Inspiration

Hur du får mest värde ur vinlistan

Du får vad du betalar för.

Michale Sager är en bekant till mig som driver två väldigt bra vinbarer i London: Sager + Wilde. Efter att ha varit med i en video där han beskriver hur du väljer vin på krogen (klippet kan du se här) la han nyligen upp en fantastisk text på sin privata Facebook-sida som jag bad om att få översätta till er. 


img_8924 Hur du får mest värde ur en restaurangs vinlista

1. Om du inte bryr dig om vad du ska dricka eller hur det smakar, låt ingen säga att du inte får ta husets. En bra restaurang kommer alltid att ha ett anständigt husets vin och det finns ingen anledning att skämmas över att bara vilja ha en härlig stund på en restaurang och att dricka till lågt pris. Om värdet för dig är att uppleva maten och dricka billigast möjliga så är det precis vad du ska göra.
 2. På de flesta restauranger med traditionellt påslag är det mindre värt att köpa viner du redan är bekant med, som exempelvis viner från Bourgogne. Det handlar helt enkelt om tillgång och efterfrågan med prisjustering därefter. Viner som praktiskt taget säljer sig själva kan restaurangerna ha ett högre pris på.
3. Om du och dina middagskompisar går utanför er bekvämlighetszon och beställer ett vin ni inte är bekanta med kan det hjälpa dig att få mer vin för pengarna. Viner som restauranger kämpar för att sälja för att ingen känner till dem kommer ganska ofta utgöra ett bra köp. Få vill ha viner de inte känner till så restauranger kommer inte straffa dig med höga marginaler på dessa viner. Enkel prisjustering enligt tillgång och efterfrågan igen.
4. Be din sommelier om hjälp. Berätta hur mycket du vill spendera och be dem att välja något av deras favoritviner. Det är vad jag gör ganska ofta när jag går ut. På det här sättet bör det sista i deras tankar vara att lura dig. Det första borde vara att imponera på dig och göra din måltid minnesvärd.
5. Du får vad du betalar för, anledningen till att 1000-kronorsflaskan kostar så mycket beror på att mycket mer arbete gick in i det här vinet än produktionen av husets. Det syns dock inte alltid i vinet. Ibland använder producenter över hela världen en massa nya ekfat till deras viner som kostar mycket pengar, men kommer nödvändigtvis inte understryka regionens specifika personlighet. Det här kan vara ett mindre prisvärt. Men du får alltid vad du betalar för. Om du vill uppleva ett vin med sin sanna personlighet och ett du kommer att minnas, kan du få bästa upplevelse genom att enkelt berätta för din sommelier vad du vill ha. Ta hjälp av din guide, vin kan vara ett minfält. Sommelieren är din vän.

Kallbryggt

Jag - Testade sånt där nytt trendigt kallbryggt kaffe igår. Det var ju riktigt gott! Filip - Ja, det är verkligen en nyhet Danni. Det har folk druckit hela sommaren.  Jag - Jo, men jag har ju suttit fast på nordöstra Gotland hela sommaren. Trender verkar inte nå dit... 

IMG_0029.JPGSom ni förstår är jag kanske lite sen på bollen när det kommer till något som helst nyhetsvärde här. Men, efter en trevlig lunch med Schweiziska ambassaden på Miss Clara i tisdags sprang jag in på Urban Deli Sveavägen för att köpa på mig en uppiggande smoothie att dricka under service. Och där, mitt bland alla smoothies och kokosvatten stod den. Flaskan jag har hört talas om men aldrig skådat tidigare: cold brew 100 % kallbryggt kaffe.

Jag är ju ingen kaffedrickare, det är många medvetna om. Jag tycker om smaken och så men det blir helt enkelt inte särskilt bra när jag dricker kaffe. Nog om det.

"Vad är då kallbryggt kaffe?" undrar du.

Kallbryggt kaffe är inte detsamma som iskaffe. Iskaffe är vanligt bryggkaffe som helt enkelt kylts ner. Kallbryggt kaffe däremot är grovmalet kaffe som får stå och dra med vatten i kylen en längre tid. Minst 16 timmar men kan stå uppemot 24 timmar. De bittra smakerna och fettsyror i kaffe som framhävs vid höga temperaturer undviks vid kallbryggning. Istället smakar kaffet mer och får sötare aromer vilket jag definitivt föredrar.

Såhär enkelt gör du din egen kallbrygd

Du behöver: - grovmalet kaffe (tänk dig pressokaffe) - kallt vatten - en stor glasburk med lock - en sil och kaffefilter

  1. Mät upp 125 gram grovmalet kaffe och häll det i glasburken.
  2. Tillsätt 1 liter vatten och rör om.
  3. Stäng locket och ställ in i kylen i 20-24 timmar. Du kan också låta glasburken stå framme i rumstemperatur under 12 timmar.
  4. Häll först kaffet genom en sil och sedan en gång genom ett kaffefilter ner i en tillbringare.
  5. Drick som det är eller med mjölk och is.

Kallbryggt kaffe är uppfriskande och gott att avnjuta även nu när hösten är här. Jag lovar.

Duka fram några klassiker

Hösten är här på riktigt och kylan biter sig fast i kinderna på morgonen. De senaste veckorna har redaktionen valt ut sina höstfavoriter och den här veckan är det dags att duka fram några klassiker. Till dessa har jag valt ut passande drycker så för dig är det bara att gå och inhandla ingredienser samt dryck inför lördagens bjudning. Enkelt, eller hur? jordartskocksoppa-2.jpg Foto: TV4

Tinas soppa på jordärtskocka <-- Länk till receptet! Jordärtskockor, Sveriges guld. Det kan vara, tillsammans med majs, min absoluta favoritråvara. Magiskt gott. Och man kan göra så mycket med denna skapelse. En värmande krämig soppa sitter perfekt under hösten som är skockans storhetstid. Jordärtskockan har en väldigt säregen smak med en frisk syra som smyger sig fram i eftersmaken. Därför väljer jag gärna ett friskt vitt vin åt det lite kryddigare håller. Som en Grüner Veltliner från Österrike. Päron och vitpeppar är smaker som kännetecknar druvan som ger ett lättare friskt vin med lite sting i. Om du får tag på en Grüner Veltliner som har några år på nacken vore det som hand i handske då den ofta får en lite oljig och rökig karaktär med åldern. Schloss Gobelsburg Steinsetz är en favorit som blir gudomlig till denna rätt. Även Bründlmayer har ett mycket passande exemplar att bjuda gästerna på.

