sommarvin. Andy sa att man får dricka det med is och göra vinet till en paraplydrink om man vill. En vinmakare med sinne för humor. IMG_2353.jpg Humorn är genomgående hos Andy. (Jag älskar Andy, han är fantastisk.) Ett vin som produceras är finvinet Avarone. Gjort på druvan Diolinoir, en schweizisk korsning av druvorna Robin Noir och Pinot Noir som gjordes 1970 av André Jaquinet i Lausanne. Även den informationen kan hittas i mitt druvlexikon. Vinet tillverkas på samma sätt som Amarone med skillnaden att här används bara en druvsort. I Italien används ett flertal olika druvor: Corvina, Rondinella och Molinara. Med andra ord, druvorna torkas före pressning och jäsning vilket ger en helt annan koncentration till vinet. Jag måste erkänna, Avarone är bra mycket bättre än de flesta Amarone jag har testat. Tompa som gärna ställer frågor undrade om någon blivit upprörd för att Andy har döpt vinet till Amarone? -Ingen har vågat säga något. Men så har jag inte heller gjort någon stor grej över att de uppkallat Amarone efter mitt vin... IMG_2355.jpgOch så sprit från druvresterna såklart. Wow vilken arom! Men den fick vi inte smaka på då alkoholhalten för tillfället låg på 70%...

Fick med mig en flaska Merlot 2014 som nu ligger i vinkylen och väntar på bättre tider. Jag hoppas att få hälsa på Andy många gånger framöver, och kanske till och med få hjälpa till i vineriet för att få lära mig en dag.

Eftersom Schweiz är mitt paradis på jorden har jag skrivit en hel del om lilla landet Toblerone. Bland annat detta: "Välj rätt dryck på afterskin" "Beroendeframkallande drycker från landet Toblerone" "I min vinkyl..."

Ett annat slags bolag

Det finns såklart både för- och nackdelar med att ha ett monopol för alkohol som vi har i Sverige. Systembolaget är bra på mycket, bland annat att förhandla sig till bra priser när de köper in stora volymer. Ändå är det vinbutikerna jag söker mig till när jag är utomlands. Fönstershopping är så mycket roligare när man kan klappa lite på flaskor som Château d'Yquem 1979 och halvflaskor av Château Haut-Brion. För dessa rariteter står inte direkt och väntar hos gröna skylten. IMG_2216.jpg Inne i Genevé har varuhuset Globus en trevlig vinavdelning längst ner i huset. Om än med något höga priser. Men så är vi i Schweiz, så vad kan man vänta sig? IMG_2210.jpg På hyllorna finns lite La Landonne från Guigal...IMG_2220.jpg ...och halvflaskor Haut-Brion.

En annan butik värd ett besök är La Cave du Palais de Justice i gamla kvarteren. IMG_2228.jpg En mycket trevlig butik med ett stort utbud av sprit. IMG_2224.jpg Lite Veuve Clicquot kanske? Ja, tänk om det var tillåtet med markandsföring som denna på Systembolaget. IMG_2225.jpg

Har du tips på trevliga vinbutiker värda ett besök i andra länder? Tips mottages mer än gärna!

Älskade Grenache

Jag har under hela våren slurprat i mig av en och samma druvsort. Det kan ha varit trippen till Sierra de Gredos utanför Madrid som påminde mig om hur gott det verkligen är. Grenache är nog mest känd från södra Rhône i Frankrike, där Château Rayas har satt standarden högt.

Grenache kan smaka helt fantastiskt från andra platser också. Under namnet Garnacha i Spanien där Sierra de Gredos och Priorat kan skapa magi. Men en storfavorit hos mig är a tribute to Grace från Kalifornien. Angela Osborne från Nya Zeeland har, precis som många andra, en kärlek till viner gjorda på druvan Grenache. Hennes hemland har inte det ultimata klimatet för druvan vilket gjorde att hon år 2006 flyttade till Los Alamos. I Santa Barbara Highlands gör hon sina viner på 100% Grenache där hennes vinmakning påverkar minimalt. Hon fokuserar på en lätt och elegant stil. Viner som jag fullkomligt älskar. IMG_2140 Serverat till en bifftartar som den nedan blev vinet en fullträff.

IMG_0012

VM - vacation mission

Vi har alltså spenderat semestern i Schweiz strax utanför Genevé där jag känner mig väl som hemma. I huset på okänd adress finns en vinkällare som jag hjälper till att fylla på så fort jag får möjlighet. Under denna resa blev det en tripp över till franska sidan av Jura och producentbesök i Valais. IMG_2591.jpgInköpen var bland annat bubbel från Jura som jag verkligen kan rekommendera. Ett bra alternativ till Champagne när plånboken inte tillåter originalet. IMG_2593.jpgIMG_2594.jpgJag älskar att organisera i vinkällare och kylar. Varje flaska har sin plats och för att slippa leta länge är det bra att märka ut vad som finns var. Som dessa blandade lådor.IMG_2595.jpg Mer om producentbesöken kommer snart. Tills dess: skål & hej!

Bästa tillbehöret

  Finns det något bättre tillbehör till grillat än vitlökssmöret? Alltså, jag älskar vitlökssmör. Vitlök kan vara världens bästa krydda. Har du inte en mortel av modell större så bör du sätta upp det på inköpslistan pronto. IMG_2621.jpg Hur jag gör mitt vitlökssmör? Mortla många klyftor vitlök. Tillsätt rumstemprerat smör, lite olivolja och smaka av med havssalt. Voila!IMG_2612.jpgIMG_2637.jpg En enkel men fantastisk förrätt eller som tillbehör är att köra en hel aubergine i ugnen. Stick några hål i den så att den inte spricker. Dela på hälften och dränk i vitlökssmör. Mums!IMG_2642.jpgSemesterdryck 2.0: Pinot Noir från Yvan Parmelin i Bursins, Schweiz. Årgång 2014. Ett enkelt, lättdrucket bordsvin som funkar alla dagar i veckan. Blir extra gott med en trevlig utsikt.