boeuf-bourguignon-a-la-per-morberg.jpg Foto: TV4

Boef Bourguignon à la Per Morberg <-- Länk till receptet! En enkel regel när man ska välja vin är att se efter var maträtten har sitt ursprung. I det här fallet härstammar denna klassiska gryta från Bourgogne i Frankrike. Alltså är det mest logiskt att välja en röd bourgogne. Grytan är mustig och smakrik därför är det viktigt att inte välja ett för lätt och tunt vin för att det ska kunna stå sig bredvid tallriken. Les Dames de Vergy från Domaine Guyon är vad jag skulle kalla för en skolboksbourgogne och bjuder på lite mer kraft, perfekt till grytan. Ett elegant vin från Rhône-dalen skulle också kunna sitta fint. Testa klassikern Côtes-du-Rhône från Guigal som har smaker av mörka bär, örter och salmiak.

chokladmoussetarta-med-kaffesmak.jpg Foto: Ulrika Ekblom

Chokladmoussetårta med kaffesmak <-- Länk till receptet! Till den här maffiga ckokladtårtan behövs något riktigt sött karismatiskt i glaset. Det första jag tänker på är Madeira. Och sedan vandrar tankarna iväg till förförande gott portvin. Både Blandy's Colheita Malmsey och Kopke Fine Ruby Port kommer att göra stor succé i glaset. Varför inte testa båda? Man kan inte få för mycket av det goda.

Trevlig helg och smaklig festmåltid! /Danni

Måndagssysslor

En ledig måndag. Åh vad jag älskar dessa lediga måndagar! Extra härligt efter en händelserik helg. Spenderade lördagen med ett gäng ponnyryttare på hopptävling. Jag stod och frös som lagledare och hejade på tjejerna. Bra gick det, laget slutade på 3:e plats. Därefter iväg på 50-årsfirande av min styvfar ute på Ekerö en snabbis innan jag var tvungen att åka hem och sova. För igår var det dags för mig och ponnybuset att åka ut på höstens första hopptävling. Vilket innebar att jag var behövde gå upp klockan fyra (04.00!!!) för att bege mig ut till stallet och packa in oss i lilla lastbilen medan regnet öste ner. Vi åkte till Täby och hoppade två väldigt låga klasser. Löjligt enkelt var det, men bra för både mitt och ponnybusets självförtroenden. 13016539_10154707302710260_208922299_o.jpg Bild från en lika regnig tävlingsdag i våras.

Efter tävlingen åkte jag hem och sov hela eftermiddagen. Var helt slutkörd av att ha gått upp i ottan. Så idag då. Vaknade upp efter en natts orolig sömn. Drömde massa konstiga mardrömmar inatt. Tror att självaste Maran försökte ta mig. Trött och frusen var det bara att kliva upp. IMG_0028.jpg Bakad rotselleri, stekta kantareller, syrad grädde, hasselnötter & rökt röding.

Pallrade mig in till stan för en sommelierlunch på min gamla arbetsplats Pubologi där maten alltid är utsökt. Det var andra gången den här slags lunch anordnades för att sätta igång våra hjärnor och få oss att tänka. Såklart bara viner från självaste producenten men olika årgångar, druvor och områden. IMG_0027.jpg Dagens tema var Aromatic Grapes - The Art of Pairing Wines with Food. En Sauvignon Blanc från 1999 överraskade oss ordentligt. En förutsättningslös vinprovning i tryggt sällskap, precis så som jag föredrar det.  IMG_0026.jpg Mazarinkräm, Kometplommon, grädde smaksatt med Umeshu samt körsbärssorbet. Ljuvligt tillsammans med Brachetto d'Aqui.

Så till desserten fick vi givetvis två viner som jag tipsade om i mitt förra inlägg, nämligen Brachetto d'Aqui och Moscato d'Asti. Ååååh vad gott! Om du aldrig har varit på Pubologi i Gamla Stan så är det tamejtusan dagens stalltips. Det är mitt ess i rockärmen och alltid ett säkert kort. 12802767_822429077886435_1709702976514459669_n.jpg Foto: Thomas Hjertén/Allt om Vin Efter en härlig sommelierlunch i trevligt sällskap åkte jag till verkstaden för att se hur Vespan mår. Den blev ju stulen men upphittad i maj och har sedan dess befunnit sig på en verkstad för reparation. Att folk inte kan låta bli att sno saker! Nu är det mitten av oktober, för "vanliga" människor är MC-säsongen slut. Men min har inte ens börjat. Nåja, förra året körde jag ända tills 2:a januari...

Skulle gått på gala ikväll. Men jag orkade faktiskt inte. Svenska Gastronomipriset delades ut på Operakällaren där vi (Agrikultur) var nominerade till Kockarnas Krog samt Servitörernas Serviceupplevelse. Otroligt roligt att få vara nominerade efter att bara ha haft öppet sedan i januari. Fäviken vann Kockarnas Krog vilket är så rätt. Vad jag gillar med Svenska Gastronomipriset? Att det är vi i branschen som har röstat fram vinnarna. Jag själv fick rösta på Sommelierernas Sommelier som gick till Rubén Sanz Ramiro på PM & Vänner i Växjö. Otroligt välförtjänt! Det är alltså kockar som har röstat fram Kockarnas Kock, sommelierer som röstat på Sommelierernas Sommelier och det är servitörer som röstat fram Servitörernas Servitör som för övrigt vanns av Carl Frosterud på Operakällaren. När det är vi i branschen som får avgöra blir resultatet också helt rätt. All heder åt kvällens vinnare, hatten av! IMG_3546.jpg Äpplen, mängder av ingefära och chili, citron, morötter och honung.

Istället för att gå på gala så stannade jag hemma och gjorde superjuice. En riktig kick tycker jag om att få i mig på morgonen. Har hittat en liten shot som säljs på Pressbyrån men det blir dyrt i längden att köpa varje dag. Så nu gjorde jag mig en veckoranson. img_3553 Det skiktar sig och blir fina höstiga färger när man använder centrifugen. Skummet högst upp är från äpplena och tas bort. img_3561 En veckoranson på flaska...img_3557...och varsin kvällsshot till mig och Tompa. Lite matcha-te på toppen gör att det blir ännu nyttigare.

Nej, dags att sova. Imorgon är en ny dag. Skål!/Danni

Studenfest eller söndagsmiddag

Är du student eller ekar plånboken tom efter sommarens härliga semestrar? Redaktionen har valt ut en meny perfekt anpassad för studentfesten eller söndagsmiddagen att bjuda svärföräldrarna på. Rätter som är enkla att tillaga till flera gäster. Jag har valt ut viner för en vettig prislapp som håller måttet att bjuda även den kräsne på några glas. hel-citronkokt-persiljerot-med-bacon.jpgFoto: Charlie Drevstam

Hel citronkokt persiljerot med bacon <-- Länk till receptet! Den här rätten får fräschör av den citronkokta persiljeroten och fetma från baconen. Ett vitt vin med en lite fetare karaktär blir en god vän i glaset. Med fördel ett vitt vin från Rhône-dalen i Frankrike. Château Mont-Redon gör ett bra exempel som slinker lätt ner i strupen. Gjort på druvorna Roussane och Viognier är det ett torrt, fruktigt vin med inslag av citrus, honungsmelon och päron. Örtigheten i eftersmaken blir gott till den här maträtten. Ett liknande vin som passar lika bra kommer från producenten Ogier. En fyllig Chardonnay kan också sitta fint. Varför inte en klassiker som Penfolds Koonunga Hill från Australien?  flaskfile-i-kramig-dragon-och-senapssas.jpg Foto: TV4

Fläskfilé i krämig dragon- och senapssås <-- Länk till receptet! Vilken fredagsrätt! Den är som tagen ur min uppväxt hemma i villan på Ekerö. Med en krämig och gräddig sås som tillbehör klarar rätten av ett rött vin med lite mer tanninstruktur (strävt vin). Fetma rundar av tanninerna och gör vinet lite mjukare. En Nebbiolo från Piemonte i Italien är ljuvligt till. Borgogno Langhe Rosso är kanonbra för under hundralappen. Ett kryddigt vin med stråk av vanilj från faten, smak av röda bär som körsbär och plommon. pannacotta-med-bjornbar-och-vit-choklad.jpg Foto: Roland Persson

Pannacotta med björnbär och vit choklad <-- Länk till receptet! Hur gott är det inte med en krämig pannacotta!? För mig är en alldeles för enkel kombination med en dessert som denna en klassisk Moscato d'Asti från Piemonte i Italien. Pärlande, fräsch med en uppfriskande smak av citrus och fläder. En bra representant är G.D Vajra Moscato d'Asti. Men eftersom den här pannacottan har inslag av björnbär så passar det mörkare alternativet till Moscato d'Asti ännu bättre. Den lite mer okända systern Brachetto d'Aqui. Även den är lätt mousserande men med en ljuvlig smak av hallon och körsbär. Riktig vuxensaft, mums!

Trevlig helg och smaklig måltid! /Danni

 

Oktoberfest

Oktober är här och med det även den fantastiska tyska högtiden Oktoberfesten. Festligheterna firas i München varje år och pågår under sexton dagar före den första söndagen i oktober. Ja, jag vet att det var i helgen. Men det hindrar väl inte dig från att bjuda hem till en redig Oktoberfest? Oktoberfest1.jpgFoto: Rent Event Flera ölbryggerier har satsat på en öl för just detta ändamål och de finns fortfarande kvar på hyllorna. Seså, styr upp en Oktoberfest i helgen och bjussa på smarrig bira. Här är några drickbara varianter:

Mariestads Oktoberfestöl Lakefront Oktoberfest Lager Brewer's Special Oktoberfest

Ölet som serveras under den traditionella Oktoberfesten i München serveras i enliterskannor, är smakrik och bärnstensfärgad. Det måste bryggas lokalt i München. Mariestads Oktoberfest-öl när den som passar bäst in i kategorin.

Vad du serverar till? Surkål och bratwurst såklart! Och salta kringlor...

 

 

Ledighetskommittén

Vet du vad det absolut bästa med att vara tillbaka hemma i Stockholm är? Att jag har Sveriges bästa sommeliertjänst och jobbar tisdag, onsdag, varannan fredag. Just det. Tisdag, onsdag & varannan fredag. Så ser mitt schema ut. Att jag är en arbetsnarkoman och inte riktigt kan låta bli att hålla mig borta från restaurangen på måndagar är ett problem jag måste ta itu med snart. Men jag är ju så kär i vår lilla pärla till krog så jag tycker om att vara inne och pyssla. Igår var det ju torsdag så jag var ledig. Hur kan en av veckans lediga dagar se ut för mig då? Jo, Tompa väckte mig tidigt som tusan trots att han vet att jag kom hem sent från jobbet och behöver få sova ut. Så jag vaknade på dåligt humör och försökte somna om. Jag har extremt svårt för att somna om nätterna och ligger ofta vaken länge och försöker lösa världens alla problem i mina tankar. Ibland kommer jag på snilleblixtar, som att jag ska arrangera en välgörenhetsmiddag för Cystisk Fibros i december. Sådana tankar är bra.

Jag låg kvar och halvsov fram till 9.30 då jag gick upp och satte igång min nya telefon. Införskaffade en ny Iphone häromdagen för att den gamla gett upp. Telefonerna verkar inte hålla längre än 2 år nuförtiden. Det är som att det är förinställt på dagen. Jag var så trött och kände mig helt slut i kroppen. Seg och lite snuvig. Men hoppade in i bilen och for in till stan för att förena nytta med nöje.IMG_0022.jpg Privat provning med Helena.

Hade bokat möte med Helena för att prova viner och sedan äta lunch tillsammans. Det känns så bra att min glöd börjar komma tillbaka. Testa viner har inte riktigt stått högt upp på prioriteringslistan när jag befunnit mig fast på nordöstra Gotland hela sommaren. Den här veckan har jag hunnit med att prova vin med sex säljare från olika importörer. Jag uppskattar verkligen att få prova vin själv med säljarna och är så tacksam när de tar sig tid att komma till krogen för att träffa mig. Vi ligger ju inte direkt mitt i city. Men lika mycket tycker jag att det är kul att få ta mig till deras kontor där man lätt kan testa igenom en större mängd av viner än vad de orkar bära med sig. Helena är inte bara en säljare för mig utan har med tiden blivit en god vän som jag så gärna spenderar tid med och pratar om livet med. Balsam för själen helt enkelt. IMG_0023.jpg Ett av vinerna jag testat i veckan. En Riesling med mycket bra klunkabilitet.

Efter långmötet med Helena åkte jag förbi en ridsportaffär och köpte ett nytt bett till ponnybuset. (Bett är något hästen har i munnen när man rider....) Styrde sedan bilen ut mot stallet långt ute på Ekerö. Ett snabbt stopp vid Pressbyrån i Drottningholm och inhandlade en varm choklad, perfekt när vädret är så ruggigt och regnigt som det var igår. Pysslade om Corné och friserade manen. Han måste ju också se snygg ut. Sedan red jag en annan ponny, Mustang, som en ung tjej fick precis före sommaren. Jag kände igenom ponnyn för att kunna hjälpa henne och guida henne hur hon ska kunna rida honom bättre och lät henne sedan sitta upp så att jag kunde ge henne konkreta tips. IMG_0024.jpg Corné och jag laddade upp inför kvällens träningspass med en NOCCO.

Därefter red jag och Corné privatlektion i lösgörande markarbete. Han verkade riktigt nöjd med det nya bettet och jobbade på riktigt bra. Äntligen börjar det lossna för oss och jag har hittat knapparna på ponnybuset. Det är helt otroligt vad ett bra träningspass på hästryggen kan ge så mycket energi och glädje. Innan jag kom ut till stallet kände jag mig seg och nästan lite nere. Men efter att ha hängt med Conny var allt som bortglömt. IMG_0025.jpg Radiokanalen Svensk Pop är perfekt att skråla till i bilen.

All den där extraenergin som stallet gav mig gjorde att jag var tvungen att sjunga högt för mig själv på väg hem i bilen. Svensk Pop är perfekt att lyssna på där gamla klassiker spelas titt som tätt. Jag menar, vem kan inte texterna till Nordmans gamla dängor utantill? Det kan åtminstone jag...

En annan låt som jag inte kan sluta lyssna på just nu är James Arthurs Say You Won't Let Go. Så. Jädra. Vacker. Vartenda ord i texten får mig att tänka på min man och le. Här är den, varsågod:

https://youtu.be/0yW7w8F2TVA

Imorgon är förresten en dag jag sett fram emot länge. Kock-Lina fyllde år för några veckor sedan och hennes present från mig var en spa-dag. Med mig såklart. Så imorgon bitti ska vi äta frukost tidigt och sedan gå på spa som inkluderar varsin massage. Lika mycket en present till mig själv med andra ord. Och just det, ikväll kommer min idol och mentor Åsa för en middag på Agrikultur. Det ska bli kul!

Kram /Danni

När du har några timmar över

När mörkret smyger sig på blir kökshänget extra härligt. Passa på att lyxa lite extra med goda trerätters. Redaktionen har valt ut höstens godaste menyer som jag rekommenderar drycker till. Perfekt när du vill skämma bort dig själv och dina nära och kära. Veckans meny är perfekt när du har några timmar över. soppa-pa-gula-kantareller-och-sherry-2.jpg Foto: Ewa Andinsson

Soppa på gula kantareller och sherry   <--Länk till receptet!  Sherry är oerhört underskattat vid middagsbordet men jag skulle vilja kalla svamp och sherry för kompisar. Sherry till svampsoppa är nästintill en självklarhet och har du inte testat förut är det verkligen dags. Att matcha drycken med en av ingredienserna i soppan är också något som lyfter upplevelsen. En torr finosherry med sin jästiga karaktär är gott som aperitif vilket gör att glaset kan få följa med till middagsbordet och paras ihop med soppan. Testa exempelvis Fino Inocente. Serveras runt 10 grader för bästa upplevelse. Monteguado Palo Cortado, är snäppet vassare med mer muskler och en perfekt kombination till svampsoppa.sveriges-masterkock-romantisk-middag.jpg Foto: Martin Cederblad

Ankbröst med plommonsås och hasselbackspotatis <-- Länk till receptet! Till anka kan både vitt och rött vin drickas. Här hänger det på vad det är för tillbehör. I detta fall har vi en plommonsås vilket gör att jag vill dricka ett lättare rött vin. Ata Rangi Crimson Pinot Noir 2014 från Nya Zeeland är ett vin som jag vid flertalet tillfällen har sippat på till just ankbröst och vet att det är kanongott till. Pinot Noir är helt rätt val av druvsort. Här är en variant med lite mer power för att vara en Pinot. Den har fruktigheten som behövs till plommonsåsen i form av jordgubbar, hallon och just plommon. Men den har också lite kryddighet som exempelvis ingefära, mynta och fatkaraktär. Mums! Beaujolais med ruvan Gamay är också ett bra alternativ till ankan. Testa gärna Morgon 2014 från Georges Duboeuf.applesorbet-med-vit-chokladcremeux-och-krispigt-bovete.jpg Foto: Stefan Wettainen

Äppelsorbet med vit chokladcremeux och krispigt bovete <-- Länk till receptet! Uppe i norra Sverige tillverkas drickbart guld av äpplen: Brännland Iscider. Så fort jag ser en äppeldessert finns det ingenting jag hellre serverar. Drycken är så välbalanserad med frukt och sin friska, nästan bitande syra. En söt Riesling av varianten Beerenauslese passar också bra till denna dessert. Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2013 från Mosel i Tyskland är ett bra exempel.

Skål och smaklig måltid! /Danni

Vitaminboost

Min smoothie jag gjorde nyss kändes som en riktig vitaminkick. Perfekt att svepa såhär hemkommen från en eftermiddag i stallet och ett tufft dressyrpass på ponnyn. Nästan alltid när jag gör smoothies eller egna juicer brukar jag ha i lite ingefära för extra sting. Ingefära känns så fräscht och nyttigt. Hemma i frysen finns ofta bär av någon sort.IMG_3528.jpgIngredienser1 banan 4 dl mild yoghurt 1/2 dl mjölk 1 liten bit ingefära (addera efter smak) 1/2 msk chiafrön 1 dl frysta bär, i detta fall svarta vinbär, björnbär och hallon

Mixa allt i en blender. Servera i ett fint glas, det känns så mycket lyxigare då!

Dessan for gold!

Alltså, jag bara MÅSTE dela med mig av klippet från Nyhetsmorgon förra fredagen när min guldklimp till kollega Desirée Jaks lagade med. Så proffsigt visade hon hur man tillagar dovhjort och pratade om det kommande matlagnings-OS som hon deltar i tillsammans med Stockholm Culinary Team i oktober. Glömde jag säga att hon bara är 20 år gammal?   http://www.tv4play.se/iframe/video/3526392

Grönt är skönt även till helgen

Grön mat är en trend som jag hoppas håller i sig. Om man väljer vegetariskt en dag i veckan måste denna dag inte infalla på en måndag. Man kan också festa till det med grönt till helgen. Redaktionen har valt ut några favoriträtter som jag rekommenderar drycker till. Så varsågod, här har du lördagens meny!  Grillat bröd med honungsrostad sötpotatis, fetaostkräm och piri piri  Med en kräm på fetaost och lite sting från chili väljer jag ett vitt vin med lite fruktsötma. Washington State i USA är, utöver Tyskland, duktiga på Riesling. Chateau Ste Michelle Riesling 2014 är aromatisk med smak av äpplen, päron honung och mineral. Balansen mellan sötma och syra gör att det står sig bra till den här rätten där sötpotatisen bjuder på söta smaker. Leta efter ett vitt vin med hög syra och viss fruktsötma när du vill ha ett vin till denna rätt. Receptet hittar du här.risotto-pa-butternut-squash-med-kal-timjan-och-pangrattato-2.jpgFoto: Siri Barje

Risotto på butternutsquash med kål, timjan och pangrattato  När det kommer till risotto brukar man säga att det vin du ska dricka till också ska användas vid tillagningen av risotton. Här hänger det alltså på om du väljer att använda vitt vin, öl eller bubbel från receptet. Personligen tycker jag att det är roligt att använda sig av bubbel, till och med kanske ta en rosé för att matcha pumpan. Patriarche Crémant de Bourgogne Brut Rosé eller Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut är båda två bra alternativ. Torra, krispiga och bäriga. Var inte rädd för att vända på steken och dricka bubbel till varmrätten istället för som aperitif. Drick något annat först, en Gin & Tonic eller kanske en torr sherry. Receptet på risotton hittar du här! 

Om du föredrar vitt vin rekommenderar jag en lite fetare variant av druvan Chardonnay. Gärna en jänkare, kanske ekologiska The Econic Chardonnay från Kalifornien. Eller våga testa ett häftigt vin från Jura i Frankrike. Côtes du Jura Chardonnay från Fruitière Vinicole d’Arbois är en bra representant för sitt område. Vinerna från Jura har ofta en oxiderad ton i doften, inslag av mineral, nötter och mogna äpplen.

Öl? Melleruds ekologiska Utmärka Pilsner. Den ÄR bra.roys-tiramisu-i-glas.jpgFoto: TV4

Roys tiramisu i glas  Att matcha drycken med en av ingredienserna på tallriken är ett enkelt sätt att få en bra kombination. I det här fallet innehåller tiramisu marsalavin som är ett starkvin från Italien, tiramisuns hemland. Ett förslag är då såklart att dricka Vecchioflorio Marsala Superiore 2013 till desserten. En annan smakexplosion i munnen ger en söt sherry. Don Px Pedro Ximenez 2012 är ett av de bästa exemplaren jag har stött på som också finns representerat på svenska marknaden. Sherryn är väldigt söt med smaker av torkade fikon, dadlar, honung och russin. Receptet på Roys tiramisu finner du här.

Smaklig måltid och trevlig helg!

Dammar och päronsprit

img_2561.jpg

Idag vet jag bättre och har lärt mig att göra som schweizarna: dricka spriten som avec till kaffet.

Jag kan inte riktigt sluta dela med mig av "mitt" paradis Schweiz. Hittade några magiska bilder från sommarsemestern och en vandring upp till dammen i Mauvoisin. Första gången jag och Tina vandrade upp dit var 2009. Efter den utflykten fungerade inte mitt knä på över en månad. Så kan det gå. Men utsikten var värd smärtan! Den här gången tvingade vi med stackars Tompa som fick vandra uppåt med lite sämre lungor än vad Tina och jag har. Jag hoppas att han också tyckte det var värt mödan... IMG_2522.jpgIMG_2530.jpgIMG_2561.jpgIMG_2569.jpgDen blå lilla flaskan innehöll vatten för oss denna varma men lite blåsiga sommardag. I sann schweizisk anda skulle den kunna ha innehållit Williamine eller Abricotine. Poire Williams är en spritdryck som tillverkas av williamspäron och är en digestif perfekt att svepa efter att ha förtärt ostfondue. (Recept på ostfondue hittar du här.) I Valais växer både päron och aprikoser i stora mängder. Under min säsongstid var Williamine en sådan där spritsort man gav som en shot till någon för att jävlas. Idag vet jag bättre och har lärt mig att göra som schweizarna: dricka spriten som avec till kaffet. Nere i Martigny, strax före Verbier, finns producenten Morand som sedan 1889 gör en mängd olika slags Eau de Vie. Bäst uppskattar jag deras Douce de Williamine som är lägre i alkohol och len att dricka. I Sverige finns producenten Etters produkter att få tag på i beställningssortimentet. Kanske en rolig present att ge bort till skidåkarvännen som fyller år snart? 20090723growapearinabottlevideo.jpg Vid viss tillverkning av Williamine låter man päronen växa inuti flaskan. 

Imorgon är det förresten en av årets stora webblanseringar på Systembolaget. Klockan 10 släpps vinerna och du hittar dem här. Vad sägs om lite Bonnes-Mares Grand Cru 2013 eller Coteau de Vernon från magiska George Vernay?

Ps. Vin smakar bättre i stora flaskformat.

Vive la Suisse! Och så lite rotmos...

Vissa dagar saknar jag Schweiz mer än andra. Idag är en sådan dag. Jag saknar bergen, luften, vännerna och vinerna. Jag är ändå lyckligt lottad att ha en del av familjen strax utanför Genevé så att jag på ett enkelt sätt kan åka ner lite då och då. Minst en gång om året. I somras fick jag nästan två veckor. Helt fantastiskt. Att få stilla mitt behov och min hunger efter bergen. De, det är balsam för själen på riktigt.

Verbier må vara en av Alpernas lyxigaste och mest populära skidorter. Ett riktigt mecka för alla snödyrkare. Men sommaren går inte av för hackor den heller. Cykla, vandra, flyg eller varför inte rulla nedför backarna? (Det sistnämnda är kanske inte att rekommendera visserligen.) IMG_2447.jpgIMG_2450.jpgIMG_2456.jpg Jag älskar för övrigt den här bilden: Min fina Tina och i bakgrunden svävar hennes man JC uppe i luften.IMG_2463.jpgIMG_2479.jpgimg_2398Schweizarna kan ju göra vin också, inte bara åka skidor eller ta hand om sina kor uppe i bergen. Andy är en mästerlig vinmakare men det görs också riktigt bra bubbel i Valais, kantonen som Verbier tillhör. För snart ett år sedan bjöd jag hem till traditionsenlig brunch hemma hos mig med ett gäng sommelierdamer. Temat var mousserande viner från hela världen. Tjejerna fick i uppgift att ta med sig varsin flaska mousserande, men det fick inte vara champagne. En av mina flaskor blev en Blanc de Blanc 2010 från Valais och producenten Jacques Germanier. Just denna flaska slog alla med häpnad. Jag vet att schweizarna kan göra vin sedan innan, men jag förväntar mig inte att en flaska inköpt i den lokala mataffären ska vara så slående bra. IMG_2497.jpgDet fantastiska med att kunna köpa bubbel i mataffären? Det är så enkelt att ta med en likadan flaska när man hälsar på en vän uppe i Verbier då. Jag blir nästan lite kaxig när jag får möjlighet att visa lokalborna vad som produceras i deras lilla land. Och ja, flaskans innehåll smakade lika bra i somras som för ett år sedan.

Tråkigt nog är Systembolaget dåliga på att lagerföra viner från Schweiz på hyllan. Att priserna på schweiziska viner är höga är en liten förklaring. Just nu finns dock en torr cider i tillfälligt sortiment i utvalda butiker runt om i landet. Testa gärna Premiers Emois Cidrerie du Vulcain årgång 2014. Alkoholhalten är endast på 4% vilket gör att du lika gärna kan stoppa ner två flaskor i kundkorgen när du ändå håller på. Cider är en god måltidsdryck. Äpplen är också något som finns mycket av i Sverige, en råvara vi känner oss hemma med. Speciellt till vår husmanskost gör sig den torra cidern väldigt bra. Varför inte testa något så klassiskt som rotmos och fläsklägg med en härlig schweizisk torr cider? Per Moberg har ett bra recept på klassikern.  Eller ännu godare: raggmunk med rimmat fläsk och äpple. Där har vi det. Vilken jädra superkombo.

I rasande fart är hösten på ingång. Med hösten kommer vintern. Med vintern kommer skidsäsongen. Du har väl inte missat mitt inlägg där jag tipsar om drycker på afterskin?  Jag menar, när vi ändå pratar om Schweiz...

Skål på er!

Den Stora Smakresan 2016

Förra året fick jag den stora äran att vara med i en testpanel av öl när Björn Frantzén lagade mat. Detta i samband med inspelning av Den Stora Smakresan som Mariestads har gjort två tidigare år. 2014 åkte de med ångbåten Juno genom Göta Kanal och förra året gick resan med Ostindiefararen Götheborg. Men i år testar de något nytt: tåg!IMG_2903.jpg Inte vilket tåg som helst heller. Ska det va' så ska det va' på riktigt. Alltså blev det en resa med ett gammalt ånglok, och jag fick åka med. Kul tycker jag såklart. AX1_0464.jpgMed på resan var också min kollega Filip Fastén. Medan jag fick luta mig tillbaka och halvt vila upp mig efter en riktigt tung jobbhelg så fick Filip fortsätta att jobba. Han stod nämligen för maten under första etappen av resan som jag var med på. Ångloket tog oss från Stockholms Centralstation för att sedan hamna i Tällberg dagen efter. Resan bjöd på god mat, fantastiska vyer, törstsläckande öl och så fick jag lära mig en hel del om tåg. Jag har också upptäckt ett helt nytt sätt att resa. När resandet i sig är en del av äventyret kan jag definitivt göra fler resor med tåg. Det var avkopplande och rogivande. Jag föredrar helt klart att åka lite långsammare så att man faktiskt hinner njuta av vårt vackra landskap också. Titta bara på bilderna hur magiskt vackert det är!AX2_0066.jpgax1_0477_MG_8506_2000px.jpg_MG_8921_2000px.jpg_MG_8629_2000px.jpgAX2_9983.jpgOkej, resan arrangerades inte bara för att vi skulle få uppleva vårt vackra Sverige från järnvägen. Vi skulle såklart få njuta av god mat i kombination med öl också. Att Filip kan laga mat är ingen nyhet för mig eftersom att jag jobbar med karln. Men att få sitta ner i lugn och ro och faktiskt få uppleva maten är inte ofta jag får göra. Till lunch bjöds det bland annat på en klassisk mustig löksoppa som Filip serverade i hög kockhatt. AX2_0033.jpgAX2_0014.jpgAX1_0499.jpgAX2_0081.jpgAX2_0022.jpgEfter lunchen fick jag äntligen återförenas med bryggmästare Richard Bengtsson som jag tycker väldigt mycket om. Han gjorde som vanligt en storstilad entré med tågbilen nedan. Och så fick jag som sagt lära mig en massa om gamla tåg. Det är härligt när man har en kunnig och proffsig guide. Han tog oss till Järnvägsmuseet i Gävle. Där kan man titta på riktigt gamla tåg. Kanske något för de intresserade barnen?AX2_0203.jpg AX1_0588.jpgIMG_3053.jpgIMG_2973.jpgAX1_0547.jpgIMG_3085.jpg Efter museum behöver man fylla på med energi. Så då fick vi middag. Filip bjöd på en av mina favoriträtter: jordärtsskocka med bränd grädde och svartkål. Den är så jädra bra. Sådär härligt goffig så man bara vill sleva i sig allt med en sked fort som tusan, men samtidigt dra ut på det så länge som möjligt för att man inte vill att smaken ska ta slut. Precis så gott är det. Jordärtskockor är små guldklimpar. Jordens guld. Ta vara på dem ordentligt, det går at laga en massa gott med de små skockorna. IMG_3115.jpgAX1_0646.jpgAtt sova på tåg går alldeles utmärkt. Det är lite extra sövande att känna det gungande tåget som vaggar en till sömns. Jag sov i en vagn från 70-talet men med oss fanns också en vagn från 40-talet. Hade varit häftig att sova i en gammal kupé. Å andra sidan hade jag elektricitet i min vagn, bra när telefonen behöver laddas... IMG_3120.jpgIMG_3154.jpgHur fantastiskt är det inte att få vakna upp vid en plats som denna och börja dagen med ett morgondopp?IMG_3134.jpgOch så frukost.IMG_3148.jpgMed lite caviar. Ja, en liten sked bara. Enkelt. IMG_3161.jpg Bryggmästare Bengtsson är inte bara en jäkel på att brygga öl. Han är också väldigt duktig föreläsare. Han berättade varmt om ölbryggning men framförallt helhjärtat om ölets råvaror: humle och malt. Och vikten av att använda sig av råvaror med bra kvalitét. IMG_3184.jpgIMG_3196.jpgIMG_3198.jpgIMG_3186.jpg Förutom att vara en riktigt trevlig resa så har Den Stora Smakresan faktiskt ett viktigt syfte och det är att låta bryggmästare Bengtsson få inspiration till nya ölrecept genom att upptäcka nya platser, dofter och smaker. Han har skapat nya ölrecept och under resan fick vi testa produkterna till maten vi åt. Vad gör ett ånglok speciellt? Ångan såklart. Hur kan man få ånga kopplat till öl? Jo, en Steam beer. Oljan och svärtan i ångloket? Jo då gör Bengtsson en Schwarzbier. Och så en Vienna lager på det hela, med inspiration från Wien. IMG_3098.jpgFörra året släppte Mariestads sin Ostindien Strong Ale i liten upplaga på Systembolaget lagom till jul. Det ska bli intressant att få se vad som blir slutprodukten av årets resa. IMG_3217.jpgStort tack bästa Mikael Mossvall och Byggmästare Richard Bengtsson för att jag fick åka tåg med er, ett dygn på ett tåg gör jag gärna om!

I min vinkyl

Lite då och då låter jag er ta en titt i min vinkyl och hoppas att det är ett sätt att inspirera till egen lagring, eller åtminstone lite planering. De mesta som säljs på Systembolaget konsumeras inom 24 timmar vilket visar på att få gör ordentligt planerade inköp. Jag gissar att det inte är särskilt vanligt bland folk att de på måndagen går och funderar över vad som ska drickas till middag kommande lördag? Näe, troligtvis inte. När jag själv ska bjuda hem gäster på middag planerar jag oftast vilket vin som ska serveras innan jag bestämmer vad det blir för mat. Men så är jag ju sommelier också... Min vinkyl är för tillfället ganska så full vilket har gjort att mina vininköp har minskat ganska drastiskt. Men när Caviste släpper bubblande flaskor är det omöjligt att hålla fingrarna i styr. I söndags kom årets leverans av Champagne Huré Frères. Två lådor blev det, alltså 12 flaskor av bubblor. Tjoho! Nu längtar jag tills de släpper Champagne Savart, årets höjdpunkt när det kommer till vin. IMG_3492.jpgNyfiken på annat som döljer sig i min vinkyl? Bland annat detta:

Har du inte signat upp dig än för nyhetsbrevet från Caviste så är det utan tvekan dagens vintips. Det bästa av allt? Leverans direkt hem till dörren.

Startar hösten med Juica

Äntligen, äntligen, ÄNTLIGEN är jag tillbaka hemma i Stockholm. Som jag har längtat! Sent igårkväll fick kom jag hem till vackra hufvudstaden. Och jag måste erkänna: sommaren på Gotland har varit tuff. Riktigt tuff. Men otroligt lärorik. Mycket jobb har gjort att det inte funnits tid att ta hand om mig själv utöver stunderna med ponnyn. Jag har slarvat med maten och druckit alldeles för mycket Coca Cola. Säkert en burk om dagen senaste 3 veckorna. Det är ju så gott, åtminstone de första läskande klunkarna...

I början av sommaren var jag duktig och paddlade med min SUP (stand up paddle board) då havet var alldeles stilla utanför Furillen. Men resterande sommar har vattnet varit lite för busigt för att jag ska kunna hantera min ganska svåra bräda. Paddlandet var tänkt som min träning i sommar. Så man kan säga att träningen uteblev efter de 7 gångerna jag var ute. (Förlåt Jon.) IMG_5485.JPG.jpegIMG_5488.JPG.jpegFör att kickstarta hösten ordentligt får jag idag hem en 2 dagars cleanse från Juica. Jag testade att köra en detox med Juica första gången veckan före mitt bröllop förra året. Då beställde jag deras paket Mjukstart eftersom det var första gången jag tänkte klara mig på juicer ett par dagar. Hemma har jag en juicecentrifug som jag använder i perioder. Men hela proceduren med att göra rent den tar liksom emot litegrann. Och så blir det rätt dyrt att köpa frukt och grönt för att göra egna juicer. Å andra sidan vet man exakt vad som är i vilket visserligen är ett stort plus. Så jag har alltså hittat Juica som jag tycker gör en bra sak för hälsan. Dom pressar, jag juicar. insta_flytandesallad_4Den här gången kände jag mig lite vild när jag beställde och klickade hem en 2 dagars cleanse av deras Rawcore-paket. "Inte softcore, inte hardcore utan RAWCORE. Nästa nivå, nästa steg, avancerad och brutalt ärlig med extra attityd. Gå all-in med vårt Rawcorepaket." Jag ska alltså i två dagar klara mig på endast två juicer. 

Juice 1: Rödbeta, morot, gurka, citron och ingefära. Juice 2: Vetegräs, spenat, solrosskott, selleri, romansallad och gurka.

Ja, vi får se hur det här går... Jag gör ett tappert försök att bli av med mitt beroende av Coca Cola och att pushas till ett hälsosammare liv igen. Jag vet ju att jag kan. För 1,5 år sedan var jag i mitt livs form. (Att jag en tid senare sprang fort som tusan rätt in i en hård vägg är en annan femma.)

Appropå träning. Jag har hittat bästa kontot att följa på Instagram för träningspeppen: @i_hate_workouts är Kalle Zackari Wahlströms fru som visar övningar med härliga texter till. Man kan inte annat än känna igen sig i det hon skriver.

Okej, snart ska jag skriva om vin. Jag lovar.

Peace out.

(PS. Tack Joel Åhlin för SUP-bilderna.)

Ett teamwork

I 10 år har jag jobbat i min bransch som på så många sätt är helt fantastisk. Jag älskar mitt yrke på restauranggolvet och tillhör de som vill hjälpa till att utveckla branschen till något ännu bättre. För visst finns det många baksidor, precis som överallt. Jag försöker varje dag göra vad jag kan för att få en mer jämnställd och hållbar krogbransch. Något som är ständigt återkommande är att kockarna är stjärnorna. Under senare tid har kändiskockar nästan likställts med rockstjärnor. Och inte är det så konstigt när TV-rutan är sprängfylld av matprogram innehållande coola kockar. Visst är de coola, kockarna alltså. Bakom varje kändiskock står dock ett helt gäng som driver hans restaurang åt honom. Teamet. För det är ju ett teamwork, att driva en restaurang. Samtliga spelare har en betydande roll på planen. Kocken, diskaren, tallrikstaxin, sommelieren, hen som svarar i telefon, restaurangchefen och köksmästaren. Teamet.

Häromkvällen såg jag en otroligt inspirerande dokumentär om öppningen av trestjärniga Grace i Chicago. Restaurangen öppnade 2012 och tilldelades tre stjärnor av Guide Michelin redan år 2014. Otroligt häftigt. För mig var dokumentären extra inspirerande då kocken Curtis Duffy äger restaurangen tillsammans med sommelieren Michael Muser. Det här är något som jag tror gör en duo stark, när man har ägare från båda sidor och kan få synvinklar från både kök och matsal. Dokumentären känns väldigt ärlig och Curtis har en livshistoria som får allt att kännas äkta. Vill du få en inblick i hur det är att jobba stjärnkrog bör du verkligen se For Grace som finns på Netflix. For Grace visar också hur viktigt teamwork är för att en krog ska lyckas.

ForGrace-NoTrailer-small.jpgAtt de på Grace engagerar sig i sjukdomen Cystisk Fibros gör också att jag verkligen skulle vilja få besöka krogen. Chicago nästa kanske?

BIG PINK

Och så har jag besökt en hantverkare igen. Du vet, en riktig hantverkare. En sån där som tillverkar fantastiska föremål. Som exempelvis glas. img_3484Jennie Olsson driver glasstudion Big Pink i Norrlanda på Gotland och hon gör bland annat vattenglasen vi använder på Agrikultur. Du kanske har sett hennes glas i Så mycket bättre? Igår besökte jag Jennie för att diskutera samt komma med feedback gällande en av hennes produkter som hon tillverkar. Trots att jag dagligen har eld i min närhet på arbetsplatsen så häpnades jag över hur otroligt varm ugnen är där glasmassan ständigt ligger smält. Ugnen är på dygnet runt för att massan ska hållas i flytande form. Snacka om elräkning. https://youtu.be/szNRLsyJwoA

img_3435img_3480 Precis som Thomas Szilasi är Jennie också en duktig handledare så efter att ha demonstrerat hur hon gör sina vinglas lät hon mig testa att göra ett eget glas. Inte ett vinglas såklart utan ett "nybörjarglas". Resultatet bjuder jag på senare. Just nu står mitt glas, som inte riktigt blev ett glas, och svalnar i en ugn på 500 grader...

Nästa gång du är på Gotland är det ett hett tips att hälsa på hos Jennie och se hur hantverket går till. Kanske kan du till och med få göra ditt eget glas om du är snäll?img_3482img_3426img_3433img_3439img_3450img_3452img_3466img_3453img_3455img_3456img_3457img_3458Tack Jennie för att du tålmodigt tog dig tid att visa mig ditt hantverk! :)

Fram med stjärnbönderna!

IMG_2738.jpgSom jag älskar att jobba med mannen ovan. Den kreativa stormvinden Filip Fastén. (Och hela gänget på Agrikultur/Furillen såklart...) Säsongen på Furillen har nått sitt slut. Ikväll är sista kvällen vi har öppet för allmänheten. Nu är det bara några privata bokningar kvar och sedan är det dags att flytta hem igen. Jag måste erkänna att jag längtar hem. Ganska rejält. Jag är inte en 21-årig säsongare längre även om jag vill tro det ibland. Jag uppskattar min lyxiga Jensensäng på 180 hemma i lägenheten. Sommaren har varit otroligt lärorik. Jag har jobbat mer än jag borde. Men det visste jag redan innan jag åkte ner. Skillnaden på Furillen är att restaurangen är öppen sju dagar i veckan, inte fem som hemma. Och att det är ett hotell. Vilket innebär full fokus så fort man är på plats.

Något Filip har haft full fokus på under sommaren är bönderna. Jag är så imponerad över hans vilja att lyfta fram bönderna och deras produkter. Utan bönderna vore alla stjärnkockar ingenting. Och det är något han pratar helhjärtat med våra gäster om. Det finns så många TV-program som handlar om stjärnkockar, mästerkockar och matlagningsprogram i allmänhet. Men var får kockarna produkterna ifrån? Det är dags att lyfta fram bönderna och visa uppskattning för deras fantastiska grönsaker eller köttproduktion. Jag pratar om de mindre aktörerna. De som skapar riktig kvalité. Som exempelvis Stora Tollby Gård och Stafva Mejeri på Gotland eller Sunnanheds Fjällkor utanför Rättvik. Eller Juntras Grönt på Färingsö. Att köpa lokalt och se till att dessa bönder överlever och kan producera mer. De finns i hela Sverige, titta bara noggrant i din lokala mataffär vad som finns representerat. Kan man handla direkt av din närmsta bonde? Gör det. Visa dem uppskattning. Hylla bönderna.

Precis som Filip vill lyfta bönderna så vill jag bidra till att vi dricker mer medvetet. Att vi köper hantverk istället för bulkvin. Det kostar dig några kronor extra men dessa kronor kanske kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Med mindre besprutning. Mindre kemikalier i vinet. Handskördade druvor. Kanske även fottrampade? Bättre förutsättningar för de anställda. Jag kräver inte att folk ska köpa ekologiska eller biodynamiska viner. Jag önskar bara att folk var lite mer medvetna om att billigt är just billigt av en anledning. Precis som med vilka råvaror som helst. Du får vad du betalar för. En köttbit från Brasilien är billigare än närproducerat svenskt kött. För att djuret med största sannolikhet inte har haft ett lika bra liv.

Jag jämför inte vin med djur. Men ett välhanterat, välmående vin kommer att kosta mer än ett bulkvin. Det är dags att kockarna hamnar i skymundan och låter stjärnbönderna kliva fram i rampljuset.

Vyer genom bilrutan

IMG_7079.JPGJag har alltid älskat att åka bil. Ända sedan barnsben när jag låg i baksätet på väg upp till landet i Harrsele eller till fjällen för skidsemester. Jag var lite lätt åksjuk, men kunde sova ihopknöglad bak i bilen som en liten boll. När vinintresset tilltog drastiskt för ett par år sedan insåg jag att det finns så mycket att se och uppleva från bilen. Innan ville jag ta mig snabbt från A till B med flyget. Nu kan jag verkligen uppskatta friheten med att ha bilen med på semestern. Man kan stanna var man vill, behöver inte stressa någonstans och kan ta det lite som det kommer. Var ska vi sova ikväll? Vi ser var det finns rum eller vem vi kan hälsa på. IMG_5095.jpgVi har gjort två långresor ner i Europa. Första resan 2013 körde vi ner till Champagne och upptäckte distriktet med ett flertal producentbesök. Man kan säga att denna åktur gav mersmak. Förra året skulle vi åkt på bröllopsresa till Bali men den stoppades tyvärr på grund av vulkanutbrott på ön. Kvällen innan vårt planerade flyg skulle lyfta bestämde vi oss för att istället packa bilen. Sagt och gjort. Vi slängde in allt vi ville ha med oss i bilen och så rullade vi iväg. Utan färdplan.IMG_6972.JPGBilen hann rulla 760 mil innan den åter var tillbaka i Stockholm. Tyskland, Frankrike, Spanien, Monaco, Italien och Schweiz besöktes. Danmark brände vi bara snabbt igenom. Platser som Moseldalen, Champagne, Bourgogne, Bordeaux, Biarritz, San Sebastian, Monte Carlo, Menton, Piemonte och Genevé hann vi traska igenom. Jag tittar tillbaka på en massa bilder och inser hur många producentbesök vi faktiskt hann med. Så mycket som finns kvar att berätta. Att resa utan färdplan kan vara alldeles fantastiskt. Att upptäcka nya platser är bland det bästa jag vet. Och att resa med vinet som utgångspunkt är oerhört lärorikt. Du får historia och geografi inkluderat. Med bilen besöker du också platser som du aldrig skulle ha åkt till annars. Biarittz var en sådan plats för oss. Ett riktigt guldkorn som passade oss som hand i handske med surf, vin i närheten och trevlig gastronomi. Men vi hade aldrig bokat en flygresa dit annars. Med eller utan bil så är det häftigt att utforska världen med fokus på vindistrikt. Utanför Europa har jag bara besökt Kalifornien och då just Santa Barbara. Det finns så många platser jag vill se och lära mig om. Sydafrika, Nya Zeeland, Australien, Kina... Eller varför inte Iran där de också odlar vin?